agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni594Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2009, 10:00   #1
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drnyksl Mesajı Göster
merhabalar hocam...
resimdeki ceviz ağaçları nemli bir bölgeden değil. yozgat tan. ortalam yağışı 450 mm ve rakım da 1100. ancak bu bahar normale göre çok yüksek yağış görülmesi bu mantarın gelişimi için gereken nemli iklimlerdeki ortamı sağlamıştır sanırım. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ayrıca... bu hastalığın bir ismi varmı?
Burada

http://www.agaclar.net/forum/showthr...6979#post26979

Gösterdiğn yaprakta tek bir enfeksiyon yok sanırım. Antraknoz vd. birlikte. yaygın mantari enfeksiyonların en az ikisi birlikte gibi gözüküyor. Hangileri olduğundan çok ağacın mantari enfeksiyonlara hassas olduğu ya da mantar enfeksiyonuna yatkın bir ortamda bulunduğu ve korunma için genel koruyucu mantari ilaçlamaya ihtiyaç duyduğu çok açık. Linkteki başlığı okursan biraz daha sorunun farkına varırısın. Sanırım ağaçlar eski meieşelik bir alanda ya da meşe koruluklarına yakın.

Düzenleyen Sebahattin : 08-07-2009 saat 10:05 Neden: İlave ve düzeltme
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 20:55   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2012
geçmiş eolsun

ryakya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2013, 14:38   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-01-2013
çigerim arazi fotografları olmadan kuru dala bakaraktan ne söylenir.. Ikinçisi derin dikildiyse agacı bogmuş olabilirsin dikkat edin

USTA MOTOR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 13:57   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-11-2013
Cevizlerim kara kara nedendir acaba ?

S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.

Eklenen Resimler

kadir_prog Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 15:05   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadir_prog Mesajı Göster
S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.
Meyveleri topladıktan sonra yeşil kabuklu olarak bekletmekten dolayı olabilir. Yeşil kabuğun hemen soyulması gerekir.

Bir diğer sebebi de,cevizlerinizin içi tam kurumamış olabilir. Hava sirkülasyonu olmayan ve rutubetli bir ortamda kurutuyorsanız bu şekilde içleri kararıp küf yapabilir.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 09:05   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-11-2013
Cevizlerim kara kara nedendir acaba ?

Bide şöyle bi enteresanlık var, bu cevizin kabukları daha içi olmamışken kurumaya başlıyor, ben cevizi ağaçtan çırptığımda cevizler yeşil kabuklarından çıkarak yere düşüyor ben yeşil kabuklarını çıkarmak için bişey yapmıyorum yani.

kadir_prog Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2013, 15:05   #7
Yeni Üye

Aksu_Tarım's Avatar

Giriş Tarihi: 13-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadir_prog Mesajı Göster
Bunun sebebi yanlış bölgeye yanlış çeşit seçimi.. ceviz seçimi hakkında bilgi verirseniz

Aksu_Tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 09:50   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-05-2015
filiz ve yapraklarda kararma

Merhaba ceviz sevdalıları,

Aralık 2014' te açık köklü fidanlarla kurmuş olduğum bahçemde fidan uyanmaları çok dengesiz oldu. İlk uyanan ve çok iştahlı gelişen fidanlarda ise fotolardan göründüğü üzere filizlerde kararma ve kuruma oldu.
Bazı fidanlarda izer gözler henüz yeni patlamışken uçlarında kararma oldu ve gelişemeden öylece kaldı.
Gözlemim şu şekilde, fidanların filizlerinde genelde örümcek ağları var ve ellediğinde yapraklar yapışkan bir sıvı ile kaplı.
Yine fotolardan görülebileceği üzere kahverengi bir örümcek gözlemledim ve ondan şüpheleniyorum. bu konudaki görüşlerinizi ve çözüm önerilerinizi bekliyor herkese sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

Fatih TUNCER

Eklenen Resimler

ftuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 09:55   #9
Yeni Üye

fotoların devamı

Eklenen Resimler

Eski 25-05-2015, 10:00   #10
Yeni Üye

Bunlarda henüz uyanma aşamasında kararmış sürgünler. Mayıs ın sonuna gelmişken aynı bahçede 25 cm. sürgün olması ve bazılarının böyle henüz uyananaması bir sorun olduğunu gösteriyor bence. Ama ne olabilir ?

Eklenen Resimler

Eski 25-05-2015, 20:51   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-11-2014
Merhaba Fatih bey
Geçen sene benimde aynı olay başıma geldi.35 adet fidanımı kaybettim.Bu işi mümkün olduğunca araştırarak bilimsel yapmaya uğraşıyorum.Geçen sene olan zararı hem sonbahar hemde 30 martta olan donlara bağladım.Sanırım içinde kalan öz suyu ile ceviziniz sürgün vermeye çalışıyor.Çıkan sürgünlerde resimdeki gibi yanma görüntüsü ortaya çıkıyor.Çok üzgünüm ama daha sonra ağaç kurumaya başlıyor.Ağaçlarımın köklerini söküp incelediğimizde hiç bir terslik yoktu.

efedag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 22:03   #12
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efedag Mesajı Göster
Merhaba Fatih bey
Geçen sene benimde aynı olay başıma geldi.35 adet fidanımı kaybettim.Bu işi mümkün olduğunca araştırarak bilimsel yapmaya uğraşıyorum.Geçen sene olan zararı hem sonbahar hemde 30 martta olan donlara bağladım.Sanırım içinde kalan öz suyu ile ceviziniz sürgün vermeye çalışıyor.Çıkan sürgünlerde resimdeki gibi yanma görüntüsü ortaya çıkıyor.Çok üzgünüm ama daha sonra ağaç kurumaya başlıyor.Ağaçlarımın köklerini söküp incelediğimizde hiç bir terslik yoktu.
Yeni çıkan sürgünlerde kuruma bana soğuk-rüzgar vb. bir etki ya da bir zararlıdan kaynaklı olabileceğini düşündürüyor. her ihtimale karşı bir insektisit uygulaması yaptıracağım.

Eski 26-05-2015, 07:56   #13
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ftuncer Mesajı Göster
Yeni çıkan sürgünlerde kuruma bana soğuk-rüzgar vb. bir etki ya da bir zararlıdan kaynaklı olabileceğini düşündürüyor. her ihtimale karşı bir insektisit uygulaması yaptıracağım.
Kusura bakmayın ama hem soru soruyorsunuz hem de kendi düşüncenizden farklı haraket etmeyi düşünmüyorsunuz.
Üç ayrı kişi aynı şeyi söylerken siz toprağınıza zehir sıkacaksınız ve emin olun hiçbir işe yaramayacak, bari söylemeyin de biz de boşa dil döktüğümüzü görüp üzülmeyelim.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 19:52   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ftuncer Mesajı Göster
fotoların devamı
Fotodan anladığım kadarı ile tepe vurmasını biraz yüksek yapılmış gibi duruyor.
Eğer doğru tahmin ettiysem 80-90 cm gibi tepeyi vurduysanız uyanan fidelerin kökü gelişmediği için üstü besleyemiyor ve kurumalar başlıyor. Ben bunu geçen sene yaşadım ve bayağı bir fidem kurudu .Eğere tahminim doğru ise fidelerinizi 4 gözden kesmenizi öneririm Saygılar

Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 21:58   #15
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara Mesajı Göster
Fotodan anladığım kadarı ile tepe vurmasını biraz yüksek yapılmış gibi duruyor.
Eğer doğru tahmin ettiysem 80-90 cm gibi tepeyi vurduysanız uyanan fidelerin kökü gelişmediği için üstü besleyemiyor ve kurumalar başlıyor. Ben bunu geçen sene yaşadım ve bayağı bir fidem kurudu .Eğere tahminim doğru ise fidelerinizi 4 gözden kesmenizi öneririm Saygılar
Fidanlarda kalınlık farkı vardı, tepe vurmalarını genelde fidanın kuvvet durumuna göre yaptım, güçlu olanları 80-120 arasından, zayıf olanları ise 40-80 arasından tepe vurması yapmıştım dikim esnasında. tepe vurmadan sonra ise sutut ile kapatmıştım. Bazı tepesi kurutan veya uyanmayan fidanları teşfik amacıyla yakın zamanda bir miktar daha tepe vurması yaptım.

Eski 08-06-2015, 08:59   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-06-2015
ceviz hastalıkları

benim ceviz fidanlarımdada, yaprakların uçlarında kurumalar baslasi 1hafta once yaprak bitine karsi ilaclama yapmistim acil yarsimlarinizi bekliyorum bundan sonraki aşamada neler yapabilirrim

Düzenleyen mavisakal84 : 08-06-2015 saat 22:19
mavisakal84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2015, 15:24   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-06-2015
Merhabalar

Merhaba ben ekim ayında 12 dönüm chandler ceviz fidanı diktim. Karacabey Bursa hafif meyilli ve verimli toprağa.

2 sorunum var. Birincisi; Fidanlarda şekil budaması yapıldı mayıs ayında ondan sonra 30 kadar fidanda gelişim çok yavaşladı. Diğer fidanlarda problem yok. Genelde gözlemlediğim sürgünlerde bir kararma koyu gri renk ve kuruyor. Sonra yenisi çıkıyor bu sürgün aynı sorunla karşılaşmayıp büyüyor. Fakat zaman kaybı oluşuyor ve beni endişelendiriyor. Ama yaklaşık 1 aydır hareket görmeyen bir 30 kadar fidan var. Toplam 330 fidan dikimi gerçekleşti. Nedir acaba problem.

İkinci problem: bir fidanda fotoğraflarda görüldüğü gibi komple kuruma oldu. Diğer fidanlarda böyle bir durum görmedim. Fakat kuruma belirtisi yaklaşık bir ay önce belirdi. Hiç leke vs. gözlemlemedim. Özellikle bu fidanda susuzluk problemi mi vardı bilmiyorum. Ama kurudu. Halbuki ben fidanları mayıs başından beri haftada bir kez damla sulama ile suluyorum. Hiç bir ilaçlama yapmadım Sadece amonyum sülfat gübresi attım. Bu fidana dokunduğumda fidanın kolay hareket ettiğini farkettim biraz zorlama ile yerinden çıktı. Kökleri siyah ve hiç gelişmemiş gibiydi. Halbuki bu fidan 60cm sürgün verdi. Nasıl böyle bir şey olabilir. Çok mu suladım acaba.

Bana yardımcı olur musunuz. Şimdiden teşekkürler.

newturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2015, 15:44   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-06-2015
Fotografları düzenlemem gerekti ekliyorum.

Eklenen Resimler

newturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2015, 16:28   #19
Ağaç Dostu

aydemiraydın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi newturk Mesajı Göster
Merhaba ben ekim ayında 12 dönüm chandler ceviz fidanı diktim. Karacabey Bursa hafif meyilli ve verimli toprağa.

2 sorunum var. Birincisi; Fidanlarda şekil budaması yapıldı mayıs ayında ondan sonra 30 kadar fidanda gelişim çok yavaşladı. Diğer fidanlarda problem yok. Genelde gözlemlediğim sürgünlerde bir kararma koyu gri renk ve kuruyor. Sonra yenisi çıkıyor bu sürgün aynı sorunla karşılaşmayıp büyüyor. Fakat zaman kaybı oluşuyor ve beni endişelendiriyor. Ama yaklaşık 1 aydır hareket görmeyen bir 30 kadar fidan var. Toplam 330 fidan dikimi gerçekleşti. Nedir acaba problem.

İkinci problem: bir fidanda fotoğraflarda görüldüğü gibi komple kuruma oldu. Diğer fidanlarda böyle bir durum görmedim. Fakat kuruma belirtisi yaklaşık bir ay önce belirdi. Hiç leke vs. gözlemlemedim. Özellikle bu fidanda susuzluk problemi mi vardı bilmiyorum. Ama kurudu. Halbuki ben fidanları mayıs başından beri haftada bir kez damla sulama ile suluyorum. Hiç bir ilaçlama yapmadım Sadece amonyum sülfat gübresi attım. Bu fidana dokunduğumda fidanın kolay hareket ettiğini farkettim biraz zorlama ile yerinden çıktı. Kökleri siyah ve hiç gelişmemiş gibiydi. Halbuki bu fidan 60cm sürgün verdi. Nasıl böyle bir şey olabilir. Çok mu suladım acaba.

Bana yardımcı olur musunuz. Şimdiden teşekkürler.

bu yıl zaten aşırı yağışlar oldu birde siz suyu fazla kaçırdıysanız ayrıca diktiğiniz fidanlarda kök sorunuda olabilir.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2015, 16:00   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-08-2013
Bahçe de , yaprakları yenmiş bir -chandler cinsi ceviz- ağaç gördüm.
Çevresindeki ağaçlarda benzer bir durum yok.
Ekli resimlerde görülen, yaprakları yiyen, dalları çıplak bırakan,
ve duruma sebeb olan canlı nedir ve bunun için ne yapılmalıdır.

Eklenen Resimler

vetinte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2015, 17:44   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2015
Öncelikle herkese teşekkürler böyle bir forum oluşturulup bilgi alışverişinde bulunulduğu için. Bu sene diktiğimiz ceviz fidanlarından birisi yemyeşil yaprakları varken birden bu hale geldi. Sizce sebebi ne olabilir?

Eklenen Resimler

ibrahimes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2015, 01:03   #22
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahimes Mesajı Göster
Öncelikle herkese teşekkürler böyle bir forum oluşturulup bilgi alışverişinde bulunulduğu için. Bu sene diktiğimiz ceviz fidanlarından birisi yemyeşil yaprakları varken birden bu hale geldi. Sizce sebebi ne olabilir?
Bir kaç neden buna sebep olabilir ama birinci tahminim sıcak havada bol su verdiyseniz verilen fazla su kökün oksijenini keser ve verilen su oranı fidanın ne kadar bir hasar aldığına göre tayin eder bu oran fazlaysa kurumaya kadar gider.

Hasar azsa fidan yapraklarını döker fakat tekrar patlar ve kurtulur.

Önerim işaretlediğim yerlerden kesiniz patlayıp sürgün çalışması olursa fidan kurtulmuş demektir.

Name:  2015-08-07 18.36.04.jpg
Views: 1713
Size:  64.1 KB

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2015, 11:55   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bir kaç neden buna sebep olabilir ama birinci tahminim sıcak havada bol su verdiyseniz verilen fazla su kökün oksijenini keser ve verilen su oranı fidanın ne kadar bir hasar aldığına göre tayin eder bu oran fazlaysa kurumaya kadar gider.

Hasar azsa fidan yapraklarını döker fakat tekrar patlar ve kurtulur.

Önerim işaretlediğim yerlerden kesiniz patlayıp sürgün çalışması olursa fidan kurtulmuş demektir.

Eklenti 570717
Mesajınız için çok teşekkür ederim. Kesme işlemini hemen mi yapayım? Yoksa kışı beklemem mi gerekiyor?

ibrahimes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2015, 00:55   #24
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetinte Mesajı Göster
Bahçe de , yaprakları yenmiş bir -chandler cinsi ceviz- ağaç gördüm.
Çevresindeki ağaçlarda benzer bir durum yok.
Ekli resimlerde görülen, yaprakları yiyen, dalları çıplak bırakan,
ve duruma sebeb olan canlı nedir ve bunun için ne yapılmalıdır.
Sayın vetinte, fotoğraftaki kısıtlı imkanlarla görebildiğim kadarıyla tırtıl yenmesine benzettim, ilk dölleri olabilir bu aylarda görülür, Şayet buysa dikkatli bakılınca ağaç üzerinde görebilirsiniz, o ağacı bitirdikten sonra diğer ağaçlara geçebilirler, Şayet tırtılsa desic ya da erhangi bir insektisit sonuç verir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2021, 05:11   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-06-2021
Thumbs down Özkan

Herkese merhaba hayırlı cumalar dilerim
Şimdi nereden basliyacami bilmiyorum ama bu benim ceviz ağım neden böyle oldu tarlayı aldığımızda kurumuş bir ceviz ağacı vardı su verdik şeker gupresi verdik babam sonra kurumuş dalı kestik böyle oldu

Eklenen Resimler

Ozkanarslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2021, 05:14   #26
Yeni Üye

Thumbs down Özkan

Bu da devamı abi

Eklenen Resimler

Eski 11-06-2021, 05:17   #27
Yeni Üye

Thumbs down Özkan

Bu da da devamı abi

Eklenen Resimler

Etiketler
antraktoz, bordo bulamacı, ceviz hastalıkları

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025