![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Pınar'ın itiraf açıklamasını henüz duymadım. Bakanlık bir açıklama yayınlamış. Alıntı:
Ülkemizde "Gıda Güvenliğinin" yine resmi kurumların üstlerine düşenleri tam yapmaması, gıda şirketlerinin toplumun beslenmesini sistem gereği ve küresel ticaret kuralları gereği kâr mekanizmasının içinde görmesi, toplumun duyarsızlığı vb. sebeplere olması gerekenden fazlasıyla uzak olduğu konusunda size katılırım. Yıllardır hiç yapılmamış bir kaç küçük denetim sonucunda ortaya çıkan, ve inanıyorum ki açıklama noktasına gelinceye kadar da resmi kurumların epey zorlandığı bu durumu ne yazık ki başka bir açıdan görüyorum. Resmi kurumlar, gıda şirketleri, ithalatçılar, basın, borsa, ekonomi vs. hepsi aynı bütünün parçaları ve biribirlerini beslerler. Adına toplum dediğimiz insan sürüleri için ise ne yesinler, nasıl yesinler, kaça beslenecekler, ne kadar zehir yerlerse hemen ölmezler, vs.vs. kendileri dışında sistemi oluşturan güçlerce karar verilirler. Kuralları da kendi kendilerine koyarlar. Sonra bazıları kendi kurallarına da uymaz. Resmi kurumlardan beklenen ise, hiç olmazsa, toplum adına konmuş kurallara asgari de olsa belirli seviyede bir uyumun sağlanmasıdır. Bu uyum her ne kadar "toplum sağlığı ve tüketici menfaati" gibi tumturaklı ifadelerle dile getiriliyorsa da esasında sistemin sürdürülebilirliği ve toplumun kendisi dışındaki sistem dengelerin muhafazası için gereklidir. Bu olay da bence böyle bir uyumsuzluk. Kaç kişi gerçekten ilgi duyar ve anlamını verir bilmiyorum. Ortada artık hayli komik bir durum var. Farklı bilgiler bir araya getirildiğinde kabaca Nisan başında olayın patlak verdiği anlaşılıyor. Bakanlığın hasbelkader teşhire gitmek zorunda olduğu anlaşılınca şirket alelacele bir numune hazırlayıp (son kullanma tarihine 16 gün kalmış bir parti için) gidip temiz raporu alıyor. Topluma karşı bu raporu kullanıp zevahiri kurtaracaklar (zevahir kurtulmayacak ama toplumda tereddüt yaratacaklar). Cesur bir strateji. Yine verilere bakıldığında Nisan başından itibaren şirket içinde çok ciddi faaliyetler olduğunu anlıyoruz (gıda güvenliği için değil, zevahir için). Borsa, kağıt işlerini sevmem. Fakat Nisan başından itibaren hareketlere bakıldığında azar azar geri gitmiş. Hacimlere de bakmak lazım. Ortada enformasyon olduğuna göre, bir üyemizin tanımına göre büyük balıklar el boşaltmış da olabilir ![]() Bir üyemiz, piyasanın gerçeği yansıtacağı gibi bir şeyler söylemiş, basını dışarda tutmuştu. Bence bir yanılgı. Basın da sistemin içindedir ve fonksiyonları çok önemlidir. Piyasayı beraber yaparlar. Basın bu durumu bakanlık açıklamasına kadar bilmiyor muydu? Pekala biliyordu ama haber vermedi. Haber verseydi piyasa bozulacaktı. Bilemiyorum, Nisan başından itibaren Temmuz sonuna kadarki reklam harcamalarına da bir bakmalı, ne gösteriyor. Peki, sıradan, sürüden insan ne yapmalı? Bence ne yaparsa yapsın ama özel olarak bu şirketin yaptığı "gizleme", "üzerini örtme" girişimini unutmamalıdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|