![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Yanlis bilgilendirme yapiyorsunuz, soylediginizin yanlis oldugu ortaya cikinca da konuyu degistirip marketlerdeki fasulyelerden bahsediyorsunuz. Ne alakasi var? Defalarca geleneksel tohum sirketlerinden tohum satin aldim. Isi yongali pakette tohum satan tek bir sirketle karsilasmadim, cimlenme oranlariyla ve tohum kalitesiyle ilgili de hicbir sorun yasamadim. Paketleme konusunda da bilginiz dogru degil. Burda tohum paketi olarak geri donusum kagidindan yapilmis zarflar kullanilir. Bu zarflarin agzi zamklidir, tohumu doldurup agzini kapatirlar; cogu zaman da paketleme makineler tarafindan degil insanlar tarafindan yapilir. Paketlerde de hava ve isik gecirmezlik gibi bir ozellik soz konusu degil. Bakin ABD'nin ve bence dunyanin en iyi geleneksel tohum sirketlerinden birisi olan Baker Creek Heirloom Seeds'ten bir paketleme goruntusu (paketlemede kullanilan malzemeye dikkat edin): ![]() Kendi uyguladigim usulde benim kisisel beklentilerim acisindan bir hata yok. Sizin bu konu basligindaki ve genel olarak baska konularda kullandiginiz uslup cok hatali yalniz. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Estagfurullah, nasil istiyorsaniz oyle yazarsiniz, benim bir ogretici konumum yok ama konu ozunden kopup bu noktaya niye geldi? Konuya ilk mesajiniza "Bence bu şekilde tohumun mevsimine kadar stoklanması doğru değil zira doğaya rağmen değil doğayı taklit ederek başarıya ulaşılabilir anında ekilmeyecek ise tohum bu yolla çıkartmak, başarı yüzdesini düşürmekten dayanımını azaltmaktan başka bir işe yaramayacaktır." seklinde baslamissiniz ki acikladigim yontemin hicbir ise yaramadigi izlenimi yaratiyor ama yontem cok uzun zamandir kullanilan bir yontem. Bakin, hic bir ise yaramiyor ve hatta cok yanlis bilgiler de iceriyor olabilir ama o durumda dahi kullandiginiz usluba gore karsilikli elestirel sekilde konuyu tartisarak ve soru/cevaplarla devam edebiliriz. Ben kendi beklentilerimden bahsediyorum cunku kendi uygulamamda sorun yasamiyorum, cok memnunum; konuyu okuyacak olanlara bakin diyorum ben boyle bir yontem kullaniyorum, ki benim uydurdugum birsey degil, size de ayrintilarini vereyim eger kafaniza yatarsa bilginiz olsun. Siz daha once de ifade ettiginiz gibi usulde bir hata bulduysaniz, kendiniz onu duzelterek uygulayabilirsiniz hatta bir yanlislik varsa, bu konunun benim yazdigim ilk mesajinda duzeltmeye de gidebiliriz ama bana benim surekli kullanip bir sorunla karsilasmadigim yontemin hatali oldugunu soylediginiz zaman ben dogruyu soylemiyorum gibi bir anlam cikiyor. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Sayın birnefestoprak öncelikle bu güzel bilgileri paylaştığınız ve yeni bir yöntem öğrettiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim. Sebze tohumlarımı yeni almış olmama rağmen sanki yetiştirip ürün almayı başarmış gibi tohum alma işlemini nasıl yapmam gerektiğini düşünüyorudum. Zamanı geldiğinde bu yöntemi deneyeceğim Forumun amacı sorularımızı sormak, bilgilerimizi aktarmak, deneyimlerimizi paylaşmak değil mi? birnefestoprak burada kendi kullanıp başarılı olduğu yöntemi bizimle paylaşmış, sayın miralay da eleştirilerini, kendi yöntemine göre burada gördüğü yanlışları yazmış, -sizin sayenizde de başka bir yöntem daha öğrendik, size de sonsuz teşekkürler-. Her şey herkese doğru gelecek ve herkes tek bir yöntemi kullanacak diye bir şey yok. Her yiğidin yoğurt yeme şekli ayrıdır. Alıntı:
Siz kendi yönteminizle tohum alıp çimlendiriyorsanız, fermantasyon yöntemi ile de tohumlar çimleniryorsa buradaki kaygı nedir? Amaç en nihayetinde tohumların çimlenmesi değil mi? Neden kendi yönteminizin çürütülmesini bekliyorsunuz ya da başka bir fikri çürütüp düzeltmeye çalışıyorsunuz ki, başka yöntemler olamaz mı? Bu uygulamanın doğruluğu sizin uygulamanızı yanlış kılmaz kanaatindeyim. Kendi inandığınız, güvendiğiniz, sonuç aldığınız bir yöntem kimse tarafından çürütülemez çünkü siz ondan zaten memnunsunuz, aynı şey birnefestoprak için de geçerli. Eğer siz yönteminizde hata görüyor iseniz o yöntemi çürütmek için cevap arasınız. Ki burada zaten ikinizin de yöntemlerinden şüphe duymadığı aşikar ![]() Alıntı:
![]() |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Size cok basit iki soru soracagim: 1) Tohumun etrafindaki jel tabakasi, tohumun cimlenmesini tesvik mi eder yoksa cimlenmeye engel mi olur? Eger cimlenmeyi tesvik ediyorsa, meyve ve tohumlar olgunlastiktan sonraki asamada ve meyve henuz bitkinin dalindayken, tohumlar meyvenin icinde cimlenir mi cimlenmez mi? 2) Diyelim ki domatesin meyvesi dalinda olgunlasti, toplamadik. Meyve topraga dustu ve curumeye basladi (diger bir deyisle fermentasyon toprakta gerceklesti) ve tohumlar topraga karisti. Tohumlarin cimlenmesi, tohumlarin etrafindaki jel tabakasi bozunup tohumlardan ayrildiktan sonra mi yoksa once mi gerceklesir? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2014
|
Alıntı:
Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler. Benim bahçemde yukarıda bahsettiğiniz üzere öbek öbek domatesler çıktı. Geçen yıl diktiğim domatesler tarım marketten aldığım Alsancak f1 ve semt pazarından aldığım sırık ve oturak çeriler aralık ayına kadar sebze verdiler. Hatta geçen yılki domateslerden 2-3 kök dipten bir dal budayarak bıraktım ve bu senede sebze vermeye devam ediyorlar. Bu kendi başlarına çıkan domates fidelerinden damlamanın deliklerine uygun gelecek şekilde olanları 1 fide bırakarak diğerlerini ayırdım. İlk başlarda şüpheliydim verim konusunda. Fakat şu an hepsi son derece verimli bir şekilde sebze tuttular. Özellikle tarımcıdan aldığım Alsancak varyetesinin hibrit olduğu kesin. Sizce hibritten üreyen bu domateslerde verimin yüksek olmasının sebebi nedir? Gelecek yıl için bu domateslerden tohum ayırmak gibi bir düşüncem var. Sizce ayırmalı mıyım? Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Yuksek verimli olmasi normal cunku zaten yuksek verim icin hibritlenmistir. Tohum alip ekebilirsiniz ama o tohumlardan elde ettiginiz bitkiler paketten cikan tohumlardan elde ettiginiz sonuclari vermeyecek. Bazi meyveler tat, sekil, renk gibi ozellikleri bakimindan benzer sonuclar verebilir ama aslina %100 uygun sonuc elde edemezsiniz (bitkilerin genel ozelliklerinde de farkliliklar olur). Bunun yaninda, begendiginiz ozelliklere sahip meyvelerden, sonucta elde etmek istediginiz bitki ozelliklerini de goz onunde bulundurarak, tohum alip nesiller boyu yetistirerek cesit islahi yapabilirsiniz. Alıntı:
|
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|