View Single Post
Eski 16-03-2018, 21:19   #65
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Kurutma konusundaki kritik eşiği hatırlattığınız iyi oldu. Meyveden çıkarılıp doğrudan gazete kağıdına serilen tohumlarda söz konusu olmayan beklenmedik çimlenmeyle fermentasyon yönteminde karşılaşmak mümkün.

Tohumlar fermentasyon işlemi sırasında meyve suyu içinde beklediğinden, kurutmaya alındıkları anda ıslak oldukları için bir an önce kurumalarını sağlayacak şartlar oluşturulmalıdır. Aksi durumda (1-2 saat kadar kısa sürede), ortam sıcaklığına da bağlı olarak hemen çimlenebilirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Hangi tohum olursa olsun embriyonun besini her zaman içeridedir. Tohum zarı veya kabuğu dışındaki katmanların veya maddelerin ise birbirinden farklı amaçları var. Domates tohumundaki jel, uygun şartların oluşmasına kadar tohumun uyanmamasını ve korunmasını sağlar.

Fermantasyon yöntemiyle tıpkı doğadaki süreçte olduğu gibi tohumlar bu jelden kurtulur ancak tam da bu noktada kurutma işlemi gerçekleştiğinden uyanma gerçekleşmez ama uyanmaya hazır olan tohumlar kimi hastalıklardan da korunmuş olarak ve tertemiz bir şekilde depolanmaya uygun hale gelir.

Uygun olan meyvelerde, sağlıklı, temiz ve çimlenmeye hazır tohumların depolanması için mükemmel bir yöntem.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön