agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni27Beğeniler
  • 6 Gönderen denizakvaryumu
  • 4 Gönderen denizakvaryumu
  • 5 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 2 Gönderen denizakvaryumu
  • 3 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 2 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen denizakvaryumu
  • 1 Gönderen pria

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-09-2012, 10:57   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Üç Elma Doğal Tarım

Genç ailesinin Doğal Tarım yaptığı araziler Çankırı ili Yapraklı ilçesi Tatlıpınar ve Doğanbey köyleri çevresinde olup, Çankırı merkeze 25 km, Ankara merkeze uzaklığı 150 km civarındadır. Doğanbey köyünde sekizyüz metrekare alan üzerinde geleneksel köy mimarisine uygun yapılan iki katlı, ahşap, tuğla, alçı sıvalı köy evinde ikamet etmekteyiz. Evin bahçesi meyve ağaçları, asmalar ve gündelik sebze gereksinmesini karşılamak için bir kısmı sebze ekimine bir kısmı ise atölye çalışmasına ayrılmıştır.

Köylerimiz Kızılırmak nehrinin kollarından biri olan Acı Çay Vadisi içerisindedir. Rakım 900 m civarındadır. Toprakların bir bölümü vadi içinde bir bölümü ise tepe düzlüklerindedir. Vadi arazilerinde genelde bağ, bahçe tarımı, tepe düzlüklerinde özellikle buğday tarımı yapılmaktadır. Toprak yapısı genelde alçı taşlı ve jips yönünden zengincedir, jipsli topraklarda yaşayan ve yetişen endemik bitki türü bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Toprakların çoğunluğu küçük ölçekli olup, tarım yapan aile sayısı oldukça azdır ve bu azalma hala devam etmektedir.

Genç ailesi uzun yıllardır topraklarında tahıl tarımı yapmaktadır. Bir zamanlar yörede çeltik tarımı, meyve ve bağ yetiştiriciliği öne çıkmıştır, özellikle Amasya elması yetiştiriciliği, kökeni Hattilere-Hititlere dayanan kara üzüm bağ yetiştiriciliği, çok eskiden beri en büyük tarım uğraşımız olmuştur.

2000 yılından itibaren topraklarımızın bir bölümünde doğal tarım ve geleneksel tarım yöntemleri, Bilge Fukuoka Tarım Metodu ve felsefesi esas alınarak, sürmesiz (kısmen), ilaçsız, kimyasal gübre kullanmadan buna her çeşit gübre (kompost da dahil) organik sertifikalı olanlar da dahil olmak üzere ekin sapları, yabani otlar, börtü böcekler arasında yerel tohumlar, ata bilgi, ata kültür esas alınarak , yerel tohum üveyik buğdayı, yerel Amasya Elması, yerel tohumlardan sebze yetiştirmekte ve bağcılık yapmaktayız. Bağımızdan hasat ettiğimiz üzümlerden geleneksel usullere uyarak pekmez, üzüm sirkesi ve üzüm suyu üretiyoruz. Tam mevsiminde (elmalara kırağı düştüğünde) dalından derilen Amasya elmalarımızı taş değirmende ezerek saf elma suyu elde ediyoruz. Elde edilen yüzde yüz elma suyundan soğuk sistem, uzun sistem metoduna uyularak enzim destek ürünler, kimyasallar ve koruyucular kullanmadan 316-L çelik krom kazanda küçük ölçekli elma sirkesi hazırlamaktayız. Elmalarımızın çoğunluğu abone sistemine göre dalında sunulmaktadır.

Tahılda ise yerel tohum üveyik buğdayı ekimi yapılmaktadır. Buğday ekimi tek sürüm üzerine yapılmakta olup, destek ürünümüz, gübremiz, ilacımız, her şeyimiz bir önceki yıl toprak yüzeyine sermiş olduğumuz ekin sapları ve yabani ot kalıntıları olmaktadır. Yerel tohum üveyik buğdayı ekimi ve hasadı bölgemizi terk etmek üzeredir; buğdayın yatması ve buna bağlı hasat zorluğunun verimlilikte yarattığı düşüş ve çokca yeni ekimi yapılan buğday tohumları nedeniyle.

Hasat edilen Yerel Tohum Üveyik buğdayından geleneksel usullere uyularak, bir kısmı tohumluk, bir kısmı ise taş değirmende öğütülerek buğdayın yüzde yüzü olan tam buğday unu, tarhanalık un ve el kesimi erişte ve ekmek yapımına ayrılmakta, bir kısım ise bulgur, yarma, aşurelik buğday ve buğday olarak hazırlanmaktadır.

Bu coğrafyayı yurt edinmiş bitki, meyve ve sebzelerimizi, börtü böceğimizi koruyarak suyumuzu, havamızı, toprağımızı kirletmeden geleneksel kültürümüze sahip çıkmak, ata bilgi, ata tohumlar, çocuklarımıza, sizlere hakiki gıdayı sunabilmek Genç ailesini mutlu etmektedir. Az, öz, temiz, hakiki gıda kullanarak topraklarımızın, havamızın, suyumuzun kirlenmeyeceğine, yine hiçbir kimyasal gübre, hiçbir tarım ilacı, hiçbir destek ürün kullanmadan da tarımın olabileceğine tanıklık etmek, bunu yapar iken ata tohumların, ata bilgilerin varlığını sürdürmesine az da olsa bir katkımızın olması ise bizi daha da mutlu etmektedir…

Hakiki gıdayı sunabilmek için tohumdan sofraya, iyi, temiz, tertemiz gıda sunmamızda ne yediğimizi bilmeye, gıdaya adil erişim felsefesine uyarak doğa dostu kardeşlerimizin destekleriyle Doğal Tarım çalışmalarımız devam edecek olup, bu değerleri paylaşmak büyük mutluluğumuz olacaktır.

Üç Elma Doğal Tarım |

Kiraz, pria, gulbirsen ve 3 kişi beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024