View Single Post
Eski 21-10-2010, 12:00   #1195
yasarugur
Ağaç Dostu

yasarugur's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2007
Ben biraz daha şanslıydım biraz seyredebildim,yanlış budama yapılmış ve şekil verilmemiş bir ağacı şekillendiriyorlardı,Yaşar Akça hocam ısrarla içinde oldukları bahçedeki ceviz fidanlarının 10x10 kare şeklinde dikildiğini oysa 8x4 dikilmesi gerektiğine işaret ediyor ve "Biz bu kadar toprağı boş bırakacak kadar zengin değiliz" diyordu.Uç dallarda verime yatan ağaçlarla yan dallarda verime yatan ağaçların farklı budanması gerektiğini ve modifiye lider dal esaslı bir budama şeklinin ceviz ağacı için tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyordu.Kapama bahçelerin tek cins(Geç uyanan cinslerden) ve aralarında yeteri kadar tozlayıcısının(9-10 ağaca bir tane hesaplanarak,çünkü yarı yarıya dikilirse tozlayıcılar güçlü gelip diğerlerini kurutuyormuş).Çorum Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık Bey 'de bu toplantıda budamanın önemini anladığını kendi bölgesindeki yetiştiricilerin budama konusunda eğitileceğine işaret ediyordu.Ben kendi adıma bunları ustalardan öğrendikçe seviniyorum,pratikte de uygulayabilirsem tamamdır.Gelecekte naçizane birkaç fidanımda birkaç ceviz daha fazla elde edeceğim demektir.

Düzenleyen yasarugur : 21-10-2010 saat 12:06 Neden: ekleme yaptım
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön