agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni472Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 24-06-2008, 20:36   #11
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili usoydal, çoğunlukla bize soruların iletiliş biçimiyle alakalıdır cevaplarımız. Zira balkonda domates yetiştirme ile bahçede veya tarlada yetiştirme apayrı şeyler bu nedenle bahçede yetiştirenlere sulamayın diyoruz çünki toprak aşağı kısımlarıdnan yukları doğru nem çeker susuz kalmaz fakat saksıdaki toprağa sadece sizin vereceğiniz su gireceğinden asla toprağı kuru bırakmıyoruz. Bu gibi nedenlerle tavsiyelerimiz arasında çelişkiler varmıi gibi görünebilir. Bunun dışında saksısını veya bahçesini az sulayan üye var ona yeri gelince çok sulayın diyoruz, çok sulayan üye var çamur haline getirmiş ona da yeri gelince az sulayın diyoruz çelişki değiniz bunlardır.

Genel olarak meyvesi yenen sebzeler toprak nemi korunacak şekilde ilk çiçek açıpta minik minik meyveler görünene kadar sulanır işte buna çiçeklenme dönemi diyoruz yani bitki döllenme olgunluğuan gelmiş ve neslini devam ettirmek üzere generasyona kaçmıştır önemli olanda bu tohuma kaçma yaklaşımı ve bütün susuz bırakma çiçeklenme mekanizmasını tetiklenme için saksıada da amacımız sadece çiçeklenene kadar nemi korumak.


Döllenme konusunda elbette arılar ve rüzgar çok etkilidir ancak aşırı rüzgar dişicik tepesini kurutur ve döllenme gerçekleşmez bu daha çok sizin döllenme biyolojisini bilmemenizle alakalıç Domates kendisine döllenebilen bir bitkidir yani arı olmasada döllenmesini gerçekleştirebilir ancak arı olursa döllenmeyi olası engelleyebilecek nedenler ortadan kaldırılmış olur hatta tavsiye de eder ama siz eğer arıyı ve aşırı rüzgar balkona sokarsanız o zaman komşularınızdan dayak yiyebilirsiniz dikkat edin. Bu arada döllenmiş her çiçek, çiçek sapının ucunda meyveyi gösterir.

MAP (Mono Amonyum Fosfat) dediğimiz ürün çiçeklenme mekanizmasında besin maddesi olarak çok etkili olan fosfor içermektedir bu nedenle bitki bünyesine daha fazla giren fosforun sağlıklı bir çiçek yapısı oluşturmak üzere bitkiye verilmesine dayanır yani olmazsa olmaz değildir bitki besleme dalının konusuna gire ve çiçeklenme sorunu yaşayan durum olumsuz şartlar dinlenip değerlendirmesinden sonra tavsiye edilen bir üründür. MAP yerine bitki beslemeden anlayan kişilerce veya biraz araştırma ile çiçeklenme mekanizmasını tetikleyen çok bilgiye ve materyale ulaşabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
domates


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025