![]() |
Sayın İzzeterişen
İlginize teşekkür ederim. Son 3 güne kadar Ankara'da yoğun yağış oldu. Haklı olabilirsiniz. İlaç kullanmadan atlatılabilecek bir sorun mudur? |
Nem ve ılık hava devam ettiği müddetçe geçmez. Taze yapraklarda da görülüyorsa ilaçlayın. İlaç önermeyeyim, çünkü ilaçlar reçete ile alınıyor artık . Bağlı bulunduğunuz Tarım teşkilatına veya reçete yetkisi olan bir ziraatçı ile görüşün ve ilaçlayın.
|
Sayın İzzeterişen,
Bu siyahlaşma alt yapraklarda görülüyor. Ben de hastalıklı dalları kopararak temizledim. Dün yine yağmur yağdı. Şimdilik yayılma görülmüyor. Benim hobi amaclı 4 metrekarelik sebze bahçemde tohumdan yetiştirdiğim 14 kök ve 2 ayrı tür domatesim var. Pembe ve sub arctic türleri. Eğer yayılma olmazsa ve nem azalırsa ilaç kullanmayacağım. |
Sayın k donmez,
Yapraklardaki kuruma ve kararma sorununu halledebildiniz mi acaba? Ankara oldukça şiddetli yağışlar görüyor bu aralar. 2 hafta önceki dolu fideleri fena vurdu. Birçok kişi yeniden fide dikimi yaptı. Siz de durum nasıl? Hasar var mı? Sevgiler... |
Ben'de bir şey sormak istiyorum.
Ben bu yıl ilk defa -delicious- dev domates ektim. Tohumları internet'ten aldım ve üzerinde, sırık'mı, oturak'mı yazmıyordu. Şimdi gövdeler büyüyor ve sanki sırık cinsi gibi, uzamaya başladılar. Tabii koltukları'da aynı oran'da büyüyorlar. Oturak'sa koltukları bırakacağım ama sırık cinsi ise, koltuklarını almam gerekiyor ve ben bu cinsin hangi tür olduğuna karar veremedim. Bu tür'ün sırık cinsi var'mı arkadaşlar? (her ihtimale karşı 2 gövdenin koltuklarını aldım, diğerlerininki'ni bıraktım). |
sayın a1919 leğenlerinizi balkona devamlı aşırı sıcak almayacak bir köşeye koyup içini su ile taşmayacak şekilde doldurun saksılarınızı içine koyun, bırakın 10 günü bir ay bile idare eder,
kolay gelsin |
sayın ayazkentli, ben kendim oturak türü organik üretilen domatesten alınma ilaçsız tohum ile domates diktim ama baktım aynı sırık domates gibi uzuyor, oturak sırık olduğuna bakmadan koltuk alma işlemi yaptım, koltuk aldıkçada daha da uzadılar, diplerine kazık çakıp iple bağladım, böylece devrilmediler, eğer imkanınız var ise ve kendiniz için üretiyor iseniz mutlaka koltuk alın derim.
|
Sayın Douglas Fir
İki hafta öncekiki dolu yağışında domatesler ve kabaklar epey hasar gördü. Bir de üzerine sürekli yağış eklenince alt yapraklarda kararmalar oluştu. Kararan yaprakları temizledim. Şimdilik durum iyi. Sub arcticlerde bolca çiçek var. Güneşe daha çok ihtiyacımız var. İlk gelişecek meyveleri buradan paylaşacağım. Hava durumuna baktım. 5 gün yağış var. Bugünleri kayıpsız atlatabilirsek, bolca domates göreceğimizi hissediyorum. |
Yardımlarınız için teşekkürler.
|
Sayın k donmez,
Durum şimdilik kontrolunuzde görünüyor. Umarım artık sorun yaşamazsınız. Hakkınız var. Yeni hafta başına kadar yağmurlar sürecekmiş. Ama sonrasınde gelecek güneşin çok faydası olur domateslere. Sevgiler... |
Teras da chery domatesi ve küçük sivri biber yetiştirmeye çalışıyorum fakat, bilgim olmadığı için galiba yanlış suluyorum ya da yanlış bir şeyler yapıyorum ki hep kurudular ve yapraklarında harita böcekleri oluştu. Terasım günün büyük çoğunluğunda güneş alıyor acaba fazlamı geldi. Lütfen bu konularda yardımcı olurmusunuz? Teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Bir pembe domates ile bir sub arctic'te ilk çiçekler böyle oluştu. Bu normal midir?
Ankara'da yağış devam ettiğinden, yeterli güneş alamayan domateslerde gelişim çok yavaş oluyor. Toprak soğuk ve nemli. Henüz meyve göremedim. |
öncelikle herkese merhaba. çok faydalı ve çok güzel bir forum burası. ben de sırık domates ve red robin yetiştiriyorum. benim sırık domateslerim de bir müddet önce çiçeklendi ancak sizinki kadar büyük çiçekleri olmadan hemen domatese dönüştüler. daha minnacıklar ama tohumdan alıp bu hala getirmek bile insanı çok mutlu ediyor. o minicik domatesleri gördüm ya artık onları yemesem de olur :)
|
Fazla yağıstan veya başka sebepten domateslerimin bir kısmı delik. İçinde tırtıla benzeyen bir kurt kemiriyor. 1 kg a yakın yeşil domates attım. Daha kırmızılaşmadan onların ataklarına maruz kalmak insana dokunuyor. Elimde neemazal vardı,pazar .günü uyguladım. Fakat, çözüm olacağına inanmıyorum. Bu kurtlardan nasıl kurtulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
|
Sevgili Kiraz, evet onlar.
|
Yeşil kurtla ilgili özellikle larva döneminde kimyasal mücadeleden bahseden yazılar çok ama biyolojik mücadele için bir şey bulamadım.
|
Ben de akşam evden aramalıyım. Lillum'ada sormalı. Benimkiler, larva dönemini aşmışlar. Sıra sıra domates yap, gelsin delik deşik etsinler. Belki İzzetiersen, biyolojik bir tarif verebilir.Çünki, bahçeye kımyasal sokmak istemiyorum.
|
Sayın sındırgılı,
Domatesin yakınlarında mısır ekili mi? |
Hayır, adalara yalnız salatalık,kadife,biber ve fesleğen dikmiştim. Salatalıklarıda sonra çok büyüyüp,domateslerin gelişimi engellemesin diye söktüm.
|
Mısırla beraber ekimde daha çok görüldüğü için sormuştum.
Bahçede 1-2 domatesime zarar verirler. (her sene olmamak kaydıyla) Gözümle, elimle domates bitkisini sıklıkla kontrol ederim. Eğer delikli bir domates bulursam hemen bahçemden uzaklaştırırım veya ayağımla domatesi ezerim. Çevresindeki domatesleri ve özellikle yaprakları tekrar kontrol ederim. Tırtıl domatesin içine girdikten sonra domatesi imha etmekten başka bir çare yok. Havaların serin gitmesine rağmen bahçemde domates meyve kurdu şimdilik yok. Bildiğim kadarıyla havalar ısınınca zaten gözükmüyorlar / zarar vermiyorlar. Eğer imkanınız varsa sıkça bitkileri konrol edip kurdun girdiği domatesleri hemen uzaklaştırın, yayılmasını önleyin. |
Havalarin serin gitmesinden dolayi, Buyukada ya pek gidemiyorum. Dolayisiyle, kontrol imkanim yok. Pazar gunu, tum bitkileri yapamazsam bile (topu topu 3 adacik var) goz kontrolu yaptigimda 3-5 hasarli domates bulmustum.Persembe gunu, gunduz gozu ile tekrar kontrol etmeli.
|
5 Eklenti(ler)
merhabalar;
Forumu bir süredir takip ediyorum,balkonda oluşturduğum 110x100x130cm ebatlarındaki minyatür seramda forumdan okuduklarımla birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum.Hergün sayenizde yeni bilgiler ediniyorum.Umarım başarılı olup ürün haline geldiklerinide görebilirim. Eklenti 158971 balkonumdaki minyatür seram;aşırı rüzgar aldığı için etrafını önce komple sera naylonu ile kapladım, ancak sonra hava alamadıklarını görünce sağ ve soldan havalandırma pencereleri açtım,hala yetersiz olunca öninde görülen kısmıda çıkardım.şuan bitkilerimin yeterli havayı aldığını düşünüyorum. Eklenti 158972 biberlerimde tomurcuklanma aşamasında yaprak bitleri oluştu, forumda okuduğum acıbiber karışımı ile ilaçladım şuan çiçek açmaya başladılar. :) Eklenti 158973 Eklenti 158974 domateslerim çiçekleri oluşmadan kuruyordu :( sadece resimde görünen nazar boncuğu gibi 1 tane kaldı. Domateslerimi kurtarabilmek için;domateslerimin topraklarına dövülmüş yumurta kabuğu koydum,bunun uzun vadede işe yarayacağını okuyunca yağsız süt takviyesi yaptım.ayrıca fosfor için balık kılçıklarını kurutup ,dövüp toprağa karıştırdım.son aşamada bir miktar inek gübresini sulandırıp 1/6 oranında her saksının dibine ilave ettim(sulandırınca fazla gelip yanma riski olmuyormuş).koltuk almayı becerebildiğim kadar yaptım.şuan yeni çiçek oluşumları başladı.yapmam gereken başka birşeyler, veya hatalı yaptıklarım konusunda uyarılarınızı bekliyorum. Eklenti 158975 |
1 Eklenti(ler)
merhabalar,
benim yaklaşık 3 aylık bir domates fidem var. tohumunu veren arkadaşım gökovadan getirdiğini söylemişti, o yüzden büyük bir tür sanıyorum ama yapraklarından anlaşılır mı bilmiyorum. aslında 3 aya göre küçük sanırım, ama 1 hafta kadar önce ankaradan izmire getirdim, yolculukta zarar görmesin diye o zamana kadar plastik bardakta tutup büyük saksıya geçirememiştim. saksıya yerleştirdiğimde kökler her yanını sarmıştı haliyle. sonra da yemyeşil yaprakları sararmaya başladı.. altındaki dalların alınması gerektiğini öğrendikten sonra altından bir dal kestim ama emin olamadım daha kesmeli miyim, bilenlere danışmak doğru olur diye düşündüm. sizce daha kesmeli miyim, canlanması için ne yapmalıyım? sararan yaprakları da keseyim mi yoksa olduğu gibi mi bırakayım? Bu ilk sebze yetiştirme denemem, bir de şehir değiştirme telaşı olunca acemiliğime geldi. tek avantajım balkonumuzun çok güzel sabah güneşi alması :) |
2 Eklenti(ler)
Herkese iyi günler bu benim 1,5 aylık domates fidem son durumları böyle boyu yaklaşık 35-40 cm boyunda domatesim hakkında bana bilgi verirseniz sevinirim.Ve okla göstermiş olduğum yer çiçeğin çıkacağı yer mi? Cevabınızı bekliyorum...:D;)
|
4 Eklenti(ler)
Bu domatesi yetiştirmek için her hangi bir çaba harcamadım.
Yani, tohumunu ekip, fide haline getirip, şaşırtma gibi yapılması gereken işlemleri yapmadan, sadece elime yapışan tohumları silkelediğim yerde, kendiliğinden çimlendi, büyüdü ve ilk meyveleri normal büyüklüğüne ulaşıp kızarmaya başladı (zaten benim elimin değmediği belli oluyor!). Bu domatesin diğer tohum kardeşlerini, özene bezene aynı gün ektim, çimlendiler ve fide haline gelince, fideleri şaşırttıp dikmiştim ama, şu anda kardeşlerinin domates meyveleri, çeri domates gibi minicik. |
2 Eklenti(ler)
Yalnız bu domates'te ilginç bir olaya tanık oluyorum.
Gövdenin ortasının biraz üzerinde oluşan salkımın uç kısmı, yeni bir sürgün yaparak yukarıya doğru uzayıp, yeni bir salkım oluşturmak için çiçeklendi. Bu normalmidir arkadaşlar? |
5 Eklenti(ler)
Domates fidelerimde yağmurlardan sonra bir hastalık başladı. Önce yapraklar kuruyor sonra da domatesler çürüyor. Şimdiden iki domatesi kökledim. Önceki gün propineb %70 ile ilaçladım, hiç istememe rağmen. Göz göre göre ölmelerine de razı olamadım. Tüm hastalıklı yaprakları temizlemiştim ama bu yeterli olmadı. Hastalığın erken yaprak yanıklığı olduğunu düşünüyorum ama emin değilim. Yardıma ihtiyacım var. Attığım ilaç elimde mevcuttu. Ayrıca elimde wp kükürt ve toz kükürt var.
|
Hastalıklı yaprakları ve diğer bitki parçalarını temizledikten sonra Aynı ilac ile bir kere daha ilaçlayın. İki ilaçlama arasında 5-6 gün olsun.
|
Hızlı cevap için çok teşekkür ederim. Ayrıca doğru ilacı ilacı attığım için de memnun oldum. İçime su serptiniz. 15 gün önce de aynı ilacı kullanmıştım ama sanırım hemen arkasından yağmur yağdığı için işe yaramadı.
İlacı hazırlarken ölçüler hep gram üzerinden veriliyor. Ben göz kararı hazırladım. Bunun için pratik bir bilgi var mı acaba? Bir çay kaşığı şu kadar gram gelir gibi. |
Pazardan almış olduğumuz domateslerin çekirdeklerini bahçemize ektik. Şu an her biri yaklaşık 70 cm. yüksekliğinde. Yaprakları gayet sağlıklı, fakat çok az sayıda çiçek açıyor ve onlar da meyve vermiyor.
1. Domatesler öğlen saat 12.00'den sonra güneş alıyor, akşam saat 7ye kadar. 2. Toprağımız çok sert ve yapışkan, yine de her gün sulamamız gerekiyor. Yine pazardan almış olduğumuz biber fideleri 40 cm. olmalarına rağmen her açan çiçek meyve veriyor. Aynı ortamda olmalarına rağmen bu farklılığın sebebi acaba ne olabilir? |
Pazardan aldığınız domatesler büyük ihtimal hibrid olmalı. Onların çekirdeklerinden çıkanlar aynı domatesi vermeyip açınım gösterirler, verimleri de aynı olmaz. Sebep bu olabilir.
|
1 Eklenti(ler)
Heybeli ada' daki tanıdığımın verdiği pembe domates tohumlarını fide yapıp,klasik şekilde dikmiştim.Adalardaki domateslerden daha tatlı ve büyük oldular.
1 tanesini üzerinde kurutup, tohum almalı. |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
domatesimin son durumu ;)
|
Ben saksıda çeri domates yetiştirmek için fide alıp 19 mayıs günü saksıya diktim. Saksıyı gölgeye koydum ve hemen hemen her gün suladım. Domatesler oldu ama bir türlü kızarmıyor. Neden acaba?
|
Sevgili sultanvesuat, domatesleriniz de ilk meyveler biraz geç olgunlaşabilir, ama eğer daha önce meyve aldıysanız fosfor ve potasyum noksanlıkları da geç olgunlaşmaya neden olabilir, tabi aşırı sıcaklarda meyveyi aşırı sıcak ve ısı etkisiyle pişirdiğinden geç olgunlaşma da yaşayabilirsiniz bu durumda meyveler sararır ve esas kızarıklığına erişmez. Eğer meyvelerddfen bir tane kopardığında hemen sapından kopuyorsa aşırı sıcak etkisinden etkilenmiştir bulunduğu ortamı biraz daha serin hale getirecek tedbirleri almalısınız.
|
1 Eklenti(ler)
Dolma biberi şeklindeki dolmalık domateslerim.
|
ben pazardan 3 tane domates aldım.biri kurudu.neden kurudu hiç anlayamadım.suyunu normal verdim,ama heralde ışıkta çok fazla kaldı.ben ondan kurudu diyorum.
|
Yetiştirmeye çalıştığım domateslerin yaprakları sararıp kuruyor. Üzerinde domatesler var ama yaprak kalmadı neredeyse. Üstelik suyunu da veriyorum. Gölgede duruyor, güneş görmüyor diye bir iki gün güneşte tuttum. Sonra tekrar gölgeye aldım ama hala değişen bir şey yok. Ne yapacağım bilmiyorum. Yanındaki saksılarda iki kök biber var, onlara bir şey olmadı. Yaprakları yeşil ve biberleri de var üzerinde. Ama domates niye böyle oldu?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025