![]() |
Alıntı:
Alıntı:
|
peki ortalama 10 yaşında ki bir ağaca temmuz ağustos ayların da hafta da kaç lt su verilmeli?
|
170 lt gibi bir ortalama rakam var. Bu konuda yazıyor ama toprağın durumuna göre ve iklime göre değişecektir.
Sanırım sulama yapıp tansiyometre ile ölçmeden kimse bilemez tam ne kadar gerekeceğini. Hatta aynı tarla içinde bile ihtiyaç farklılık gösterebilir diye düşünüyorum |
Alıntı:
ben 60 lt gibi düşünüyordum. yanlış mı biliyormuşum acaba. |
Alıntı:
Araziniz çok engebelli ise, boru içinde hava kalabilir ve su akışını engeller. Arazinin durumuna göre belirli yerlere hava tahliyesi için ( tesisatı döşerken ) hava tahliye vanaları yerleştirmeniz gerekir. Bu konuda deneyimi olanlardan yardım talep ediniz. |
Alıntı:
|
Sayın swiper benim bahçemin uzunluğu 280 metre suyu göletten alıp 20 tonluk depoma dolduruyordum yazın suyun çekilmesiyle bu uzaklık 330-340 metreyi buluyordu benimde kod farkım tahmini 20 metre 2 yıldır sulama yapıyorum artık tecrübelerime dayanarak Temmuz ayında depoyu iptal edip direk pompadan damlama sulama hattına suyu verdim
Çünkü 20 tonluk depo 1-1,5 saatte doluyor sonra deponun basıncı ve kod farkının yardımı ile (gravity) sulamayı yapıyordum ama bazı bölgelerde basınç yetersiz kalıyor ve o bölgedeki fidanlar gelişemiyordu sonuç olarak bende bahçemi 2 ye bölüp direkt pompadan verdim bu sezon 3'e böleceğim. Ben datsunun benzinli 5.5 beygirlik yüksek basınçlı kademeli pompasını almıştım kendi hatalarımdan doğan sorunları saymazsak işimi çok iyi görüyor fiyatıda 575 tl idi. - Ana hattınız kaçlık ? Fidan sayısı ? Arazi genişliği ? Toprak yapısı ? Mesafe,kod farkı nedir ? |
Aslında yeterli yükseklik olsa kendi akışıyla sulamak daha masrafsız olur ama o eğimi her arazide bulmak zor. Biz de damlama sistemini kendimiz kurduğumuz için,ilk yıl çok hatamız oldu.
15 HP lik elektirikli pompayı ilk çalıştırdığımızda gücü fazla geldi. Önce damlama memelerini fırlattı sonra da yeni 7.5 luk pilsa boruyu patlattı :) Biz de, pompanın gücünü araziye yayarak bir defada 50 dekar alanın tamamına damlama yaptık. Böylece sorunu çözdük. Çok küçük motor almak kadar büyük motor almak da bir hata aslında. En uygunu tam işinizi görecek güçte olması. Siz de zamanla bahçeniz için en uygun sulama şeklini zaten bulacaksınız ancak o zamana kadar bir kaç hata yapmanız kaçınılmaz :) Ben de sayın aviator a katılıyorum. En güzeli plastik depoya o kadar para vereceğinize,alın güzel bir pancar motoru,kurun dereye,ve düşük gazla suyu damlamalara direkt verin. Size de bir gölgeye oturup izlemesi kalsın :)) Pancar motorunun gücü tam gaz olarak çok gelir,ancak ilerleyen yıllarda su ihtiyacı artacağı için,daha güçlü bir motor aramak yerine,sadece pancar motorunun gazını vererek istenilen suyu rahatça basarsınız. Yani aynı motorla hem şimdi hem de 10 yıl sonra iş yaparsınız. |
Alıntı:
arazimin yaklaşık uzunluğu yoldan yukarıya doğru 150 mt kadar yola cephe alt kenarı 45 mt yukarıda kalan kenarıda yaklaşık 55-60 mt kadar. toprağı kızıl toprak ben istanbuldayım sürekli orda bir arkadaş ilgilenicek sulama işiyle depo koymak istememin sebebi eğimi guzel tarlanın kışın derede su bolken depolucam yağışsız zamanlarda kullanmak için 200 adet chandler dikicem bide fidancının hediyesi 10 badem :) dikim mayısa kaldı maddi imkansızlıktan yetiştiremedim.arazinin earttan baktığım zaman dere 700 rakım gögünüyo benim tarlanın en tepe noktasıda 730 rakım aradaki mesafe 530 mt (10 mt fazla yazdım ) en azından depoyu kurup boruları tesisatı çekersem mayısta fidan dikimiyle beraber damlama sulamayıda test etmmiş olucam. ben yazın her hafta gidemicem ilgilencek arkadaş açsın vanayı bir saat sulasın yeter. birde şaşırdığım olay ordaki arkadaşın bana dediği şu ya ilk seneler fidan su istemez ayda bir traktörle sulattırırsın diyo. 20 tonu kışın **** ilk baharda doldursam **** dört kere sulamaya yetse en azından yazın ayda bir giderim. inanın sırf oraya daha rahat gidip geliyim diye araba almayı düşünüyorum :) |
Üzgünüm ama bu şekilde başarılı olmanız pek mümkün görünmüyor.
1- Bahçenizle birebir ilgilenmeniz şart. Başka biri sizin kadar önemsemez. 2- Sık sık bahçeyi dolaşmalısınız,bu öncelikle bir gözlem işi. 3- Sadece 1 saat damlama sulama yetmez.Fidanlar kuruyabilir. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 459319 bende sık sık gidebilmek için araba alıcam ***. :) ah şu mesafeler
http:// http://www.agaclar.net/forum...1&d=1386451122 arazi burada derede görünüyor. |
Alıntı:
Benim anladığım kadarıyla yazın haziran temmuz aylarında derenin suyu bitme durumundan bahsetmiştin yanılmıyorsam, böyle bir durum söz konusuysa su tankı almanı öneririm. böyle bir durum yoksa kademeli bir motorla direk sisteme suyu verebilirsin. Arkadaşların dediği gibi bir pancar motoruyla işini görürsün 20 metre yüksekliğe de suyu basar tek kademe olsa da yeter. pancar bulamazsan datsu, Palmera,kademeli motorları işini çok rahat görür |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
1- Okla işaretlediğim noktaların mesafe ve kot farkı nedir.
2- Dereden boruları tarlaya götürürken sınırlardan mı götüreceksin yoksa düzmü götüreceksin? sınırlardan gideceksen mesafe ve suyun sürtünme payı artar. Eklenti 459321 |
Alıntı:
Doğruysa Depo almana gerek yok, dereye kepceyle büyükce bir havuz açtırır havuzdan suyu direk basarsın. |
nail abi aradaki kot farkı 30 mt fakat araziye kepçe gircek tesviye olucak yani engebe falan kalmıcak .hortumuda dümdüz çekicem ayda bir gün iare etsin komsular artık.
|
evet kesilmiyo tamamen 5-6 km ilerde suuçtu şelalesi var su ordan geliyor. bu sene mayısta biz araziye bakmaya gittiğimizde dere akıyordu içinde balıklar bile gördüm.
|
Merhabalar.
Allah kolaylık versin işiniz zor ayda bir bahçeye giderek çok iyi bir bakım yapabileceğinizi zannetmiyorum, her ne kadar bahçeye bakacak başka biri olsa bile sizin kadar özenli kendi malıymış gibi ilgineceğini düşünmüyorum ben bu yaz iki arkadaş eskittim karamsar düşünmemin sebebide budur :)) -Araç şart ki bende istanbuldan bahçeme gidiyorum Edirne uzunköprü'ye 225 km x 2 hafta da bir x 2 yıl = 20.000 bin tl ye yakın sadece yol masrafı :)) neyse ben daha fazla gözünüzü korkutmadan... -Fidan ilk yıllarda su istemez demek yanlış olur evet çok su istemez ama ihtiyacı kadarını vermeniz gerekli (bu ayda 1 olmamalı hele ki Temmuz-Ağustos ayında ve fidanlarınızın tüplü olduğunu düşünürsek vay halinize...) benim bahçemin yarısı (eğimli olan üst kısmı) killi toprak diğer alt bölgesi humuslu yani köylülerimizin dediği gibi karakepir **** ağır toprak bu da sulama da killi olan bölgeye daha az humuslu bölgeye daha fazla su verilmesi demektir sizin de kızıl dediğiniz toprağın analiz raporuna,yıllara,gözlem ve deneyimlerinize göre su miktarınızı belirlemeniz gerekli. Şöyle ki ben bu yıl her hafta fidan başına killi olan bölgeye 60-80 litre humuslu olan bölgeye 80-100 litre su verdim.330 adet x ortalama 80 litre = 25 tonu geçer.bu rakam ilk yıl 20 tonluk depo ile seni kurtarır ama 2.yıl benim gibi depoyu iptal eder direk pompadan verirsin :)) he şunu da söylemeden geçemeyeceğim bu yaz sayın çamtepe ile bir telefon görüşmemizde bana bahçedeki en kötü günlerimi sulama esnasında geçirdim demişti sonuna kadar katılıyorum bu yüzden depo acil durumlarda ve yazın ortasında ağzına kadar dolu ise insana rahatlık,güven veriyor pompa da oluşacak bir arıza da deponun vanasını açarsınız bir de soğuk bir bira açarsınız oturur izlersiniz :)) bir de şayet enzim sayfasını okumadıysanız tavsiye ederim,deponun bir avantajı da gübre Tankı olarak da kullanabilmeniz. Geçmiş sayfaları da okudum 10 dönüm 200 ağaç, aynı eğim sadece mesafe 2 katı şunu kesinlikle söyleyebilirim bu mesafeye ve kod farkına yüksek basınçlı ve kademeli bir su pompasına ihtiyacınız var. Bence acele etmeyin beş ayınız var.öyle bir iki sene idare etsin derseniz düşük bütçe ile daha çok zarar edersiniz.Biz buradayız sizinde gayret ve çabalarınız ile en doğrusunu yapacağınıza ben inanıyorum.yeter ki acele etmeyin... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Her şeyi iyi düşün bir defa yap. |
Alıntı:
|
ben ve fıtığım sana duacıyız nail abi :)
|
Yer altından gideceği için ikilik ya da iki buçukluk kangal boru 6 atü ya da 8 atü kangal boru işini görür.
https://www.google.com.tr/search?q=k...w=1024&bih=609 |
Fiyat Listesi
burayı buldum pek bişeyde tutmuyo aslında |
Ben yazana kadar sayın Formullaone'da kısaca özetlemiş :)) aynı düşünce de olmak tesadüf mü yoksa 2 yıllık tecrübe mi orasını bilemem :)
Sayın lilium da bana bu işi sevdiren kişidir o şöyle yap deyipte ben böyle yapmışsam yanlış olmuştur :) daha sonra şöyle yapmışımdır, bu da işin gerçeği yazdıklarını kesinlikle kale almanızı şiddetle tavsiye ederim. Dereden bahçeye çekeceğiniz Ana borunuz 7.5 cm. Ya da 5 cm. Çapında olursa kullanacağınız su pompası **** su motoru aynı oranda kuvvetli olmalıdır.Akışkanlar dinamiğinde Bernoulli prensibi der ki, sürtünmesiz bir akış boyunca, hızda gerçekleşen bir artışın aynı anda ya basınçta ya da akışkanın potansiyel enerjisinde azalmaya neden olduğunu ifade eder yani kısacası hız artar,basınç düşer fazla kafa karıştırmadan 5 cm çapında ana borularınız olursa suyu eğimli arazide daha çabuk basarsınız. Datsu DBYP 50C2-Yksek Basnl Benzinli Su Motoru 2'' | Bahe / Tarm Makineleri| Su Motorlar| Yksek Basnl Su Motorlar | DATSU - Hrdavat Plaza Gvenli Alveriin Adresi Benim su motoru bu ve çok rahat 350 Metre ye basabiliyor sizin mesafeye göre uç limit olabilir ama Karaköy deki esnafa sorarak bu iş olmaz ben gittim tek tek bütün dükkanları gezdim ve hepsi olmasa da çoğunluğu elindeki malı satmaya çalıştı basmaz ise malını geri getiririm dedim olur mu abi ben kullanılmış malı ne yapayım dedi ben ölçüleri verdim yap hesabını bu de ama o malına güvenemedi neyse onun yerine datsunun genel merkezini arasan (bu Datsu olmaz da palmera da olabilir honda da olabilir) Ümraniye de mesafe yi,kod farkını versen çok iyi ustalar var ölçüyor biçiyor kod farkı,debisi falan abi işini bu görür diyor... Sayın lilium'un dediği eğimli arazide basınçlı meme kullanılmalıdır tespitide çok doğrudur sizin paylaştığınız katiftir o başkadır Krmz Damla Sulama Memesi ( Kk ) Kalitek Damla Sulama Sistemleri Basınçlı meme budur saatte 70 litre su verir Yeşil olanları 140 litre su verir |
Alıntı:
ikilik borular uyar değilmi 5 cm lik motora. öyle olursa çok daha uyguna maledicez *** bu işi. bu listedeki hangi boru işimi görür hocam. Fiyat Listesi |
Sayın lilium'un dediği ikilik iki inç dir. 1 inç 2.54 cm.dir yani benim dediğim 5 cm ye tekabül eder.(aklın yolu bir :) alacağınız motorun girişide çıkışıda iki inç olucak ki suyu gönderirken çiğnemesin amaç dürüşürücü(reduser)kullanmadan suyu hatta direk göndermektir.kısacası evet ikilik boru 5 lik motora uyar.
Kangal Borular tabiyki kaliteye ve şirkete göre fiyatları değişiyor ama 6 atü mavi borular işinizi toprak altında onlarca yıl çok rahat görür. |
50mm PE100 KANGAL BORU MAVİ ( 100 Mt ) | Kangal Borular |
bumudur hocam dediğiniz boru UOTE=aviator34;1227681]Sayın lilium'un dediği ikilik iki inç dir. 1 inç 2.54 cm.dir yani benim dediğim 5 cm ye tekabül eder.(aklın yolu bir :) alacağınız motorun girişide çıkışıda iki inç olucak ki suyu gönderirken çiğnemesin amaç dürüşürücü(reduser)kullanmadan suyu hatta direk göndermektir.kısacası evet ikilik boru 5 lik motora uyar. Kangal Borular tabiyki kaliteye ve şirkete göre fiyatları değişiyor ama 6 atü mavi borular işinizi toprak altında onlarca yıl çok rahat görür.[/QUOTE] |
Alıntı:
|
Kangal borunun tercihi birazda Motorun su çıkışıyla alakalı yani üçlük çıkıyorsa üçlük boruyla ikilik çıkıyorsa ikilik boruyla alınmalı.
Çok uzun ve dikse yarıya kadarı örneğin: üçlük çıkışınız varsa yarıdan sonrası ikiliğe düşürülürse suyu daha rahat çıkarırsınız. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025