agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

Kiraz 16-08-2010 17:35

2 Eklenti(ler)
Adalet Hanım'ın yayla domatesi olarak gönderdiği tohumlardan yetişen domatesim aşağıda.

Kalın gövdeli oluyor, genelde 1-1,3 m boylanma yapıyor ( bu sene sebze adalarında çok daha fazla boylandılar). Domatesi oldukça iri ve çok lezzetli. Pembe domates tadını andırıyor, biraz daha ekşi ve kabukları kalın. Tamamı aynı anda kızarmıyor, sap kısmı oldukça derin ve geniş. Verimli ve kolay hastalanmıyor.

Bunun türü hakkında bilgisi olan var mı? Ya da tahmin?

Eklenti 166293

Eklenti 166294

_enes_ 17-08-2010 16:43

2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.2 ağustosta tatile çıktım ve 15 gün sonra geldiğimde domateslerimin çiçek açtığını gördüm;)

Ama sıcaktan dolayı domatesin alt yaprakları soldu ve sarardı.Bu yaprakları kessem domatesime zarar verir mi? Kesmeme gerek varmı? domateslerim ne zaman çıkar? cevabınızı bekliyorum;)

sultanvesuat 28-08-2010 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi _enes_ (Mesaj 684497)
Herkese merhaba.2 ağustosta tatile çıktım ve 15 gün sonra geldiğimde domateslerimin çiçek açtığını gördüm;)

Ama sıcaktan dolayı domatesin alt yaprakları soldu ve sarardı.Bu yaprakları kessem domatesime zarar verir mi? Kesmeme gerek varmı? domateslerim ne zaman çıkar? cevabınızı bekliyorum;)

Ben de 19 Mayıs 2010 tarihinde fide olarak diktiğim domatesten, ilk olgunlaşmış domatesi yaklaşık iki ay sonra aldım. Benim domateslerimin de yaprakları sarardı. Sararıp kuruyanları kestim. Tekrar yeşil yapraklar çıkıyor, kesseniz sorun olmaz

ayazkentli 28-08-2010 14:07

2 Eklenti(ler)
Bu domates 670 ve 671 no.lu mesajımda'ki, salkım sırık cinsi olan domates. En aşağıda'ki ilk iki salkımın, en iri 4 meyvesini tohumluk ayırdım, diğerlerini yedim. Şu anda uç kısmının alt tarafında 1-2 salkım kaldı.

Ama, gövde haliyle uzamaya devam ediyor ve asma borusunun oldukça üzerine çıktı (şu anda boyu 2,5 metre'yi geçti). Bundan sonrasını kendi haline bırakacağım, çünki alt yaprakları görüldüğü gibi ya sıcaklardan kavruldu, ya'da hastalıktan kurudu. Bu yıl domates eken bir çok çiftçi hastalıktan ve kurt'tan domateslerini kaybettiklerini söylüyorlar.

Bu kurt olayı sadece domateslerde değil, pamukta'da varmış (gerçi benim ev ve bağda'ki yerimizde karşılaşmadık). Bizim bu yöreler'de, nerede ise pamuk diye bir şey kalmadı (5-6 kez ilaçlamaya rağmen pamukların içi hala kurt dolu imiş ve çiftçiler pamuklarını hayvan yemi olarak silaj yapmaya başladılar).

ayazkentli 28-08-2010 14:38

2 Eklenti(ler)
1. fotoğrafta'ki domates, dev domates denilen tür ve onun'da yaprakları, sanki kavrulmuş gibi kup kuru oldular. Geçen yıl tüm domates cinslerinin yaprakları, bu günlerde yemyeşil idi.

2. fotoğrafta ise red robinler var ve onların'da aynı, diğer cins domatesler gibi yaprakları şimdiden kurudu. Bu red robinlerin meyvelerinin tamamını tohumluk olarak bırakacağım ve ilk olgunlaşan meyvenin tohumlarını, önümüzde'ki hafta yeniden ekeceğim.

Bir çok arkadaşımız gibi, bende bu yıl domateslerim'de böyle bir sorun yaşıyorum. Her şeye rağmen yine'de, tüm türlerden hatırı sayılır meyve aldık, en azından tohumlarımızın devamı sağlanacak.

Selahattin hocam size bir sorum olacak:

Eğer hastalıktan dolayı böyle oldular ise, alacağımız bu tohumları önümüzde'ki yıl ekebilirmiyiz? Hastalığı taşıma riskleri varmı'dır?

limon_sever 01-09-2010 16:02

2 Eklenti(ler)
Domates sürgünlerini köklendirmiştim. Son hali bu şekilde. Neredeyse sürgün aldığım fidenin boyuna geldi. Bu sürgün domatesten de sürgün aldım :) Bakalım ondan da meyve alabilecek miyim :)

_enes_ 01-09-2010 22:02

Herkese merhaba domates fidemdeki çiçekler nedense çıktıktan 1hafta sonra düştüler bunun sebebi nedir?

yorumsuzum 02-09-2010 14:24

bildiğim kadarı ile sulama düzensizliği veya aşırı sulamada oluyordu
kolay gelsin

amatör hobici 02-09-2010 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi _enes_ (Mesaj 690855)
Herkese merhaba domates fidemdeki çiçekler nedense çıktıktan 1hafta sonra düştüler bunun sebebi nedir?

Sn enes,
Sanırım bitkiye fazla su veriyorsunuz. Domates başta genelde çiçeklenme döneminde tane tutana kadar su verilmez.Kolay gelsin selamlar

_enes_ 02-09-2010 22:27

aslında çok sulamıyorum 4 günde 1 falan

denizakvaryumu 17-09-2010 15:46

Domates severler için kötü bir haber ;

"Lektinler de MS oluşum mekanizmasında suçlanan ve tahıllarda, baklagillerde, yer fıstığında ve domateste çok bulunan bitkisel proteinler.

Lektinler de kazein ve glüten gibi miyeline duyarlı T lenfositlerini aktive ediyorlar.

Süt proteini (kazein), buğday, arpa, çavdar, yulaf proteinleri, baklagillerde, yer fıstığında ve domateste bulunan lektinler bağırsak bakterilerinin tam sindirilememiş protein parçacıkları moleküler benzerlik nedeni ile miyeline duyarlı T lenfositlerini aktive ediyorlar
"

http://beslenmebulteni.com/besin/ind...5&limitstart=1

mayısgülü 29-11-2010 22:00

domates fidelerine at gübresi olurmu veya hangi bitkide kulanılır

seracı_06 14-01-2011 22:00

güzel bilgiler teşekkürler

Domatesci 06-03-2011 09:56

1 Eklenti(ler)
Bu saksıda domates,biber ya da salatalık yetiştirilir mi? Altında 10 Litre yazıyor.

aydın 06-03-2011 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 764243)
Bu saksıda domates,biber ya da salatalık yetiştirilir mi? Altında 10 Litre yazıyor.

Ben geçen sene cerry mikrop domates yetiştirdim. Gayet güzel geliştiler. Bayağı da domates aldım. Salatalıkta yetiştirilebilir. Saksınız gayet geniş ve yüksek gibi. Kolay gelsin....

Domatesci 06-03-2011 20:16

Biber olurmu Demre sivrisi ?

Emre İlhan 06-03-2011 20:39

Saksınızda 2 kök biber, 1 kökte domates yetiştirebilirsiniz. Demre sivriside olur. Biberler için buraya bir bakınız. :)

aydın 07-03-2011 20:38

Bugün soğuğa rağmen üşenmeyip Eminönü'ne gittim. Hibrit sırık domates ve salatalık tohumu aldım. İçini açtım o da ne! içinden sadece 10 adet çıktı. Ayrıca tohumların rengi yeşildi.Salatalık tohumu da aldım onun da rengi yeşildi. Bakalım ayın 15'inden sonra ekmeyi düşünüyorum. Özellikle salatalıktan çok ümitliyim.

Sonunda salatalık yiyeceğim inşallah :D

Domatesci 07-03-2011 21:12

Fazla tecrübeli sayılmam ama ben 4 gün önce sizin gibi hıyar tohumu aldım o da yeşildi arkasında 1 gün suda bekletin yazıyordu bende 1 gün beklettim dışındaki yeşil katman eridi sanırım o koruyucu.

Domatesci 07-03-2011 21:13

Birde torf a ektiğim domates tohumlarını 12 saatte bir ikişer fıs suluyorum doğrumudur?

aydın 08-03-2011 10:56

Ben de 10 adet tohumu 2 saat suda beklettim. Büyük oranda yeşiller gitmişti. Aslında erken ektik gibi tohumları. Bu mevsimde fideleri nasıl dışarı alacağız bilemiyorum. :)

fskandemir 08-03-2011 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 764885)
Birde torf a ektiğim domates tohumlarını 12 saatte bir ikişer fıs suluyorum doğrumudur?

Sulamayı saate göre değilde, sabah-akşam torfun nemine göre yaparsanız daha iyi olur. Tohumlar çimlendikten sonra da çok sık sulamayın ve fideler ışık görsün. Yoksa çok ince ve uzun fidelere sahip olursunuz (benimkiler gibi:D)

Emre İlhan 08-03-2011 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 764885)

Fidelerin toprağı(torf) ne ıslak ne de kuru olmalı. Kısacası fidenin yaşamsal faaliyetini sürdürebileceği kadar su yeterli. Fidenin cüssesine göre ne kadar suya ihtiyaç olduğunu anlarsınız. Örn: Tohum kabuğunu yeni atmış ve torfu nemli olan bir fideye kök bölgesine günde 2-3 damla su yeterli. Ha, diyorsanız benim fidelerim çok sıcak ortamda(kalorifer üzeri vs...) o zaman 5-6 damla yeterli. Unutmayın, fidelerinizi ne kadar az suyla yetiştirirseniz o kadar sağlam ve pişkin olurlar. Çok suyla yetişen fidelerin gövdeleri genelde yeşildir, az suyla yetişen fidelerinse gövdeleri morarır ve baharda toprağa şaşırtınca kısa sürede saçak kök yapar ve hızla, arsızca yetişmeye başlar. Umarım çok sulayanlar şimdi anlamışlardır nerede hata yaptıklarını. :)

alk20 08-03-2011 14:50

iyi çalışmalar diliyorum.
arkadaşlar konu domates olduğu için yazıyorum.
hiç dömates ağacı yetiştiren varmı ?
ben bu sene ilk defa deniyorum. nasıl oluyor fikri olan var ise bilgirendirebilirmisiniz.
Şu anda fideler kase içerisinde pamukda 3-4 cm kadar büyüdü.
yardımlarınızı bekliyorum

ocean07 08-03-2011 15:59

Burada domates ve diğer sebze yetiştiriciliği ile ilgili dökümanlar mevcut. Yararlı olabilir

Emre İlhan 08-03-2011 18:36

Domates ağacına aslında ilgim var fakat hiç denemedim. Ne yapsak, onuda mı denesek acep? :)

seyma30 09-03-2011 21:44

SELAM
Ben bu aksam 5 adet domates agaci(tomaten baum)tohumu ektim saksiya.Büyüdükleri zaman büyük saksilara sasirtma yapacagim.Havalar isininca terasa cikaricam,kisa dogru yine iceri alicam saksilari.:p

seyyah53 10-03-2011 13:19

sn.seyma...

O zaman bizde seneye sizden bir tomaten baum tohum dağıtımı bekliyoruz ...

sertug guray 11-03-2011 00:00

Domates ağacı

2 Eklenti(ler)
işte karşınızda domates ağacı.

Emre İlhan 12-03-2011 00:17

Yalnız dikkatinizi çekerim. Farkındaysanız o bitki topraksız tarım ile yetiştiriliyor. :D

sebnem&mircan 12-03-2011 01:58

Saka gibi. Cok enteresan

sertug guray 12-03-2011 02:26

Üstelik bu domatez türü çok yıllık olduğu için ömrü boyunca tonlarca domates üretiyor acaba tadı bizim hormonlu domateslerle aynımıdır çok merak ediyorum.

sebnem&mircan 12-03-2011 02:52

Topraksiz tarimda (bu sekil) maydanoz yetistirdiklerini dusunemiyorum artik.

alk20 12-03-2011 08:51

sayın emre ilhan ilginiz için teşekürler
bende saksıda perlit ve torf karışımıyla yetiştirmek istiyorum.
dün iki adet saksı ,50 kg. torf ve 50 kg perlit aldım. bir karışım yaparak kullanmak istiyorum. Besin eriyiklerinide bizlere yardımcı olabilecek sayın hocalarımızda almak istiyorum. teşekürler.!!!

arimayam 12-03-2011 11:20

arkadaslar domates ve digerlerinde gübrede NPK degerlerinin ne olmasi gerekli bu konuda yardimci olurmusunuz.

izzeterisen 12-03-2011 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 764243)

Bu saksıda bir adet domates yetişir

Domatesci 12-03-2011 19:46

Teşekkürler.

seyma30 12-03-2011 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 766204)
sn.seyma...

O zaman bizde seneye sizden bir tomaten baum tohum dağıtımı bekliyoruz ...

Insaallah Seyyah53 neden olmasin memnuniyetle

Beymen 12-03-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sertug guray (Mesaj 766538)
işte karşınızda domates ağacı.

sayın sertug gunay
resimdeki CYPHOMANDRA BETACEA TREE TOMATO- TAMARILLO isimli meyve ağacının halk arasında meyvelerinin benzerliğinden dolayı domates ağacı dedikleri bitki değilmi yoksa yanılıyormuyum..

Beymen 12-03-2011 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alk20 (Mesaj 765300)
iyi çalışmalar diliyorum.
arkadaşlar konu domates olduğu için yazıyorum.
hiç dömates ağacı yetiştiren varmı ?
ben bu sene ilk defa deniyorum. nasıl oluyor fikri olan var ise bilgirendirebilirmisiniz.
Şu anda fideler kase içerisinde pamukda 3-4 cm kadar büyüdü.
yardımlarınızı bekliyorum

Bakım Kolay. Sonbahar ve bahar girişinde havalandırdığınız toprağına organik gübre takviyesinde bulunun. Rüzgardan koruyun, köklerini derine salmayan bitki rüzgardan etkilenir. Ilıman kıyı şeridinde dondan korunaklı noktada dış mekanda, kışın kısa süreli don gören bölgelerde kök kısmı dondan korunmak kaydıyla dış mekanda yetişebilir. Uzun süreli kış ayları olan bölgelerimizde, sera ekimine uygundur. Geçirgenliği yüksek verimli toprak isteyen bitki, Peru anavatanı olup, Akdeniz iklim şeridindedir.

Not = tohumlarını satan bir firma tarafından verilen bilgiler..meyvelerini yemeniz dileği ile..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025