agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Bahçelerinin Sulanması (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/26831.htm)

ncp1963 15-02-2013 18:35

sulama ve ağaç yerleşimi

2 Eklenti(ler)
sayın yolgezer ben size basitçe bir çizim yaptım ama sizin nasıl uyguladığınızı bilemem

ağaçlarınızı 8*7 yerleştirdim çizimdeki kadar ağacınız oldu :)

tam ortadan bir ana hattı yer altına gömer ana hattan çıkan lateral boruları her iki taraf içinde çizimdeki gibi yer altından ilk ağaçlara gelirseniz ilerde işleme yaparken sıkıntınız olmaz bahçedeki araç trafiğine engelde olmamış olursunuz

yolgezer2001 18-02-2013 09:48

http://img23.imageshack.us/img23/3105/cevizbahem.jpg

ilginize teşekkürler
eğim olayı yukarıdaki haritada daha net ortadan bölmek çok mantıklı ama arazi egim olarak çok dengesiz duruyor ortadan çekersem bi taraf rampa kalacak ve su basması zor olacak **** bagımsız iki hatla gölecegim
hafta sonu bi tesisatci götürmeyi düşünüyorum bakalım nasıl bi çözüm bulacağım.

ncp1963 18-02-2013 13:44

[QUOTE=

ilginize teşekkürler
eğim olayı yukarıdaki haritada daha net ortadan bölmek çok mantıklı ama arazi egim olarak çok dengesiz duruyor ortadan çekersem bi taraf rampa kalacak ve su basması zor olacak **** bagımsız iki hatla gölecegim
hafta sonu bi tesisatci götürmeyi düşünüyorum bakalım nasıl bi çözüm bulacağım.[/QUOTE]

yeraltına gömülen yerden ilk ağaçların hemen dibine her lateral hat için bir mini vana koyarsanız bu vanalar vasıtası ile aşağıda kalan kısmı hafif hafif kısarak ideal sulamayı ayarlarsınız benim bahçemdede hafif meil var ben aynen bu uygulamayı yaptım üst taraftan su gelene kadar aşağıda kalan kısma çıkışların vanalarını kıstım elbette araziyi gören sizsiniz doğru olanı yapacağınızdan eminim

şimdiden kolaylıklar diliyorum

tiryaki 27-03-2013 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1092217)
Günde 10 ton su basabilen bir sistem üzerinde duruyorum. İleride ağaç başına 170 litre hesabından yola çıkarak 170 lt X 330 ağaç = 56 ton haftalk ihtiyaç olacak gibi.

ilk başta 20 tonluk bir depo koyacağım, ihtiyaç arttıkça iki depo daha ekleyeceğim.
bu boyutta bir sistemin maaliyeti 5000 euro civarında. Netleştirmem gereken tek konu önerilen pompanın kuyu ile arazinin en üst tarafındaki mesafeye yetip yetmeyeceği.

Herkese Selamlar,
Güneş enerjili sistemden vazgeçmek durumunda kaldım, arazinin üst noktası kuyudan 100 metre yukarıda, maliyet çok artıyor.

Saatte 5 ton su basabilen 4 beygirlik (3 kw) alarko bir dalgıç pompa düşünüyorum. 12 KVAlık bir dizel jeneratör yeterli olur mu acaba?

şimdiden teşekkürler

nogaifatih 07-05-2013 01:02

Asgari 5kva jenerator kullanmalisiniz. Yumuşak yolverici veya frekans ayarlayıcılarla. Fakat 8-10 kva ve üstü daha rahat çalışır.

ncp1963 07-05-2013 06:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1128217)
Herkese Selamlar,
Güneş enerjili sistemden vazgeçmek durumunda kaldım, arazinin üst noktası kuyudan 100 metre yukarıda, maliyet çok artıyor.

Saatte 5 ton su basabilen 4 beygirlik (3 kw) alarko bir dalgıç pompa düşünüyorum. 12 KVAlık bir dizel jeneratör yeterli olur mu acaba?

şimdiden teşekkürler

3 kwh güç yaklaşık 5 kva yapar 6 kva ve üzeri jenaratörler işinizi görür. 12 kva sizin seçiminiz için çok büyük fazladan yakıt harcamış olursunuz, ama ben aynı zamanda elektriği başka işlerimdede kullanacağım derseniz birazdaha büyük seçebilirsiniz.

sayın nogaifatihinde dediği gibi jeneratörlü sistemlerde soft starter veya frekans kontrol cihazları kullanırsanız büyük jeneratörler seçmenize gerek kalmaz. bu tür cihazlar elektrik motorlarına yavaş kalkış yaptırdığından ilk kalkışta aşırı akım çekmelerini engellerler.

jenaratörü büyük seçmemizin sebebi ilk kalkışta elektrik motorunun çektiği aşırı akımı karşılayabilmektir.

tiryaki 07-05-2013 09:07

Cevaplarınız için teşekkürler. Soruyu yazdığımdan bu yana bir miktar görüşme yaptım, 33 dekar alan için genelde herkes 5.5 beygir ve 4 Kw bir dalgıç tavsiye etti. 4 beygir ve 3KW çok daha iyi olacak benim için ama kararsız kaldım.

ncp1963 07-05-2013 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1150472)
Cevaplarınız için teşekkürler. Soruyu yazdığımdan bu yana bir miktar görüşme yaptım, 33 dekar alan için genelde herkes 5.5 beygir ve 4 Kw bir dalgıç tavsiye etti. 4 beygir ve 3KW çok daha iyi olacak benim için ama kararsız kaldım.

selamlar neye göre seçim yapıyorsunuz??

1 kuyu derinliği
2 statik su mesafesi
3 pompayı indirdiğiniz derinlik
4 kuyu toprak üst seviyesinden sonra suyu basacağınız en yüksek nokta
5 sulamada havuz kullanılacakmı? kullanılacaksa kaç tonluk
6 tüm bahçeyi tek seferdemi sulayacaksınız yoksa bir kaç eşit parçaya
bölebilirmisiniz. bunun size faydası sulama sırasında kontrol kolaylığı olur

bunları göz önüne almalısınız birde pompayı satan kişiler pompanın basabileceği en üst değeri söylerler orada birde derinlik arttıkça düşen bir değer vardır.

kabaca pompayı indirdiğiniz derinlik artı kuyu üst seviyesinden sonraki en yüksek nokta artı işletme basıncı 1,5 - 2 barda sizin bir saatte ihtiyacınız olan suyu saylayacak bir pompa seçmelisiniz

diyelimki pompamız 60 mt de
bahçemizde kuyu ile en yüksek nokta arası yükselti farkı 35 mt
işletme basıncını biraz yüksek alalım sürtünme kayıplarını karşılasın 20 mt (2 bar)
60+35+20=115 mt su sütununda bize lazım olan suyu verebilecek bir pompa seçmek zorundayız

lazım olan su ? diyelim 500 fidanımız var her fidanın dibinde 5 adet 4 lt/h damlatıcımız var fidan başı 20 lt/H 500X20=10.000 Lt/h

bu hesaba göre pompamız

115 mt yüksekliğe saatte 10 ton su basabilmeli

şimdi altlarda kalan kısımlarda basınç yükselir diyenleri duyar gibi oldum :) valla çok araştırdım lateral hat çıkışına takılacak ucuz bir basınç regülatörü bulamadım en ucuz bulduğum tanesi 45 tl çok lazım olunca bayağı bi yüksek oluyor. bulduğum çözüm lateral hat çıkışlarına mini vana takıp alt kısımların vanalarını kısmak şimdilik çalışıyor.:)

agacarkadas 09-05-2013 21:47

Merhabalar, damlama sulama için anaborulari cektim sıra 16'lık ince borularda damlatıcıları sisteme su verdikten sonra mı yoksa borularda su yokken mi takmalıyım. 150 adet fidan için 15 tonluk depo kurduk.ana borularımız 50'lik.Sanırım yeterli olacak. değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim

ncp1963 10-05-2013 06:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agacarkadas (Mesaj 1152083)
Merhabalar, damlama sulama için anaborulari cektim sıra 16'lık ince borularda damlatıcıları sisteme su verdikten sonra mı yoksa borularda su yokken mi takmalıyım. 150 adet fidan için 15 tonluk depo kurduk.ana borularımız 50'lik.Sanırım yeterli olacak. değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim

su vermeden herşeyi bitirin su verip kaçak ve eksiklik testinizi yapın. sonrasında hayırlı olsun güle güle kullanın,

150 fidan için 15 ton su şimdilik fazla dikkat edin depo bitsin diye suyun hepsini fidanlara boca etmeyin fidan başı 100 Lt su çok fazla gelir.

permakültür 20-05-2013 09:39

Merhaba agacarkadas,

15 tonluk depoyu kurmanız nekadara mal oldu, suyum milli olduğu için bende düşünüyorum depo kurmayı.

permakültür 20-05-2013 09:40

Merhaba Arkadaşlar;

10 dönüm ceviz tarlam için (220 ağaç) sondaj kazdırdım, yaklaşık 75 m derinliğinde. Bölgemde maalesef çok fazla yer altı suyu yok, 3 HP lik bir pompa ile saatte 5-6 ton su çıkartabiliyorum. Çıkan su maalesef çok milli, çok ince deniz kumu gibi mil çıkıyor.

Sizlerden ricam bu su ile havuz kurmadan damlama sulama sistemi kurabilmenin bir yolu var ise paylaşmanız? Özel mil filtresi buldum araştırmalarım sonucunda fakat saatte minimum 10 ton su ile çalışıyor bu sistemler.

Önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler

drokya 20-05-2013 12:15

Merhaba sayın permakültür,

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/3...tm#post1155618

Oğlumun ceviz bahçesi konu başlığında bir sulama sisteminden bahsetmiştim.
Depo üzerindeki çakıl filtresi sizin sorununuzu,
oldukça etkili ve bir o kadar da uygun rakamlara çözer.

Suyu direk pompadan kullanmak isterseniz, iyi tasarlanmış kapalı çakıl filtresi ile damlama sisteminizi tıkanmadan kullanabilirsiniz.

Sondajdan çıkan suyu depolayıp (havuz değil 5-10 ton gibi yosun tutmayan özellikte pvc depo )
damlama sistemine vermeyi düşünürseniz,
ki bu daha doğru bir yaklaşım olur;
O zamanda depo üzerine yerleştireceğiniz basit bir yağ varili ve uygun büyüklükteki çakıllarla filtrasyon işleminizi, oldukça ekonomik bir şekilde çözebilirsiniz.

Sevgi ve saygıyla.

drokya 20-05-2013 12:24

Sondaj kuyunuzda pompanızı belirli bir süre çalıştırın,
sondaj dibinin kazan yapma işlemi bittikten sonra milli-kumlu su gelme durumu sona erecektir.

Ancak bu arada sondaj kuyunuzdan çıkan mil dalgıç pompanızdaki,
difüzör ve kademelerin kısa sürede yıpranmasına neden olacaktır.

Kuyu kompresör sistemlerinin bölgenizde bulunduğunu sanıyorum;
sondaj kuyunuzu kompresör ile temizletirseniz,
mil ve kumdan kısa sürede kurtulacağınız gibi kuyu veriminiz de yükselecektir.

Sevgi ve saygıyla.

drokya 20-05-2013 13:05

Son bir bilgi notu paylaşmak isterim.
sondaj derinliğinizin 75 metre olduğunu söylemişsiniz.

-Kuyu içinde su yüksekliğiniz kaç metredir?
-Dalgıç pompanızın çalışma yüksekliği nedir?
-Kuyu başı ile tarlanın en yüksek bölümü arasında kaç metre fark vardır

Elinizde bulunan 3 HP lik dalgıç pompanız belirttiğiniz miktarlarda suyu,
çok rahat çeker bunda sorun yok.

Sözgelimi kuyu içinde su yüksekliğiniz kuyu tabanından itibaren 25 metre ise,
Yani yüzeyden itibaren 50 metre su boşluğu varsa,

siz pompanızı kuyu debisine göre konumlandırmalısınız.

Ancak bu konum hiç bir şekilde kuyu tabanına çok yakın olmamalıdır.

Kuyu su seviyesi 3-4 metrelerde gezinen fakir bir sondaj ise yapılacak çok bir şey yok.

Şimdi örneklerle verimli çalışma sistemini oluşturalım;
1-Örneğimde ki gibi, kuyu su yüksekliğiniz 25 metre,
dalgıcınız 1 saat çalıştı sonrasında ölçümlediniz kuyu su yüksekliğiniz
24-25 metre seviyelerinde.
Bu debisi iyi bir kuyu demektir ve bu durumda pompanızı yüzeyden itibaren
55-60 metrelerde çalıştırabilirsiniz. ve bu durumda pompanız
verimi oldukça yüksek bir noktada olucak, hem suyunuz temiz
hem de pompanız verimli çalıştığı için ekonomik bir tüketimi olucaktır.

2-Pompanızın bir saat çalışması sonunda su seviyeniz
25 metreden 3-4 metrelere düşüyor ise
bu durumda pompanızın konumu kuyu dibinden itibaren 1-2 metre
mesafeye konumlandırılacak (mecburen) bu durumda da
hem suyunuz killi-kumlu hem de pompa tüketiminiz çok olucaktır.

Öncelikle kuyu su yüksekliğinizi ve 1 saat çalışma sonunda
su seviyesinde ki değişimi bilmek gerekir.

Anladığım kadarı ile 10 dönüm tarla içine, değişik nedenlerden dolayı
havuz yapmak istemiyorsunuz
Ancak 10 ar tonluk 2 pvc tank ile hem ekonomik hemde pratik bir çözüm yaratabilirsiniz.
Böylelikle debisi nisbeten düşük bir pompa ile gün içinde sürekli olarak sondajdan su çekip sulama için yeterli suyu hazır edebilirsiniz.

Son tahlilde kuyunuzun verilerini ve tarlanın konumunu incelemek gerekiyor.
İyi bir planlama ile en ekonomik ve sorunsuz çalışan bir sistem kurmak mümkün diyerek sözü bitireyim,
Sevgi ve saygıyla.

permakültür 21-05-2013 12:25

Sayın Drokya,

Ayrıntılı ve detaylı cevabınız için öncellikle çok teşekkür ederim.

Şansımı hidrosiklon ve arkasına mil filtresi bağlayarak deneyeceğim. Umarım başarılı olurum. Gelişmeleri paylaşacağım.

Kolay gelsin

permakültür 05-07-2013 13:03

hidrosiklon + mil filtresi

Merhaba arkadaşlar,

yukarda yazdığım sıkıntımı suyun çıkışına mulu mulu marka hidrosiklon filtre ve arkasına mil filtresi takarak çözdüm. Damlama borularına giden suda sadece un kadar küçük zerrecikler kalıyor buda zarar vermiyor. İki filtre bana yaklaşık 1500 tl ye mal oldu.

kolay gelsin

swiper 04-12-2013 12:24

1 Eklenti(ler)
nail abim merhaba ben erdinç.
abicim fidan işini hallettim sağol yanlız dikim olayı mayısa kaldı.bu arada sormak istediğim bir kaç şey var yardımcı olursanız mutlu olurum.
1. resimde arazi durumu görülüyor.10 dönüm yer fidan dikim şekli nasıl yapılmalı meyil durumuna göre.
8*6 da karar verdim dediğiniz gibi. chandler olacak.
2.resimde dere ile arazi tepe noktası arasında 530 metrelik bir mesafe var.dere rakım 700 arazi tepe nokta 730 yani 30 metrelik bir eğim var.
tepe noktaya 20 tonluk bir depo koysam ilk yıllarda 200 fidanın ihtiyacını karşılarmı.**** daha küçük bir depo koysam olurmu.
bilecik te yıllık orlalama yağış miktarı aylara göre böyle :
Aylık Toplam Yağış Miktarı Ortalaması (kg/m2) ocak:49.2 şubat:40.9 mart:46.1 nisan:44.9 mayıs:45.5 haziran:37.6 temmuz:17.7 ağustos:12.1 eylül:21.6 ekim:42.4 kasım:39.4 aralık:57.4 bu durumda nasıl bir sulama politikası izlemem gerekir mayıs ayı içinde fidanları dikicez inşallah.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1386156982

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1386159157

112/2 ve 112/3 ikisi birleşmiş durumda toplam 10 dönüm kadar.

swiper 04-12-2013 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1092341)
Tiryaki kardeşim,
Serbest akışlı damla sulama sisteminde bilhassa eğimli arazide delikli borular ile her tarafı aynı ayarda sulamak biraz zordur.
Her ağaç için ayrı ayrı bir veya birkaç küçük plastik vana kullanın,düşük kodlardaki vanayı üst kodlara göre biraz kısarak her sıraya (sıralar, eğim istikametinde değil yatay olacak) aynı debide su akışını ayarlarsınız ve bir defa ayarlamak yeter, zaman zamanda su akışını kontrol edersiniz.
Plastik vanalar pahalı değil.

kolay gelsin.

selamlar son sayfada mesajım var yardımınıza ihtiyacım var nerden nasıl başlıcamı bilmiyorum.

ykaya194 04-12-2013 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi swiper (Mesaj 1226554)
selamlar son sayfada mesajım var yardımınıza ihtiyacım var nerden nasıl başlıcamı bilmiyorum.

Sevgili kardeşim.
Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Chandler için 8*6 aralıklar bence uygun, benimkilerde aynı aralıklarda.

Sulama konusuna gelirsek; Benim gezdiğim pek çok bahçede arazi durumu ve su kaynağı uzaklığı sizinkine benzer durumda, hepsinde arazinin en yüksek kodunda depoları var_ki olmasıda gerekli.
Sulama dönemlerinde depo dolu durumda hazır bekletiliyor ve cebri akış sistemi ile damlama sulama yapılıyor. Bu konudaki görüşlerim mesajınızdaki alıntıdaki gibidir.

20 m3 depo bence ihtiyacınızı görür, benim tavsiyem 30 m3.

Kolay gelsin.

Lilium 04-12-2013 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi swiper (Mesaj 1226518)
1. resimde arazi durumu görülüyor.10 dönüm yer fidan dikim şekli nasıl yapılmalı meyil durumuna göre.

2.resimde dere ile arazi tepe noktası arasında 530 metrelik bir mesafe var.dere rakım 700 arazi tepe nokta 730 yani 30 metrelik bir eğim var.
tepe noktaya 20 tonluk bir depo koysam ilk yıllarda 200 fidanın ihtiyacını karşılarmı.**** daha küçük bir depo koysam olurmu.

Fidan dikim şekli rüzgar yönüne göre yapılmalı, yani 8 metre aralar rüzgarın estiği yöne göre olmalı,

20 tonluk bir depo ilk yıllar yeterli gelir daha sonraki yıllar yetersiz kalabilir, bu birazda su kaynağınızla ilgili, yani su deponunu temmuz aylarında 4-5 günde bir doldurabilecekseniz 20 tonluk depo ileride de yeter.

Eğimli arazilerde vanalı sistemler ya da ayarlı damlatıcılar sulamada çok uğraştırır her fidana dengeli su vermek oldukça zor, bu nedenle eğimli arazilerde basınçlı meme kullanmanızı öneririm 2 bar basınçla çalışan memeler var saatte 2 litre 4 litre su akışı sağlayanlar var bu tür arazilerde böyle meme kullanırsanız sulamada çok uğraşmazsınız alt noktada da üst noktada da aynı su akışı sağlarsınız.

Yalnız iki barlık basınç elde edebilmek için deponuzu biraz yükseğe kaldırmalısınız sanıyorum 2-2.5 metre yükseklik yeterli gelebilir, yeterli basınç konusunu danışın derim.

swiper 04-12-2013 15:26

hocam ilginiz için teşekkür ederim.
eartten koyduğum resimde işaretledim dereyi ve araziyi o aradaki mesafe 530 metre ve arazim kepçe ile tesviye edilcek iş yoğunluğundan dolayı yetiştiremedik fidan dikimide mayısa kaldı bu yüzden.
birde kafama takılan 20 tonluk depoyu alıp tepe noktaya koysam bu mesafede dereden kademeli benzinli motorla depomu doldurabilirmiyim.
karaköyde bir yerde motor sordum biri bu : LONCIN LC 40Z80B 1.5'' YÜKSEK BASINÇLI SU MOTORU-80mt
bu motor işimi görürmü.

formullaone 04-12-2013 15:51

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi swiper (Mesaj 1226575)
eartten koyduğum resimde işaretledim dereyi ve araziyi o aradaki mesafe 530 metre ve arazim kepçe ile tesviye edilcek iş yoğunluğundan dolayı yetiştiremedik fidan dikimide mayısa kaldı bu yüzden.
birde kafama takılan 20 tonluk depoyu alıp tepe noktaya koysam bu mesafede dereden kademeli benzinli motorla depomu doldurabilirmiyim.
karaköyde bir yerde motor sordum biri bu : LONCIN LC 40Z80B 1.5'' YÜKSEK BASINÇLI SU MOTORU-80mt
bu motor işimi görürmü.

Sayın swiper,530 metre mesafe düz olmuş olsa,bahsettiğiniz motor yeterli olurdu ama aynı zamanda dik bir yere suyu basacağı için verimli olması için elektirikli bir pompaya ihtiyacınız var. Suyu alacağınız derede elektirik olmadığını varsayarsak,dizel bir motor da işinizi görür. Üstelik benzinliden daha az yakar.

Biz 950 metre uzaklıktan ve 30 metre yüksekliğe,aşağıdakine benzer 11.5 hp'lik bir motorla,saatte 12 ton su basıyoruz. Bu su 50 tonluk bir havuzda toplanıp,aynı anda da 15 hp'lik elektirikli bir pompa ile 1200 metre mesafeye ve 2400 fidana, 3 ayrı kurumda damlama yapıyoruz.Yani,aktarmalı olarak toplamda 2200 metreden suyu 7.5 luk pilsa borularla getirip damlama yapıyoruz.

Buna benzer 2. el bir motor bulabilirseniz,1000 tl civarıdır en fazla. Bu size yeterli olur. Ama bence öncelikle emanet bir motor bulup dereye kurun ve suyu tepeye kadar basın. Suyun ne kadar çıktığını ölçün ve ona göre hesaplayarak karar verin. İşinize yaramayacak bir motora para vermeyin.

swiper 04-12-2013 15:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1226562)
Sevgili kardeşim.
Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Chandler için 8*6 aralıklar bence uygun, benimkilerde aynı aralıklarda.

Sulama konusuna gelirsek; Benim gezdiğim pek çok bahçede arazi durumu ve su kaynağı uzaklığı sizinkine benzer durumda, hepsinde arazinin en yüksek kodunda depoları var_ki olmasıda gerekli.
Sulama dönemlerinde depo dolu durumda hazır bekletiliyor ve cebri akış sistemi ile damlama sulama yapılıyor. Bu konudaki görüşlerim mesajınızdaki alıntıdaki gibidir.

20 m3 depo bence ihtiyacınızı görür, benim tavsiyem 30 m3.

Kolay gelsin.

mayısa kadar *** su işini çözmek istiyorum 20 m3 **** gücüm yeterse 30 m3 depoyu alıp damla sulama sistemini kurmak istiyorum fidan dikmeden önce sistemi kurabilirmiyiz **** dikimden sonramı kurssak daha iyi olur. birde sn lilliumun belirttiği basınçla çalısan damlatıcılar bunlarmı ?
Krmz Katif Damlatc 4 lt Kalitek Damla Sulama Sistemleri

swiper 04-12-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1226582)
Sayın swiper,530 metre mesafe düz olmuş olsa,bahsettiğiniz motor yeterli olurdu ama aynı zamanda dik bir yere suyu basacağı için verimli olması için elektirikli bir pompaya ihtiyacınız var. Suyu alacapınız derede elektirik olmadığını varsayarsak,dizel bir motor da işinizi görür. Üstelik benzinliden daha az yakar.

Biz 950 metre uzaklıktan ve 30 metre yüksekliğe,aşağıdakine benzer 11.5 hp'lik bir motorla,saatte 12 ton su basıyoruz. Bu su 50 tonluk bir havuzda toplanıp,aynı anda da 15 hp'lik elektirikli bir pompa ile 1200 metre mesafeye ve 2400 fidana, 3 ayrı kurumda damlama yapıyoruz.Yani,aktarmalı olarak toplamda 2200 metreden suyu 7.5 luk pilsa borularla getirip damlama yapıyoruz.

Buna benzer 2. el bir motor bulabilirseniz,1000 tl civarıdır en fazla. Bu size yeterli olur. Ama bence öncelikle emanet bir motor bulup dereye kurun ve suyu tepeye kadar basın. Suyun ne kadar çıktığını ölçün ve ona göre hesaplayarak karar verin. İşinize yapamayacak bir motora para vermeyin.

çok teşekkür ederim karaköyde motoru sorduğum dükkanda bu motoru tavsiye ettiler diğer bir dükkanda ise amerikan malı bir motor vardı 950 tl dedi karta açıklama olarakta BRIGGS & STRATTON yatay kademeli salyangoz pompa 6,5 hp yazmış.
http://www.hepsiburada.com/liste/bri...0238#Gorseller
bu motor.
dereden emiş derinliği yok denecek kadar az kıyıdan çekilcek eğimde max 30 metre zaten kepçeyle tesviye edilcek arazi bu motor iş görmezmi.

ykaya194 04-12-2013 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi swiper (Mesaj 1226583)
mayısa kadar *** su işini çözmek istiyorum 20 m3 **** gücüm yeterse 30 m3 depoyu alıp damla sulama sistemini kurmak istiyorum fidan dikmeden önce sistemi kurabilirmiyiz **** dikimden sonramı kurssak daha iyi olur. birde sn lilliumun belirttiği basınçla çalısan damlatıcılar bunlarmı ?
Krmz Katif Damlatc 4 lt Kalitek Damla Sulama Sistemleri

Fidan dikim öncesi ( Mayıs ayı) su deposunu sayın Lilium'un önerileri doğrultusunda (20-30 m3) en yüsek yere kurma işini bitirmelisiniz çünkü inşaat işi uzun sürer (hazır depoda alsanız, kaidesi vs gibi inşaat işi yine oluyor). Sulama sistemi tesisat malzemesini önceden satın alınız, montajını fidan dikimini takiben yapabilirsiniz.

Benim bahsettiklerim basit plastik kelebek vanalar. ( linktekiler pek kullanışlı değil ) basınçlı vanalar ile ilgili sayın Lilium daha deneyimli, Kendisi deneyimlerini burada paylaşır.

Kolay gelsin.

Lilium 04-12-2013 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi swiper (Mesaj 1226575)
bu motor işimi görürmü.

O motorda işinizi görür (suyu rahatlıkla basar) 4 kademeli bir santrafüjü var sanırım, Yalnız benzinli ve cin malı motorlar ileride sorunlar yaşayabilirsin,sayın formullaonenin de dediği gibi bende her zaman dizelden yanayım, hele ki, bir dizel lombardini bulabilirsen çok daha iyi olur.

530 metre mesafe 30 metrelik yüksekliğe kademeli bir motor suyu basar, Elden ikinci el bir kademeli bir santrafüjlü pancar motoru bulabilirseniz sizin işinizi rahatlıkla görür yalnız ikinci elden alacağınıza dikkat edin motoru düzgün (bitik olmasın) olsun.

Evet damlatıcılar onlar 8 litreliğini tercih edersen daha iyi yapmış olursun.

ahmettugrul55 04-12-2013 20:44

sulama konusu açılmışken otomatik zaman ayarlı vanaları bilen varmı?''time water'' diye geçiyor youtube tan bakabilirsiniz.sulama zamanı bahçesini akşam serinliğinde sulama yapma imkanım olamıyordu ve sabahtan başlasam sulamaya öğle sıcağına kadar elle sulamak zorunda kaldım.
çalışma sistemi söyle:örneğin 4 günde 5 saat diyorsun ... vakti gelince ana vanayı açıyor ve süre btiminde kapıyor.pille çalışanı da var.
bu alet bizim iş için kullanıla bilir mi?sorun şu sadece ev tiplerini gördüm.bizim 40 lık boruyu uyacak vanayı bulamadım. öylece kaldı..
Raindrip Automatic Watering System - YouTube

ermana 05-12-2013 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1226568)
Fidan dikim şekli rüzgar yönüne göre yapılmalı, yani 8 metre aralar rüzgarın estiği yöne göre olmalı,

20 tonluk bir depo ilk yıllar yeterli gelir daha sonraki yıllar yetersiz kalabilir, bu birazda su kaynağınızla ilgili, yani su deponunu temmuz aylarında 4-5 günde bir doldurabilecekseniz 20 tonluk depo ileride de yeter.

Eğimli arazilerde vanalı sistemler ya da ayarlı damlatıcılar sulamada çok uğraştırır her fidana dengeli su vermek oldukça zor, bu nedenle eğimli arazilerde basınçlı meme kullanmanızı öneririm 2 bar basınçla çalışan memeler var saatte 2 litre 4 litre su akışı sağlayanlar var bu tür arazilerde böyle meme kullanırsanız sulamada çok uğraşmazsınız alt noktada da üst noktada da aynı su akışı sağlarsınız.

Yalnız iki barlık basınç elde edebilmek için deponuzu biraz yükseğe kaldırmalısınız sanıyorum 2-2.5 metre yükseklik yeterli gelebilir, yeterli basınç konusunu danışın derim.

fidan başına haftada 60 lt su versek 200 fidan 12 ton su yapar.
neden 20 tonluk depo yetersiz kalır dediniz anlayamadım.
bende 160 fidan için 20 tonluk depo düşünüyordum ancak banada yetmez mi acaba?

yolgezer2001 05-12-2013 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1226678)
sulama konusu açılmışken otomatik zaman ayarlı vanaları bilen varmı?''time water'' diye geçiyor youtube tan bakabilirsiniz.sulama zamanı bahçesini akşam serinliğinde sulama yapma imkanım olamıyordu ve sabahtan başlasam sulamaya öğle sıcağına kadar elle sulamak zorunda kaldım.
çalışma sistemi söyle:örneğin 4 günde 5 saat diyorsun ... vakti gelince ana vanayı açıyor ve süre btiminde kapıyor.pille çalışanı da var.
bu alet bizim iş için kullanıla bilir mi?sorun şu sadece ev tiplerini gördüm.bizim 40 lık boruyu uyacak vanayı bulamadım. öylece kaldı..

New Arrival Two Dial Water Timer Home Garden Irrigation wholesale free shipping #170151-in Garden Water Timers from Home & Garden on Aliexpress.com bu ürün kaç saat ara ile kaç dakika sulama yapılacağını gösteriyor ...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025