agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni451Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-06-2013, 22:04   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik Mesajı Göster
sn. danışman_32 ve halil bey

buradaki yardımlarınız takdire şayan, oncelikle tesekkur etmek lazim herkes adına..
benim de bazı dertlerim var yardımcı olursanız sevinecegim..
terasta domates biber yetistiriyorum.bu gecen hafta cektigim resim..

domateslerle ilgili 4 derdimi ve bunlar icin uygulamayi dusunduklerimi okuyup dogruluklari hk. yorum yaparsaniz cok mutlu olacagim..

bahce topragi, kendi yaptigim kompost, az koyun gubre, torf karışımında yetistirmeye çalıştığım domateslerde koltuk alma islemini dikkatle yaptim, düzenli hatta sık enzim ve humik asit uygulaması yapiyorum (kökten-yapraktan)ve cok da aşırı sulama yapmamakla beraber yağmurla vs bir güzel coştular neredeyse boyuma geldiler. eşit olmamakla birlikte çiceklenmeler de meyvelenmeler de vardı..
ancak...

-- bir süredir çoğunda çiçeklenme ve yeni meyve tutma neredeyse durdu. suyu iyice azalttim yine de ciceklerin çoğu kuruyup düşüyor ve yeni cicek acmıyor.. kafamı karıştıran bir sey de. mesela bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? besin olarak ne eklememi önerirsiniz ?

-- sulamayı azaltınca (buna bağlı mı emin degilim) onceleri altlarda olusan yaprak kıvrılmaları üstlerde de olmaya başladı. magnezyum eksikligi olabilir mi? topraga değen yaprakları budadım bunun etkisi olabilir mi.(bir yerde okumustum, onun yalancisiyim

-- en sinir sorunlarimdan biri,geçen sene de ruhumu karartan tuta absoluta oldugunu düşündüğüm illet .. dün bir domateste delik gormustum bugun yine ceviz buyuklugunde bir domateste delik icinden bana bakan koca bir tırtıl mıdır nedir o yaratiktan gördüm.. hemen meyveyi koparıp attım.
neemAzal ya da delfin wg uygulamayı dusunuyorum.. neemAzal daha geniş spektrumlu diye algılayarak onu tercih etmeyi düşünüyorum. feromon 20-25 saksı icin mantıklı gelmiyor.. ne dersiniz?

-- son ve sinir derdim.. blossom end rot. özellikle pembelerde oluyor sanırım.. 4-5 tane atmak zorunda kaldım.. kalsiyum nitrat düsünürüm.. dogru mudur??

okurken yorulmamışsınızdır umarım..
kısaca cevaplarsaniz minnettar olacağım..

şimdiden tesekkürler.
sn antihistaminik sorularınız ve cevaplar

1 sorunuz -- bir süredir çoğunda çiçeklenme ve yeni meyve tutma neredeyse durdu. suyu iyice azalttim yine de ciceklerin çoğu kuruyup düşüyor ve yeni cicek acmıyor.. kafamı karıştıran bir sey de. mesela bir kökte 3-4 adet ceviz buyuklugunde ya da daha büyük meyve var ise ama yeterince cicek yok ise sulama nasil olmali? besin olarak ne eklememi önerirsiniz ?

1 Cevap : çiçeklenme ve meyve tutma durduysa bitkide bir stres oluştu demektir buda kalsiyum eksikliğinden ve sulamadaki hatadan düzensiz sulama az sulama gibi nedenlerden meydana gelir bakın antihistaminik insan küçükken bir çay bardağı su ile doyar ama insan yetişkin olunca 1 litre su içer yani bitki büyüdükçe su azaltılmaz aksine verdiğiniz gübreler yer çekiminin tam tersi istikamete gideceği için üste doğru daha fazla suya ihtiyaç duyulur bu iletim için gereklidir bunun için suyu fazlalaştırmanız gerekir bitkiniz terleme yoluyla sıcağında etkisiyle bünyesindeki kalsiyumu bünyesinden atar buda bitkinizde çiçeklerin kuruması çiçek açmamasına neden olur çözümü size tavsiyem kalsiyum ve bor içeren kalbor şeklindeki bir ec fertelizer gübreyi bitkinizin hem yapraklarına püskürtmeniz hemde kök bölgesine dökmeniz bu sizin anlattığınız durumları durdurur fakat çiçeklenmesini istiyorsanız size MAP ve çinko sülfat içeren bir gübre temin etmenizi öneririm bunuda aynı şekilde hem yaprağa hemde toprağa uygulamınız fakat kalsiyumu map ve çinkoyla karıştırmayın kalsiyum borla karışabilir

2 sorunuz-- sulamayı azaltınca (buna bağlı mı emin degilim) onceleri altlarda olusan yaprak kıvrılmaları üstlerde de olmaya başladı. magnezyum eksikligi olabilir mi? topraga değen yaprakları budadım bunun etkisi olabilir mi.(bir yerde okumustum, onun yalancisiyim

2 Cevap : yapraktaki kıvrılmalar aşırı sıcak ve magnezyum eksikliğinden yapraklar yer çekiminin ters istikametine doğru üste doğru kıvrılır buda özellikle suyu arttırıp magnezyum nitrat içeren bir gübreyi hem yaprağa hemde toprağa uygulamaktan geçer budamanın hiç bir faydası olmaz aksine budamada bitkiye yara açarsınız bu yarayı bir mantar ilacı uygulamazsanız burada fungal etmen oluşur budama yapmayın

3 sorunuz en sinir sorunlarimdan biri,geçen sene de ruhumu karartan tuta absoluta oldugunu düşündüğüm illet .. dün bir domateste delik gormustum bugun yine ceviz buyuklugunde bir domateste delik icinden bana bakan koca bir tırtıl mıdır nedir o yaratiktan gördüm.. hemen meyveyi koparıp attım.
neemAzal ya da delfin wg uygulamayı dusunuyorum.. neemAzal daha geniş spektrumlu diye algılayarak onu tercih etmeyi düşünüyorum. feromon 20-25 saksı icin mantıklı gelmiyor.. ne dersiniz?

3 CEVAP : evet öncelikle bu canlı tuta domates güvesimi yeşil kurtmu bunu ayırt etmek lazım domates güvesinin larvası yaprak yüzeyinde zarımsı bir leke şeklinde bir yapı oluşturur üst tarafında ve burada bu zarımsı yapıda kaldırdığınızda pisliği olur bu pisliği diğer yapraklarada döker ayrıca larvasının olduğu yere yakın bir yerde kesinlikle yetişkinide dolaşır bu zararlıyı larvasını etkisiz hale yapraktayken getirebilirsiniz böylece dişi erkek çiftleşme düzenini bozarsınız burada canlı üreyemez ama zarar yapmaması için üreticilerimize uygulattığım çok iyi geri dönüşler aldığım Voliam Targo İlacı temin edip kullanmanız zaten tuta hemen meyveye girmez yeşil kurt ise direk meyvede beslenmeye başlar mevyede çok sayıda delik açar bunun çözümü ise decis adlı ilacı alıp kullanmanız bu dediklerimi mümkünse bitkinizin yapraklarını ve mevyesini bir foto çekip siteye koymanız

4 sorunuz : -- son ve sinir derdim.. blossom end rot. özellikle pembelerde oluyor sanırım.. 4-5 tane atmak zorunda kaldım.. kalsiyum nitrat düsünürüm.. dogru mudur??

4 Cevabım : 1 sorununuzdaki cevabımdakiyle aynı kalsiyum ve bor içeren bir gübre temin edip hem yapraktan hemde topraktan uygulamanız

ziraai danışman Fatih SOLAK

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025