Konu: Domates
View Single Post
Eski 04-09-2008, 08:26   #369
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tulosh Mesajı Göster
Merhabalar birşey sormak istiyorum.
Ben domatesi gazete üstünde bekletip çürütüp çekirdeklerini tohum yapıyorum baharda dikip yetiştiriyorum (yarısını saksıda, yarısını bahçede)
Yaşlı bir bey var tanıdıgımız, yıllardır bağ bahçeyle uğraşır. Geçenlerde domateslerimi görünce çok begendi fakat fidelerin 1 karış falan oldugunda asıl yerlerine dikeceğin zaman yan dik yani 45 derecelik bir açıyla dursun fidelerin dedi. Asıl en güzel verim o şekilde alınıyormuş.
Pek mantığıma yatmadı ama sizlerede bir danışayım istedim.
Domatesleri büyük parçalar halinde doğrayın ve sonrasınd abir kavanoza koyun bir gün beklesin bu şekilde salça olacak kıvama gelir eğer koyduğunuzda elle ezerde bekletirseniz ertesi gün suyu ayrılıyor ve posa üste çıkıyor (1 günden fazla bekletmeyin fazla beklerse çimlenme başlayabilir.) sonra bu posayı kevgirde eziyorsunuz ve domates suyu ayrılıyor çekirdek ve kabuklar kalıyor. Bu son osayı kavanoza koyuyorsunuz su ilave ediyorsunuz iyie karıştırın posa yukarı temiz tohumlar dibe çökecektir. devamlı üst kısmı süzerek veya dökerek ayırın bir kaç su ilavesinden sonra tertemiz tohumları elde edebilirsiniz. Tohumlarıda süzdükten sonra hemen kurumaya alın daha fazla suda beklemesinler çimlenebilir. Kurudktan sonra muhafaza edeceğiniz bir ortamda saklayınız.

Fidelerin yan yatmasına gelince böyle bir bilgiye sahip değilim ancak şunu söyleyebilirim ki fideyi siz eğri bile dikseniz fide kendisini dikleştirecektir. Fidede verim şu şekilde fazla olabilir gözvdeyi olabildiğince toprakla doldurur köklü bitki yüzeyini artıtırsınız besleyeceği kök fazla olunca bitkide verimi yüksek olacaktır. Bunun dışında her bitkinin bir verim potansiyeli vardır ve zaten optimum şartları sağladığınızda o verimi alırsınız.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön