![]() |
|
|
![]() |
#2 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
mümkün değil. Sıkça düşülen bir hata var. Bilimin her durum için geçerli mutla doğruyu bulduğunu zannederiz. Oysa bilim belirli şartlar altındaki doğruları tespit eder. Bu konuda yapılan çalışmalarda herkes kendi savına ait bir cümle bulabilir. Konu çok boyutlu bir konu. Şu ana kadar elde edilen bilgiler ışığında hepimiz kendi fikrimizi oluşturacağız. Edindiğimiz bilgiler şimdilik neler? -Kavak'lardan yayılan beyaz pamukcuklar polen değildir, tohumdur. -Tohumlar ciddi çevre kirliliği yaratır. -Tohumlar dişi kavaklardan yayılır. -Kavak'ların (ayrıca) poleni vardır ve allerji yapar. -Kavak poleni allerjisi birçok ağaca göre daha seyrek görülmektedir ancak görülmektedir. -Kavak kökleri şehirlerin alt yapısına zarar verir.(bundan emin değilim, uzmanlarımız fikirlerini söylerse iyi olur) Sonuç olarak fikrim şehirlerin ağaçlandırılmasında şehirlerin ağaçlar üzerine olumsuz etkilerine dayanıklı, şehir altyapısına zarar vermeyen, insan sağlığı açısından en az risk taşıyan ağaçlarla ağaçlandırılması. Bana göre Kavak ağacı bunlardan birisi değil. Bundan sonra şehirlerde yapılacak ağaçlandırılma çalışmalarında kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Soykırım yapmadan mevcut ağaçların yerine başkaları dikilmeli ve özellikle büyük parklarda bulunması gerektiğine inandığım bu ağacın erkeği parklara dikilmeli. Ankara Üniversitesi'nde yapılan bir arştırmanın Türkçe dokümanını arıyorum. Bulunca eklerim. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ülkemizde zaten kavaklar 5 yaşına geldiğinde kesilmeye başlanıyor. Ama arsız nebat kalan köklerden bile yeniden sürüyor. Yerleşim alanlarındaki kavakların derhal kesilmesi bence soykırım filan değildir, isabetli bir davranış olur. Kırsal alanlarda ve köylerde, kısa zamanda ekonomik getiri sağladığı için zaten yeterince ekiliyor. Şehir tipi ağaç, çalı ve nebatatın neler olduğunu uzun uzun araştırmaya da gerek yok sanırım. Bizimle aynı iklim kuşağında bulunan gavur şehirleri çoktan çözümler üretmişlerdir, bakmak lazım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
bu şekilde yazmamı enteresan bulmazdınız. ![]() Böyle yazmamın nedeni var. Daha önceki tartışmalarda sanki kavak düşmanıymışım veya kavak katliamı varmış da ben karşı değilmişim gibi bir durum ortaya çıktı. Bu nedenle biraz da gönderme olsun diye böyle yazdım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer kentlerden söz ediyorsak beni kavak düşmanı ilan edebilirsiniz. Ve yine kentlerden söz ediyorsak, kavak katliamı kaçınılmazdır. Ben buna da karşı değilim. Bu yaklaşımıma itiraz eden ve beni suçlayacak olan varsa önce hangi avrupa kentinde kavak ağacı (dolayısıyla kavaksal sorunlar) var belgeleyip açıklasınlar. Ağacı seviyor olmak, mantıksız yeşil odun yığınlarıyla aynı ortamı paylaşmak değildir. Odun ile ağaç arasındaki fark, öncelikle yetiştiği yerde başlar. Ancak kentlerde, kavaklardan tasarruf ettiğimiz her alanı daha çok (ama mantıklı) ağaçlarla süslemenin savunucusu olurum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|