agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni594Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-05-2015, 19:14   #691
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-05-2015
***.ben konyadan ekrem 150 adet ceviz ağacım var.geçen yıl çok zayiat oldu içkurdundan. elimde priban 4 diye bir insektisit var acaba bunu kullansam olurmu? teşekkürler

yoricq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2015, 18:24   #692
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2015
Forumdaki arkadaşların yardımına ihtiyacım var.200 ağaçlık chandler ceviz bahçeme çekirgeler dadanmış. Ne yapmalıyım?ilacı var mı?

kuşulu78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2015, 19:08   #693
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yoricq Mesajı Göster
***.ben konyadan ekrem 150 adet ceviz ağacım var.geçen yıl çok zayiat oldu içkurdundan. elimde priban 4 diye bir insektisit var acaba bunu kullansam olurmu? teşekkürler
Tarım İlçe Müdürlüğü'ne danışmadan insektisit kullanmayınız.

Bu sene düzenli aralıklarla Kaolin uygulaması yaparsanız kimyasal kullanmadan iç kurdu zararını azaltabilirsiniz.

ilahi morluk beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2015, 19:12   #694
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuşulu78 Mesajı Göster
Forumdaki arkadaşların yardımına ihtiyacım var.200 ağaçlık chandler ceviz bahçeme çekirgeler dadanmış. Ne yapmalıyım?ilacı var mı?
İlacı var, ancak ergin mücadelesi 1 m2'lik alanda ortalama 8 veya daha fazla birey varsa kimyasal mücadele yapılır. Tarım Müdürlüğüne danışınız.

Eski 17-05-2015, 23:13   #695
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-05-2015
Çanakkale Bayramiç ilçesinde; 2 yaşında Ceviz ağaçlarımın yaprak kenarlarında siyah yanıklar oluşmuş. Bahçede hemen her ağaçta yaprakların bazılarında var.

Ceviz hastalıkları için olan örnek resimlere baktım fakat farklı gözüküyorlar. Lekelerden ziyade kenarlarda oluşan yanıklar gibiler.

Sağa sola sorduğum kadarıyla geçenlerde buralarda şiddetli bir rüzgar oldu, o sırada rüzgar yanığı oluştuğu söylendi.
Resimleri ekliyorum, yardımcı olur musunuz? Sizce tesbitler doğru mudur?

korkete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2015, 19:40   #696
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Rüzgar yanığı gibi duruyor, doğrudur..

Şu mesajlarda konuşulmuştu:
http://www.agaclar.net/forum/1144964-post188.htm
http://www.agaclar.net/forum/1145073-post192.htm

Yabancı kaynak:
Managing Pests in Gardens: Fruit: Environmental Disorders: Wind injury—UC IPM

Eski 22-05-2015, 11:06   #697
Ağaçsever

agacarkadas's Avatar

Giriş Tarihi: 07-01-2013
ceviz yaprağındaki zararlı hk.

merhaba,
bazı fidanların yapraklarının altında ve yaprak sapı ile gövdenin birleştiği yerlerde tükürüğe benzer bir şey tespit ettim. Biraz incelediğimde içinde küçük kurtçuklar olduğunu başka fidanlarda da bu kurtçukların yeşil bir böceğe dönüştüğünü gördüm. Bu tükürüğe benzer madde kanaatimce bu kurtçukların salgısı. Suyla yıkayınca gidiyorlar bunların olduğu yapraklar içe doğru biraz büzüşmüş ciddi bir zararı var mıdır ilaçla mücadele etmek gerekli midir ?
nasıl bir çözüm bulabiliriz.

Eklenen Resimler

agacarkadas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 09:50   #698
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-05-2015
filiz ve yapraklarda kararma

Merhaba ceviz sevdalıları,

Aralık 2014' te açık köklü fidanlarla kurmuş olduğum bahçemde fidan uyanmaları çok dengesiz oldu. İlk uyanan ve çok iştahlı gelişen fidanlarda ise fotolardan göründüğü üzere filizlerde kararma ve kuruma oldu.
Bazı fidanlarda izer gözler henüz yeni patlamışken uçlarında kararma oldu ve gelişemeden öylece kaldı.
Gözlemim şu şekilde, fidanların filizlerinde genelde örümcek ağları var ve ellediğinde yapraklar yapışkan bir sıvı ile kaplı.
Yine fotolardan görülebileceği üzere kahverengi bir örümcek gözlemledim ve ondan şüpheleniyorum. bu konudaki görüşlerinizi ve çözüm önerilerinizi bekliyor herkese sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

Fatih TUNCER

Eklenen Resimler

ftuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 09:55   #699
Yeni Üye

fotoların devamı

Eklenen Resimler

Eski 25-05-2015, 10:00   #700
Yeni Üye

Bunlarda henüz uyanma aşamasında kararmış sürgünler. Mayıs ın sonuna gelmişken aynı bahçede 25 cm. sürgün olması ve bazılarının böyle henüz uyananaması bir sorun olduğunu gösteriyor bence. Ama ne olabilir ?

Eklenen Resimler

Eski 25-05-2015, 13:58   #701
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
yeni dikimden sonra %5-10 arası kuruma normal kabul ediliyor diye biliyorum, dikim hatalıysa oran artıyor. can suyunu yeterince vermiş miydiniz dikimden sonra?

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 15:47   #702
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
yeni dikimden sonra %5-10 arası kuruma normal kabul ediliyor diye biliyorum, dikim hatalıysa oran artıyor. can suyunu yeterince vermiş miydiniz dikimden sonra?
Merhaba,

Aralık ayında dikim esnasında yağmur başlamış ve ertesi gün de devam etmişti, yani toprak yeterince ıslandığı için cansuyu verme gereği duymamıştık.
Belirttiğim gibi ilk uyanan en canlı fidanlarda böyle kurumalar olması, diğerlerinde de filizlerin kararmaya başlaması bana bir zararlıdan kaynaklanabileceği hissi uyandırdı. Uzman kişilerden yeterince bilgi almadan da bir insektisit kullanmak istemedim, ama garanti olsun diye kullanacağız herhalde.

Eski 25-05-2015, 16:10   #703
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

bence fidanlarınızın kökü can suyu verilmediği için havaya maruz kaldı uzun süre ve bu yüzden tutmadı.
kuruyan bir tanesini söküp bakabilirsiniz, böcek bulacağınızı zannetmiyorum. kurumuş ya da çürümüş kökle karşılaşabilirsiniz ama.

Eski 25-05-2015, 17:29   #704
Yeni Üye

Alıntı:
bence fidanlarınızın kökü can suyu verilmediği için havaya maruz kaldı uzun süre ve bu yüzden tutmadı.
kuruyan bir tanesini söküp bakabilirsiniz, böcek bulacağınızı zannetmiyorum. kurumuş ya da çürümüş kökle karşılaşabilirsiniz ama.
Fidanlardan bazıları hiç uyanmadı, uyanmayanlar için söylediğiniz doğru fakat uyanıp filizleri kuruyanlar ve henüz yeni uyanmakta iken yapraklarının ucu kararanların tutmamayla ilgisi olamaz diye düşünüyorum.

Eski 25-05-2015, 19:52   #705
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ftuncer Mesajı Göster
fotoların devamı
Fotodan anladığım kadarı ile tepe vurmasını biraz yüksek yapılmış gibi duruyor.
Eğer doğru tahmin ettiysem 80-90 cm gibi tepeyi vurduysanız uyanan fidelerin kökü gelişmediği için üstü besleyemiyor ve kurumalar başlıyor. Ben bunu geçen sene yaşadım ve bayağı bir fidem kurudu .Eğere tahminim doğru ise fidelerinizi 4 gözden kesmenizi öneririm Saygılar

Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 20:26   #706
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-09-2014
sayın ftuncer
Fidanların arası bir fotoda çok otlu görünüyor, sanırım ilaçla mücadele yaptın. ilaç temas etmiş olabilir veya son yağmurlardan sonra dipleri kaymak yapıp çatladı ise kök hava almış olabilir. Benim fotolarda 2013 dikim diye gösterdiğim fidanlar yardımcı olan arkadaş hepsini bir metre yüksekten tepe vurdu. Gözlerle çok mücadele ettik. Ama kuruyan olmadı.

uzman70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 20:51   #707
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-11-2014
Merhaba Fatih bey
Geçen sene benimde aynı olay başıma geldi.35 adet fidanımı kaybettim.Bu işi mümkün olduğunca araştırarak bilimsel yapmaya uğraşıyorum.Geçen sene olan zararı hem sonbahar hemde 30 martta olan donlara bağladım.Sanırım içinde kalan öz suyu ile ceviziniz sürgün vermeye çalışıyor.Çıkan sürgünlerde resimdeki gibi yanma görüntüsü ortaya çıkıyor.Çok üzgünüm ama daha sonra ağaç kurumaya başlıyor.Ağaçlarımın köklerini söküp incelediğimizde hiç bir terslik yoktu.

efedag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 21:58   #708
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara Mesajı Göster
Fotodan anladığım kadarı ile tepe vurmasını biraz yüksek yapılmış gibi duruyor.
Eğer doğru tahmin ettiysem 80-90 cm gibi tepeyi vurduysanız uyanan fidelerin kökü gelişmediği için üstü besleyemiyor ve kurumalar başlıyor. Ben bunu geçen sene yaşadım ve bayağı bir fidem kurudu .Eğere tahminim doğru ise fidelerinizi 4 gözden kesmenizi öneririm Saygılar
Fidanlarda kalınlık farkı vardı, tepe vurmalarını genelde fidanın kuvvet durumuna göre yaptım, güçlu olanları 80-120 arasından, zayıf olanları ise 40-80 arasından tepe vurması yapmıştım dikim esnasında. tepe vurmadan sonra ise sutut ile kapatmıştım. Bazı tepesi kurutan veya uyanmayan fidanları teşfik amacıyla yakın zamanda bir miktar daha tepe vurması yaptım.

Cevizciankara beğendi.
Eski 25-05-2015, 22:01   #709
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 Mesajı Göster
sayın ftuncer
Fidanların arası bir fotoda çok otlu görünüyor, sanırım ilaçla mücadele yaptın. ilaç temas etmiş olabilir veya son yağmurlardan sonra dipleri kaymak yapıp çatladı ise kök hava almış olabilir. Benim fotolarda 2013 dikim diye gösterdiğim fidanlar yardımcı olan arkadaş hepsini bir metre yüksekten tepe vurdu. Gözlerle çok mücadele ettik. Ama kuruyan olmadı.
Fidanların sıra arasında barbunya ekildi. sıra üstünü ise çapaladım. herhangi bir ilaç kullanılmadı. o gördüğünüz kuru otlar köklerinden sökülüp bırakıldığı için kurudu. 16 mayıs tarihinde fidan dipleri çapalandı ve ilk kez su verildi. 1 hafta sonra 23 mayısta 2. suyu verildi.

Eski 25-05-2015, 22:03   #710
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efedag Mesajı Göster
Merhaba Fatih bey
Geçen sene benimde aynı olay başıma geldi.35 adet fidanımı kaybettim.Bu işi mümkün olduğunca araştırarak bilimsel yapmaya uğraşıyorum.Geçen sene olan zararı hem sonbahar hemde 30 martta olan donlara bağladım.Sanırım içinde kalan öz suyu ile ceviziniz sürgün vermeye çalışıyor.Çıkan sürgünlerde resimdeki gibi yanma görüntüsü ortaya çıkıyor.Çok üzgünüm ama daha sonra ağaç kurumaya başlıyor.Ağaçlarımın köklerini söküp incelediğimizde hiç bir terslik yoktu.
Yeni çıkan sürgünlerde kuruma bana soğuk-rüzgar vb. bir etki ya da bir zararlıdan kaynaklı olabileceğini düşündürüyor. her ihtimale karşı bir insektisit uygulaması yaptıracağım.

Eski 25-05-2015, 22:07   #711
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-11-2014
İnşallah öyledir.

efedag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 07:06   #712
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
Fidanlardan bazıları hiç uyanmadı, uyanmayanlar için söylediğiniz doğru fakat uyanıp filizleri kuruyanlar ve henüz yeni uyanmakta iken yapraklarının ucu kararanların tutmamayla ilgisi olamaz diye düşünüyorum.
fidanlarınız can suyunu vermediğiniz için kurumuş. ilk önce patlayıp bir karış olduktan sonra kuruyanlar fidanın kendi kökünde bulunan son enerjisi. bu enerji ile patlıyor ancak kök tutunmadığı için yeni enerji çekemiyor topraktan yani aslında tutmamış oluyor.
can suyu mutlaka verilmeliydi.

tiryaki beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 07:56   #713
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Yeni çıkan sürgünlerde kuruma bana soğuk-rüzgar vb. bir etki ya da bir zararlıdan kaynaklı olabileceğini düşündürüyor. her ihtimale karşı bir insektisit uygulaması yaptıracağım.
Kusura bakmayın ama hem soru soruyorsunuz hem de kendi düşüncenizden farklı haraket etmeyi düşünmüyorsunuz.
Üç ayrı kişi aynı şeyi söylerken siz toprağınıza zehir sıkacaksınız ve emin olun hiçbir işe yaramayacak, bari söylemeyin de biz de boşa dil döktüğümüzü görüp üzülmeyelim.

ermana ve Meletli beğendi.
Eski 26-05-2015, 08:09   #714
Yeni Üye

Alıntı:
Kusura bakmayın ama hem soru soruyorsunuz hem de kendi düşüncenizden farklı haraket etmeyi düşünmüyorsunuz.
Üç ayrı kişi aynı şeyi söylerken siz toprağınıza zehir sıkacaksınız ve emin olun hiçbir işe yaramayacak, bari söylemeyin de biz de boşa dil döktüğümüzü görüp üzülmeyelim.
Hiç uyanmayan fidanlarda söylediğiniz geçerli olabilir, kök hava almıştır, kökte bir sıkıntı vardır vb. ama uyanıp, 10 cm. kadar filiz çıkaran fidanlar birden neden kurusun ki. Gövde hala yemyeşil ama filizler sanki is olmuş gibi kapkara. Ayrıca filizleri gayet sağlıklı olup bazı filizlerin uç kısımlarında sararma, kararma neden olabilir, bazıları da nohuta yakın büyüklükte ceviz yapmış ve bu cevizlerin yarısı birşey tarafından yenmiş , içi kapkara (fotolarda görünüyor) bu zayiat ta mı kökle alakalı?

Eski 26-05-2015, 08:40   #715
Yeni Üye

Bir de benim bahçenin 100 mt. güneyinde kardeşim 30 fidan dikti, o dikimleri benden birkaç hafta önce yaptı. dikim yaparken diplerine bidonla can suyu verdi, aynı sıkıntı onun fidanlarda da var.

Eski 26-05-2015, 09:19   #716
Ağaçsever

cevizci's Avatar

Giriş Tarihi: 17-11-2007
ceviz hastalığı

alttaki resimdeki gibi dallarda kırmızı benekler çıkıyor,,kara lekeye benzer bir hastalık la yaprakların ve meyvelerin yarısı kuruyup dökülüyordu.dallar uç kısımlarından kuruyor.
dallar budanarak gençleşme sağlamaya çalıştık yine tam bir düzelme olmadı ,bu ağaçta birden fazla hastalık olma ihtimali var..yandaki ağaça da bulaştı ne olabilir hastalığı nasıl mücadele edebilirim şu an İki ağaçta 2013 yılında budanmış yeni filizleri var..

Name:  ceviz,hastalık.jpg
Views: 2174
Size:  47.8 KB

orion1988 beğendi.
cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 10:20   #717
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Hiç uyanmayan fidanlarda söylediğiniz geçerli olabilir, kök hava almıştır, kökte bir sıkıntı vardır vb. ama uyanıp, 10 cm. kadar filiz çıkaran fidanlar birden neden kurusun ki. Gövde hala yemyeşil ama filizler sanki is olmuş gibi kapkara. Ayrıca filizleri gayet sağlıklı olup bazı filizlerin uç kısımlarında sararma, kararma neden olabilir, bazıları da nohuta yakın büyüklükte ceviz yapmış ve bu cevizlerin yarısı birşey tarafından yenmiş , içi kapkara (fotolarda görünüyor) bu zayiat ta mı kökle alakalı?
olaya siyah ve beyaz olarak bakmayın, kökün %90 zarar gördüğü bir durumda da o fidanın kendi özsuyu ile yaprak çıkarma olasılığı var ama kök sistemi yeterli olmayınca dediğiniz oluyor. Ermana da bundan bahsetmiş zaten.

cevizin içi ile ilgili birşey diyemeyeceğim.

Eski 27-05-2015, 15:56   #718
Ağaçsever

cevizci's Avatar

Giriş Tarihi: 17-11-2007
fidanların çoğu.. aşılı satışı hemen yapabilmek için kapalı sera ortamında erken aşılanmış 0 yaş lı çöğürler şubat gibi serada aşılanıp 2 yılda ulaşacağı büyüklüğe 1 yılda ulaştırılarak satışa sunulmaktadır. dışardaki ortama alışmadığından birde mevsimi kısa olan yüksek bölgelere ekilince..orada serada bulduğu sıcaklık minarel ve suyu nemi bulamayınca cennet gibi yerden çölü düşen fidan nasıl büyüsün ..hep aynı sikayet..le karşılaşan bir çok cevizseverden birisiiniz,,,para ve zaman kaybıyla tercübe edinmeye devam..aynısını bende yaşadım..

cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2015, 16:19   #719
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

2013 aralıkta ektiğimiz fidanlarda 400 te 3 kaybımız var, bir tanesi tavşan zararı yüzünden ikisi bizden kaynaklı.
Doğru fidan + doğru toprak + doğru dikim + doğru bakım = yüksek tutma oranı.

Eski 30-05-2015, 13:30   #720
Ağaç Dostu

acemi_cevizci's Avatar

Giriş Tarihi: 10-09-2013
Basf Bellis in Cevizde görülen memeli pas ve antraknoz hastalıklarına karşı etkisi varmıdır. Ben kullandım yapraklar kedi kulağı kadar olunca yapraktan ilaç pompası ile kullandım.Bu gün bazı cevizlerde memeli pas ve antraknoza benzer siyah noktacıklar tesbit ettim Bellis acaba cevizde koruyucu değilmi diye aklıma geldi ilacı aldığım ziraatçi arkadaşı aradım sordum şu an antraknoza karşı en etkili olan ilaç bellis dedi kafam karıştı.

acemi_cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
antraktoz, bordo bulamacı, ceviz hastalıkları

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025