![]() |
Ceviz üreticisi arkadaşlar,
Bu seneki mahsullerinizi nerlere ve kimler veriyorsunuz benim bahçemde yaklaşık olarak 10 ton yeşil kabuklu olarak cevizim var pazarlama konusunda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden herkese teşekkürler. |
Sayın gencmustiii, bu bahçe nerededir? ceviz cinsleriniz nedir?
Gönenlisiniz ve tanışmıyoruz :( Ürününüzü kendinizin pazarlamayı düşünmezmisiniz ? Diğer kabuklu şekilde biraz ucuz gider diye düşünüyorum. Yinede yeşil kabuklu vermek istersen alıcı geliyor bahçeyi gösterir fiat uygunsa anlaşırsınız. |
Nail abi,
Geçen gün babamlarla sizin ofise gelmiştik hatırladınızmı bilmiyorum ceviz soyma makinesi için tabikide en güzeli kendimiz pazarlamak ama zaman biraz kısıtlı bizim açımızdan oyüzden burdan paylaşmak istedim |
Tamam hatırladım, :)
Üyemiz olduğunu niye söylemedin? Özelden telefonunu yaz bir ara bahçeye uğrayacağım. |
Alıntı:
|
[B]Ceviz Sulama :
Herkese merhaba, Edirne Keşan ilçesinde 2011 senesi sonunda tesis ettiğimiz 32 dönüm chandler bahçemiz var (tozlayıcı franguatte ve fernette). Agaclar.net ten uzun zamandır cevizle ilgili forumları isliyorum. Cevizle ilgili diğer internet sayfalarından ve kitaplardan cevizle ilgili konuları takip etmeye çalışıyorum. Sulama konusunda doyurucu bilgiye ulaşamadım. Daha doğrusu bilgi farklılığı nedeniyle doğru uygulama konusunda tereddütlerim oluştu. Maallesef okudukça kafa karışıklığı dahada artıyor (^_^) En sağlıklı bilgiye bahçe sahiplerinden ulaşılabileceğine inandığım için sulama konusunda sizin tavsiyelerinizi / görüşlerinizi rica ediyorum. 2 Sorum olacak 1 - Ceviz bahçesini hangi sıklıkta sulamak gerekli ve her sulamada ağaç başına ne kadar su verilmeli - damla sulama - Sulama döneminde yağmur yağmadığını düşünerek. 2 - Damlama gübresinden maksimum verimi almak için (gübreyi akıtmadan kök bölgesinde tutabilmek için), gübreyi sulamanın hangi periyodunda vermek en doğrusudur? Örnek 180 dakika sulama yapılacaksa, önce kaç dakika sadece su, sonra gübreleme süresi ve en son yine sulama süresi) Selamlar |
1 Eklenti(ler)
Arkadalar bende çorumdaki 10 dönüm tarlama ceviz dikmeyi düşünüyorum toprak tahlilim konusunda yapmam gerekenler konusunda yardımlarınız bekliyorum
|
Çok ceviz eken var. Bir daha düşünün derim...
|
Alıntı:
Sulama sıklığı ancak arazinin toprak yapısına bağlıdır. Sulamadan önce ağaç diplerini biraz kazarak nem durumunu kontrol etmelisin,toprak havuç içine alınıp sıkıldığında dağılıyor ise sulama zamanı gelmiştir demek. - Killi toprak ise, geçirgen olmadğı için derinlerde suyu tutmaktadır sık sulamaya gerek görülmez. ( benim ceviz bahçemin toprak yapısı kara toprak dedikleri biraz killi toprak, sık sulamaya ihtiyaç duyulmuyor, yılda en fazla 3-4 kez suluyorum ) - Geçirgen toprak ise,adı üzerine suyu tutmadığı için sık sık sulamak gerekir yine yazdığım gibi sulamadan önce nem kotrolu yapılmalı. - Milli toprak ise en ideali budur_ki, Haziran-Ağustos arası 15-20 günde bir sulanabilir, Eylül ayından itibaren sulama kesilir. - Birde kayalık ve kireçli toprak vardır, burada alt katmanlarda bulanan kireç suyu tuttuğu için nemli kalmaktadır, üst toprak kuru olsa bile derinler nemli olabiliyor buna dikkat etmeli. Ağaç başı su miktarı genelde yaklaşık 70 litre/ağaç olarak alınır. kolay gelsin. |
Teşekkürler ykaya194, güzel özetlemişsiniz.
Sulama zamanının ölçülmesi için tansiyometre de kullanılabilir. Muhtelif derinliklere inen tansiyometreler vardır. |
Sayın ykaya194 & Çamptepe, cevaplarınız için teşekkür ederim.
Irrometer marka 60 ve 90 cm lik tansiyometreler aldım ancak henüzkullanıma sokamadım. Toprağın nemini ölçmek sağlıklı bir çözüm gibi görünüyor. Istanbulda yaşayıp, bahçeyi uzaktan yardımcılarla yürütme durumunda olduğum için periyodik bir sulama olabilirmi diye araştırmak istemiştim. Toprağı uzun aralıklarla sulamak yerine as ama sık sulama yapmak daha deniyor. Bu yaklaşım sizce doğrumudur? Uzun süreli sulamada damla sulama ile verilen gübreler derine akabilirmi? Selamlar |
Ukrayna'da ceviz bahçesi kuran bir forum üyemiz var, kendisi sanırım elektrik teknisyeni ya da öğretmeniydi. Rumuzunu şimdi hatırlayamadım, forumda aratıp kendisi ile temasa geçerseniz size sulama otomasyonu hakkında bilgi alabilirsiniz belki.
Ben de bir ara otomasyona sevdalandım ama bahçem 70 dönüm olduğu için çok büyük ve pahalı selonoid vanalar gerektirecekti, bizim emektar amcamıza aylık para vermeyi tercih ettim. Sulama yöntemi ile gübreleme (fertigasyon) konusuna gelince, kendi düşüncemi ileteyim. Ziraat mühendisi arkadaşlar daha iyisini bilir: Fertigasyonda uygulayacağınız su miktarı bence hangi gübreyi takviye etmek isteyeceğinize göre değişir. Biliyorsunuz besin alan kökler daha çok yüzeydedir. Ayrıca fertigasyon yöntemi ile potasyum, fosfor gibi uçuşmayan ve kışın uygulasanız da olacak gübrelerden çok azot uygulanır diye biliyorum. Azotu da zaten yerin dibine çok sokmanıza gerek yok :) Dolayısı ile uygulayacağınız azot ağırlıklı fertigasyonun 1-2 metre derine inmesine çok ihtiyaç yok. Diğer P, K gübreleri ise zaten kış/bahar gibi tabandan uygularsanız da olur, uçup gitmez. Bu mevsimlerde toprak daha ıslak olduğundan istediğiniz difüzyon sağlanmış olur. Azot öyle değildir, 1 ay gibi sürede uçar gider. Dolayısı ile yaz sezonu boyunca azot takviyesi ihtiyacı duyulursa bunu sulamadan yapmak en ekonomik yöntemdir. Biliyorsunuz Sn. Meyvelitepe bu sene algler ile fertigasyon konusunda yan dal programını başlattı Meyvelitepe üniversitesinde :) O konulara da bir bakın :) |
ağaç dibi oyuklar
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Hemen hemen tüm ağaçlarım dibinde bu şekilde oyuklar var ama hangi hayvanın yaptığını bilmiyorum. Damalama sulama yaptığımdan ağaç dipleri yumşak oluyor, bu hayvanlarda kolayca kazıp kendilerine yuva yapıyorlar. Henüz hiç bir agacıma zarar vermedi, ama bu deliklerden kökler hava alıp, agaç kurur diye korkuyorum. Bu tip deliklerle karşılaşan arkadaşlar varmı. Tarla faresinden şüpheliniyorum, görüşlerinizi alabilirmiyim. Bu hayvanı tarlamdan nasıl uzaklaştırabilirim. teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Siz aylardır yan dal verimi olmayan bu ceviz çeşitlerini insanlara öneriyorsunuz. |
Alıntı:
|
Arif bey,
6.senedeyim, 30 adet Franguettem var. Henüz erkek çiçek göremedim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim bahçe kuracağım yer yaz kış rüzgarı eksik olmayan bir yer onun için hava almasında bir sorun olcağını düşünmüyorum. Dikim arasını 7-3.5 m yapıp 3-5 m olan sıra aralarını doğu batı yönünde kuracağım ki bu şekilde güneşten maksimum faydalanmış olacağımı düşünüyorum. Değerli yorumlarınız benim rehberim. Şimdiden teşekkürler |
Fidan ekim mesafeleri konusu eski mesajlarda çok yazıldı çizildi merak edenler öğrenmek isteyenler başlığı iyi okumalarını tavsiye ederim.
Sözü açılmışken bir daha değinelim. Cevizde 8x4 - 7x 3.5 metrelerde ceviz ekimini önerenleri hayretler içerisinde izliyorum, ya hiç bir şey bilmiyorlar ya hiç bir şey görmemişler ya ticareti düşünüyorlar. Yahu bu ceviz ceviz, yani bildiğimiz ceviz ağacı, bu bodur falan değil, bir farkı aşılı türlerin yerli türlere göre biraz daha küçük taç yaptığıdır. Taç yapısı biraz daha küçük diye de 3.5 metrelere ceviz ektirenleri hayretler içerisinde izliyorum, karar ekenlerin, ekenlere önerim ekmeden önce 7-8 yaşındaki bir kaç bahçeyi gezip görsünler, gördükten sonra %100 kararlarının değişeceğini söyleyebilirim. Büyük bahçe kuracaklar için Benim fikrim ve önerim, bir defa sıra aralarını 8 metreden aşağı yapmayınız 9 metre yaparsanız daha iyi olur, traktör girmesi çalışması ilaçlama da rahat hareket eder bahçe hava sirkülasyonu yönünde de iyi hava almış olur. Sıra üstlerini de 7 metre 6 metreden aşağı yapmamanız yönündedir. Sıra aralarını kesinlikle 8 metreden aşağı yapmayınız son pişmanlık fayda etmez. Daha küçük taç yapan ve daha sert budamalarla kontrol edilebilen pedro gibi ırklarda yine araları 8 metre sıra üstlerini 5 metreye kadar düşürebilirsiniz, 8 metre aradaki ısrarım arkadaşlar traktöründe girmesini es geçtim dalların birbirine geçmiş bir bahçede ilaçlama çok zor oluyor, ilaç sıkıyorsun bütün ilaç üstüne geliyor, dal burnunun uçunda nasıl ilaçlayacaksın ilaç atarken biraz uzak ve rüzgarı arkana alman gerekiyor bunu yapmak içinde bir ara olması gerekiyor. Efendim ben pülverizatörle gireceğim diyenlerede sorarım 7 metreye ekilmiş bırakın 20 yaşındaki ağacı 7-8 yaşında bir bahçeye girebilen gösterebilirmisiniz, nasıl girecek dallar en az üç metre bu tarafa diğer sıra üç metre bu tarafa eder 6 metre 1 metreye ne sokup da hareket edeceksiniz. Bahçe kuracaklar çok iyi düşünüp bir kere yapsınlar derim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bende Aralık X Mesafeyi 8x4 yapmıştım bir yaz boyunca ceviz bahçelerini gezip gördükten sonra ;
Benim gibi kışı bekler fidanlar uykuya dalınca 8x4 olan yerlerdeki fidanları söküp diğer boş yerlere dikim yaparsınız olur biter, harcanan uğraş,zaman,nakit de yanınıza kar kalır :) Selami bayrağın kitabındaki çit vari budama sistemini uygulayanı da daha görmedim. |
Arkadaşlar 1450 rakımda kış ayında 2 ay kar altında kalan bi tarlam var. Badem ağacı dikmek istiyorum hangi türleri önerirsiniz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025