![]() |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
kuyudan dalgıç pompa ile suyu çekerek 150 mt taşıyarak bahçemin ortasına koyacağım su deposuna suyu taşımak ve buradan da 160 ağaçlık bahçeme yine bir dalgıç pompa ile depomdan su çekerek damla sulama hattına vermek istiyorum. gerekli olacak dalgıç pompalar ile ilgili fikri olan ya da bu sistemin sorunları olabileceğine dair fikri olan varsa sevirinirim.
mesela depodan dalgıç ile suyu çeker ve damla sulama sistemine verirsem sistemde aşırı basınç meydana gelir mi? |
Alıntı:
merhabalar toplam ağaç sayınız 160 sanırım kaç meme var kaç lt/h, kuyu derinliğiniz ne kadar ?? pompayı kaç metreye koyacaksınız?? örneğin: 2 meme olsun 4 lt/h =8 lt/h pompayı 40 mt derinde çalıştıralım kuyu ağzı ile tarlanın en yüksek noktası arasında 10 mt seviye farkı olsun ihtiyacımız olan pompa kapasitesi: 160X8=1280 lt/h 40+10+20=70 metre hm. buradaki 20 işletmede ihtiyacımız olan basınç ve sürtünme kayıplarını karşılamak için kısaca bu durumda ihtiyacımız olan pompa 70 mt yüksekliğe saatte 1,5 ton su basabilecek kapasitede olmalı sizde pompayı çalıştıracağınız derinliği belirleyin üzerine seviye farkını ve sabit olarak 20 yi koyun (bir bar işletme basıncı için 10 mt gerekli) onunuda sürtünmede kaybetsek 20 sabit olur kabaca. bu size pompanın hm ini verir. meme sayısı çarpı damlatma kapasiteside çıkan yüksekliğe basılacak su miktarını verir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
8X160=1280 lt/h kapasite kısaca saatte 1500 lt su basacak bir pompa 6+3+20=29 metre su sutunu siz işi garantiye alın, hm i 35 mt olan saatte 1500 litre su basabilecek bir pompa alın ve sisteme takın işinizi görür.. |
arkadaşlar! benim derdime de bi çare bulsak.5 dekar arazime ceviz dikmeyi düşünüyorum.tarlam açık su kanalına150 metre.arazim ince uzun 200 metre tarlamın üst sınırı ile kanal arasında 350 metre mesafe ve 10 metre kod farkı var.daha önceden başka bahçem için anadolu motor dan aldığım orjinal honda marka 8 metreden emen 28 metre basan 5.5 beygirlik WB 30 80mm (3 inç) su motorum var.bu su motoru ile 10 metre yükseklik 350 uzaklık ve 60 veya 70 ağaçlık bir yere su basabilirmiyim.gerekirse filtre koymadan direk hatta su vererek basınc yükü olmaması için damlama yerine şırlama (serbest akış) düzeneği kurarak ve alt sınırdan yukarı doğru giderken yan hatlara dağıtım yaparak gitse bu motopompum yeterli olurmu teknik bilgisi deneyimi olanlar lütfen yorumlasın.selamlar
|
Alıntı:
350 mt mesafe motor 28 h/m bu pompa ile çok kolayca tarlanıza su basarsınız hiç düşünmden uygulamaya başlayın ana hattı paraya kıyıp azıcık geniş yapacaksınıztarla başında düşürürsünüz. ana hattı yolda delmeyin en tepeye suyu gönderin oradan aşağı hatlar yapın. ana hattı yolda delerseniz en üstte sıkıntı yaşarsınız. |
saatte 20 ton su gecen 3" bir borunun 350 metre mesafedeki basinc kaibı 0,96bar, yani 9,6 metre , kot farkı da 10 metre olduguna göre toplam 20 metre - yani 2bar kayıp ile tarlaya su erer, pompanın kapasitesi 2,8 bar olduguna göre sorun yok.
60-70 fidana saatte 20 ton suya gerek olmadıgı göz önüne alırsak bi hesap yapalım. 70 fidan * 50 lıtree saatte yaptı 3500 litre/saat. 3" yani 77mm lik borunun 3500 litre debit ve 350 mesafedeki basınc kaybı 0,04 bar , kot farkınıda eklersek 10 metre toplam oldu 10,4 metre , pompamız 28 metrelik. işimizi pek aalya görür. 3 " fiatı biraz yüksek olduguna daha kücük caplılarla hesapladım, 2" -50mm boruda basınc kaybı 3,5 metre * iş görür. 1,5" - 40 mm lik boruda basınç kaybı 11 metre ..cok fazla besleyemez pompa. uzun lafın kısası en az 50mm lik borula hic sorun olmaz. |
Necip abi benden önce davranmış .
selyamlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın ncp1963 ve nogaifatih,
Her seferinde aklıma geliyor unutuyorum, size tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Softstarter ile 7 kva'lık dizel bir jeneratör kullanarak işi çözdük. Hem jeneratörü ucuza aldım, hem de yakıt tüketimi hesaplı oluyor. Bu arada plastik depo yerine de 6x4 metre 120 cm yüksekliğinde bir havuz yaptırdım dört bin tl tuttu. Plastikten hem daha ucuza geldi hem de meyvelitepe'den görüp uygulamaya karar verdiğim yeşil şu fikrini hayata geçirebilieceğim. blog.meyvelitepe.org/2013/05/29/yesil_su/ Bir tek damlama sulama işi kaldı, bu sene elle sulayacağız. Arazim engebeli olduğu için bu konuda biraz kararsız kaldım. Alıntı:
|
Sn tiryaki benim damlama sistemi 250 m uzunluğunda 5m ara ile 50 kadif (8L) damlatıcıyı çok rahat kurtarıyor.Bahçenin üst rakım 946 alt tarafı 934. Uzunluk 250 m.Kadif damlatıcı çok rahat ve her ağaca saatte 8 litre veriyor.Bahçen çok eğimli ise 16 lık yerine 20 lik damala borusu kullanabilirsin. İlerde damlatıcıları artırırsan rahat olur.
|
1 Eklenti(ler)
Arazim resimdeki gibi. Damlamayı da bu sene kurup kurtulmaya karar verdim.
Havuzu arazinin en yüksek yerine yaptırdım, o yüzden kendi basıncıya sulama yapabiliriz diye düşünüyorum. üstte işaretlediğim alana 50lik kangal boru çekip oradan aşağı 20lik 1.3 mm et kalınlığı olan borular çekmeyi düşünüyorum. Ağaç başına şimdilik 8 litrelik katif damlatıcı yeter sanırım. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Öylesese benim damlama1 dosyasındaki gibi değil damlama2 dosyasındaki gibi bir hat oluşturmam lazım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler |
Sevgili tiryaki damlama2 daha mantıklı bir seçenek ancak 350 metre uzunluk oldukça uzun bir mesafe onu da bölmeniz gerekiyor zira;
16 lık damlama borusu ya da 20 lik damlama borusunun kaldırabileceği bir uzunluk var çünkü içerisinde bir saattte akıtacağı su miktarı belli ki 16 lık boruda bu 1,6 ton, 20 likte ise 2 tondur. Uzunluğu öyle ayarlamalısınız ki boru içindeki su damlamaları tam beslesin. Bir damlatıcı satte 2-4 litre su damlatır. 350 metre uzunluğundaki 16 veya 20 lik boru hattındaki damlatıcı sayısının akıtacağı damlamadaki su miktarı 1,4 ya da 1,8 tonu geçtiğinde artık son veya ilk noktalar basıncı emeceğinden tüm noktalara su gitmez o zaman ikinci bir istasyon gereklidir. Eğer gerçek uzunlukları yazarak boş bir resim koyarsanız size daha mantıklı (ağaçlarında yerini işaretlemelisiniz) bir döşeme yapabilirim. Ayrıca katif damlatıcıyı önermiyorum onun yerine fidanı etraflıca çevreleyen bilezik şeklinde bir t ile hat alacağınız bir sistem öneririm ileriki yıllarda bir bilezik daha ekleyerek daha sağlıklı sulama yapabiliyorsunuz örnek resim ayarlamaya çalışırım. |
Sevgili Selahattin Bey,
385 ve 358 metre olarak belirttiğim arazinin yüksekliği idi. Yoksa mavi ile çizdiğim ana hatlar damlama1'de 180 metre ve damlama2de 150 metre civarında Arazinin boyutlarıyla ve fidan yerleriyle ilgili size fikir verebilecek resimleri buraya koydum https://www.dropbox.com/sh/edv1qb0q0...ndQ3vWFem5aKDa Google earth dosyası da mevcut. Arzu ederseniz daha fazla ölçüm de koyabilirim. Damlama borularının uzunluğu damlama1de en fazla 150 metre, damlama2de en fazla 110 metre oluyor. |
Selahattin bey,merhaba
1 yaşında fidan için bahsettiginiz halka şeklindeki sistemin çapı ne kadar olmalı bu yıl damlama sistemimi bahsettiğiniz şekilde revize etmek istiyorum.Geçen yıl her fidana dört damlatıcı koydum fakat fidanlarin küçüklügunden boruların genlesmesinden suyun azlığından ve tâbi acemilikten randıman alamadım :("T" ile fidan diplerine su almak boruların çok parçalanmasına ayrıca toplarken zorluklara sebep olmuyor mu? Teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Suyla gübre ayrı şeyler fakat yinede bir biriyle ilgili,
Gübrelemenizi analiz sonuçlarınıza göre uygun dönemlerinde kullanabilirsiniz, Ağustostan sonra su vermeyiniz söylemi genel bir söylemdir, biraz daha kendini kurtarmış 3-4 ve daha ileriki yaşlarda olan fidanlar içindir, yeni ekilenler içinde geçerlidir fakat yeriniz kumsal su tutmayan çabuk nemini kaybeden bir toprak yapınız varsa ve o evrelerde yağış da yoksa yeni ekilen bir fidanın kök bölgesi çabuk hava alır fidanların susuzluktan kurumaması adına azda olsa eylüle kadar su verilebilir, şayet böyle bir durum böyle bir risk yoksa ağustostan sonra sulamayınız ki, genç sürgünler pişkinleşip kış şartlarına daha dayanıklı olsun. |
cevizleri ben bu ay şuan sulamayı bitirdim, çarşıda adamın biri cevizler haziran ve ağustos ayında sulansa yeter dedi, doğrumudur? Sulaması ne sıklıkla ne kadar olmalı?
|
Bu konular aşağıdaki konularda detaylıca işleniyor, vakit ayırıp okumanızı tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26831.htm http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm |
Alıntı:
|
|
Alıntı:
Zorluk her durumda var ancak ana hattı toplayıp yuvarlak damlamayı ana gövdeye astımmı diğer sistemlere göre bana göre daha pratik. |
Alıntı:
|
Sayın, Selahattin Bey, Sayın Necip Bey;
Teşekkür ederim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025