![]() |
Merhaba,
Ağaçları vaktinde ve yeterince sulamanın gerektiğini biliyoruz. Ancak sulama da kullandığımız suyun içeriği -tahlil sonuçları- ne kadar önemli. Su olsun da nasıl olursa olsun mu demeliyiz, yoksa suyu tahlil yaptırıp çıkan sonuçlara göre mi hareket etmeliyiz. Mesela su da ki kireç oranı çok yüksek ise, veya buna benzer diğer sınır dışı değerler ağaçları nasıl etkiler acaba. |
Referans olması açısından burada linki verildiği için Kalitek damla sulama ürünlerini aldım. Kafamda bir çok soru vardı, firmanın iletişim numarasından aradığım yetkili Hasan Bey çok yardımcı oldu. Burada bulunan satıcılardan cevap almak zor oluyordu.
Ürünler kaliteli görünüyor ama kullandıktan sonra daha iyi anlarım herhalde. Şimdilik herkese tavsiye ederim kalitekdamlasulama.com |
Merhabalar,
Bu tarz tahliller için her seferinde ayrıca para vermenize gerek yok. Akvaryumculardan bir sefer alacağınız tam teşekküllü ve kullanımı oldukça kolay su test kitleri ile istediğiniz şekilde suyunuzu test edebilirsiniz. JBLTest Lab Tatl ve Tuzlu Su Test Kiti | Testler | JBL Bu örnekteki tam teşekküllü. Genelde 150-400 lira fiyat aralığında bulabilirsiniz. Saygılarımla. |
2 Eklenti(ler)
Cevizlere halkalı damlama sistemi kurdurdum. 20 lik kör boruya redüksiyon te takıldı ve her ağaca 15 m 16 lık damlama borusu döşendi. Fakat su fazla geldiğinde redüksiyon te kör borudan atmaya başladı. Şu anki kullandığım redüksiyon te 20x16x20 lik siyah renkli olan ve memnun değilim.
http://www.senkronplastik.com/client...uksiyon_te.jpg İnternette 2 tane sıkıltırmalı 20x16x20 lik redüksiyon te buldum. İkiside benim işimi görür mü? İlk mavi renkli olan tane fiyatı 1,70 TL, En alttaki mavi renkli tane fiyatı 0,70 TL. Bu parçaları kullanan varsa, yardımcı olabilir mi? En alttaki mavi olan parçadan da fazla su geldiğinde boru çıkabilir mi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bence sıkıştırmalı te şart. İlk resimdeki mavi te kilitli redüksiyon te diye geçiyor. Bir alt resimdeki de yine sıkıştırmalı gibi duruyor. Her iki mavi parça da işimi görür mü? Bir tanesi 1,7 TL, biri 0,7 TL. Aynı firmanın ürettiği mal bunlar. Fiyat farkı var ama işlevsellik ve sıkıştırma açısından aynı gibi geldi bana. |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Damlamaları döşedik niyahet bitti, daha önce resimlerini koyduğum araziye 12 * 300 metre 20 mm'lik damlama çektik, 200 metre 90lık kangal boru kulandık
Fidan başına 2 * 4litre / saat katif damlatıcı fidan gövdesinden otuzar santim uzağa takıldı. 24 Haziran, ilk sulama salma olarak yapıldı, hümik asit de verdik bu aşamada. 25 Haziran yaprak gübresi + amino asit + mikro element atıldı 3 Temmuz 3.5 saat damla sulama yapıldı 80% ninde gelişim güzel, bocalayan 5-10 tane mevcut, resimde iki tane rastgele bir tane de en çok boy yapan var. Haziran yağmurlarından beri sulama yapılmamıştı. Hümik asitli sulama ve yaprak gübresi sonrası belirgin bir sürgün faaliyeti gördük. Sulama konusunda yardımcı olan herkese tekrar teşekkürler |
Sayın tiryaki, zaten ilk yıllarında fidanlar tutunmaya ve uyum sağlamaya çalıştığı için gelişim pek fazla olmaz. 2. ve 3. yıl çok daha hızlı gelişiyorlar.
İmkanınız olursa eğer, kuru otları bir traktörle temizletip, sulamadan sonra da fidanların etrafını çapalarsanız çok faydalı olacaktır. |
Sayın formullaone,
teşekkürler, kuru otları malç olarak kullanmaya başladık, ot mücadelesi ve çapalama ihtiyacını azaltacaktır diye düşünüyorum. murat |
Sayın MS200 ikinci parça sıkıştırmalı olan kaliteli bir üründür. Kalıcı iş görür. Diğeri da basit ama oda idare eder. Ben sizin yerinizde olsam 1.7 tl olanı sıkıştırmalı olanı alırım. Sorunu tamamen halleder. Kolay gelsin.
|
Bizim bahçe bir dalgılıcımız var 10 metre yüzey suyu var(toplam derinlik 60 m), sudan yana problem yok gibi birde su belli seviyeden inince kontak var otomatik kapanıyor ama bu ara suyumuz az akıyor yani eskiden kuvvetli akıyordu şimdi boruyu dolduracak kadar akıyor 40 lık kangal boru, bu su çok hızlı akardı daha 3-4 gün önce, su da problem yoksa dalgılıcdamı var su durdukça iyice azalıyor çalışırken yalnız boruyu dolduruyor, elektrikçiyi filan aradık ilgili kişiyi "ya su yoktur ya da pompada sorun vardır" dedi. Şimdi size göre ne problemler olabilir başka daha önce gördüğünüz tecrübe edindiğiniz? YAni elektrikçi gelecek ama dalgılıcı çıkarmak mesele benim açıdan bir çaresine bakarız kolay ama sizlerden bir görüş alırsam çok iyi olcak sigortası filan bu dalgılıcın evinde içinde. Bunun harici akşam vakitleri özellikle kırmızı-turuncu-yeşil ışık var. Yeşil çalışırken diğerleri ise sorun varken özellikle akşamüstü açılınca turuncu ve kırmızı ışıklarda birazcık yanıyor bununda nedeni nedir?
|
Merhaba,
Su kaynağım kısıtlı ve arazi biraz meyilli olduğundan damlama borularımda bu yıl katif damlatıcıları kullanmak istiyorum.Fidanlar 2. yazında kaç lt/ saat ve hangi marka olanından almalıyım. Fidanların her iki tarafından da borular geçiyor 4 er damlatıcı koysam fazla mı olur.15 tonluk depodan 140 adet fidanı suluyoruz basınç azlığı yok depo araziden yaklaşık 10 mt yükseklikte.su kaynağımdan 3 dk da yaklaşık 1 lt su çıkıyor.Bir de şu an borularda montajlı ayarlı damlatıcılardan su kaçmaması için ne yapayım sıkıp bırakmam yeterli midir ? Teşekkürler. |
Merhaba,
Damla sulama sistemine verilen suyun basıncı yüksek geldiğinde, ya borular da yırtılma olur, ya da ek yerlerinden atma yapar. Eğer ekleme yerlerini kelepçe,tel vs ile bağlarsanız fazla basınç bir yerden mutlaka kendini dışarı çıkaracaktır. Bunun çözümü ise, sisteme bir tane basınç kontrollü tahliye vanası eklemektir. Basınç arttığında belli bir sınırı geçince bu vana otomatik olarak açılır ve fazla su buradan çıkar, böylece sistemde herhangi bir zarar meydana gelmez. Bunu elektrik sigortalarına benzetebilirsiniz. Tahliye vanasının ucuna bağlayacağınız bir hortum ile bu fazla suyu istediğiniz bir şekilde değerlendirme şansınız var. |
Alıntı:
merhaba şöyle bir malzeme kullansak daha iyi olmazmı ?? Basınç Regülatörü sisteme 1 ile 8 bar arası istediğimiz kadar basınç verebiliyoruz. yani şebekemiz veya kuyumuzdan gelen su 4 bar olsun biz bu cihazla damlama sistemimize bir bar veya istediğimiz kadar basınç uygulayabiliyoruz. |
Geçen yılın sulama dönemine baktığımda, bugüne kadar 4 defa sulama yapmışız. Yaz sonuna kadar toplamda 8 sulama yaparak sezonu kapatmışız.
Bu yıl tamamen farklı bir durum var. 16 Temmuz olmasına rağmen, henüz hiç sulama yapmadık. Tam başlayacağız derken, gelen sağanak yağmurlarla erteliyoruz. Dün gece saat 2 civarı başlayıp sabaha kadar devam eden şiddetli sağanak yağmur, hızını azaltsa da halen devam etmekte. Yağmur çok şiddetli yağdığı için, yamaç alanlarda ( oyuntu ) sel yarıntısı erozyonu yapıyor olsa da, toprağı suya kandırarak ağaçları sevindirmesinin yanında, bu küçük çaplı zararın pek önemi kalmıyor. Sulamanın maddi boyutuna bakarsak, geçen yıl mazot ve elektrik için 5000 TL civarı, sulamaya bağlı diğer giderler için de 1000 TL civarı masraf olmuş. Kendi emeğimi ve malzemelerin yıpranma payını katmıyorum bile. |
Dün burada da arabalar suya gömüldü yine. bahçede bir zarar yok çok şükür. bu sene damlama hortumlarını boşuna sermiş olduk.
|
Selamlar, damla sulama sisteminde yeni bir problem başgosterdi. Artik başedemiyorum damlatici memeler (katifler) ipliksi kahverengi yosunla surekli tikaniyor. Elimle tek tek actim temizledim yarim saat sonra tekrar tikaniyor. Filtreyi temizledim gene faydasi olmadi. Ne yapmam gerekir ozel bir ilaci varmi ? Sirke nin iyi gelecegini duymustum faydasi olurmu ?
|
abi suda mı problem var o zaman?
|
Alıntı:
sulama sisteminizi ve suyunuzun kimyasal bileşenlerini bilmeden yorum yapmak doğru olmayacak sanırım siz suyu (depo, havuz, gölet) gibi bir yerde bekletip oradan damlama sisteminize veriyorsunuz. beklediği yerde oluşmaya başlayan yosunumsu canlılar damlama hortumlarında üremelerine devam ediyorlar. fosforik asit veya nitrik asit alın damlama sistemine uygulayın. bu durumda siz damlama ile gübrelemde yapmıyorsunuz eğer sisteme gübre verseniz gübre içindeki kimyasallar damlama borularının içini dezenfekte ederdi yosunların üremesine birnebzede olsa engel olurlardı. suyu bekleterek (havuz, gölet, depo) kullanan arkadaşlar daha fazla bilgiye sahiptirler onlarda size yol gösterecektir.. kolaylıklar diliyorum |
Su güneş veye ışık görürse yosun oluşur.Bende elektirik yokken rüzgar pervanesi ile suyu tulumba ile çektirip havuzda biriken suyu damlamaya veriyordum.Yosunla başedemedim her hafta havuzu kireçle badana yaptım olmadı.Damlama memelerini söktüm yine olmadı.Bir arkadaş göktaş (bakır sülfat) at dedi.Akşam attım sabaha birşey kalmadı.İnce boruların kör tıpalarını çıkar sisteme göktaşlı su ver tamamı biter.Kolay gelsin.
|
Suyu dogrudan kapali sistemle sondajin tahliye suyundam aliyorum. Yani herhengi biyerde bekleme soz konusu degil. Gubreleme konusundada surekli potasyum sulfat kullaniyorum. Ilk etapta gubrlemeden kaynaklandigini dusunuyordum .ama gubrelemenin engelleyecegini yazmissiniz. Demekki laterallerdeki durgun su ve sicakliktan oluyor yosunlanma. Goztasini bugun uzun yillar meyvecilik yapan bi abimiz soyledi yarin uyguluyacagim insallah . Ayrica topragin bakir ihtiyacini karsilar iyi olur dedi :)
|
Alıntı:
|
Sulama suyundaki tuzluluk sorunu
Arkadaþlar küçük bir bahçe kurmayı düşünüyoruz yaklaþýk 400-500 fidanlýk. Fakat sondaj sonucu sulamada kullanacaðýmýz suda tuz oraný 1500 m/cm gibi bir deðer çýktý ve bu deðerin tuzlu olduðu söyleniyor. Acaba bu oraný düþürmenin ne gibi yöntemleri var. **** bu haliyle sulama yapsak ne gibi zararla karþýlaþýrým.
|
Alıntı:
elektriğiniz varsa düşük tuzlulukta çalışan reverseozmosis sistemi kurmayıda deneye bilirsiniz suyunuzda hiç tuz kalmadığıgibi yok denecek düzeyde kimyasal bileşenler kalır. |
Alıntı:
bahçede elektrik şuan var ama güneş enerjisi ile sağlanıyor. Gücü yeterli olurmu bilmiyorum. Diyelimki yeterli bahsettiğiniz reverseozmasis sistemi kabaca hesapla günlük 1 ton su artımı yapacak çekilde düşünüldüğünde bu sistemin maliyeti nedir bilginiz varmı? |
Alıntı:
enerji sorununuzu hallederseniz reverseozmosis sistemleri istediğiniz miktarda su üretmek üzere dizayn edilebilir ister 1 ton, ister 1000 ton. fiyat konusunda yardımcı olamayacağım internetten firmalara bakıp fiyat alabilirsiniz. tek dikkat etmeniz gereken ürettiğiniz sudur.. çok agrasif bir su elde edeceksiniz elinden herşeyi alınmış çocuk misali her bulduğundan kendine birşeyler almak isteyecektir, çünki suyun içindeki herşey alınmış durumda. plastik bir tankta muhafaza edip plastik borularla dağıtımını yaparsanız sorununuz kalmaz birde içine mevcut suyunuzdan az bir miktar paçallarsanız hem birazcık ph ı dengelemiş olursunuz hemde suyun açlığını gidermiş olursunuz. kısaca sizin tuz sorununuzu çözmenin tek yolu bu sistemdir. **** suyu başka bir kaynaktan elde edeceksiniz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
merhabalar. size akademik bir cevap vermem sözkonusu olamaz. ama bildiklerimi yazayım 1500 ms/cm3 bitkiler için zehirli sayılacak kadar tuzlu bir değer. size bir örnek vereyim bizde sizinki gibi 100 ila 1500 ms/cm3 değerde bir su ile çim alan sulaması yapardık kışın yağmurlar tuzu yıkadığı için baharda gübrelerle destekleyerek çimleri yeşertirdik fakat temmuz ortalarına gelindiğinde sudaki tuzluluk artınca yanmalar başlar birdahaki bahara uyanmak üzre kururdu. çimi yakan tuza, tuzluluğa çok daha hasas olan ceviz ağacı daha erken tepki verecektir. içeriğinde tuz olmayan bir su ile sulama şansınız yoksa bahçe falan kurmayın derim. |
Alıntı:
Öncelikle iyi bayramlar. yazdıklarınızdan durum iç açıcı gözükmese de ben şöyle bir sonuç çıkardım sizde katılırmısınız bilmiyorum. Bir arazimizdeki suyun tuzluluk değeri bu ayda 1000 ms/cm3 çıktığına göre bu değer kış ve bahar döneminde azalacaktır. Ceviz için uygun değerin 500-700 arası olduğunu öğrenmiştik. Arazimizdeki suyun değerinin düşeceğini düşünürsek buraya arıtma olmadan bahçe kurmanın uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer yaz dönemi temmuz ve sonrası için tekrar ölçüm ile değerin yükseldiği görüldüğünde de taşıma ile sulamaya devam edebiliriz diye düşünüyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025