agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Domates (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=468)
-   -   Domates Yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14832)

sroglu 18-06-2009 10:13

domates severlerin arasına hoş geldiniz sayın neşecik:) bende yeni başladım biraz hüsrana uğradım ancak azimle devam edeceğim bu işe..hatta dün bu mevsimde olmaz denmesine rağmen bi ümüt yine tohum ektim..bakalım kısmet:)

bpınar 18-06-2009 15:12

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar;şimdide domatesimde sorun var,forumdaki tüm tavsiyelerinize uydum ,2 adet domates fidem baya büyüdü birsürüde domatesi var,oturak cins,çokcada çiçeği var,sıkıntım şu;ilk çıkan domateslerim-ki ceviz kadarlar-altından siyahlaşma oldu .aşağıdaki resimdekine çok benziyor domatesim,resmi forumdan buldum...
Siyahlaşma tüm domatesi saracakmı?
Kızarmadan dökülecekler mi?
İlaç bayisine gidip fikir alayım dedim salvox isimli mancozeb içeren ilacı önerdi,ilaçsız tedavisi yokmu,forumda bakırlı preparatlar deniyor,salvox bakırlımı ne yapabilirim,bütün domateslerimi sararmı bu hastalık?ilk defa domates yetiştiriyorum...çok soru soruyorum ama çok da endişeliyim,bebeğim gibi oldular ,heran gelişmelerini izliyorum,müthiş birşey...

Birol Ketenci 18-06-2009 20:25

Sayın Bpınar
Deneyimli arkadaşlar fikirlerini söyleyecektir ancak bende bildiğim ya da bildiğimi sandığım kadarıyla cevaplayayım.
Sorununuz çiçek burnu çürüklüğü ve sebebi daha çok kalsiyum eksikliği ve düzensiz sulama olarak ifade ediliyor. Bahsettiğiniz ilacı bilmiyorum ancak bu sorun fizyolojik diye biliyorum ilaç gerekmiyor. Bu tür meyveleri dalında tutmadan koparıp çöpe atın. İlaç yerine yapraktan kalsiyum içerikli sıvı gübre verebilirsiniz. Sulamayı düzenli yaparak toprağın kurumamasını sağlayın.

bpınar 19-06-2009 00:45

Çok teşekkür ederim Birol bey,birde ben sıvı bitki besini diye satılan üründen kullanmıştım domatesler fideyken,şimdi kalsiyum versem fazla gelirmi acaba?

izzeterisen 19-06-2009 12:27

Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Bitkilerde kalsiyum noksanlığına bağlı belirtiler kalsiyum içerikleri yüksek olan çoğu mineral topraklarda nadiren görülür. Ancak başta asit tepkimeli topraklar olmak üzere çeşitli nedenlerle yeterli düzeyde kalsiyum alımının gerçekleşemediği topraklarda kalsiyum noksanlığı belirtileri bitkilerde yaygın ve belirgin şekilde günümüzde ortaya çıkmaktadır. Bitkilerde kalsiyum noksanlığının tipik belirtisi meristematik dokulardaki gelişme gerilemesidir. Noksanlık belirtileri önce büyüme noktalarında ve genç yapraklarda görülür. büyüme yerleri çoğunlukla öldüğünden bitkide yeni sürgünler oluşmaz. Genç yapraklarda sararma ve şekil bozulmaları olur. noksanlığın ileri aşamalarında ise yaprak kenarlarında siyah ve kahverengi nekrozlar oluşur. noksanlıktan zarar gören dokular, hücre duvarları eridiğinden yumuşak bir yapı kazanır.
Kalsiyum noksanlığı asit tepkimeli topraklarda yetişen çay bitkisinde çok sık ve yaygın şekilde görülür. Çay bitkisi kalsiyum noksanlığında bodur gelişme gösterir ve 3-3,5 ay içerisinde yapraklarda noksanlık belirtileri ortaya çıkar. Yapraklarda kalsiyum noksanlığının görünen ilk işareti orta damar boyunca yaprağın kıvrılmasıdır. Aynı zamanda yaprak ayası kayık şeklini alır. Yapraklar kalınlaşır ve gevşek bir yapı gösterir. Kalsiyum noksanlığının en belirgin işareti genç yaprakların alt kısımlarında fazla sayıda yarı şeffaf lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler giderek büyüyüp belirginleşir ve nekrotik alanları oluşturur. En sonunda bu alanlar kuruyarak yaşamını yitirir.
Kalsiyumun bitkilere yarayışlı şekli Ca2+ 'dır. Bitki dokularında Ca2+ iyonları ksilem iletim borularında su ile birlikte yukarı doğru taşınır. Ksilem suyunda Ca2+ iyonları konsantrasyonu düşük ise meyvelere ulaşan Ca2+ iyonları miktarı yetersiz kalır ve meyvelerde noksanlık belirtileri görülür. Toprakta su yetersizliği , NH4-N beslenmesi ve yüksek tuz konsantrasyonu ksilem suyundaki Ca2+ iyonları miktarını azaltır. Bunu bir sonucu olarak meyvelerde kalsiyum noksanlığı belirtileri ortaya çıkar.
Toprak çözeltisinden Ca2+'un alınması kök uçlarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle yeni köklerin oluşumunu engelleyen düşük sıcaklık, yetersiz havalanma vb. etmenler Ca2+ alımını engelleyerek noksanlığa neden olur. Flöem dokularında bulunan Ca2+ immobildir. Bu nedenle daha önce absorbe edilmiş olan kalsiyumun meyve olumu döneminde flöeme taşınarak meyveye ulaşması güçtür. Meyve olumu evresinde topraktan yeterli miktarda Ca absorbe edilerek ksilem yoluyla meyveye ulaşamadığı durumda meyvelerde Ca noksanlığı belirtileri görülür.
Yeterli düzeyde kalsiyum bulunmaması durumunda meyveler zamanından önce olgunlaşır. Dokuları gevşek olan bu meyveler depo edilmek için uygun değildir. Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir. toprakta aşırı su, düşük pH, aşırı amonyumlu gübre uygulaması kalsiyum noksanlığına neden olur. Yüksek potasyum ve fosfor beslenmesi kalsiyum noksanlığına neden olur. kurak yöre toprakları tekstürleri ne olursa olsun kalsiyumca varsıldırlar.
Domateste Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Yaprakta:
Önce genç yapraklar deforme olur, genç yaprak kenarlarında kloroz, esmer lekeler ve kurumalar, nekrotik lekeler görülür. Yaprak kenarları düzenli olmayan bir tarzda kıvrılır. Yapraklar küçük ve dardır. Yaprak kenarları önce sarı-yeşil, sarı, sonra kahverengine döner. Sonuçta yaprak ölür. Yaşlı yapraklarda damar aralarında kloroz gelişir ve dağınık nekrotik lekeler görülür. Bu yapraklar en sonunda ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder. Bitkinin orta yerindeki yapraklarda, yapraklar kurumadan önce, yaprak kenarlarından başlayıp ortasına doğru yayılan sarımsı kızıl renkte lokal renk değişmeleri görülür. Önceleri yeşil rengini koruyan fakat çoğunlukla cılız kalan yaprak sapları, daha sonra canlılıklarını yitirmekte ve yapraklar dallara yapışık gibi bükülürler.
Çiçek ve meyvede;
Meyveler küçük kalır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü, dairevi meyve ucundan yukarıya doğru ilerleyen kahverengi çürümeler görülür. (çiçek burnu çürüklüğü = blossom end rot ) Vaktinden önce kızaran meyveler yumuşak bir hal alıp dökülür. Çiçek oluşumu azalır. Salkım ucundaki çiçek salkımları ölür. Meyvede % 0,08'den daha az Ca içeren meyveler çiçek burnu çürüklüğüne yakalanır. Fazla amonyumlu azotla beslenme durumunda yapraklarda Ca içeriği azalır, yapraklarda Ca içeriği azaldıkça çiçek burnu çürüklüğü oranı artar.
Kök, gövde ve sürgünde;
Önce yaprak kenarları gibi kök uçlarında da yani genç dokular zarar görür. Kökler zayıf gelişir ve kahverengileşir. Bitki boyu kısalır. Vegetasyon noktası, sürgün ucu kurumaya başlar ve ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder.
Amonyumlu gübrelerin kullanımı, toprakta su yetersizliği, yüksek tuz konstrasyonu ksilem suyundaki Ca+2 iyonları miktarını azaltır. Topraktan kalsiyum en iyi pH: 6,5-9 arasında bitkiler tarafından alınır.

Bazı kimyasal gübrelerin kalsiyum içerikleri (%)
Kalsiyum nitrat 19,4 15,5 N (%14,4 nitrat,%1,1 amonyum azotu)
Kireçli amonyum nitrat 8,2
Kalsiyum siyanamid 38,5
Jips 22,3
Ham fosfat 33,1
Normal süperfosfat 19,6
Tripl süperfosfat 14,3

Domateste Kalsiyum Fazlalığının Belirtileri :
Tipik demir (Fe) klorozu görülür. Kalsiyum suyun absorbsiyonunu azaltır, transpirasyonu teşvik eder. Yüksek kalsiyum konsantrasyonu Potasyum ve Magnezyum elementleri arasındaki ilişkiyi etkileyerek potasyum veya magnezyum eksikliğine yol açar, bu durumda ilk etkilenecek olan element magnezyumdur. Yüksek kalsiyum bunun yanında mangan, demir, fosfor, bor, çinko noksanlığına neden olur.

Kaynaklar :
B.KACAR,A.VAHAP KATKAT ,1998.Bitki Besleme.Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127
H.Çınar AYBAK,Domates Yetiştiriciliğinde besin Maddeleri,Hasad Dergisi Sayı:219, Agustos 2003
B.ÇOKUYSAL,EÜZF Toprak Bölümü.Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Eğitim Semineri Proğramı. 29.01.2001-02.02.2001 Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Besin Elementleri Noksanlıkları.
Ü.ERTEKİN, Seracılık ve Örtüaltı "Biber,domates,hıyar,patlıcan" Yetiştiriciliği, Antalya 2002

bpınar 20-06-2009 14:46

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler İzzet bey,evet domatesdeki kalsiyum eksikliği kesinleşti,ona göre bi çaresine bakacaz artık...

gorkicagi 20-06-2009 15:15

bunlarda benim pembelerim
 
2 Eklenti(ler)
geçen yaz söğütlü yaylasından aldığım doğal pembe tomateslerin tohumlarından çimlendirdiğim pembEklenti 88304

Eklenti 88305eler büyüdü ve meyve vermeye başladı.

gorkicagi 20-06-2009 15:17

bunlarda tohumdan yetiştirdiğim cheeryler
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 88306

izzeterisen 20-06-2009 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bpınar (Mesaj 449044)
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler İzzet bey,evet domatesdeki kalsiyum eksikliği kesinleşti,ona göre bi çaresine bakacaz artık...

Mücadelesi meyveler küçücükken başlar. Dikim öncesi de toprağa kalsiyumlu gübre uygulaması yapılır. Bu zamanda sadece meyveler kalsiyumlu preparatları 10 gün kadar ara ile püskürtmeniz gerekiyor.

tolgahann 21-06-2009 21:43

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim balkonum da tohumdan yetiştirdiğim bodur cherrylerim.Kızarmaya başladılar.Üstleri domatesle dolu.:)

cemo 21-06-2009 21:56

Kıskandım tolgahann:)))

izzeterisen 21-06-2009 23:08

Sn.tolgahan.
Sizin oralarda domatesin kışa kadar sürekli meyve vermesi lazım ama sizinkiler meyveyi kesmiş, beslemeye devam edin.

tolgahann 21-06-2009 23:13

Sevgili izzeterisen fotoğrafta gözükmüyor ama çiçekte var üstünde.Ben bu kadar meyve verdiğine şaşıyordum demek ki daha fazla vermeleri lazım.

k0900 21-06-2009 23:18

Sn. izzeterisen, pembe dometesleride sırık dometesler gibi iple bağlamalımıyız? Yoksa bunlar oturak dometesmi?

izzeterisen 21-06-2009 23:23

Bu konuda kesin bir şey söyliyemem ama bitkileri gördüğüm kadarıyla kazığa bağlansa iyi olur sanıyorum. Meyveleri korumak açısından. Çünkü o domatesler sırık değil. Sırık domatesler gibi fazla uzama göstermiyorlar.

izzeterisen 21-06-2009 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 449617)
Sevgili izzeterisen fotoğrafta gözükmüyor ama çiçekte var üstünde.Ben bu kadar meyve verdiğine şaşıyordum demek ki daha fazla vermeleri lazım.

Meyveye fazla yüklenince bitki, üstte uzama durmuş . Ben onu demek istedim.

aydın 21-06-2009 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 449621)
Sn. izzeterisen, pembe dometesleride sırık dometesler gibi iple bağlamalımıyız? Yoksa bunlar oturak dometesmi?

Oturak domates de olsa mutlaka sırığa almanızda fayda var. Meyveler büyüdükçe dallar çekemeyip yere saplanabiliyor. Bu da börtü böceğin hışmına uğramasına sebep oluyor. Biz geçen yıl almadık domateslerin yarısı hastalanıp çöpe gitti.
Yere yakın tüm alt yapraklarını da temizledim bugün.

k0900 21-06-2009 23:54

''Yere yakın tüm alt yapraklarını da temizledim bugün.''

Kaç cm. ye kadar kestiniz.

aydın 22-06-2009 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 449645)
Kaç cm. ye kadar kestiniz.


Sırıklarda ilk çiçeğin 2 sıra altından.(15-20cm). Oturakta ise bunun yarısı. Ayrıca üst üste binmiş veya çiçeğe baskı yapan yaprakları da budayabilirsiniz. Fidede çalılaşma olmaması için. Telefonumun bluetoot'unu bulamıyorum. Bulabilsem fotoğraflarını eklerdim.

mustafaakgun 23-06-2009 14:06

selam arkadaşlar
benim domateslarimden 1 tanesi çok sağlıklı bi durumdayken sabah baktığımda bütün dalları sanki susuz kalmış gibi yaprakları aşağıya doğru sarktılar ama susuz bırakmadım bunun sesbebi ne olabilir acaba fikri olan varmı ve üzerinde oldukça fazla çicek vardı göz bebeklerimden biriydi

ugurtelefon 23-06-2009 15:00

Bende aynı şekilde 3 fide söktüm attım.
Domateste hastalık çok oluyor.Özellikle bol çiçeklenmiş,meyve tutmaya başlamışken çok sürprizler yaşanıyor.
İstersen detaylı bir fotoğraf ekle,belki farklı bir durum vardır.

mustafaakgun 24-06-2009 15:07

foto ekleyemeye çalışıcam ama anlamadığım konu sn uğurtelofon birgünde soldu gitti ne yaprağında sararma oldu ne böcek **** başka bişey anlamadım birgün içinde soldu ama hala duruyo sökmedim belki düzelir diye bekliyorum birgün önce sorsalardı en sağlıklı fidem diye gösterirdim şaka gibi

aydın 25-06-2009 23:16

Dostlar geçen hafta pazar günü domateslerin yan dallarını koltuk budamasına tabi tutmuştum. Uğurtelefon yan sürgünlerin tuttuğunu, malbman ise suda köklendiğini söyleyince ben de hevese geldim, atmadım. Köklensinler diye suya bırakmıştım. Bir de ne göreyim domates vermiş sudakiler :p. Şuan kiraz büyüklüğünde ve hızla büyümekte. Merakla bekliyorum bu işin sonu ne olacak :p

aysgldmr 30-06-2009 19:09

merhaba benim domateslerimin yerini değiştirmek istiyorum. boyları 15-20 arası boyları. ne zaman değiştirmeliyim.

ar4920 08-07-2009 17:07

merhabalar bahcemde domates yetıstırıyorum boyları 1 metreyı buldu ve gecenlerde var alt taraftakı yapraklarını budamalımıyım sızce? resım eklerım yarına fakat bu budama ıslemını neye gore yapmalıyım?

izzeterisen 08-07-2009 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ar4920 (Mesaj 458084)
merhabalar bahcemde domates yetıstırıyorum boyları 1 metreyı buldu ve gecenlerde var alt taraftakı yapraklarını budamalımıyım sızce? resım eklerım yarına fakat bu budama ıslemını neye gore yapmalıyım?


Açıkta yetiştiricilikte budama yapılmaz. Ancak alt yapraklarda hastalık, yaşlanma nedenleriyle yapraklar iş görmüyorsa bu yapraklar alınabilir. Eğer sırık domates yetiştiriyorsanız kızaran salkımın altındaki yapraklar alınır.
Domateste hastalıklı yaprakları her zaman temizleyin.

hx100 08-07-2009 23:22

Merhaba arkadaşlar bende balkonumda kiraz domates yetiştiriyorum sırık cins sizden ögrenmek istedigimtopraga takviye olarak ne verebiliriz ne cins gübre **** besin önerirsinizyardım iin şimdiden teşekürler.

ar4920 09-07-2009 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 458219)
Açıkta yetiştiricilikte budama yapılmaz. Ancak alt yapraklarda hastalık, yaşlanma nedenleriyle yapraklar iş görmüyorsa bu yapraklar alınabilir. Eğer sırık domates yetiştiriyorsanız kızaran salkımın altındaki yapraklar alınır.
Domateste hastalıklı yaprakları her zaman temizleyin.

tesekkurler benım domatesler sırık domatesı alttakı sararmıs yaprakları hep temızlıyorum kızardıktan sonra alt kısımda kalan yaprak dallarını mı keseyım? birde ne kadar gubreleme yapmalıyım sızce? yardımlarınız ıcın tesekkkurler

açık-pozisyon 09-07-2009 09:51

Arkadaşlar bu sene domateste ne yanlışlık yaptım bilmiyorum ama çiçeklerimin hemen hepsi dökülüyor. Halbuki 1 salkımda 10'a yakın çiçek var fakat bir domates ya oldu ya olmadı salkımlarda... Biliyorum fotoğraf eklesem çok iyi olacaktı ama maalesef yanımda yok...
Acaba yapabilceğim birşey var mı? Toprak bahçe toprağı, torf, perlit, yarasa gübresi ve biofarm karışık... Aşırı sulama yok, sulama kontrollü. Tohumlar cherry çeşitleri, gelişim çok güzel, gövde orta kalınlıkta, yapraklar diri, boy ortalama 1.5 m... 6 adet 12 Litrelik saksıda 1'er adet fide var. Arasıra leonardit-yosun karışımı püskürtüyorum hepsine... Geçen sene öylesine sadece torfta, ne gübre ne takviye, bunun 10 katı domates vermişti ne oldu anlamadım bu sene. Aksine bu sene salatalıklar çok iyi, biberler çok iyi, ne yaprak biti var ne böcek... Tertemiz... Ama gel gör ki domatesler kıyamet gibi çiçek döküyor, anlamadım gitti...

gülce78 09-07-2009 11:08

Merhaba,
Aranıza yeni katıldım. Evimizin balkonunun arka bölümündeki alan, evsahibi tarafından duvarla çevrelenip küçük bir bahçe oluşturulmuş. Bu sene domates ve biber ektim. Domatesd fideleri 50-70 cm arasında boya ulaştılar, ama bir tanesi bile çiçek açmadı. (Aynı zamanda diktiğim biberlerin hemen hepside çiçeklendi, biberleriyse oldu.) Çok sulamıyorum, buradan koltuk alma yöntemini okumuştum, daha koltuk çıkar çıkmaz kopardım. Ondan olabilirmi, uzamasını beklemediğim içinmi bu kadar büyüdüler. Yan dallar ve yapraklar aşırı gelişmiş durumda. Bu durum normalmi, yoksa değilmi?
Birde ben cherry domates tohumu alıp, fide haline getirip diksem, olurmu?
Bu iki konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024