![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Fermantasyon Yoluyla Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Bildigim kadariyla Turkiye'de domates tohumlarinin hasadinda genelde tohumu kurutma yontemi kullaniliyor. Biz, asagida asama asama anlatmaya calistigim kuflendirme yontemini kullaniyoruz. Pek bilinmeyen bu yontemi hasat sirasinda dikkat edilmesi gereken konulardan da bahsederek resimlerle ozetlemeye calistim: 1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin. 2) Tohum hasadi yapilirken genelde bitkinin en cabuk olgunlasan ilk meyvelerinden saglikli ve iri olanlari secilir. Biz, tohum hasadi icin meyvelerin saglikli olmasi disinda bir kriter uygulamiyoruz. Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz. 3) Isleme baslamadan once, etrafta daha onceden hasat edilmis domates tohumu bulunmamasina ve etrafin temiz olmasina dikkat ediyoruz. Boylelikle farkli tohum cesitlerinin birbirine karismasini onluyoruz. 4) Tohumunu alacagimiz meyveleri hasat ettikten sonra genislemesine ikiye kesiyoruz. ![]() ![]() 5) Ikiye kesilmis domatesleri posalarini cikaracak sekilde sikarak ustune tohumunu almak istedigimiz cesidin adini yazdigimiz cam bir kavanozun ya da plastik bir bardagin (biz genellikle plastik bardak kullaniyoruz) icine domates sulariyla birlikte tohumlari aktariyoruz. Eger sizin tohumunu almak istediginiz domates fazla sulu degilse ya da meyve sayisinin azligindan dolayi tohumlari icinde tutacak miktarda sivi karisim elde edemeyecekseniz, karisimi sulandirmak icin su eklememenizi tavsiye ediyoruz. Cesitli kaynaklar, eklenen suyun hem fermentasyon surecine zarar verdigini hem de tohumlarin cimlenmesini tesvik ettigini savunuyor. Boyle bir durumda tohumlari yine kurutarak hasat edebilirsiniz. ![]() ![]() 6) Geriye kalan posayi yemekler icin sos yapiminda veya sicak komposta karistirarak degerlendiriyoruz. Bardagin icine aktardigimiz, icinde tohumlarin da bulundugu domates suyunu fermantasyona ugramalari icin birkac gun bardagin icinde agzini kapatmadan bekletiyoruz. Domatesi sikarken bu sivi karisimin icine ufak tefek domates parcalari da karisacaktir, bu parcalari temizlemek ve tohumlari tek tek ayirmak icin ugrasmayacagiz. Siviyi ve tohumlari icine aktardiginiz kabi gozden uzak bir yerde tutmanizda fayda var cunku kokusu ve goruntusu rahatsiz edebilir. Düzenleyen malina : 05-03-2013 saat 11:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
7) Bardagin tutuldugu ortamin sicakligina bagli olarak, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Biz, sicakligin ve tohumlarin bardagin icinde tutulma surelerinin surec sonunda elde edilecek tohumun temizligine etki ettigini gozlemledik. Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali. Bunun disinda yine surece zarar vermemek icin tohumlari 4 gunden fazla bardagin icinde tutmamanizi da tavsiye ediyoruz. Fermentasyon tamamlandiktan sonra karisimin ustunde asagidaki resimde de gorulen bakteriyel tabaka olusacaktir. Bu tabaka olustugunda, tohumlari temizleme vakti gelmis oluyor. ![]() 8) Bu asamada, once bakteriyel tabakayi kaldiriyoruz. Bunun icin bir catalin ya da cop sisin ucunu kullanabilirsiniz. Biz, genelde elimiz de alistigi icin catal ucunu kullaniyoruz. Tabakayi kaldirdiktan sonra atiyoruz. Bunu yapmadan once, eger varsa, tabakanin altina yapismis tohumlari da bardaga aktariyoruz. ![]() 9) Bakteriyel tabakayi kaldirdiktan sonra, bardagin icine su ekliyoruz. Dibe cokmeyip su yuzune cikan tohumlari cimlenme ozellikleri olmadigi icin fazla suyla birlikte lavaboya dokecegiz. Benzer sekilde, 6. asamada bahsettigimiz ve karisimin icinde asili halde duran kucuk domates parcalarini da atiyoruz. Bardagin icine birkac kez su doldurup bu islemi tekrarlayacagiz. Burda dikkat etmeniz gereken bardagi birden boca etmemeniz. Bardagin dibinde ekime elverisli bircok tohum oldugunu unutmayin. ![]() 10) Yikama islemini tamamladiktan sonra, bardagin altina bir suzgec yerlestirerek tohumlari suzgece aktariyoruz. Suzgeci muslugun altina tutup elimizle tohumlari ileri geri ittirmeden sadece suyun basinciyla yikiyoruz. Yine tohumlara zarar vermemek icin suyun sicak olmamasina dikkat edin. Tohumlar yikanirken, ayni zamanda daha once temizlenmeyen kucuk domates parcalarinin da kolayca temizlendigini goreceksiniz. ![]() Düzenleyen birnefestoprak : 04-03-2013 saat 22:28 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ortam sicakligina bagli olarak tabakanin olusma suresi degisecektir. Bir de, mumkun oldugu kadar sivinin yuzey alanini azaltmanizda fayda var. Genis capli degil de daha ince ve uzun bir kapta denemenizi tavsiye ederim. Kabin bulundugu ortamin sicakliginin genel olarak 22-27 C araliginda olmasi tavsiye ediliyor. Eger ortam sicakligi, 27 C'ye yakinsa, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Her durumda, deneyimli tohum ureticileri tohumlarin, sivinin icinde 4 gunden fazla tutulmamasini tavsiye ediyor. Aksi durum, cimlenme oranlarina olumsuz etki edebilir. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
![]() Fermentasyonu bugün sonlandırıcaktım aslında. Tam 27 C şu anda. Yarını bekliyeyim bu durumda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
11) Suzgecin ustunde kalan tohumlari hemen plastik ya da kagit bir tabaga sert sekilde ve suzgeci tabagin disina tasirmadan silkeleyerek aktariyoruz. Bu asamada tabagi, tohumlarin kururken yapismayacaklari bir malzemeden secmenizde yarar var. ![]() 12) Tohumlari iyice kurumalari icin 4-5 gun kadar tabakta hava sirkulasyonunun iyi oldugu bir yerde bekletiyoruz. Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir. ![]() ![]() 13) Sira, tohumlari etiketleyerek saklamaya geldi. Eger ayni cesit domatesten farkli tarihlerde tohum aldiysak, bu tohumlari birbirine karistirmayip ayri ayri paketlerde etiketleyecegiz. Bunun bircok faydasi var. Bunlardan bir tanesi, eger capraz tozlasmaya ugrayan meyveler varsa, bu meyveleri sonraki yetistirme sezonunda belirleme imkanini saglamasi. Tohumlarinizi serin, kuru ve isik gormeyen bir ortamda saklarsaniz cimlenme omurlerini uzatmis olursunuz. Artik ekime hazirlar... Fermentasyon yonteminin yararlari 1) Bu yontemin pratikte sagladigi yararlardan birisi, domates tohumlarinin etrafindaki jel tabakasinin surec sonunda tohumdan kolayca ayrilir hale gelmesi. Normalde, tohumlarin meyveden cikartilip oldugu gibi kurutulmasi islemindeyse bu mumkun olamiyor. Fermentasyon yontemiyle son derece temiz ve domates parcalarindan ayrilmis tohumlar elde ediyoruz. 2) Bu yontemin, domates yuzeyinde asagidaki resimde gorulebilen yaralara (Corynebacterium michiganense) yol acan patojenlere karsi etkili oldugu biliniyor. ![]() Yararlanilan Kaynaklar Navazio, J., 2012. The Organic Seed Grower: A Farmer's Guide to Vegetable Seed Production. Chelsea Green Publishing, VT, USA, ISBN: 978-1933392776. Düzenleyen birnefestoprak : 04-03-2013 saat 22:29 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
En doğalından ve en basit yöntem olmuş bence de. Annem çocukken istanbul bu kadar taş yığını olmadan bahçelerinde birçok sebze ve meyve yetiştirirlermiş. Her üründen tohumluk bırakıp sonra kurutup sakladıklarını biliyordu ama tam olarak ne zaman ve aradaki detayları hatırlamıyordu. Hatta yaz aylarında köye tatile gittiğinde anneannesinin bütün sebzelerin vs. en büyüğünden her ocaktan birer tane ayırıp tohumluk işareti koyup koparmayın dediğini ancak toplayıp,saklama işlemine kadar kalmadıkları için yine bilmiyordu. Sizin konuyu okuyunca aradığım yöntemin bilmediğimiz tarafları dolmuş oldu. Paylaşım için teşekkür ederim. Bizim ülkemizde bir bilgi saklama durumu var. tabi bu başka ülkelerden gelen en düşük düzeydeki adama bile ülkedeki en önemli adam gibi davranıp herşeyin en ince ayrıntısına kadar anlatıp ülkeye ise tam tersini yapmak da ayrica var. Bir de doģruyu bildiği halde en basit,doğal ve ucuz yolla elde edilen yöntemleri,bilgileri çok sıkı şekilde çalışarak,uğraşarak tahrip edip yok etmeye çalışan ve beceren insanlar da bol. Hala da devam ediyor sadece bu konuda değil her konuda ülkede acayip bir propaganda, sinsi sinsi asimile etme çalışmaları yapılıyor. O yüzden böyle cennet bir vatana sahip olsakta tam anlamıyla yararlanamıyoruz. Herkesi duymamayı, kulak tıkamayı öğrenmek gerek. Birşey araştirinca yabanci dilim olmasa da otomatik ceviri vs. yabanci kaynaklara bakarim bizden alip bize unutturduklari içimize gizlenen bizden olmayanlar sayesinde kendilerinde olmayan kültürlerini , bizim kendini bilmezlerden öğrenip acik acik birbirleriyle paylaşıp kendilerinde olmayan kültürleri , aile kavramını, birlik ve beraberliği , doğruyu görebilmeyi yaratma derdindeler ve bayağı da başarılı olmuşlar. Bunun dışında hayvancılık vs. diye yaptığım yabancı kaynaklı araştırmalarda bütün avrupa ülkeleri ve amerika da bulunan aile çiftliklerinde en az 4 çocuk olmakla birlikte geneli 5 ve 7 çocuk yapıp bize yok ettirdikleri eski köy yaşamı şeklinde küçük büyük bütün çocukları da iş potansiyeline katıp doğru bilgiyi yaşayarak öğrenmelerini sağlıyorlar. Bu dediğim çiftliklerin birkaç tane olduğunu zannetmeyin kaç senedir çeşitli araştırma yapıyorum sayamayacağım kadar oldular. Hatta her baktığım 10 çiftlikten ikisi bile 4 çocuk altına düşmüyor. Herşeyi de çiftlikte yapıyorlar. Bizim akıllı büyüklerimizde bu tuzaklara düşüp her anlamda güzelim kültürü yok ettiler ahlak çöküntüsü vs. bizde bulunmayan batının bütün saçmalıklarını alıp , yüzlerine gülüp dost gibi davranıp sirtlarından bıçaklayanlara katlettirdiler. bizde bulmak için uğraşıp duruyoruz. İnsanın her yeniye nasıl denemeden karşı çıkması yanlışsa her önüne konan şeyi de doğru mu yanlış mı demeden alıp doğruyu da bu kadar çabuk unutması çok yanlıs. Doğruyu ve doğalı bu kadar çabuk nasıl unutmuşlar? Nasıl o güzel,eski ve doğal yaşam şekillerini bize aktarmamışlar düşündükçe sinir oluyorum. İşte bu gibi durumlardan dolayı en ünlü geleneksel lezzetlerimiz vs. rumlar,ermeniler bizim diye patentletmiş haldeler. Bu alanlardakiler ne yapıyorlar anlamak mümkün değil. Son olarak siz bu kuruttuğunuz tohumları ne zaman toprakla buluşturuyorsunuz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Buraya uzun zamandır bakmamıştım. Tam bir zaman aralığı veremiyorum çünkü bazı çeşitleri, takip eden mevsimde yetiştirirken bazılarını daha sonra yetiştirmek üzere depoluyorum. 2015 yılında bu yolla tohumunu aldığım Maniye domatesi içinde bulunduğumuz bu mevsimde yetiştirmek üzere çimlendirdim; çimlenme oranı 18 tohum için %100 oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Paylaşımın için çok teşekkürler sevgili birnefestoprak, ellerinize sağlık ![]() Fermentasyon süresince bardağın ağzı açık mı kalıyor? Düzenleyen maki01 : 11-03-2013 saat 22:27 Neden: Fermantasyon -> fermentasyon şeklinde düzeltildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Evet. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu arada TDK, soz konusu sozcugu "fermantasyon" seklinde veriyor fakat bu, Turkce bir sozcuk degil. Bir de hem Ingilizce'de, hem de Fransizca'da "fermentation" olarak geciyor (Turkce'ye Fransizca'dan gecmis). TDK bunu neden "fermantasyon" olarak almis bilemiyorum (sozcugun okunusuyla ilgili bir nedeni olabilir). Aslinda TDK'ya hep uyarim ama dogrusunun "fermentasyon" oldugunu dusunerek sozluge bakmadim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkarılmalı mı?
Bence bu şekilde tohumun mevsimine kadar stoklanması doğru değil zira doğaya rağmen değil doğayı taklit ederek başarıya ulaşılabilir anında ekilmeyecek ise tohum bu yolla çıkartmak, başarı yüzdesini düşürmekten dayanımını azaltmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Tavsiyem; Meyveyi parçalamadan uygun koşullar sağlanarak bütün olarak saklamak, Bu esnada tohumun canlı meyveden beslenmeye devam etmesi sağlıklı ve taze kalması sağlanır, Ekimin yapılacağı zaman fermantasyona başvurmak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tohumlarinin cimlenme oranlari tutarli sekilde yuksek olan, cok saglikli tohumlar satan guvenilir tohum sirketlerinin ve evinin bahcesinde sebze yetistiren insanlarin on yillardir kullandigi bir yontem bu. Dogaya ragmen yapilan herhangi bir islem yok. Bu bir alternatif yontem ve ben hep bu yontemi kullaniyorum, kisisel olarak cok memnunum. Fermentasyon isleminden uzun sure sonra ektigim tohumlarda bile hicbir sorun yasamadim. Not: Bu yontem cok acayip bir yontem, mutlaka uygulayin gibi bir tavsiyede bulunmuyorum. Hep kullandigim bir yontem oldugu icin uygulama asamalarini resimleyip gostermek istedim. Bu basligi, tamamen bilgilendirme amacli actim. Konuyla ilgili herhangi bir iddiam yoktur, bir tez de ileri surmuyorum. Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 11-03-2013 saat 22:20 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
tdk.gov.tr "fermantasyon" yazılımı için de bir anlam belirtmemiş, sadece fransızca fermentation kelimesinin karşılığı olduğunu belirtmiş. Buna göre Türkçede böyle bir kelime yok. Buna karşın tdkterim.gov.tr'de "fermentasyon" bk.mayalanma, "fermantasyon" bk. mayalanma şeklinde yer almış. Burada her iki yazım da geçmesine rağmen ikisinde de "bakınız mayalanma" diyerek ingilizce ve fransızcada "fermentation" sözcüğünün Türkçe karşılığının mayalanma olduğunu belirtmiş oluyor. Kişisel kanım ise "mayalanma" sözcüğünün "fermentation" sözcüğünün karşılığı olmadığı. Mayalanma mayalarla gerçekleşen bir olay, oysa fermentasyon bakterilerle gerçekleşiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Geçtiğimiz sene, salatalık tohumlarını fermentasyon yöntemini kullanarak ayırmıştık. Fotoğrafını aradım ama bulamadım, çekmeyi unutmuşuz herhalde. Yöntem birebir aynı, sadece üzerinde oluşan bakteriyel tabaka salatalık için daha jölemsi bir tabaka. Kışı sebzelikte geçirdiler. Bu seneki çimlenme oranlarını ve gelişimlerini paylaşırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 80
|
toplamda 1 hafta da tohum elde edebiliyorsun, çok güzel, ben bu kadar kolay olabileceğini düşünmemiştim. çok teşekkürler paylaşım için. sayın ciroz salatalıklar ilgili de sizden haber bekliyoruz. fotoğraflarlar beraber başlık altında toplarsanız çok fazyadalı olacağını düşünüyorum.. herkese kolay gelsin. bol hasatlar.. saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn ciroz'un yaptigi gibi salataliklara ek olarak karpuz ve kavunda da ozellikle organik tohum satan sirketlerin cok uyguladiklari bir yontem. Yalniz tabii bu meyvelerde tohumu tutacak siviyi olusturabilmek icin, butun meyvelerin suyunu sikmak gerekiyor. Evinin bahcesinde kendi kullanimi icin karpuz/kavun yetistirenler meyveyi yemek isteyecekleri icin tohumu kurutma yoluna gidiyorlar. Aldiginiz ticari tohum tohumu ekerken islattiginizda kayganlasiyorsa, tohumu kurutarak elde etmisler demektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Biz öyle yapmıyoruz biz Tohum zamanı hasat edip ekim mevsimine kadar "uygun koşulları sağlayarak" muhafaza ediyoruz. Tam olarak hangi evrenin resmini/kanıtını talep ettiğinizi netleştirir iseniz eleştiri ve yorumlarınıza memnuniyetle sunarım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ne evreninden bahsediyorsunuz? Tohumu meyveden cikardiktan sonra toprakla bulusturana kadar gecen sureci resimlerseniz (veya resimlediyseniz), kullandiginiz yontem o resimler araciligiyla net anlasilabilir. Sizin daha once yazdiginiz asagidaki cumlelerden nasil bir yontem kullandiginiz anlasilmiyor: "Meyveyi parçalamadan uygun koşullar sağlanarak bütün olarak saklamak, Bu esnada tohumun canlı meyveden beslenmeye devam etmesi sağlıklı ve taze kalması sağlanır, Ekimin yapılacağı zaman fermantasyona başvurmak." Meyveleri hasat ettikten sonra, bir dahaki yetistirme sezonuna (sezonla sonraki senenin ilkbaharini mi kastediyorsunuz?) kadar butun halde mi sakliyorsunuz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Kainat anlamında değil aşama, merhale manasında kullandım. Kısaca anlatmaya çalışıyım; -Tohum ihtiva eden meyve toplanır. -Stok koşulları sağlanır ekim dönemine kadar saklanır. -Ekim zamanı katlama çeşitli hızlandırıcı işlemlere tabi tutulup çimlendirmeye hazır edilir.(fermantasyon dahildir) - Çimlenmeye alınır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Meyvelerin toplanmasiyla ekim donemi arasinda ne kadar sure geciyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
(Sözünü ettiğiniz çimlenme garantili firmaların sağlık ve hijyen koşulları sağlayamayacınızdan hareketle) demissiniz, hangi hijyen kosullarindan bahsediyorsunuz? Asagiya ekledigim resimler, cok iyi bir organik tohum sirketi olan High Mowing Seeds'in hijyenik tohum toplama yonteminin asamalarini gosteriyor. Maalesef domatesle ilgili resim yok. Ilk iki resim hiyar, 3. ve 4. resimler karpuz tohumlarinin elde edilmesini gosteriyor. Resimleri kitaptan taradigim icin cok net degiller. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
"Sebze yetiştiren insanlar nitelik ve verim amaçlı değil birim mesaiden maksimum verimi alabilmek, nicelik bakımından iş yükü azaltmak amaçlı bu yöntemi kullanır yinede tohum üzerindeki zarı yok edecek kadar fermende etmezler tohumların elekten geçebileceği kadar zira çıkan posayı salça yapar insanlar küflendirmeleri mantıklı mı?" yukardaki ifadeniz dogru degil cunku bu sirketler tohum zardan ayrilana kadar fermente islemine devam ediyor. Benim yontemi anlatirken soyledigim gibi, fermentasyon islemini uzatirsaniz cimlenme oranlarina zarar verebilirsiniz. Bunun belli sicaklik kosullarinda ne kadar sureyle devam ettirilmesi gerektigi uc asagi bes yukari belli ama tohumu toplayan kisi bu iste tecrubelendikce zaten zamanlamayi nasil ayarlayacagini bilir. "Doğaya rağmen yapılan işlem şu; Sizin yaptığınız katlama tabir ettiğimiz uygulama tohum çimlenmeye alınmadan evvel yapılmalı stoğa alınırken değil." bu ifadeye gore, tohumlarinin cimlenme oranlariyla ilgili olarak bugune kadar hicbir sorun yasamadigim tohum sirketlerinin tohum toplama/saklama yontemlerinin yanlis oldugunu mu soyluyorsunuz? Bu sirketlerden tohum aldiginiz zaman uzerinde sonraki sene icin paketlendigini yazar. Yani 2014 yilinda alip ekeceginiz tohumu 2013 yilindaki hasattan elde edip paketlerler. Meyveyi saklayip 2014 yilinda fermentasyona ugratmak ve bu noktadan sonra satisa sunmak gibi bir durum soz konusu degil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Yanlis bilgi vermeye devam ediyorsunuz. Yukardaki resimde lejandi keserek vermistim, simdi ekliyorum. ![]() Lejand cok net okunmuyor olabilir, asagiya ayrica aktarayim: Lejand basligi: Watermelon seed extraction, fermentation, and cleaning (Karpuz tohumlarinin cikarilmasi, fermentasyonu ve temizlenmesi) A) Extracting watermelon seed and pulp by hand (karpuz tohumlarinin ve etinin cikarilmasi) B) The collected mass of seed and pulp (tohumlar ve posa bir arada) C) Tom Stearns of High Mowing Seeds with containers of FERMENTING watermelon seed (High Mowing Seeds'den Tom Stearns FERMENTE OLAN karpuz tohumlariyla birlikte) D) Spray-washing watermelon seed over a wire mesh screen (karpuz tohumlari elekte yikanirken) E) The washed seed drying on the wire screen (yikanmis tohumlar elek ustunde kururken) C, D ve E asamalarinda belirtilen resimler de asagida: ![]() Bu arada A, B, C, D ve E asamalari tek bir yontemin asamalari, yani birbirinden ayri ayri zamanlarda izlenmis yollar degil. A'dan baslayarak E'ye kadar devam ediliyor. C asamasinda fermente olan tohumlar, daha sonra fermente olduklari kaptan fermentasyon islemi tamamlandiktan sonra cikarilip D asamasinda yikaniyor. Yani tohumlar karpuzun icinden cikarilip direk olarak yikanmiyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bir de hala hijyenden bahsediyorsunuz. Ben size diyorum ki, ben bu yontemi kullaniyorum, kisisel olarak cok iyi sonuc aliyorum, memnunum. Bu yontemin asamalari sunlar sunlar diyerek usenmiyorum baska insanlar da ogrensin diye tek tek resimlerini cekiyorum ve buraya ekliyorum. Bunun arkasindan siz diyorsunuz ki, "...bu hijyeni evde saglayamazsiniz." Bakin burda yonteme getirilmis bir elestiride bulunmuyorsunuz, ben yontemden cok memnun oldugumu belirttigim halde bana nerdeyse "memnun olamazsin" diyeceksiniz. Burda amac yontem hakkinda bilgi vermek, kimseye "bu en ustun yontemdir" diyerek birseyi empoze etmek degil. Nasil tohumu kurutmak bir yontemse, fermentasyon yoluyla tohum elde etmek de baska bir yontem. Siz de lutfen kendi yaptiginiz sekliyle tohum elde etme yonteminin sureclerini asama asama 8 ay icin resimleyin, sadece yaziyla yazdiginizda kafa karisikligina yol aciyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Alıntı:
Ben kaç mesajdır uygulamanıza eleştirilerimi sıralayıp izah etmeye uğraşıyorum fakat siz eleştiride bulunmuyorsunuz diyorsunuz ![]() Neresi kafanızı karıştırmakta birnefestoprak siz evde mutfağınızda bir işlem yapıyorsunuz o adamlar bu işi için imar ettikleri tasarladıkları tesislerde ben diyorum ki bu mevzu ekimden evvel yapılabilir bakteri yolu ile yapıyoruz zaten köyler dahi yapıyor bunu ama stoklamak doğru değil bu kadar basit. Artık biraz düşünseniz genel olarak tohumların insanın var oluşundan evvel bitkilerin üreme şekilleri üzerine kafa yorsanız örnek verdiğiniz şirketler ile kendi şartlarınızı mukayese etseniz... |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Soru 1: Yukardaki resimlere ve altlarinda yazan aciklamalara gore karpuz tohumunun cikarilmasinda fermentasyon yontemi kullanildigini kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Soru 2: Hijyenle neyi kastediyorsunuz? Hijyen kelimesini burda hangi anlamda kullaniyorsunuz? Yukardaki resimlerde hijyen acisindan ne gibi bir onlem alinmis? Uyguladigim yontem tohum sirketinin (bunlar kucuk olcekli, isini durust yapan tohum sirketleri bu arada) uyguladigi yontemle ayni, tek fark benim kucuk olcekte uyguluyor olmam. Tesis olarak kullandiklari sey de bildiginiz cop tenekesi. Karpuzu meyveleriyle birlikte cop tenekesine aktariyorlar, islanmasin diye de kapali bir ortamda fermentasyon tamamlanana kadar muhafaza ediyorlar. Sonra yikayip kurutuyorlar. Burdaki konu basligi domatesle ilgiliydi ama karpuz icin fermentasyon suresine domatesten daha fazla dikkat etmek gerekiyor, tohumlar uzun sureli olarak sivi icinde tutulursa cimlenme oranlari dusecektir. Insanoglu, deney yaparak, bilimsel yontemi ve icgudulerini izleyerek yeni yontemler gelistiregeldi, bundan sonra da buna devam ediyor. Tohumu kurutarak da saklayabilirsiniz, fermentasyonla da saklayabilirsiniz; baska sekillerde de saklaniyordur. Bakin karpuz icin fermentasyon yonteminin, cucurbitlerde asagida resmi gorulen hastaliga neden olan bakteriyle (Acidovorax avenae subsp. citrulla) mucadelede de etkin oldugu biliniyor. ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Cevap 2: Sterilizasyonu kast ediyorum yukarıdaki görselleriniz reklam sunumdur geçtiğimiz günlerde salça reklamlarında domatesi fırça ile temizleyip tek tek sprey ile suladıklarını ima eder bir film dönüyordu nasıl yani çikolata reklamları inekten sağılan süt kazanda fındıkla karıştırıp haydee çikolata oldu naapak inanak mı ? Bakınız bakteri yolu ile elde ettiğiniz tohumu temizce saklamasanız bozulur ve bu canlılar gözle görülmezler görüyorsunuz bardağın dibinde bir koloni var düşünün gözle görülemeyen yaratıklar gözle görünebilecek kadar çoklar Sözün özü; Fermantasyon doğru bir uygulamadır doğanın insan müdahalesine gerek kalmadan kendi yaptığı bir uygulama sizin yaptığınız bu sürece insan katmaktan ibarettir. Yaptığınız bir katlamadır çimlendirmeden hemen önce yapılması gerekir stoklayacak iseniz tohumun dışında bulunan doğal zırhını parçalamak onu değişkenlere karşı savunmasız hale getirmek yanlış. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn miralay, benim burda yayinladigim seyi sanki baska birseymis gibi sunmaya devam ediyorsunuz. Kitaptan alintilamama karsin "reklam sunumdur" diyorsunuz, yine yanlis bilgi veriyorsunuz. Tohumlara ek bir sterilizasyon uygulanmiyor. Kitabin yazari siradan, bu isle alakasiz birisi degil, Dr. John Navazio. Organik tohum uretiminde ve tohum saklanmasinda uzman bir isimdir. Bu yayinladigi kitap da dogru ve yansiz bilgi vermek uzere hazirladigi bir yayin. Fotograflarin cekildigi yer de cok guvenilir, kucuk olcekli bir organik tohum sirketi, yani oraya kurmaca bir set hazirlanip sanki tohumu oyle cikartiyorlarmis gibi yapiyor degiller. Gercekte tohumu almakta hangi surecleri izliyorlarsa, onu resimlemisler. Kitabi alirsaniz 218, 219, 246, 247 ve 323 no'lu sayfalari incelemenizi tavsiye ederim. Aslinda internetten de bircok kaynak bulabilirim ama ben kitap sevdigim ve bu kitap isini bilen birisi tarafindan yazildigi icin bu ornegi verdim. Hic fayda saglamayacak bir konuda devamli birseyler soyleyip kafa karistiriyorsunuz. Ozet olarak tekrar edeyim: 1) Ben domates tohumlarimi fermentasyon yontemiyle elde edip kurutuyorum. 2) Kuruttugum tohumlari sonraki sene ekim zamani geldigi zaman yerlerinden cikartip ekiyorum. Bu yontemle sakladigim tohumlari iki sene sonra ve sonrasinda kullandigim zamanlar da oldu, sonuclar benim kisisel beklentilerimi karsiladi. 3) Domates ve cucurbit tohumlarini fermentasyon yontemiyle elde edip satan tohum sirketlerinden satin aldigim tohumlarda da kendi tohumlarimdakine benzer sonuclari elde ettim. 4) Kendi tohumlarimdan urettigim bitkilerde verim ve bitki sagligi bakimindan cok iyi sonuclar aldim. 5) Ben iyi sonuclar aldim diye siz ya da bir baskasi mutlaka kullanmali diye bir cikarimim yok. Herkes kendisine en uygun dusen yontemi kullanmakta serbest ama eger fermentasyon yonteminin nasil uygulandigi merak ediliyorsa, bilgi amacli olarak yukarida adimlarini vermis oldum. Sterilizasyondan ne kastettiginizi hala soylemediniz. Eger bundan kastiniz tohumun icinde bulundugu karisima hidroklorik asit eklenmesiyse bu, organik tohum uretimine karsi dusen bir uygulama ve konumuzla bir ilgisi yok. Tekrar edeyim: Burda verdigim orneklerde ve yukarda resimlerle gosterdigim orneklerde herhangi bir sterilizasyon islemi uygulanmamaktadir. Sirket, tohumu elde ettikten sonra, sonraki sene icin satisa sunar. Yani tohum 2012 yilinda cikarildiysa, tohum paketi ustune "2013 icin paketlenmistir" yazar. Bunun nedeni de tohum elde etme islemi bittigi anda, zaten cogu yerde ekim mevsiminin gecmis olmasidir. Alici, sonraki sene ekmek uzere tohumu alir. Satici, tohumu satisa sunmasinin uzerinden 1 sene gectikten sonra da tohumlarin fiyatlarini dusurup elinden cikarir (veya cesitli sekillerde dagitir) cunku zamanla tohumun, hangi yontemle elde edilirse edilsin, cimlenme orani duser. Dongu devam eder ve sonraki sene yeni tohumlar hasat edilerek satisa sunulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|