![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2010
|
Ben de programın birazını izleyebildim.Sayın yasarugur'unda söylediği gibi Türkiye'de ezber bozacak şeyler söyledi.Bizim komşumuz 10 yıldan beri ceviz fidanı yetiştirip satıyor o bile çok şaşırmış bir şekilde ertesi gün akşama kadar bahçesinden çıkmadı adam.Yani budamadan dikiş sayısına kadar nasıl olması gerektiği konusunda baya bir açıklama getirdi.Fakat gözüme takılan diğer bir konu ise Yaşar hoca bu işi ticari boyutla düşünen yani kapama bahçelerle uğraşan en az 50 dekarlık bir arazisi olan insanlar için bu işin bu kadar önemli olmasından bahsetti.İtalya,Fransa gibi ülkelerde bu işi yapan insanların yayınlarını takip ettiğini oradaki şartlarda nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılması gerektiğini,kapama bahçelerde ceviz dikim aralığının 10x10 değil 8x4 **** en kötü ihtimalle 7x7 yapılması gerektiğini ,damlama sulamayla sulanması gerektiği,araların boş bırakılmayarak fiği,fasülye tarzı şeyler ekilebileceğini,artık her tarlanın birer işletme mantığıyla çalışması gerektiği makinalarla toplanıp kurutma makinelerinden geçirilip paketlenilmesi gerektiği gibi konularda değişik ve ezberbozan açıklamalarda bulundu.Kendi adına patentli olan akca cinside dahil yerli hiçbir ceviz çeşidinin dikilmemesi sonucuna varan şeyler söyledi. Benim anladığım kadarıyla Yaşar hoca bu işin ticari kısmını biraz daha ön plana almış durumda gözüküyor.Kendisininde katkıda bulunarak üretilen makinelerden,bağ budama makaslarından,toplama makinelerinden,yeşil kabuk soyma makinelerinden ve bazı olmayan makinelerinde yerli firmalarla Ar-Ge aşamasında olduğundan bahsetti. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|