agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

KaraGölge 19-05-2011 18:18

Sayın Aslı hanım, ne kadar zamanda bir suluyorsunuz. Fazla sulama yapılırsa ya da toprağın drenajı iyi değilse çiçekler tutunamayıp dökülebilirler. Belki şuda olabilir döllenme gerçekleşmediyse bundanda kaynaklanabilr. Çiçekler açtığında hafifçe sallarsanız döllenmeyi gerçekleştirirsiniz.

aslı1 20-05-2011 02:36

merhabalar 3-4 günde bir suluyorum çok mu? Çiçekler hiç açmıyor,bi tanesi açmıştı sonra geri kapandı daha da açmadı kurudu,çiçekleri sallıyorum ama değişiklik yok..teşekkür ederim cevap için..umarım düzelirler :( kaç gündür bir değişiklik yok

nurguldk 20-05-2011 12:58

Domates yetiştirirken çiçeklenmeye kadar fazla sulanmaz. Bu durum hem köklenmenin artması hem de çiçeklenmenin artması için faydalıdır. Saksı **** toprağın durumuna göre haftada **** 10 günde bir yeterlidir. Eğer bulunduğunuz ortamda bitkinin döllenmesine yardımcı olacak arı vs yoksa, bu işlemi bir suluboya fırçasını hafifçe çiçeklere değdirerek kendiniz de yapabilirsiniz. Sevgilerimle.

aslı1 20-05-2011 21:32

Hmm şu an çiçekliler ama şimdi de mi haftada bir sulayacağım..Fırçayla çiçeklerin iç kısmına dokunmam gerekmiyor mu açmıyolar ki :(

lalebruli 21-05-2011 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslı (Mesaj 807399)
Hmm şu an çiçekliler ama şimdi de mi haftada bir sulayacağım..Fırçayla çiçeklerin iç kısmına dokunmam gerekmiyor mu açmıyolar ki :(

Merhaba Asli,

Ciceklerini dokmesinin bir sebebi de fazla nitrojen yuklemesinden olabilir. Fazla besin verdiyseniz bitki boyuna, yapragina gider, cicegini doker.

Dollenme problemi genelde ruzgar olmadigi zaman olusur. Eger cok sakin bir yerde ise vantilator koyabilirsiniz gunde birkac saat, ya da balkona tasirsiniz. Firca yonteminin pek yararli omadigini cunku polenlerin cicecigin cok ic kisminda oldugunu duymustum. Denemedim o yuzden yanlis bilgi vermeyeyim.
Kolay gelsin

N1t2 21-05-2011 21:56

Merhabalar öncelikle

Aslında çiçek dökümünün bir çok nedeni olabilir. Bu diğer arkadaşların söylediği gibi fazla sulamadan kaynaklanabilir ki bence sizinki büyük ihtimal bu yüzden. Diğer yandan ortam sıcaklığıda buna sebeb olabilir veya kullandığınız toprağın domatese uygunluğu ve yaptığınız sulama. Benm önerim sulamayı biraz bekletmeniz. en azından meyve tutumuna kadar az sıklıkla verin bitkinin hafif solmasını bile bekleyebilirsiniz.
bol şans

aslı1 22-05-2011 23:25

Balkonum bolca rüzgar alıyor,bütün bitkileri balkona taşıyacağım kalıcı olarak çok fazla saksı oldu evde :).Ben rüzgar zarar verir diye korkuyodum,rüzgar için çözüm arıyodum,şimdilik günde bi kaç saat balkonda durmaları sorun olmaz o zaman,hiç besin de vermedim henüz ektiğim toprak gübreliydi.Çiçekler için fosfor gerekiyormuş sanırım.Sulamayı da azalttım,teşekkürler yardımlarınız için..herkese sevgiler

aslı1 23-05-2011 00:05

Bir de tiny tim domatesleri kotuk budama istiyor mu,sırık domates olarak geçiyor ama kendisi çok minik olduğu için belki yapılmıyodur bilmiyorum ki yardımcı olursanız sevinirim :)

HAltuntas 30-05-2011 15:45

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar.

Sitenize üye olalı çok olmadı. Aslında çiçek veya bitki diyebilirsiniz hiç alakam yoktu, 4 ay öncesine kadar. Şu anda Ankara'da ikamet ediyorum ailem ise konya'da. Bizimkiler beni ziyaret için Ankara'ya geldiklerinde Annem yengemden bir iki çiçek almış yetiştirmek için, Konya'ya dönerken çiçekleri bende unutmuşlar. Neyse Annem arayıp onları bir saksıya ekmemi, başına birşey gelmemesini istedi benden. Bende hiç anlamam gittim 5 lt'lik torflu toprak aldım, evde 1 lt'lik peynir kabı vardı ona diktim. Kurumasınlar diye günde iki kerede kontrol eder oldum. Yaklaşık bir hafta sonra bi baktım çiçeklerde birşey yok ama topraktan yeşil ot gibi birşey çıkmış. Bu neki falan derken sitenizi biraz araştırdım resimlere falan baktım derken domates olduğunu farkettim. Yani ne azimdir, kendi kendine çıktı bu domates. Bende bu domates'in azmini görünce dayanamadım bunu biraz büyüdükten sonra küçük bir saksıya aldım ve hergün onla ilgilenmeye başladım. Bu arada saksıya alırken epeyde kökleri zarar gördü. Yaklaşık bir ay sonra saksıyı sularken bi baktım kenardan kökü çıkmış, saksıyı kaldırınca, kökü saksının altındaki bütün deliklerden çıktığını farkettim.Hatta toprağın üstünde bile kökleri mevcuttu. Her neyse şu anda biraz daha büyük bir saksıya ektim, büyümeye devam ediyor. Hatta dün baktığımda iki tanede çiçeği var gibi. Siteyi epey araştırdım ve nihayetinde sırık domates olduğuna karar verdim. Benim size sormak istediğim ben bu domatesi nasıl budarım, daha sağlıklı büyümesi için. Forumda araştırdım ama pek birşey anlamadım, hiç bir bilgim olmadığı için , resmini de koyuyorum şimdiden teşekkürler yardımcı olan arkadaşlara. (Biraz uzun oldu derdimi iyi anlatıyım diye okuduğunuz için teşekkürler, bu arada saksıda iki çiçek var onlar hala anneminkiler :) )

marnalı61 31-05-2011 13:02

5 Eklenti(ler)
kendi yaptığım amatör seramda mart başında ektiğim domates tohumlarının aşamaları son resim geçen hafta sonu çekilmiş.

faruk5525 01-06-2011 19:27

arkadaşlar bugüne kadar en iyi verim aldıgınız domates tohumu hangisiniz adını yazarmısınız tohumunu almak istiyorum semt pazarlarında pakatlerde satıyorlar farkıl markaalrın 2 ytl acab ahangi cinsten almalıyım

dermana 02-06-2011 14:05

ne kadar dikmeyi düşünüyorsunuz?

furkan yıldız 03-06-2011 10:43

Biraz geç değil mi tohumdan ekmek için ?

cekmece 05-06-2011 19:37

bazı domates fidanlarının alt dallarının yaprakları sarımsılaştı neden böyle olur? şaşırtma yapıp biraz büyük bir kaba koydum ama değişmedi

dermana 05-06-2011 20:13

az ışık, azot, çinko, demir noksanlıkları yaprakların sararmasına neden olur. tabı fungal bir hastalık değilse.

cekmece 06-06-2011 09:31

hastalıklı gübi durmuyor fazla güneş alıyorlar... ısıdan olabilir mi?

dermana 06-06-2011 09:54

resim yükleyebilirseniz yardımcı olabilecek bir arkadaş mutlaka çıkar

sebnem&mircan 06-06-2011 15:19

Bu gun domateslerimin yapraklarinda siyah kucuk ve ziplayan bocekler vardi. Yapraklar delik delik olmus ve alt yapraklarda hafif sararmalar olmus. Bocekleri elimle kovdum ziplaya ziplaya kacistilar. Caresi ne olabilir bu boceklerden kurtulmanin.

h.ışık 08-06-2011 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan (Mesaj 817420)
Bu gun domateslerimin yapraklarinda siyah kucuk ve ziplayan bocekler vardi. Yapraklar delik delik olmus ve alt yapraklarda hafif sararmalar olmus. Bocekleri elimle kovdum ziplaya ziplaya kacistilar. Caresi ne olabilir bu boceklerden kurtulmanin.

sebnem hanım, bunu defalarca aktardı arkadaşlar. Ev yapımı ilaçlar var sitede bir bakıverin.

h.ışık 08-06-2011 21:49

1 Eklenti(ler)
benim yetiştirmeye çalıştığım domates fidelerinden en büyüğü olan afrika togo domatesi fidesinin dünkü fotografı. Nasıl gelecek vaadediyor mu?

sebnem&mircan 08-06-2011 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 819177)
sebnem hanım, bunu defalarca aktardı arkadaşlar. Ev yapımı ilaçlar var sitede bir bakıverin.

Bilgilendirme icin tesekkur ederim h.isik benimki cevr-i sitemdi. Basliklar cok bos kaliyor hareket lazim. Bana da ne oluyorsa :D

h.ışık 08-06-2011 22:26

cevr-i sitem anlamadım. :)

HuYSuz 09-06-2011 10:04

Herkese merhaba, daha öncesinde domateste ya da diğer bitkilerde hiç budama yapmadığım için, her ne kadar konu ile ilgili yazıları okumuş olsamda.. Domateslerde üst noktaya yakın kısımlarda koltuk alma işleminin yapılması gerektiği konusunda emin olamadım. Aynı yerlere yakın bölgelerde örneğin çeri domatesinde çiçeklenme de oluştuğu için, bir türlü kesmeye/koparmaya kıyamadım ve artık büyümeye başladı. Bu yüzden fotoğrafını çekip sizlere sormak danışmak istedim. Fotoğrafda ki tahmin edeceğiniz üzre çeri domatesi değildir bu arada. Onu örnek vermek açısından belirtmiştim.

http://i55.tinypic.com/1zmfpqb.jpg
http://i56.tinypic.com/o5dcwm.jpg

Soruma dönecek olursak; fotoğraflarda görünen kırmızı ile işaretlediğim noktaları kesmeli miyim ? 1. fotoğrafda işaretli yer, domatesin üst tarafına çok yakın olmamakla beraber.. 2. fotoğrafda işaretlediğim üç yerden en üstteki oldukça yakın. Bu yerlerde çiçeklenme olma ihtimali olur mu ? Diğer sorum ise.. koltuk altı budamada genelde koparılma suretiyle işlemin yapılması söyleniyor. Bitkiye zarar vermemek adına bu işlemi küçük bir yan keski ile ya da bıyık makası gibi arasına kolay girecek bir makasla yapsam daha sağlıklı olmaz mı ?
Teşekkürler..

dermana 09-06-2011 11:15

seralarda domateste koltuk almanın amacı bitkiyi yukarıya çekip yer kazanmaktır. bu işlemlerden sonra da çeşitli dezenfektanlar, fungusitler vb ilaçlar kullanılarak oluşan yaralar ilaçlanır. sizin böyle bir imkanınız ve amacınız yoksa; her dalı ayrı ayrı asarak yarı sırık bir uygulama yapabilirsiniz.

HuYSuz 09-06-2011 11:58

Açıkcası balkonum çok büyük ve tamamen boş diyebilirim. Domateslerimden başka hiç birşeyde yok ancak güneşin sabah saatlerinde balkona vurması ve zamanla yer değiştirmesi nedeniyle, sırf güneş görsün ya da rüzgardan etkilenmesin diye günde 3-4 kere yerini değiştirdiğim oluyor. Öğleden sonra güneş gören güney kısmına doğru aldığım yerde ise.. güneş gören alan oldukça kısıtlı. Dediğiniz gibi her dalı ayrı ayrı asarak yapmak yer açısından sorun değil. Görüntü olarakda hoşuma gider sanıyorum o şekilde büyütmek.. Fakat o zaman domatesleri taşıyamayacağım için sabah saat 10 en fazla 10:30 a kadar güneş görecektir. Domateslerin bu sürede göreceği güneş ise.. yerlerini sabit tutuğumda yeterli gelmez diye tahmin ediyorum.

Ben yine de balkona çıktığımda nereye sabitleyebilirim, en fazla nerede ne kadar güneş alır diye bir bakınayım.

Peki koparmak yerine makasla kesmenin bir sakıncası var mı ? Ve normal de yapılan koltuk alma işlemi özellikle 2. (alltaki) fotoğrafın en üst bölümü içinde geçerli mi ? Tepe noktaya çok yakın çünkü.

dermana 09-06-2011 12:52

illaki koltuk alayım diyorsanız ana gövdenin etrafında 10-15cm arası olunca elle yana yatırarak koparın. kesici alet kullanmayın.ayrıca bitkilerin yerlerini değiştirmek iyi değil.

HuYSuz 09-06-2011 13:22

Teşekkürler, şimdi en büyük saksımı en fazla güneş gören alana çekip orada bırakmaya karar verdim. Dallar biraz daha büyüdüklerinde ayrı ayrı asmayı deneyeceğim.. Fakat bulunduğum yerde zaman zaman sürekli rüzgar olmakta ve saksının yerini değiştirmemi beklemiş gibi hemen başladı esmeye.

Daha önce söylediğim gibi eğer yerlerini değiştirmezsem güneş problemi var. Bahsettiğim saatlerin yeterli geleceğini bilsem elimi bile sürmem. Banada eziyet oluyor çünkü malum. Biraz daha büyüdüklerinde onlarıda sabit olarak bırakırım bir köşeye olmazsa.

aslı1 13-06-2011 12:39

merhaba arkadaşlar rüzgarla ilgili sorunum var,balkonun rüzgarına ne yaptıysam çözüm bulamadım,en son dün yaptığımız örtüyü de kopartıp attı bir günde,bu rüzgarın domateslere zararı olur mu?çok şiddetli esiyor:(

HuYSuz 13-06-2011 18:09

Gözlemlediğim kadarıyla aşırı rüzgar çiçeklerin düşmesine neden oluyor ve bu yüzden yeni çiçeklenmeye kadar domatesleri daha az görüyorsunuz. Tabii bu olayın asıl nedeni ya da artıran etken diyelim benim biraz fazla su veriyor olmamda olabilir. Fakat yazımın başındada söylediğim gibi bu sadece benim gözlemlediğim birşey. Dalların kırılmaması ve zarar görmemesi için domateslerinizi bir çubuğa / sırığa sabitlemişsinizdir sanıyorum.

no_lina 16-06-2011 18:44

Gübreleme

Merhaba, ben de saksıda domates yetiştiriyorum. Tohum ekmiştim ve 1 ayı geçti 10-15cm oldular. Gübre vermek istiyorum fakat nekadar ve hangi gübre iyi gelir öğrenmek istiyorum. Aranızda bu konuda yardımcı olan olursa sevinirim.:rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025