14-10-2008, 10:20
|
#11
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Güllerdeki pas hastalığı
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel
İyi geceler,
Güllerde dert bitmiyor ama yine de en sevdiğim bitkilerden biriler 
Şimdi de yeni bir hastalık oluşmaya başlamış sanıyorum. Bu gülüm zaten hiçbir zaman pek sağlıklı bir form almadı, yapraklarındaki kararmayı ben rüzgardan zannediyordum. Çok rüzgar alıyor ve en uzun boylu gül bu olduğu için diğerlerinden daha çok hırpalanıyor.
Ancak biraz önce balkona çıktığımda yakından baktım ve yapraklardaki siyah lekelerin hastalığa benzediğini gördüm. Yapraklar da sert ve kıvrık.
Diğer güllerin hiçbirinde bu durum yok, bu gülün ise pekçok yaprağında var. Acaba hastalık mıdır, bu gülü diğerlerinden ayırmalı mıyım?
Mildiyö değil anladığım kadarıyla, kara leke hastalığı olabilir mi?
|
Nariel, resimlerde görülen pas hastalığına benziyor. Özellikle yaşlı yaprakları etkiler. Eğer tedbirini şimdiden almazsan genç yapraklara da sıçrar. Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için panik yapmamalısın. Öncelikle gül üzerinde belirti gösteren yaprakları toplayıp gülden acilen uzaklaştır. Toprak üzerine düşen yaprakları da sürekli temizle. Gerekirse topladığın yaprak diplerine ispirto sür. Sulamayı aşırı yapma. Damlama usulü yap. Gülünü havadar bir yere al. İlkbaharda budama yap ve kestiğin dalları gülden uzaklaştır. Eğer bahçedeyse gülün, topladığın hastalıklı yaprakları, dalları bahçeden uzaklaştır ya da yak. Bunlara dikkat edersen düzelecektir.
|
|
|