![]() |
Bu başlık altında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler verilmiş.Yapmamız gereken sadece dikkatlice okumak ve uygulamak.
Sercan1969 koltuk budamasını çok güzel açıklamışsınız.Teşekkürler. Nasipse birkaç güne kadar G.Gidiyordan aldığım TinnyTim Cherry domates tohumlarım gelecek.Hava şartları ve terasta yerim çok müsait.Verilen bilgiler doyurucu nitelikte.İnşallah güzel sonuçlar alıcam. Saksı olarak 26cm genişliğinde,26cm derinliğinde boya kutuları buldum.Oldukça hesaplı,tanesi 1 TL gibi aldım.Dışı beyaz renkte.Böylece aşırı güneştende toprak etkilenmeyecek.Av,balık avı ve Motocross etkinliklerim olduğu için civar köy ve köylüleri çok iyi tanıyorum.Koyun keçi gübresi için hafta sonu şööyle bir dolaşmam yeterli olacak.Doğal torf da bulmam çok mümkün. Bakalım hayırlısı.İnşallah gelişmeleri sizlerle paylaşıcam. Tekrar teşekkürler.. |
hadi bakalım hayırlısıyla benim minik domates tohumları bugün geldi.
güzel kaliteli bir kestane toprağına tohumları yerleştirip güneşe terasa bıraktım. bakalım ne olacak,nasıl olacak!! :) acı biber tohumlarında henüz gelişme yok,bugün itibariyle 5 gün oldu ekeli. |
Merhaba,
Benim bir ay önce alıp ektiğim kiraz domates tohumları yarım parmak kalınlığındalar ama öyle yavaş büyüyorlar ki. Ayrıca sarılaşmaya ve çil misali benekler oluşmaya başladı..Biber konusunda kendime güveniyorum ama ilk kez domates deniyeyim dedim nedense hiç beceremiyorum! sebebine gelince acaba sırf torf dolu saksıya ektiğim için olabilir mi? Bu saatten sonra ne yapılabilir? toprak da aslında çok sert torf gibi yumuşak değil üstü saman gibi ama.. bir resim de ekliyorum inşaallah faydası olur. Önerilerinizi bekliyorum |
Resim ekliyorum demişsiniz ama resim yok. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla kökler toprakta sıkışmış. Fidenizi olduğu gibi çıkarıp toprağınızı çakıl, kiremit kırığı, perlit vs gibi malzemeler karıştırarak daha havadar bir hale getirerek yeniden dikin.
|
Eklenmedi kusura bakmayın -aynı resim varmış daha önceden -
Dediğini uygulayacağım ama uygun toprak bulana kadar fidemsi varlıkları suya koysam gürleşir mi? Birinde görmüştüm zira çok cılızlar henüz ilk yaprağı var sadece hepsinin. Ayrıca Sivri biber tohumunu şimdiden eksem geç kalmış olur muyum? |
Biber tohumnu şimdi ekin. meyve almanız biraz gecikebilir hepsi o kadar.
Fideleri suya koymayın. Zira suya adapte olan fide, toprağa girdiği zaman bir adaptasyon süreci de orada geçirecek. Hem bitkiye, hem de kendinize zaman kaybı olur bu. Doğrudan toprağa dikin. |
Alıntı:
Eğer uygun bir boya eriştiyse fideleri başka yere alın,daha hızlı gelişip yapraklanacaklardır.Yanmış koyun-keçi gübresi bulabilme şansınız varsa,yeni yere şaşırtma yaparken altına birazcık koymanız fideleri kendine getirecektir. Eğer çok küçük boydaysalar,çok kırılgan gibi görünüyorsa,bence bir kap içine koyacağınız yanmış gübreyi sulandırıp şurup yapın,su yerine bu şuruptan verin,1 haftada kendine geleceklerini göreceksiniz. |
Sayın Uğurtelefon Çok faydalı bilgiler gerçekten çok teşekkür ederim. En kısa zamanda deneyeceğim.
Nette torfu araştırırken içinde hiçbir besin maddesi yoktur yazıyordu ben de geçen sene tüm bitkilerimi yaprak bitleri yediği için ve bulaşma riskinden dolayı tüm toprakları yok etmiştim.. Böceklenmesin diye marketten herkes olduğu gibi ben de torf taşıdım ama aynen dediğiniz gibi çimlendikten sonra bir hal oluyor hatta çoğu çimlenmedi. Yeni yerlerine diktiğimde torf toprak ve gübre karışımıbı deneyecğeim (sitede farklı öneriler de var) ve özellikle koyun gübresi şerbetini geçen sene komşu benim bitkiler için uygulamıştı (o zaman çatımız vardı:) ) ve inanılmaz bir dirilme göstermişlerdi Allah gazamızı mübarek kılsın ne diyim:) |
3 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar benim küçük cherry lerim. Önce ıslak bir pecete üzerinde çimlendirdim. Sonra toprağa attım. Ertesi gün 2 cm olmuşlar. Şimdilerde hallerinden memnun görünüyorlar ama hergün acaip su içiyorlar. Aksam geldiğimde bir bakıyorum toprak kurumuş. Direk güneş ışığı göremiyorlar. Çünkü evim kuzey cephe, domateslerim sağlıklı büyüyüp meyve verirmi? Hadi verdi diyelim meyveleri kızarır mı acaba? Tecrübeli arkadaşlar ne dersiniz?
|
Sayın adincer , domatesleriniz resimden anladığım kadarıyla ve sizin söylediğiniz gibi güneşsiz kalmış. Bu yüzden ince ve uzunlar. Bu şekilde sağlıklı birer fide olmaları zor gibi gözüküyor. Daha az sulama ve daha çok güneş ışığı lazım gibime geliyor...
|
Alıntı:
|
Sayın envor elleriniz dert dörmesin çok güzel olmuşlar.
Bizim red currantlarda bu mikropların akrabası gibi duruyor ama kaçıncı kuşaktan çıkartamadım :D |
sayın savassavas ve canerkus, tavsiyeleriniz için teşekkürler. Ben onların sağlıklı olduğunu düşünmüştüm. Demekki durum acil. Yalnız benim bir konuda şüphem var. Ankaradayım. Balkonuma koysam sabahları güneş alacak az da olsa. Az olduğundan yanmayacak belki. Fakat aksamları soğuk olmaz mı? Bu fideler ölmez mi soğuktan ? Çok korkuyorum :(
|
Sayın a dincer saksıya çok az toprak koymuşsunuz yani toprağınız sığ demek istiyorum. Ben de bir keresinde bu şekilde tohum ekmiştim. Saksı kenarları ister istemez ışığı kesiyor ve filizler ışığa doğru uzamaya çalışıyor. Biraz beklemenizi ve filizler gerçek yapraklarını çıkarttıklarında şaşırtmalarını yaparken aktaracağınız saksıların tamamını toprakla doldurmanızı öneririm. Şu anda şaşırtma yapmamalısınız, gerçek yaprakalrını verip yere paralel hale geldiğinde şaşırtma yapmalısınız.
Şaşırma yaptıktan sonra balkona alabilirsiniz sanırım. |
Ankaranın ayazını bir gece yesinlerde bak bakalım ne olacak o yeniçeriler.
Sakın deneme bile. Soğuk fena yapar dostum. |
Koyu yeşil, haklısın ya hiç düşünmemiştim. Ben toprakları bilerek az koydum hani büyüdükçe toprak eklerim demiştim diplerine daha derin olur diye. Ama senin durum hakikaten önemli. Aklımda bulunduruyorum.
Acarextt03 aynen katılıyorum. Yalnız Salon, cok geniş ve ısıtması zor olduğu için ve de kışın kullanmadığım için kalorifer yakmıyorum. Ama su aralar sanki havalar iyi gibi. Salona alsam ne olur acep ? fikriniz var mı? |
****** olur. Ama unutmayın ki ne kadar güneş o kadar gelişme. Salonunuz herhalde 5 derecenin altında değildir ya.
|
adinçer şaşıtma yapmanız için tahmini 2 hafta kadar daha süreye ihtiyaç olacaktır. Bu da mayıs başı gibi olacak. O tarihten sonra gece sıcaklıklarına göre balkonunuza alırsınız fideleri. İlk mesajımda da bunu düşünerek yazmıştım.
|
merhaba yeniden,
Acarextt03; salon 20 derecedir su saatte ki saat 22 yi yarılamıs. gecede 5 in altına düşmez sanıyorum. Hemen salona alıyorum. Evet koyu yeşil, cok haklısın dediğin zaman sıcaklık ii olur balkona almak için. sağolun tavsiyeler için. az önce de tom yellow robin, tom red robin ve tumbling domatesleri ektim. iki gündür pecete üzerinde çimlenmişler bayağıda uzamış çimleri. ektim. Bu kadar domatesi balkona nasıl sığdırcam bilmiyorum:) yan yana size daqha önce gösterdiğim saksıya o kadar domates cok olur ya onun yarısı nasıl olur sizce? |
3 Eklenti(ler)
İpin ucu çoktan kaçmış mikrop domateslerim:D Ne alınacak koltuk belli, nede ana gövde. Bu işi anca FBI çözer :p
|
1 Eklenti(ler)
Sanırım ben miniklerim için geciktim benim tohumlarım yeni yeni çimleniyor. Üzüldüm şimdi ama ben yaa :( çok mu geç artık
|
güneşsiz domatesler
sizin domatesler için çok geç değil ama güneşsiz kalmış gözüküyorlar boya gitmişler.bir an önce güneşle nasiplendirin domateslerinizi.yoksa boya gidip devrilirler.saygılar..
|
Sevgili Berna;
Geç kalmış sayılmazsın. İstanbul iklimi için ne yapalım ancak bu vakit uygun oluyor. Benim ikinci ektiğim çerilerde çimlenmiş. İlk ektiklerim tomurcuklanmaya başlamış. Artık domates verecek. Ben şaşırtmayı geniş plastik meyve kasalarına yaptım. |
Alıntı:
Zira bahar sıcakları kendini göstermeye başladı.Öğle saati bihayli sıcak olmaya başladı,****** izmirde. Akşamlarıda rüzgar almasa yeterli gelir sanırım. Bence geç kalmış sayılmazsınız.Bugün pazarda 10cmlik domates fideleri gördüm,satılık.Yani henüz toprakla buluşmamış fideler bile var pazarda.;) |
Uğur Bey domates gölgeyi sever diyebilir miyiz? Ben domateslerimi güneş ışığı alan ama kavrulmayacağı yerlere diktim. Daha çok gölgede diyebilirim.
|
İnanın içimi rahatlattınız :) Açıklamalar için hepinize teşekkür ederim. Camın önüne aldım. Şimdilik odamda duruyorlar, odam sabah güneşini çok iyi alıyor. ondan sonra güneş arka tarafa geçiyor ve karşı binaya vuran güneş ışığı camdan yeniden odama yanıyor. Aslında şaşırtmayı daha büyük bir kapta deneyecektim ama daha büyüğünü bulamadım. Daha sonra nasıl bir saksıya dikmemi önerirsiniz?
|
Alıntı:
Dün köye gittim,6 dönüm erik bahçemiz var.Orada da tekrar bilgi teyit ettim,mesela biber sıcağı ve bol güneşi sever dediler. Bende akşam terasoımda yeni düzenleme yaptım.Domatesleri öğle sıcağında korunaklı olacak yere,biberleri ise nispeten daha az korunaklı yere yerleştirdim. Düzenleme gerekiyordu,çünkü 5 yeni sırık domates fidesini şaşırtma yapıp büyük ve daim kalacakları saksılara aldım. Badem salatalık tohumlarda bazıları çimlenmiş;) |
Teşekkürler, demek ki doğru yapıyormuşum. Ben de öğle vakti, kavurucu sıcaktan korunacak şekilde yerleştirdim domateslerimi. Biberlerimi daha güneşli yerlere diktim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025