agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-01-2007, 12:05   #1
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Silivri ormanlarında tehlikeli atık depolama tesisi kuruluyor

SİLİVRİ’DE TEHLİKELİ ATIK DEPOLAMA TESİSİ.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı; bir süredir İstanbul’da oluşan evsel ve endüstriyel atıkları bertaraf etmek amacıyla bir “entegre atık bertaraf tesisi” kurmaya çalışmaktadır. Bu tesise yer bulmak için İl mahalli Çevre Kuruluna başvurulmuş ve İl mahalli Çevre Kurulu 26 Haziran 2006 tarihinde yaptığı toplantıda kendilerine önerilen alanların hepsinin 2B, konut alanı veya orman alanı olduğunu görmüş ve bu nedenle projeye uygun alan olmadığı anlaşılmıştır.

Tesisi yapmaya uygun bir alan olmamasına rağmen, tesisin gerekli olduğuna karar verilerek söz konusu alanlardan birinde “çevresel etki değerlendirmesi olumlu” kararı alınması durumunda yapılabileceğine karar verilmiş.
Daha sonra bir gazete haberinden öğrendiğimize göre İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demir, Silivri’de tüm İstanbul’un Tehlikeli Atıklarını bertaraf edecek ve tüm Trakya bölgesine hizmet edebilecek kapasitede bir tesis kurulacağını açıklamış.
Demir, tesisin entegre tesis olacağını, hem depolama, hem fiziko-kimyasal ön arıtma, hem de termal işlem yapılacağını yani yakma tesisi de olacağını belirtmiş.

Demir ayrıca, yaz sonuna kadar ÇED ve fizibilite raporlarının tamamlanacağını düşündüklerini, arazi tahsisi ile ilgili müracaatlarda bulunduklarını, hedeflerinin 3 yıl içinde tesisi bitirebilmek olduğunu söylemiş.

Özet olarak İstanbul'un ve tüm Trakya'nın tehlikeli atıkları ve tüm kimyasal atıkları çok yakında Silivri'nin Büyük Kılıçlı Köyü ile Sinekli Köyü arasında yer alan eski kum ocaklarında depolanacak. Yani çok yakın zamanda yakma tesisinin baca gazları havamızı zehirlerken, çevremizde artık çok az kalmış olan ormanlarımızı ve tarım alanlarımızı da öldürecek, diğer yandan her türlü tehlikeli ve kimyasal atığın arıtma sularından olacak sızıntılar da yer altı sularına karışarak tüm içme ve sulama sularımızı zehirleyecek.

Bunları haber alan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, iki hafta önce bir basın açıklamasıyla konuyu yerel basına ve Silivri halkına, özellikle de yerel yöneticilerimize ve yerel siyasilerimize duyurmuştur.
23/092006

Kaynak: http://silivrininsesi.arkaoda.net/haber.php?no

Eklenen Resimler
 
eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 12:38   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Silivri İstanbul'un Trakya’lı taşra ilçesiydi.
Sahili balık, rakı ,deniz, kokan minik balıkçı kasabasıydı.
Artık Büyük şehirli oldu,büyüyoruz ama bedelini çok ağır ödüyoruz.
Güzel ilçemiz Türkiye'nin en büyük hapishanelerinden birine ev sahipliği yapacak.

Boy boy ayçiçeklerin buğdayların bittiği tarlalar da boy boy lüks siteler bittiyor.
Kiptaş orta direği de düşündü,30 bin nüfuslu ilçemize 10 katlı 2000 konut planlıyor,
yine tarlaya, yine derenin bir kaç on metre ötesine.
İstanbul mimarlar odası 1/100,000 çevre planına karşı dava açmış,(1/1000 çevre planı 2 B yasası ile kardeş )
Silivri göbek atıyor. Neymiş ilçemize üniversite gelecekmiş,metro gelecekmiş,teknopark yapılacakmış,liman yapılacakmış.
Bunca mış ve muş lardan en önce yapılan, tehlikeli atık depolama tesisi, hemde ormanın içine.
Bize hayırlı uğurlu olsun.

Resimde Silivri’nin eşsiz gün batımı var.
Ve Silivri’nin gerçek kokusunu içine sindiremeyenler ve bu gün batımına göz ucuyla bile bakamayanlar Silivri’yi harcıyor.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2007, 13:20   #3
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
SİLİVRİ`YE YAPILMAK İSTENEN ATIK TESİSİ İÇİN YAPILAN TOPLANTI İZDİHAMA TANIK OLDU

Silivri` ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen katı atık imha tesisi ile ilgili olarak Silivri` de faaliyet gösteren siyasi parti ilçe başkanları ve Sİlivri Çevre Derneği` nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Prof. Dr. Günay Kocasoy, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut ve Tıp Tarihi ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Namık Kemal Kurt katıldı

Prof. Günay Kocasoy tesisin yanlışlığına dikkat çekerek "Bu gibi tesisler Avrupa` da yapılmaz, yapılsa bile çok ağır kontrol ve denetimlerle, şartlarla çalışır. Bu yüzden Avrupa` daki firmalar gelip Türkiye` de bazı belediyelere ücretsiz katı atık imha fırınları vermeyi vaad edeler. Karşılığında ise yılda bir **** iki defa atıklarını gönderme şartı koyarlar. Çünkü Türkiye gibi denetimin az olduğu yerlerde bu tesisi kurmak ve kendi atıklarını Türkiye` ye nakletmek, kendi ülkelerindeki ağır şartları yerine getirmekten daha ucuza mal olur. Biz bu gibi tesisler için belli şartlar ararız. İlk olarak yakılarak imha edilecekse, yakımın yapılacağı fırının 1200 ile 1400 derece ısıya ulaşabilecek kapasitede olması gerekir. Bacasının özel filtrelerle donatılması gerekir. Buradan çıkacak duman filtrelenir, küller ise işin en tehlikeli yanıdır. Çünkü atığın hacmi küçülmüş ancak bu defa küçük hacimli kütleye bütün zararları sıkışmış olur. Bu küllerin gömüleceği alan sızdırmaz bir zeminde olmalı, orman, su havzası, yerleşim yeri, doğal hayat, göçmen kuşların yolları gibi önemli noktalara uzak olmalı. Alan özel bir şekilde inşa edilmeli ve jeomembran malzemeyle kaplanmalı. Silivri` de seçilen noktaya baktığımızda bütün bu kriterlere uymadığını görüyoruz. Keşke bu kararı veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de bugün burada olsalardı, onlara sorsaydık, hangi akla hizmet Silivri` yi seçmişler." diye konuştu.
Toplantıda ikinci olarak söz alan Prof. Dr. Şükrü Ersoy da bölgenin zemin raporlarını incelediğini belirterek "Birincisi bu alan yarı geçirgen zemine sahip. Yani buraya gömülecek atıklar toprağa sızacaktır. İkinci olarak bu gibi tesislerin deprem kuşağinda olmaması gerekir oysa bu nokta ikinci derecede deprem bölgesidir. 30 yıl içinde Marmara` da 7 şiddetinden büyük bir deprem beklenirken, özellikle kıyı alanları bu depremden etkilenecek derken buraya bu tesisin yapılması çok yanlıştır." dedi.
http://www.silivriliyiz.biz/article_view.php?aid=1996

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2007, 13:25   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan atık deposu ile ilgili toplantıda açıkladı : Tehlikeli atık deposu yapılmak istenen Sinekli`deki kum ocaklarında doğalgaz bulundu !

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 04:32   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Galeri: 1
Çevre ve Doğayı seven Silivri halkı kararlılığının meyvesini aldı,

TOPBAŞ'TAN SİLİVRİ'YE MÜJDE;KATI ATIK TESİSİ SİLİVRİ’YE YAPILMAYACAK

Silivri Belediyesi’nin organize ettiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Sevgi Pınarı Sosyal Hizmetler Merkezinin 2. Kuruluş Yıldönümü Yemeği’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ın Silivri’ye yapılması gündemde olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin iptalini müjdelemesi ile adeta bayram havası yaşandı.

quante Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 11:59   #6
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Kadir Topbaş, Silivri halkı için son derece önemli olan bu konuda yaptığı açıklamada;
''Bu konu Siyasilere oyuncak olmuş,şimdi başka bir konu bulsunlar''
derken yaptığı hatanın farkında mı acaba?
İnsan sağlığı ve çevre bilinci hiç bir konuya oyuncak olmayacak kadar önemlidir.
Bu tesisin Silivri'ye değil Trakya'nın her hangi bir yerine yapılmasına asla izin verilmeyeceği unutulmasın.
son olarak Trakya'lıların son günlerde ağzından düşürmediği şu sözü belirtmek isterim.
''Trakya İstanbul'un arka bahçesi değil.''

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2007, 12:34   #7
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Kimyasal Atık Tesisi Hortladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Büyük Sinekli ile Büyük Kılıçlı Köyleri arasına yapmak istediği tesis B.Çavuşlu'ya kaydırılıyor. Korsan karara tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. Korsan kimyasal atık tesisinin hortladığını belirtti.


Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, B.Çavuşlu’da, Kandur Enerji adlı firma tarafından yapılması planlanan ve Silivri’nin kabusu haline gelen “Kimyasal Atık Tesisi” ile ilgili olarak, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl bu konuda büyük mücadele verilmiş ve tesisin Silivri’ye yapılması engellenmişti.

Bu engelleme çalışmaları esnasında büyük çaba sarfeden, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan,halkı bu konuda duyarlı olmaya davet ettiği basın bildirisinde tesise “hayır” mesajı verdi.Yapılan basın bildirisi aynen şöyle;

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Büyük Sinekli ile Büyük Kılıçlı Köyleri arasına yapmak istediği ve Silivri'lilerin geniş bir kampanya ile karşı çıktığı Kimyasal ve Tehlikeli Atık tesisi şimdi aceleye getirilen bir ÇED çalışması ile Büyük Çavuşlu'ya yapılmak isteniyor.

Tüm Silivri'lilerin karşı çıkması sonucu Büyükşehir Belediyesinin projeyi geri çektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Silivride yapılan bir toplantıda "Silivri halkına müjde, Tehlikeli Atık Tesisini Silivri ilçe sınırları içinde yapmaktan vazgeçtik" diyerek açıklamıştı. Bu açıklamanın üzerinden daha bir yıl bile geçmeden şimdi de yine Silivri'nin Büyük Çavuşlu Beldesinde aynı belayı karşımıza çıkarıyorlar.

Bu defa Büyükşehir Belediyesi doğrudan karşımıza çıkmıyor. Karşımıza çıkan Kandur Enerji adlı özel bir şirket. Daha önce Çatalca Binkılıç'ta Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi yapmak için başvurmuş olan Kandur Enerji Şirketi, nasıl olduysa şimdi Binkılıç yerine Büyük Çavuşlu'da karşımıza çıkıyor.
.........
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Başkan Yardımcısı Metin Karakaş ve Silivri Belediyesi Çevre Müdürü Serap Tarı ile Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve Yönetim Kurulu üyesi Kamil Bilici de toplantıya katıldılar.

Yapılan görüşmeler sırasında Büyük Çavuşlu Belde Belediyesi Başkanı Nazım Subaşı ve Meclis Üyeleri yapılması düşünülen tesise karşı olduklarını, böyle bir tesisi ne Büyük Çavuşlu'da ne de Silivri'nin başka bir yerinde istemediklerini söylediler.

Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve Başkan Yardımcısı Metin Karakaş da tesise karşı olduklarını, bölgeyi üniversite alanı olarak düşündüklerini, böyle zehirli ve tehlikeli bir tesisi Silivri'de istemediklerini belirttiler.

Silivri Çevre Derneği olarak biz de böyle bir tesisi ne Büyük Çavuşlu'da, ne Silivri'de, ne de Trakya'da istemediğimizi tekrar belirttik.

Tüm Silivri'lileri, tüm Siyasi Partilerin Silivri Örgütlerini ve Sivil Toplum Kuruluşlarını, Silivri'yi kimyasal ve tehlikeli atık çöplüğüne çevirecek bu tesise karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Kaynak : Değişim Gazetesi

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2007, 13:06   #8
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Bu defa Büyükşehir Belediyesi doğrudan karşımıza çıkmıyor. Karşımıza çıkan Kandur Enerji adlı özel bir şirket. Daha önce Çatalca Binkılıç'ta Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi yapmak için başvurmuş olan Kandur Enerji Şirketi, nasıl olduysa şimdi Binkılıç yerine Büyük Çavuşlu'da karşımıza çıkıyor.
29 Ekim'de ilçe ve belde belediye başkanları ve üyelerin yaptığı toplantıda da.
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, tesisin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgisi olmadığını özel bir firmanın kurmak istediğini vurguladı.

Mart ayında bu firmanın Çatalca'nın Binkılıç(Istıranca) beldesinde bu tesisi kurma girişiminden hiç bahsedilmemişti...

Özel bir firma devletin birimlerinden izin alarak işletmeye geçebilir.
Bu durumun İBB ile ilgisi yoksa bile,izin vermeme yetkisi var....


Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Metin Karakaş da yaptığı açıklamada, planlama sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tesisin kurulumuna olanak tanıyan planlamayı onaylamayacağını açıkladı.

Dikkatle ve marakla sonucu bekliyoruz.
ÇED rapaoru bağlayıcı olabilir.
Ancak 2B yasası bu tesis için kurtarıcı yasa olmaz umarım.
Büyükçavuşlu ormanlık bir bölge olması yanı sıra, Çerkezköy ve Çorlu organize sanayine çok yakın bir bölge...


Düzenleyen eskimo : 30-10-2007 saat 13:40
eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 23:08   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Zehirli ve Kimyasal Atık Bertaraf Tesisine Büyük Çavuşlu'da Geçit Yok!..

Kandur Enerji ve İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi'nin Silivri ilçesi, Büyük Çavuşlu beldesine yapmayı planladığı Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi'nin "ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı", Büyük Çavuşlu halkının, Silivrililer'in, çevre köylülerinin, Kızılpınarlılar'ın ve İstanbul'dan gelen sivil toplum örgütü temsilcilerinin yoğun katılımıyla 31 Ekim 2007'de yapıldı.

Silivri ilçesi Büyük Çavuşlu beldesi, Karaağaçlı Mevkiine yapılması planlanan Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi'nin "ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı"nda, belde halkının sert tepkilerine maruz kalan bakanlık ve firma yetkilileri, toplantıyı başlatmakta oldukça zorlandı. Büyük Çavuşlu halkı, toplantının; takibinin imkansız olduğu kahvehane içerisinde yapılmasına tepki göstermesi üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Planlama Müdürü Nedim Özkılıç tarafından, toplantı kahvehanenin bahçesine alınarak tepkiler hafifletilmek istendi. Halk, toplantının kahvehanenin dışında yapılmasını talep etmesine rağmen, tesisi yapmayı planlayan şirketin istekleri doğrultusunda toplantı, kahvehanenin bahçesinde yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Planlama Müdürü Nedim Özkılıç'ın bilgilendirme sunuşuyla başlayan toplantıda, tesisi yapmak isteyen firmanın sunumunu yapan kişiler tavırlarıyla yoğun tepki aldılar.

Kandur Enerji ve İnşaat Taahhüt Sanayi Limitet Şirketi'nin yapmayı planladığı Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi'nin "ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı"nda söz alan B. Çavuşlu Belediye Başkanı Nazım Şubası, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Değirmenköy Belediye Başkanı Osman Topaç, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Silivri Belediyesi Temizlik ve Çevre Müdürü Serap Tarı, CHP Silivri eski ilçe başkanı Mümin Tuğlu, yerel gazeteciler Cihangir Davutoğlu ve Salih Kepenek, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Hatalık, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Derya Koçoğlu, CHP'li İstanbul İl Genel Meclis üyesi Ertuğrul Kutluay, B. Çavuşlu Belediyesi eski meclis üyesi Karani Akı, B. Çavuşlu eski Anavatan Partisi belediye başkan adayı Mustafa Tanık, B. Çavuşlu Belediyesi DSP'li meclis üyesi Rafet Arslan ve Büyük Çavuşlu halkından Melahat Kıvrak tesisin yapılmasına karşı tepkilerini dile getirdiler.

Toplantıda söz alan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ise konuşmasında şunları söyledi:

Alıntı:
"Silivri ve Büyük Çavuşlu orman alanları, 1. sınıf tarım arazileri, yerleşim alanları, yeraltı suları ile bütün çevresel ve doğal kaynaklar gözardı edilerek yapılması planlanan zehirli - tehlikeli atık bertarafına yönelik yakma ve depolama tesisinden kaynaklanacak zehirli gazlar ve atıklar; orman alanlarımızı, tarım arazilerimizi, yeraltı su kaynaklarımızı, hayvancılığımızı, havamızı ve bütün doğal kaynaklarımızı kirletecek, bu kirlilik hem yaşayan insanlarımıza hem de gelecek nesillerimize zarar vererek, sakat çocukların doğmasına, kanser vakalarının artmasına yol açacaktır.

Böylesine zararlı bir tesisin İstanbul'un en bakir kalmış topraklarına sahip Silivri'mizde kurulmasının düşünülmesi bile tüm Silivri ve Büyük Çavuşlu halkını tedirgin ederek ayağa kaldırmakta, toplumumuzda psikolojik olarak rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu durum, Silivri ve Büyük Çavuşlu'da birtakım toplumsal olaylara sebebiyet verebilecektir.

Silivri ve Büyük Çavuşlu'da yaşayan tüm insanlar olarak, bu kimyasal atık mezarlığı yapımını istemiyoruz. Bunca zararları ve tehlikeleri olan bir tesisin bölgemize yapılmasına karşıyız.

Silivri ve Büyük Çavuşlu halkını temsil eden Silivri Çevre Derneği olarak, bu tesisin yapımına izin vermeyeceğiz. Halkımızın kanser olmasını istemediğimizi bir kez daha vurguluyorum.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. Maddesi'ne göre sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak her Türk vatandaşının hakkıdır. Kirlilikle mücadele etmek, devletin ve vatandaşların, yani hepimizin görevidir.

Biz, Silivri ve Büyük Çavuşlu halkını temsil eden Silivri Çevre Derneği olarak, yapılmak istenilen zehirli ve tehlikeli atık bertaraf tesisinin yapımının durdurulması için mücadelemizin, yasal olarak her aşamada devam edeceğini bildiriyoruz.

Son olarak şunu belirtmek istiyoruz: yeraltı su kaynaklarımızı zehirlemeyin!.."
Toplantıya katılan Silivri Çevre Derneği danışmanı Ertuğrul Akçaoğlu ise, yer yer köylülerin alkışlarıyla kesilen konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Alıntı:
"Bugün, Türkiye'de sanayi üzerinde kontrol sağlayacak bir denetim yok, tehlikeli atıklarla ilgili bir envanter çalışması yok. Türkiye'deki ürün imalatında ham madde olarak neyin içine ne kadar tehlikeli madde giriyor, bununla ilgili elle tutulur bir çalışma yok.

Türkiye'deki sanayi, çoğunlukla, küçük ve orta ölçekteki işletmelerden oluşuyor ve bu sanayi kuruluşları, bir defa, ruhsat alırken denetimden geçiyorlar. Bir daha kimse, onların ne yaptıklarını kontrol etmiyor.

Daha komiği ise, Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'da birkaç yıl önce yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Bu araştırmayla Aliağa'daki tesislerin yüzde 50'sinin ruhsatsız olduğu görüldü. Ruhsatı olmayan, ÇED raporu olmayan sanayi, istediği gibi üretim yapıyor. Ne üretiliyor, hangi zehirli ve tehlikeli maddeler kullanılıyor, sonuçta ne çıkıyor, bilen yok.

Türkiye'de ortaya çıkan yıllık kimyasal atık miktarı hakkında, bakanlık başka, Kimya Sanayicileri Derneği başka, İZAYDAŞ (hani şu İzmit'te kurulmuş olan atık yakma tesisi) başka rakamlar veriyor. Oysa bu kurumlar, bu konuda en fazla bilgi sahibi olması gereken kurumlardır.
Bu kadar denetimsizliğin ve bilgi eksikliğinin olduğu bir ülkede ne yaparsanız yapın, kirliliği önleyemezsiniz. Burada çözüm, ortaya çıkan çöpü yakmak, ya da yer altına gömüp, saklamak değil, öncelikle çöp üreten sanayiden kurtulmak ve temiz üretimi teşvik etmektir.

Türkiye'de, devletin bir atık politikası bulunmadığı için, sanayiciler hiç kontrolsüz, başıbozuk bir üretim sürecinde, akla hayale sığmayacak miktarda tehlikeli ve tehlikesiz çöp üretmektedirler.

İşleri, bu konuyu denetlemek olan yetkililer ise; 'Sanayi üretiminde tehlikeli atık elbette çıkar. Bunun için yapacak bir şey yok. Atık sorunu çözmek için yatırım yapmak gerekir' diyerek, yakma tesislerini ya da gömme alanlarını çözüm olarak gösteriyorlar.

Türkiye aslında bu konuda şanslı bir ülke. Türkiye'deki sanayi henüz gelişme aşamasında. Sanayi kuruluşları temiz üretim yapmak yönünde teşvik edilebilirler. Yoksa atıkları yakmak çözüm değildir!

Türkiye'de atık yakma tesislerine değil, atık düzeyini minimuma indirecek ve atıkları ekonomiye geri kazandıracak sistemlere ihtiyaç vardır.
Gelelim buraya yapılmak istenen tesise...

'Biz temiz üretimle falan ilgilenmiyoruz' diyorsanız,

'Bu miktarda atık çıkarmaya devam edeceğiz ve onları yakarak yok edeceğiz, gömerek saklayacağız' diyorsanız, ben de o zaman size yer seçiminiz yanlış derim.

Yanlış olan yer seçimi yalnızca Büyük Çavuşlu değil, tüm Trakya bu iş için yanlıştır!

Burası, tarım alanıdır! Burası ormandır! Burası önemli bir su havzasıdır!

Gidin, Anadolu'da tarım yapılmayan, yakınında orman olmayan, su havzası olmayan, kurak-çorak bir yer bulun, tesisinizi oraya yapın. Çöplerinizi de oraya taşıyın!

Burada böyle bir tesis kurmak, böyle bir tesise izin vermek vatan hainliği ile eşdeğerdir. Bu topraklarda bu kadar sanayi tesisine izin verilmiş olması zaten baştan yapılmış bir hatadır. Böyle bir tesis kurmak bu hatayı misli ile katlamak olur ve daha sonra bunun geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayacaktır.

Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkede yakma tesislerinin yasaklandığını duyuyoruz. Onun yerine geri dönüşümü ve tehlikeli atığı minimize etme stratejilerinin geliştirildiğini duyuyoruz. Biz ise, onların eski hatalarını en baştan tekrarlamaya çalışıyoruz.

Türkiye temiz sanayi ülkesi olmalıdır!

Ne Büyük Çavuşlu'da, ne de Trakya'da atık yakma ve zehir depolama tesisi yapılmamalıdır!"
Büyük Çavuşlu halkının büyük ilgi gösterdiği toplantının en ilginç olayı, Büyük Çavuşlulu kadınların zehirli atık bertaraf tesisine karşı tepkilerini dile getiriş şekliydi. Tesisin vereceği zararları anlatan afiş ve dövizler taşıyan köy halkı, toplantı boyunca attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirirken, Büyük Çavuşlulu kadınlar da, toplantının sonunda söz alıp, tepkilerinin toplantı tutanaklarına geçmesini de sağladılar.

silivricevredernegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 23:25   #10
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Düşünen ve düşüncelerini insanca ifade edebilenlere ne mutlu. Kutlu olsun.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 15:00   #11
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Silivri'de yapılmak istenen tesisin değerlendirme toplantı bilgileri aşağıda



Alıntı:
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Kapsamında Yapılan Toplantılar


Tarih:31.10.2007
Konu:İSTANBUL HALKIN KATILIMI TOPLANTISI
Alan: ATIK KİMYA
Proje Adı: ATIK ENTEGRE BERTARAF TESİSİ
Proje sahibi: KANDUR ENERJİ TİC. LTD. ŞTİ.


Tarih:02.11.2007
Saat:14:00
Toplantı Yeri:Bakanlık Toplantı Salonu
Konu: 2 BİLGİLENME VE KAP.BEL.FOR.TOP
Alan: ATIK KİMYA
Proje Adı:ATIK ENTEGRE BERTARAF TESİSİ
Proje Sahibi:KANDUR ENERJİ TİC. LTD. ŞTİ.

http://66.102.9.104/search?q=cache:y...lnk&cd=5&gl=tr
Konu sonuçlandı mı?
Henüz haberimiz yok,hala bekliyoruz...

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 19:46   #12
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
Galeri: 14
Konuyla ilgili bilgilendirmelerin için teşekkürler eskimo.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2008, 14:29   #13
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'yapılmayacak' dediği halde özel bir şirket tarafından
Silivri Büyükçavuşlu köyü'ne yapılması planlanan Tehlikeli Atık Bertaf Tesisi hakkında
yargı yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Alıntı:
Kandur Enerji ve İnşaat Taahhüt Petrol Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.'ne Büyükçavuşlu Köyü, Karaaçlı Mevkii'nde bulunan 514.600 metrekarelik ormanlık sahada Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi yapımı ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'nca verilen olur izni Büyükçavuşlu Belediyesi tarafından yargıya taşındı. 1. İdari Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi...

BÜYÜKÇAVUŞLU Köyü, Karaaçlı Mevkii'nde bulunan 514.600 metrekarelik ormanlık sahada Endüstriyel Atık Entegre Bertaraf Tesisi yapılmak üzere Kandur Enerji ve İnşaat Taahhüt Petrol Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.'ne 24 ay süre ile tahsisine ilişkin olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 30.05.2007 tarih ve 284 sayılı Olur'u ile verilen ön izin işleminin; hukuka aykırı olduğunu öne süren Büyükçavuşlu Belediyesi iptal ve yürütmenin durdurulması talebiyle 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracak nitelikte bulunan işlemlerin teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulması isteminin kabulüne karar verdi. Av. Necimi Şimşek'in başarılı savunması ile gelen yürütmeyi durdurma kararı bölge halkı için umut oldu.
http://www.trakyahurhaber.com/index....=1578&Itemid=1

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 22:43   #14
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Tehlikeli atık berteraf tesisi kabusu Trakya'dan uzaklaşamıyor.
Alıntı:

Silivri'de olmadı, Kavakdere'de yapalım!

Geçen sene Silivri’yi tehdit eden ‘tehlikeli atık bertaraf tesisi’ne karşı şimdi de Kırklareli’ye bağlı Kavakdere Beldesi mücadele veriyor.
Geçen sene Büyükçavuşlu Beldesi’ne yapılmak istenen ve tüm ilçe halkının tepki gösterdiği ‘tehlikeli atık bertaraf tesisi’, şimdi Kırklareli’ye bağlı Kavakdere Beldesi’ni tehdit ediyor. Belde halkı, kurulmak istenen tesise karşı 23 Kasım Pazar günü eylem yapma hazırlığına girerken, "Vatan toprağına sahip çıkıyoruz" diyen köyün muhtarı Vedat Dengiz, saat 13.00’te başlayacak eylem için herkesi Kavakdere'ye çağırarak destek istedi.



SİLİVRİ’Yİ ÖRNEK ALIYORLAR

Kandur Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen tesise direnen Kavakdere halkı, tesisin Silivri’de kurulmasını engelleyen direnişi örnek alıyor. Hatırlanacağı gibi Büyükçavuşlu Beldesi’ndeki ormanlık araziye tesisi kurmaya çalışan Kandur, 30 Ekim 2007 tarihinde yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında halk tarafından yuhalanmıştı. Şirket yetkililerinin toplantıdaki saygısız tavırlarına da tepki gösteren Büyükçavuşlu halkı "bizi kandıramazsınız" diyerek Çevre Orman Bakanlığı temsilcilerinin ve Kandur Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kandur'un üzerine yürümüştü. Yine o toplantıda söz alan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Derya Koçoğlu, tesisin "bir AKP politikası" olduğu saptamasında bulunmuştu. Sonrasında mahkemelik olan atık tesisin yapımı, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin 13.6.2008 tarih ve 2008/49 no'lu kararıyla durduruldu.



Kavakdere sakinleri, Silivri’de verilen mücadeleyi örnek alarak tesise karşı benzer bir direniş gösteriyor. Kavakdere Köyü Saksağandere mevkiine kurulması planlanan "İstanbul ve Trakya Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi" ile ilgili 11 Kasım Salı gününe planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, yöre halkının karşı koymasıyla yapılamadı. Toplantı öncesinde kadın, erkek, yaşlı, genç bir araya gelen Kavakdere halkı, köy meydanına astıkları afişlerle ve taşıdıkları dövizlerle tesisi istemediklerini ilan ettiler. Oldu-bittiye getirilerek "ÇED toplantısı yapıldı" imzası almak isteyen projenin sahibi Kandur Enerji şirketi, köy dışından 30 kişi getirtmesine rağmen, halkın dışarıdan gelenleri uzaklaştırması üzerine amacına ulaşamadı. Kandur Enerji Genel Müdürü Hıdır Arslan ise gerçekleşmeyen ÇED toplantısı sonrasında "Köylü bu işi bilmiyor. Ama köylünün kararı önemli değil. Biz bu tesisi buraya kuracağız" şeklinde açıklama yaparak köy halkına meydan okudu.

http://www.habersilivri.com/haber_de...p?haber_id=867

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024