agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni43Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2013, 21:48   #1
Ağaçsever
 
tevmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 58
Galeri: 2
Sayın AÇakıcı,
sorum GDO kullanılarak üretilen ürünlerin bahsettiğiniz standartların içinde mi dışında mı kaldığıydı. Bürokratik masrafları azaltmak konusunda size katılıyorum. GDO açısından ise sorun kaliteli-kalitesiz değil tehlikeli-tehlikesiz ayrımını yapmak, o da herhangi bir standartlar enstitüsünü çok aşan bir problem.

Her halükarda bir şeyin yokluğunu ispatlamak varlığını ispatlamaktan çok daha zor iş. Yani en yüksek düzeydeki bir bilim kuruluşu bile 'tehlikesi yoktur' diye kesin bir sonuç açıklayamaz. Ancak risk konusunda belirlemeler yapar sınırlar koyar. Standartlar ise kabul edilebilir risk seviyesini belirler. Peki GDO konusunda kabul edilebilir risk nedir? Konu hakkında cahilim, buradan okuyup daha iyi anlamaya çalışıyorum. Ama galiba kimse riski net bilmiyor, dev şirketler sağolsun araştırma yapmak Kaf dağına çıkmak gibi birşey olmuş. Bilinmeyen risk en kötü olasılığı da içerdiğinden en iyisi GDO'yu bahsettiğiniz standartların dışında tutup seçimi tüketiciye bırakmak. Gerçi daha iyisi var, genlerle oynamayı bu işin açık arayla en büyük uzmanı olan doğaya bırakmak!

tevmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2013, 01:54   #2
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
Bu işlerle ilgili biriyle yaptığım bir sohbetten alıntılar yaptım bahsettiğim standartlar değil de farklı bir şey bile demiş olabilir mesela Türk Gıda Kodeksi de demiş olabilir. Örneğin bir çok ürünün protein değeri eskiden çok yüksek yazıldığı için hemen hemen her hazır gıdaya eskiden jelatin (genellikle domuz, çürümüş etler, kesimhane atıkları, yenmeyecek türde hayvanlardan üretilen jöle) kullanılmak zorunda kalınıyormuş. yani siz ne kadar dürüst olursanız olun yasalar sizin ürününüzün protein değerini çok yüksek olması gerektiğini yazdığı için bu jelatini ürününüze katmak zorunda kalıyordunuz. şimdi ise gerçekte olması gerektiği şekline düşürüyorlar. böylece ürüne jelatin katamıyorsunuz çünki hemen protein değeri yükseliyor ve standartların dışına çıkmış oluyorsunuz. yeni yasalar düzenlendiğinde bu gibi farklılıkları da siz özellikle belirtmek zorunda kalacağınız için ürünü de satamayacaksınız. bu yasalar değiştikçe örneğin susam katılan ürünlerin etiketinde "ithal susam" ibaresi bile bulunmaya başladı a101 bim gibi marketlerdeki tahinlere bakabilirsiniz. ayrıca nar ekşisi yerine "nar ekşili sos" yani gerçek nar ekşiymiş gibi satamıyorlar veya standart dışı sucuklarda da "sucuk benzeri ürün" yazmak zorunda kalıyorlar.

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025