![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 5
Pazar gün yağmurdan sonra kaldığımız yerden devam ettik. Pazar gün olunca bahçe işleri epey fazla olduğu için fotoğraf çekmeyi bir an unuttum. O yüzden bugün toprağı kapatırken aklıma geldi. Tandırın dış kısmının ot tuğlası ile birleştiği yer ile tandırla toprak arasına 5-10 cm yüksekliğinde arayı kapatacak şekilde çamur yaptık. Çamuru kum taneleri alta dökülmesin diye yaptık. Ayrıca soba borusunun tandırla birleşen yerini çamurla güzelce kapadık. Tandırın çevresine döktüğümüz çamurun üstüne yaklaşık 15-20 cm yüksekliğinde ince sıva kumu döktük. Sıva kumu üzerine dikdörtgen şeklindeki ev yalıtım malzemesini diklemesine gelecek şekilde tandırın etrafına döşedik. Daha sonra boş yerleri tamamen toprakla doldurmaya çalıştık. Ama çukurdan çıkan toprak yetmedi. Daha önce sebze bahçesi için hazırladığım topraktan kalan biraz yığın vardı. Onu da kullandık ama o da yetmedi. Bir de akşam olunca işi boşladık. ![]() Bugün bahçede kazı çalışması yaptım. Tandırın tepe hizasına kadar toprağı doldurdum. Toprak kapama işi bitti. Tabi bende bittim ![]() ![]() ![]() Devamı daha sonra... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 6
Tandır kurulumunda ufak bir değişiklik yaptık. Soba borusunu çıkartıp yerine ot tuğlalarından bir tünel yaptık. Soba borusunu daha önce tandır kuranlar tavsiye etmediği için değiştirdik. Ot tuğlası daha sağlam oluyormuş. ![]() Bugün hava çok güzel olunca sabah erkenden işe koyulduk. Öncelikle tencerede 3 bardak sütü ve 1.5 bardak erimiş don yağını karıştırdık. ![]() Daha sonra bu karışımı bir bez ile tandırın iç yüzeyine güzelce sürdük. Bu işlem bir defaya mahsus yapılıyormuş. Tandırın iç yüzeyi daha bir kıvama gelecekmiş böyle. ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 7
Sütçümüzden bir çuval yapmayı(tezeği), içinde yaklaşık 30-35 adetini 3 lira karşılığında satın aldım. Bu yapmaları 2'ye 3'e bölerek dairesel bir alan oluşturarak arasına çalı çırpı serdik. 3 katlı olarak bu işlemi tekrarladık. En üstteki katmana da gazete kağıdı sıkıştırdık. Çırayı yakıp içine koyduk. Böyle 4-5 saat az az yanarak ilk yakma işlemini bitirdik. İçindeki kor sıcakken aniden yağmur bastırdı. Üstünü hemen kapadım. Size tavsiyem yağmurlu bir mevsimde tandır kurulumunu mümkün olduğunca yapmamak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırada yapılacak işler: - Tandırın etrafına doldurduğumuz toprağın üst kısmı ve açıkta kalan pirketlerin etrafına saman ile güzel bir çamur karıp, sıva yapacağız ama yağmurlar nedeniyle ne zaman yaparız, bilmiyorum. - Tandırı yağmur-kardan korumak için çatı tarzı bir şey yapılacak. |
|
|
|
![]() |
|
|