View Single Post
Eski 19-01-2007, 13:20   #3
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
SİLİVRİ`YE YAPILMAK İSTENEN ATIK TESİSİ İÇİN YAPILAN TOPLANTI İZDİHAMA TANIK OLDU

Silivri` ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen katı atık imha tesisi ile ilgili olarak Silivri` de faaliyet gösteren siyasi parti ilçe başkanları ve Sİlivri Çevre Derneği` nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Prof. Dr. Günay Kocasoy, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut ve Tıp Tarihi ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Namık Kemal Kurt katıldı

Prof. Günay Kocasoy tesisin yanlışlığına dikkat çekerek "Bu gibi tesisler Avrupa` da yapılmaz, yapılsa bile çok ağır kontrol ve denetimlerle, şartlarla çalışır. Bu yüzden Avrupa` daki firmalar gelip Türkiye` de bazı belediyelere ücretsiz katı atık imha fırınları vermeyi vaad edeler. Karşılığında ise yılda bir **** iki defa atıklarını gönderme şartı koyarlar. Çünkü Türkiye gibi denetimin az olduğu yerlerde bu tesisi kurmak ve kendi atıklarını Türkiye` ye nakletmek, kendi ülkelerindeki ağır şartları yerine getirmekten daha ucuza mal olur. Biz bu gibi tesisler için belli şartlar ararız. İlk olarak yakılarak imha edilecekse, yakımın yapılacağı fırının 1200 ile 1400 derece ısıya ulaşabilecek kapasitede olması gerekir. Bacasının özel filtrelerle donatılması gerekir. Buradan çıkacak duman filtrelenir, küller ise işin en tehlikeli yanıdır. Çünkü atığın hacmi küçülmüş ancak bu defa küçük hacimli kütleye bütün zararları sıkışmış olur. Bu küllerin gömüleceği alan sızdırmaz bir zeminde olmalı, orman, su havzası, yerleşim yeri, doğal hayat, göçmen kuşların yolları gibi önemli noktalara uzak olmalı. Alan özel bir şekilde inşa edilmeli ve jeomembran malzemeyle kaplanmalı. Silivri` de seçilen noktaya baktığımızda bütün bu kriterlere uymadığını görüyoruz. Keşke bu kararı veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de bugün burada olsalardı, onlara sorsaydık, hangi akla hizmet Silivri` yi seçmişler." diye konuştu.
Toplantıda ikinci olarak söz alan Prof. Dr. Şükrü Ersoy da bölgenin zemin raporlarını incelediğini belirterek "Birincisi bu alan yarı geçirgen zemine sahip. Yani buraya gömülecek atıklar toprağa sızacaktır. İkinci olarak bu gibi tesislerin deprem kuşağinda olmaması gerekir oysa bu nokta ikinci derecede deprem bölgesidir. 30 yıl içinde Marmara` da 7 şiddetinden büyük bir deprem beklenirken, özellikle kıyı alanları bu depremden etkilenecek derken buraya bu tesisin yapılması çok yanlıştır." dedi.
http://www.silivriliyiz.biz/article_view.php?aid=1996

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön