![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
|
Bitkilerin üzerindeki tüm domatesler aynı anda bozulmaya başlamış. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=seturk;269562]bende saksıda domates büyüyor.şuan bitki halinde ... resimler aşagıda. ne zaman domates oluşmaya başlar.. Daha çooook ekmek yemesi lazım derler ya...Sizin fidanın da çoook su içmesi lazım, henüz çok genç. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-08-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Saksınız çok küçük 1 veya 2 tane meyve almanız mümkün ama bir ya belki daha fazla beklemeniz gerekir ve eğer bu sıcaklrda öyle saksısyı aşırı ısınmasına yol açacak şekidle açıkta bırakırsanız çiçek açsa bile çiçeklerini dökecektir. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
|
selahattin bey. saksıyı nereye koymalıyım.balkon mu evin içinemi malum hava çok sıcak |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
|
saksıda domates
bende saksıda domates büyüyor.şuan bitki halinde ... resimler aşagıda. ne zaman domates oluşmaya başlar.. http://img248.imagevenue.com/loc342/th_32157_DSC01071_122_342lo.JPG http://img176.imagevenue.com/loc561/th_32158_DSC01083_122_561lo.JPG http://img211.imagevenue.com/loc199/th_32159_DSC01084_122_199lo.JPG http://img173.imagevenue.com/loc1047/th_32160_DSC01085_122_1047lo.JPG |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
bilen yok mu arkadaşlar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Domates başlığını gördünüz mü? Sorunuzu o başlıkta sorarsanız çok daha kolay cevap alırsınız. Ayrıca Dikkat: Fotoğrafları foruma yükleyin ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında başlıklarını okumanızda cevap almanızı kolaylaştırır. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-11-2007
|
Merhabalar birşey sormak istiyorum. Ben domatesi gazete üstünde bekletip çürütüp çekirdeklerini tohum yapıyorum baharda dikip yetiştiriyorum (yarısını saksıda, yarısını bahçede) Yaşlı bir bey var tanıdıgımız, yıllardır bağ bahçeyle uğraşır. Geçenlerde domateslerimi görünce çok begendi fakat fidelerin 1 karış falan oldugunda asıl yerlerine dikeceğin zaman yan dik yani 45 derecelik bir açıyla dursun fidelerin dedi. Asıl en güzel verim o şekilde alınıyormuş. Pek mantığıma yatmadı ama sizlerede bir danışayım istedim. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fidelerin yan yatmasına gelince böyle bir bilgiye sahip değilim ancak şunu söyleyebilirim ki fideyi siz eğri bile dikseniz fide kendisini dikleştirecektir. Fidede verim şu şekilde fazla olabilir gözvdeyi olabildiğince toprakla doldurur köklü bitki yüzeyini artıtırsınız besleyeceği kök fazla olunca bitkide verimi yüksek olacaktır. Bunun dışında her bitkinin bir verim potansiyeli vardır ve zaten optimum şartları sağladığınızda o verimi alırsınız. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
|
Bu sene beğendiğim domateslerin tohumlarını saklamak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerek. Dalında iyice olgunlaşıp hatta çürümeye başlayıncaya kadar beklemelimiyim. Ne derece olgunlaşmış olmalı. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2008
|
benim de cherry domateslerim sanırım buyuzden kurudu..çünkü balkon küpeştesinin üzerinde koyu yeşil saksıda 3 adet domatesim vardı...önce yaprakları kurumaya başladı ve bianda hepsi gitti ,ama üzerindeki domateslerin bir kısmı hala duruyordu,sonra tabe onlarda fazla dayanamadılar..şimdi tohumunu kurutup seneye ekimini yapmayı planlıyorum,umarım başarırım..![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Evet artık yaz bitti sıcaklıklar yavaş yavaş düşüyor. Benim de balkon bahçemin bu sezonluk sonu geldi gibi. Bu sene yaptığım en güzel ve heyecan verici şeydi diyebilirim. İlk kez birşeylerin büyüdüğüne tanık oldum onlar için heyecanlandım, üzüldüm.Sabah kalkar kalkmaz ilk yanlarına koşup durumlarına baktım. Ve artık bana birer ikişer veda ediyorlar. Bugün salatalık ve biberlerimden kuruyanlarını söktüm yerlerine maydanoz ve roka diktim(üstünü de streç filmle kapattım bakalım tutacak mı? Daha önce çok denedim ama maydanoz bir türlü yetiştiremedim. Tohumları değiştirdim, tekrar deniyorum. Domateslerime gelince ... Bu sene bana en cömert davranan ve hiç nazlanmadan, hiç sızlanmadan az da olsa elinden gelen herşeyi yapıp domates vermeye çalışanlar onlar oldu. İlk denememdi ve birçok yanlışım oldu onlara karşı. Ama şu anda hala dimdik ayaktalar ve erik büyüklüğünde bile olsa hala domates vermeye çabalıyorlar. Biliyorum onların da benden ayrılmaları yaklaştı ve inanın bu benim için hepsinden çok daha zor olacak. Ama onlar bana çok şey öğrettiler. 1. Bir domatesi asla ve asla dört fide ile uzun bir çiçek saksısına dikme!Onlara büyük eziyet edersin. 2. Eğer organik gübre koyarsan etrafına minik sinekler üşüşebilir,hastalık diye sakın panik yapıp zehirli ilaçlarla zavallıları mahvetme! 3. Mutlaka onları sevdiğini bilmelerini sağla(ben konuşmuyordum çünkü komşu balkonlar çok yakın delirdiğimi sanabilirler ama her zaman üstlerine titredim) 4. Birşeyler ters gittiğinde asla Ağaçlar.net'e danışmadan hareket etme,özellikle de Selahattin Bey' e.(Ona sonsuz teşekkür borçluyum.Yıllar sonra dalından taze salatalık,biber,domates,çilek yiyebildiysem,bu onun ve onun doğru yönlendirmeleri sayesindedir) 5.Eğer birşeyde başarılı olamadıysan asla pes etme yeniden yeniden dene. Bu sene kahvaltılarıma taze domates kokusu eşlik etti ya arkadaşlar, ben artık iflah olmam ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Yediğiniz domateslerin çekirdeksiz de yiyebilirim diyorsanız çekirdeğini ayırın tohum yapın geri kalanıda ye çekirdekleri nezamaki nemli ortama atarsanız çimlenecekdir.http://www.agaclar.net/forum/showthr...tes#post272859 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Normalde hasat edilmiş domateslerin içindeki tohumlar olgunlaşmıştır eğer birazda iyice kızarmış veya yumuşamış domatesleri seçerseniz/kendiniz kızartırsanız ve bu domateslerden yukarıda bahsettiğim şekilde tohum alırsanız sorun olmayacaktır. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-07-2008
|
Bu sene, balkonda saksıya diktiğim oturak tipi domates fidesi yapraklandı büyüdü, bi tomar çiçeklendi ama sonrasında hep çiçekleri kurudu. İçlerinde toplu iğne başı şeklinde domates olacağını beklerken malesef bir süre sonra canlılıklarını yitirip kurudular. Hala da üzerinde bir tomar çiçek tomurcuğu var. Havalar da yavaştan soğumaya başladı. Bundan sonra domates verebileceğini sanmıyorum ama nerde hata yapmış olabilirim. Tekrar yapmamak için bilgilendirirseniz memnun olurum. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Saksınızı serin tutmanız gerekiyor. Bu yıl saksıların aşırı ısınması nedeniyle kökler aşırı sıcaktan etkilendiler ve stresten çiçek döktüler. Bundan sonra aşırı sıcakların saksıların ısınmasına izin vermeyiniz. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-07-2008
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2008
|
Çok teşekkürler, umarım iyi tohumlar elde ederim. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-07-2008
|
![]() merhaba amatör balkon bahçeciliğimde geçirdiğim ikinci sezonumda 26 saksıdan iki adet domates ile bahçeyi birdahaki yaza kadar nadasa bıraktım, hatalarım ekimi geç yapmak, sıcak geçen bu yazda köklere güneşin gelmesi, sık ekim ,topragın suyu tutmaması (sert toprak suyu dışarı attı ve kökler dışarı çıktı) çiçek çok verdi ama çabuk kurudu inşallah seneye dersler çıkarıp daha başarılı olucam . kasayla satacağım!! ne olursa olsun hayatımda yediğimen güzel domatesti |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Kökler genelde sulama hatasından dışa çıkıyor. Suyu bitkinin tam dibine verdiğinizde oradaki toprak akıp gidiyor ve kökler dışarıya çıkıyor. Bu durumda kök bilgesine toprak doldurmanız gerekiyor. Ama en güzel çözüm, karıklar açarak suyu o karıklara vermekten geçiyor. İlk başta fideleri ekerken sırasının düzgün olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çok büyüyeceğini hatırlayarak sık dikmemek gerekiyor. Fideler belli bir büyüklüğe gelince bitkilerin arasına düzgün karıklar açılmalı ve su oradan verilmeli. Deneye yanıla en doğrunun bu olduğunu gördüm. ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene domatesler için yeterince organize olamamışım. İlk başlarda çok iyiydi, Sevgili Limon'un dediği gibi domatesleri sıralı diktim, daha sonraki çapalarda arasına karık açtım, çubukları karşılıklı iki domates biraraya gelecek şekilde bağladım ve en sonra bütün sıradaki çubukları üstten tek bir yatay çubukla sabitledim. Bol ürün aldım, çok az sulama yaptım, hiç hastalıkla karşılaşmadım. Buraya kadar herşey iyiydi ama... Domateslerin dalları tahminimden çok uzun oldu, çubuklar yetmedi, uzayanları üstteki yatay çubuğa sardım, domatesler irileşince çubuklar tartmadı, hepsi birbirine dolandı. Hele minik domatesler felaketti, uzun çubuk kullandım ama boyları 2 m kadar uzayınca fazlalarını bahçenin kenarına yaptığım tel kafesin üzerine uzattım, kafes yükü taşıyamadı bazı yerleri çöktü ve onlar da birbirine dolaştı. Bu karmaşa içinde biberler güneş görmedi, ürün alamadım. Domateslerin bir kısmını ortancaların, bir kısmını da minik elma ağacının dallarından toplamak zorunda kaldım. Neyse, son bir iki haftadır domatesleri topladıkça ürün olmayan dalları kesiyorum. Hele bugün öyle bir traşladım ki bahçenin şekli ortaya çıktı. Hala üzerlerinde bol yeşil ve kırmızı domates var. Biberlerin de üst dallarından artık ürün alabiliyorum. Sonuç olarak seneye, alanımı büyütmem, dikeceğim domateslerin boyunu önceden öğrenmem, buna göre sağlam ve uzun çubuklar almam gerekecek. Bu sabahki hasılat: ![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
İki üç hafta önce bahçeden aldığım domateslerden, iyi kızarmamışları güneşe koymuştum. Bugün kızaranlardan birini kesince içindeki tohumların çimlendiğini gördüm. Normal mi? Neden olabilir? Hazır fide aldığım için tohumların ne tür olduğunu bilemiyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2009
|
Alıntı:
|