agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni34Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-05-2010, 23:26   #1
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bir de yukarıdaki listeye, hangisinin sentetik, hangisinin doğal olduğu sütunu eklenebilir mi?

Yoksa hepsi mi sentetik???

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 08:08   #2
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bir de yukarıdaki listeye, hangisinin sentetik, hangisinin doğal olduğu sütunu eklenebilir mi?

Yoksa hepsi mi sentetik???
Anladığım kadarıyla (konunun uzmanı değilim) birçoğu günümüzde sentetik olarak üretiliyor. Sütun yerine başka bilgilerin de bulunduğu konular olarak yazmayı ve listeye de bağlantısını eklemeyi düşünüyorum.

Bu da zaman alacaktır. Bu nedenle her türlü katkıya açık olduğumuzu belirtiyoruz. Konu hepimizi ilgilendiriyor.


gece
her sentetik illa da kötü demek değildir ancak ince eleyip sık dokumak daha iyidir diyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2010, 12:22   #3
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
E kodu E905
adı parafin
bilimsel, ingilizce adı parum affinis (lat.), microcrystalline wax (ing.)
formülü C₂₀H₄₂ ile C₄₀H₈₂ arasında, CnHn₊₂
üretildiği hammadde(ler) Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı. Petrolün bir yan ürünüdür.
neden ve nerelerde kullanılır çikolata hariç şekerleme, sakız ve bazı meyve yüzeylerinde parlatıcı olarak kullanılır.
sınırlama ve sakıncaları Kullanımı Direktif 98/72/EC ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca kanserojen etkileri olduğu ileri sürülmektedir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 17:11   #4
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
E kodu E104
adı Tartrazin
bilimsel, ingilizce adı Tartrazine
formülü C₁₆H₉N₄Na₃O₉S₂
üretildiği hammadde(ler) Sodyum tuzlarından sentetik olarak elde edilir. Tartrazin bir monoazo boyasıdır. Suda çözünür olmakla birlikte suda çözünmeyen ve ağırlıklı olarak pastacılıkta pasta üzerine isim yazma ve çikolata renklendirmede kullanılan biçimde olanı da vardır.
neden ve nerelerde kullanılır tipik limon rengi olan açık sarı rengi nedeniyle içeceklerde, konservelerde, tatlılarda, şekerlemelerde, turşularda, soslar ve baharatlarda kullanılır, diğer renkler ile karışım halinde de çok kullanılır.
sınırlama ve sakıncaları askorbik asit (C vitamini) emiliminde bozucu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 18:39   #5
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Bu listeye göre
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı masum görünüyor .
Gerçekten öyle mi ?
Benm bildiğm tat algı bozukluğu yaptığı ve buna bağlı olarak her lokmanın sanki ilk lokmaymış gibi algılanıyor olması .
Bu içeriğinde MSG bulunan ürünlerin aşırı tüketmine , dolayısıla günlük MSG dozunun aşılmasına yol açacağı gibi obezitenin başlıca sebeplerindendir .
Doyma duygusu oluşmadığından dolayı , aşırı kalori alımına bağlı olarak .


Düzenleyen Jezebel : 03-07-2010 saat 21:28 Neden: ıspat edilmemiş bilgi silindi
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 20:20   #6
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Bu listeye göre
E621 monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı masum görünüyor .
Gerçekten öyle mi ?
...
Öncelikle katkınız için teşekkürler.

Küçük bir yanlış anlama var sanırım; bu yazıda da belirttiğimiz üzere listemiz tamamlanmış, bitmiş bir liste değildir, sakıncasız olanlar en sağ kolonu boş olanlar anlamında anlaşılmamalıdır.

Renklendirme sadece ve sadece sakıncalı olabileceğine dair bilgi edinilen katkı maddelerinde dikkati çekmek için, uyarı amaçlı olarak kullanılmakta ve ilgili kolona az da olsa açıklayıcı bilgi eklenip, kaynaklara link verilmektedir.

Unutulmamalıdır ki listedeki maddeler sadece ülkemiz değil, Avrupa Birliği tarafından da kullanımına izin verilmiş katkılardır ama her ürün herkes için zararsız, etkisiz olmayabileceği ve her geçen gün yeni ve daha etkin maddeler kullanıma girip, etkileri ile ilgili yeni bilgiler edinilebileceği için böyle bir çalışmaya başlamış bulunuyoruz.

Bir çok yönden eksik olan liste ve konuyu, üstelik işin uzmanı da olmadan tamamlamaya çalışmaktayız, çoğunluğu oluşturan, henüz dilimizdeki ismini dahi yazamadığımız maddeler bir yana, eksik, yanlış bilgiler dahi yer alabilir. Bazı yeni bulgu ve bilgiler edinildiğinde sürekli güncellenecektir. Bu nedenle liste ve konu ile ilgili bilgiler konusundaki katkılara sonuna kadar açığız.

Amacımız; doğru bilgiye ulaşmak ve bunları paylaşarak doğması muhtemel zararlar daha doğmadan önleyip, yediğimiz içtiğimiz gıdalarımız hakkında her türlü bedeli biz ödüyor olduğumuz için tercih de yapabilecek konumda olmaya çalışmaktır.

Asla unutulmaması gereken bu tür katkıların olası etkilerine en açık olanların bilinçli tercih yapamayacak çocuklarımız olmasıdır. Kendimiz için önemli bir konu olarak görmesek dahi çocuklarımız adına konuya gereken ilgi verilip, bu konuda kişisel ve toplumsal bilinç sağlanmalıdır.



gece
katkı maddelerine katkı bekleyen forum kişisi

mrduran beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025