![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Fermentasyon olayına daha doğrusu mayalanma olayına değinmeyi unutmuşum. Tdk nın mayalanma diye kabul etmesi bence de doğru bir tabirdir. Yoğurt nasıl elde edilir? En basit cevap sütü mayalarız yoğurt olur. Sütü neyle mayalarız da yoğurt olur? Mayayla Maya dediğin nedir? Daha önceki yoğurttan mayalarız İlk yoğurt neyle mayalandı? Hımm bilmiyorum İlk yoğurt şuanki teknolojiyle kurutulmuş bakterilerin sütle buluşturulmasıyla oluyor. Yani süte bakteri ekliyorsun. Eski çağlarda yapılan ve şuan unutulan bir yörük yöntemi ise hıdırellez yani ilkbaharin 5-6-7 mayista gün aydınlanmadan hemen önce tan yeri zamanında otlara,bitkilere düşen çiğ taneleri kasik ve tabaklarla toplanarak süt mayalanırdı. Bu yoğurdu tadanların böyle bir yoğurt biz yemedik dediklerini okudum size birkaç örnekle açıklamak istedim. Ama bu domatesten tohum almada yapılan işleme benzeyen ise kefir mayalamaktır. https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kefir Kefir yine sütle mayalanan bir fermente yani mayalanma ürünüdür.Boza,turşu,yoğurt,kefir,tarhana vs. hepsinin temelinde bu vardır gıdaları bakterilerle buluşturma işlemi yani mayalanma işlemine tabi tutulurlar bazıları sıvı şekilde bazıları kuru şekilde muhafaza edilir. Üsteki linkten kefirin aktif olan tane yapısını görebilirsiniz. Kefir diğer ürünlere göre kendi canlı bakteridir. Bu bakterinin yani kefir tanelerinin aktif hali su içinde aktarlarda satildiği gibi fabrikasyon olarak sütle mayalanıp içilecek kefir olarakta satılırken Süleyman Demirel Üniversitesi Endanem cok kullanımlık ve tek kullanimlik kefir tanelerini kurutup dondurarak satilmak üzere paketlemiştir. Bu kurutulmuş kefir ve aktif hale gelmiş kefir taneleriyle alakalı araştırma yapıp video vs. izleyebilirsiniz Kurutulmuş halinin fotoğrafı yok , genelde aktifleşmiş dev gibi büyümüş kefir tanelerinin görseli mevcut nette. Kurutulmuş hali aktif haline göre çok küçükler ve toplu iğne başı kadarlar . bir pakette 0.5 gr var , ürünü kullananlar bilirler. Yani domateste yapılan kurutma işlemi değişik ürünlerde yaygın şekilde yapılıyor ve bu fermentasyon işlemi de bence ürünlerin bakteriyle buluşturulması yani mayalanması ve ya saklanması ya da başka bir ürün elde edilmesi yani tekrardan çoğaltma işlemi. Kefir taneleriyle nasıl süt mayalanıp (sütle canlı bakteri kefir taneleri buluşuyorsa )kefir çoğaltılıyorsa Domatesteki bakteri buluşması yani mayalanması ve ardından çoğaltılması için domateslerde 2-3 gun bir kavanozda kapağı açık şekilde ortamdaki bakterilerle mayalandırılıyor. Bunun sonucunda ise oluşan o tuhaf koku ve görüntüsü yani ekşimesi ve mayalanma süreci sonuna fermentasyon diyorlar.Mayalanmanın son bulma hali yani ben böyle düşünüyorum paylaşmak istedim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
/
Giriş Tarihi: 15-03-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 1
|
Geçen hafta yani 7 mart 2018 semt pazarından aldığım iri domatesten salata yaparken, iri iri çekirdekleri olduğunu farkettim. Doğranmış salatadan seçtiğim bir çok tohumu jel tabakası ile birlikte perlitli kaseye koymuştum, Bugün itibariyle hepsi kök salmaya başlamışlar. Onları saksıya aldım. 1 haftada kesin sonuç. tohumu jel tabakasından ayırmanıza gerek yok. o tohumun besleme sıvısı. Tohum ondan besleniyor. yaptığım deney ev içinde değildi, balkonda. Ama Antalya zaten sıcak. Başka şehirlerde olmaz sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Domatesten tohum alırken, tohumun jel tabakasından ayrılmasının bir zorunluluk olduğunu söyleyen herhangi bir mesajım yok. Burda, tohum saklama yöntemlerinden birinin nasıl yapıldığını anlattım. Bu yöntemin, içerdiği fermentasyon işlemi sayesinde, çimlendirme sonrasında gelişecek fidelerin çeşitli hastalıklara karşı toleransını arttırdığı biliniyor. Olgunlaşan meyveleri toplamasanız, yere düşseler, onlar da yerde aynı şekilde bozunacaklar ve jel tabakanın erimesinden sonra şartların olgunlaşmasıyla (nem, baharla birlikte sıcaklıkların yükselmesi) tohumlar meyvenin düştüğü yerde de çimlenecek. Siz, meyveden çıkardığınız tohumları doğrudan çimlendirmişsiniz. Sizin yaptığınız, herhangi bir depolama yöntemi içermiyor (tohumları kurutmamışsınız). Zaten çimlendirme ortamına aldıktan sonra da, jel tabakanın bozunmasının ardından tohum çimleniyor çünkü jel tabaka, tohumun çimlenmesine engel olan bir çimlenme inhibitörüdür. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fermantasyon yöntemiyle tıpkı doğadaki süreçte olduğu gibi tohumlar bu jelden kurtulur ancak tam da bu noktada kurutma işlemi gerçekleştiğinden uyanma gerçekleşmez ama uyanmaya hazır olan tohumlar kimi hastalıklardan da korunmuş olarak ve tertemiz bir şekilde depolanmaya uygun hale gelir. Uygun olan meyvelerde, sağlıklı, temiz ve çimlenmeye hazır tohumların depolanması için mükemmel bir yöntem. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Kurutma konusundaki kritik eşiği hatırlattığınız iyi oldu. Meyveden çıkarılıp doğrudan gazete kağıdına serilen tohumlarda söz konusu olmayan beklenmedik çimlenmeyle fermentasyon yönteminde karşılaşmak mümkün. Tohumlar fermentasyon işlemi sırasında meyve suyu içinde beklediğinden, kurutmaya alındıkları anda ıslak oldukları için bir an önce kurumalarını sağlayacak şartlar oluşturulmalıdır. Aksi durumda (1-2 saat kadar kısa sürede), ortam sıcaklığına da bağlı olarak hemen çimlenebilirler. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Acemi fermentasyonu
Alıntı:
Tam da tohumluklarımızı ayırmaya başladığımız bu günlerde bu alternatif yöntemle siteniz sayesinde tanıştım. Hemen dün uyguladım. Yalnız, tohumların bardak içindeki görüntüsü biraz şaşırttı (resmi aşağıda). Üstteki tabaka oldukça yoğun hatta katı, domatesin ince suyu ayrılarak aşağıda kaldı. Bir sorun teşkil eder mi? Acaba arasıra karıştırmalı mıyım? Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 24-08-2019 saat 23:46 Neden: Yazım hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-08-2018
Şehir: Bolu
Mesajlar: 5
|
Merhaba. Domates tohumu almak amacı ile fermantasyon yöntemini denemek istedim bu yıl. 4 bardağa tohumları koydum, ama bir tanesinde oluşan beyaz tabakanın altında minik beyaz kurtçuklar gördüm. Tohumları yıkayıp temizledim.tohumlarin şeklinde ve renginde bir değişiklik yoktu o yüzden kuruttum. Acaba tohumlar bozulmuş mudur fikriniz var mı?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 126
|
Merhabalar,bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim Sayın birnefestoprak. Benim forum ahalisine sorum domates tohumlarının yıkanması esnasında Sayın Meyvelitepe'nin de bahsetmiş olduğu sirke uygulamasını forumda yapan var mıdır? Sayın Meyvelitepe'nin linkini vermiş olduğu şu tezden edindiğim bilgileri uygulamak istiyorum. Anladığım kadarı ile fermantasyonu tamamlanmış tohumları asit derecesi %10 olan 30 ml üzüm sirkesi / 270 ml saf su çözeltisi içinde 12 saat bekleteceğim. Ardından 24 saat kahve filtresi kağıdı üzerinde kurutacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
Fermentasyon sonrası sirke ile dezenfeksiyonu birkaç yıldır yapmaktayım, 1:10 doğal sirke ile, Çimlenme oranlarını olmamış olanlar ile karşılaştırmadım, ancak daha sağlıklı-temiz tohumlar olduğunu düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 126
|
Alıntı:
Bu işin bir yöntemi var mıdır? Çimlenme öncesinde yapabilir miyiz? Fermantasyonunu tamamladıktan ne kadar süre içinde sirke ile dezenfekte edebiliriz ? Ben ne yazık ki fermantasyon bittikten sonra iyice kurutup tohumları poşetlerine aldım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-07-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
Sn azorka, Fermantasyon sonrası hemen uyguluyorum max bir kaç saat. İlgili yayını inceledim, Kurutulmuş tohumlara 24 saat patojen bulaştırıp, kurutulup ,sonrasında 12 saat sirke uygulaması yapılmakta, sonra kurutulup artık nihai tohumun çimlenme gücü test edilmiş, Sirkenin patojen öldürme gücü %100, çimlenmeye negatif etkisi %5 tespit edilmiş. Ancak Tartışma kısmında bu 12 saat beklemekten dolayı çimlenme olabileceği ve hemen ekilmesi tavsiyesi var. Tohum alımında fermantasyon sonrası hemen uygulanabilir, ya da ekim öncesi de uygulanıp temiz tohumlar çimlendirilebilir. Ya da kurutulmuş tohumlara da uygulayıp, devamında tekrar kurutulur. birinci ve ikinci yöntemin daha uygun olduğunu düşünüyorum. üçüncüsü yazarın testi için zaten gerekli. Bekletilme süresi için ise çimlenme oluşumunu zorlamamak Sıcak su ve NaOCl için de o tohumların o yıl kullanılmasını belirtmişler, ömürlerini kısalttığı için. Sirke nin ömüre negatif etkisi belirtilmemiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|