View Single Post
Eski 22-10-2009, 14:12   #4
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Delfin

32000 IU/mg bakteri içeren bir bioinsektisitdir.

Organik tarımda IPM proglarımın vazgeçilmez bir ürünüdür. OMRI, ECOCERT ve Tarım bakanlığınca organik tarımda kullanılması onaylanmış doğal bir insektisittir.

Çok geniş bir etki spektrumuna sahip olup birçok kültür bitkisinde zararlı olan larvalara karşı kullanılmaktadır. Delfin WG, böceklerin hastalanmasına neden olan zehirleri üreten toprakta doğal olarak yaşayan bir bakteridir. Delfin WG, zararlılara karşı özel bir etkisi olduğundan, insanlara ve doğal düşmanlara zehirsiz olduğu için zararlı yönetiminde dikkate alınmalıdır. Lahana kelebeği ve güve gibi birçok lepidoptera çeşitlerini kontrol eder.

Etken Maddesi

(Bacillus Thuringiensis, 32000 IU/mg )


Karışabilirliği

Diğer ilaç ve gübrelerle karıştırmamalıdır



Deflin WG, doğal olarak kelebek larvalarından hastalık yapan Bacillus thuringiensis var. Kurstaki bakterisini (32.000IU/mg) içermektedir. Doğdan kendiliğinden toprakta bulunani çubuk şekilli ve gram (+) olan Bacillus thuringiensis’ in insektisit etkili toksinleri bakterinin normal hayat döngüsündeki sporulasyonu sırasında kristal şeklinde üretilir.

İlk kez 1901 yılında tesadüfen ölü ipek böceği larvalarından izole edilen bu bakterinin, yaşam döngüsü içerisinde oluşturduğu seçici insektisit etkisine sahip delta (δ)-endotoxin pek çok böcek grubunda etkili olurken insana ve doğal hayata karşı hiçbir etki göstermemektedir.

Bitki üzerine püskürtülen pestisit larva tarafından yenildiğinde böceğin mide sıvısıyla çözülmeye başlayan protein yapıdaki zehirli kristaller mide çeperini kaplayan hücreleri parçalayarak sindirimin durmasına neden olur. Bunun sonucunda ölüm gerçekleşir.





Deflin WG Bacillus thuringiensis var. Kurstaki’ nin sindirilmesi,
Toksin kristallerin alkali barsak sıvısından ayrışması,
Protoksin moleküllerinin ayrışan toksik kristallerden salınması,
Protoksin moleküllerinin böceğin sindirim enzimleri ile aktive olması,
Aktive olmuş, (δ)-endotoxin moleküllerinin ortabarsaktaki hassas alanları kaplaması,
Toksinlerin barsak içi hücrelerini parçalaması,
Böcek barsağının felç olup beslenmesinin durması,
Zehirlenme ve açlıktan ölüm
Delfin WG uygulamaları

Delfin WG uygulamaları insana ve çevreye dost uygulamadır.
Delfin WG uygulamaları hasada bir gün kalsa bile gerçekleştirilebilir, üründe kalıntı bırakmaz.
Delfin WG uygulamalarının Doğal Yaşama (yaban hayatında) olumsuz etkisi saptanmamıştır.
Delfin WG uygulamaları faydalı böceklere olumsuz etki göstermemektedir.
Delfin WG doğal komplex yapısıyla zararlıların dayanıklılık kazanmasını zorlaştırır.
Delfin WG uygulamaları diğer sentetik pestisit uygulamalarında olduğu gibi dayanıklılık riskine karşı rotasyon gerektirmez.
Böceklerin sentetik pestisitlerde gösterdikleri çapraz dayanıklılık Deflin WG uygulamalarında mümkün değildir.
Delfin WG uygulamaları özellikleri gereği IPM ve Ekolojik Tarım sistemlerinin en önemli parçalarıdır.
Delfin WG diğer tüm ilaçlarla karışabilir.
Erken dönemde yapılan uygulamalarda daha yüksek etki elde edilebilir.
Dar etki spektrumu diğer zararlı-faydalı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Bombus arılarına, bal arıların ve balıklara etkisizdir.
Çevre Koruma Örgütü tarafından “düşük riskli” olarak sınıflandırılmış bir pestisittir.



YEŞİL KURT
(Helicoverpa armigera (Hbn.)) (Lepidoptera; Noctuidae)

Kışı toprakta kızıl kahverenkli pupa halinde geçiren zararlının gece aktif olan kelebekleri mayıs ayında doğada görülmeye başlar. Erginin ön kanatları soluk sarı, yeşilimsi sarı renginde olup üzerinde koyu renkli lekeler ve uç tarafa doğru zikzak görünümlü esmer birer leke bulunmaktadır. Yumurtalarını ayrı ayrı özellikle domates, pamuk bitkisi gibi solanacea familyasına bağlı bitkilerin üst tarafına, körpe, sürgün, çiçek ve meyveler üstüne bırakırlar.

Yumurtası kubbe çeklinde, beyaz-soluk sarımsı yeşil renktedir. Yumurtadan yeni çıkmış larva şeffaf, soluk grimsi yeşil renkte, son dönem larvalar ise yeşili kahverengi veya turuncu renktedir. Yumurtadan henüz çıkan larvalar genellikle bitkinin taze sürgün ve yapraklarıyla beslenirken sonraki nesiller çiçeklere daha sonra meyveye dolayısıyla da ürüne zarar vermeye başlarlar.

Deflin WG, dar etki spektrumu ile üretim alanlarında sadece sorun olan hedef böcek larvalarını yok etmektedir. Bu sayede diğer zararlıları kontrol altında tutan faydalıların fonksiyonlarına da etki yapılmamış olur. Bilinen Bacillus thuringiensi’ li pestisitlere göre içermiş olduğu iki kat fazla aktif madde ile daha yüksek etki sağlamaktadır.

Tüm bu özellikleri ile Deflin WG IPM ve Ekolojik Tarım uygulamalarında güvenle ve etkili biçimde kullanılabilmektedir.



SALKIM GÜVESİ
(Lobesia botrana Den.-Schiff) (Lepidoptera; Tortricidae)

Kışı asma kabukları altında kahve renkli pupa halinde geçiren salkım güvesinin kelebekleri ilkbaharda görünür.

Yumurta çok küçük olup genelde mercimek biçimindedir. Yumurtalar bırakıldığında soluk sarı ve yeşil sarı karışımı bir renkteyken sonraları renk açılır ve gün ışığında sedef gibi pırıltılıdır. İlk dölün larvaları çiçek kılıflarını delerek tomurcuk ve çiçeklere de zarar verirler. İkinci dölün larvaları ise tatlanmakta olan danelerde zararlı olurlar. Larvaların zarar verdiği danlerden akan tatlım su üzerinde gelişen saprolit mantarlar zararı daha da arttırır.

Organik tarım ve IPM sistemlerinin uygulandığı bağlarda salkım güvesi sorunu Delfin WG ile kalıntı bırakmadan etkili biçimde çözümlenir.



HARNUP GÜVESİ
(Ectomyelois ceratoniae Zell.)(Lepidoptera; Pyralidae)

Kışı ağaçların kavlamış kavukları altında larva döneminde geçiren harnup güvesi ergini genel olarak küf rengindedir. Oval şekilli yumurta kızıl kahverenginde ve yumurtadan çıkan larva pembemsi renktedir. Pupa kahverengi olup gri bir kokon içinde bulunur.

Kış konukçularından ergin çıkışı mayıs – haziran aylarında olmaktadır. Bu dönemde yumurta bırakabileceği meyve olmadığından ilk döl zararlı olmaz.

Ağustos ayı başından itibaren turunçgillerde zararlının belirtileri görülmeye başlanır. En çok zarar Washington portakalı ve altıntoplarda görülür.



Harnup güvesi özellikle unlubit ile bulaşık göbekli portakallarda göbekten meyve ekseni doğrultusunda veya sap dibinden giriş yaparak yalancı olgunluğa ve meyve dökülmesine neden olmaktadır.

http://www.agrikem.com/delfinwg/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön