agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2012, 10:34   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2012
Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..

teşekkürler

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 12:19   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..

teşekkürler
ekte görebilirsiniz

Eklenen Resimler

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 01:12   #3
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Ceviz yetiştiriciliği kolay mı? :)

Merhabalar

Forumda tarım işine girme heveslisi pek çok arkadaşımız var. Aşağıdaki fotoğrafları bu işin uzaktan göründüğü gibi kolay olmadığını bir kez daha anlatmak için ekliyorum.

Aşağıda bahçemizdeki ceviz ağaçlarımıza domuzların verdiği zararların sadece bir kısmını görebilirsiniz. Diyeceksiniz ki domuzun cevizde işi ne? Yeşil kabuğu üzerindeyken muhtemelen çok acı olan, üstelik kabuklu bir meyve için bu kadar zahmete girmiş arkadaşlar. Ağaçların üzerine tek tek abanıp eğdirip kırdıkları dallardan cevizleri yemişler. Bazı ağaçlar dayanmış, bazıları (zayıf olanlar) dayanamayıp kırılmış.

Name:  DPP_0016.jpg
Views: 1394
Size:  75.7 KB
Name:  DPP_0017.jpg
Views: 1294
Size:  73.0 KB
Name:  DPP_0018.jpg
Views: 1116
Size:  74.9 KB
Name:  DPP_0019.jpg
Views: 1223
Size:  73.5 KB
..ve artık kesmek zorunda kalıyoruz..
Name:  DPP_0020.jpg
Views: 1201
Size:  75.8 KB

Kötü tarafından bakılırsa, senelerin emeği gitti. İyi tarafından bakılırsa, zaten yeterli gelişim gösterememiş ağaçlar doğal seleksiyona uğradı diyebiliriz. (Tabi bu arkadaşlar o ağaçları kırarken elimizde bir tüfekle oralarda olsaydık doğal seleksiyon ters yönde işleyecekti)

Şimdi zoraki de olsa "derin budadığımız" ağaçlarımızın baharda patlamasını ve daha güçlü ağaçlar oluşturmasını bekleyeceğiz. Aşı yeri altından patlayanlar olacaktır, onları da aşılayacağız mecburen.

Domuzun çaresini soranlar olacaktır. Domuzlarla mücadele başlığını okuyabilirsiniz, ama en garantili yöntem arazinin etrafını güzelce çitle çevirmek.

Domuzsuz günler dilerim.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 01:51   #4
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 02:31   #5
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,
Sağolun, ağaçların üzerindeki çamur lekelerinden anladığımız kadarı ile her ağaca en az birer kere abanmışlar. Zayıf olanlar kırılmış gitmiş. Bir de resimlerini koymadığım kırılan dallar var. Mecburen taçlandırma artık 150 cm'in üzerine çıkacak.

Gövdeden kesmek zorunda kaldıklarımıza aşıya bekliyorum sizi bu baharda, aman kimselere söz vermeyin

Eski 15-10-2012, 23:18   #6
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster

Gövdeden kesmek zorunda kaldıklarımıza aşıya bekliyorum sizi bu baharda, aman kimselere söz vermeyin
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok.

Eski 15-10-2012, 23:25   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2012
Benim şahsi görüşüm en ufak boylu fidanı almak olur... ancak tabi fidanları görün önce saglıklı olanı alın ...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 23:50   #8
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok.
Çok sağolun Sn. Lilium.

Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar. Pek bir azı aşı yeri üstünden (odunlaşmış kısımdan) tekrar sürgün veriyor.

Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Eski 15-10-2012, 19:30   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Merhabalar

Forumda tarım işine girme heveslisi pek çok arkadaşımız var. Aşağıdaki fotoğrafları bu işin uzaktan göründüğü gibi kolay olmadığını bir kez daha anlatmak için ekliyorum.

Aşağıda bahçemizdeki ceviz ağaçlarımıza domuzların verdiği zararların sadece bir kısmını görebilirsiniz. Diyeceksiniz ki domuzun cevizde işi ne? Yeşil kabuğu üzerindeyken muhtemelen çok acı olan, üstelik kabuklu bir meyve için bu kadar zahmete girmiş arkadaşlar. Ağaçların üzerine tek tek abanıp eğdirip kırdıkları dallardan cevizleri yemişler. Bazı ağaçlar dayanmış, bazıları (zayıf olanlar) dayanamayıp kırılmış.

Eklenti 338894
Eklenti 338895
Eklenti 338896
Eklenti 338897
..ve artık kesmek zorunda kalıyoruz..
Eklenti 338898

Kötü tarafından bakılırsa, senelerin emeği gitti. İyi tarafından bakılırsa, zaten yeterli gelişim gösterememiş ağaçlar doğal seleksiyona uğradı diyebiliriz. (Tabi bu arkadaşlar o ağaçları kırarken elimizde bir tüfekle oralarda olsaydık doğal seleksiyon ters yönde işleyecekti)

Şimdi zoraki de olsa "derin budadığımız" ağaçlarımızın baharda patlamasını ve daha güçlü ağaçlar oluşturmasını bekleyeceğiz. Aşı yeri altından patlayanlar olacaktır, onları da aşılayacağız mecburen.

Domuzun çaresini soranlar olacaktır. Domuzlarla mücadele başlığını okuyabilirsiniz, ama en garantili yöntem arazinin etrafını güzelce çitle çevirmek.

Domuzsuz günler dilerim.
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?

cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 22:49   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2012
Bu kadar uzun boydaki fidanlarınız nasıl komple kurumamış hayret... Aslında forumda bütün sorularınızın cevabı uzun uzun defalarca tartışılmıştı.... Bana göre yüzde 10 -20 fire çok normal ... Fidanlarınızı en güçlü sürgünün hemen üzerinden hemen kesmeniz gerek.. ilk bir yıl fidanın kök yapısını olusturması çok önemli o bakımdan bence lider dal hangisi budama nasıl olmalı demek yerine fidanı kendi haline bırakmak lazım...fidanları dikerken en fazla 4-5 gözden budayıp dikmek en saglıklısı...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 23:43   #11
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?
Bahçemizde çit yok zira 3 farklı şekildeki parselin birleştirilmesinden oluştuğu için çevresi çok uzun. Dolayısı ile çit maliyeti çok yüksek. Arsa sınırında meşe, pirnar vs. ile makilik sınır bitkileri mevcut. Sadece belli alanlarda dikenli tel ile koyun keçi sürülerinin girmesini engelledik.

Domuzu engellemenin ise 100% garanti yolu pek yok. Daha doğrusu en garantilisi kafes teli toprağın 20-30 cm dibine kadar indirip burayı betonla kapamak. Ancak böyle bir işin maliyeti tahmin edersiniz ki çok çok yüksek.

Tüplü domuz kaçırıcıları var, ancak bunlara bir süre sonra alışıp kaçmadıkları söyleniyor.

Elektrikli teller etkili gibi dursa da 17-18 metre tül maliyeti hem göz korkutuyor, hem de işletme bakım maliyetleri (örneğin telin altında ot bitirmemeniz gerekiyor) çok yüksek. Üstelik domuzlarda sürünün en irisi kendini tellere atıp bir feda şoku ile telleri deviriyormuş, sonrasında tüm sürü geçip güzel güzel sizi hem ağaçlarınıza verdikleri zarar ile, hem de elektrikli tel zararı ile baş başa bırakıyorlamış. (Elektrikli tel sisteminin tekrar şarj olup aktif hale geçmesi bir iki dakikayi buluyormuş, bu süre zarfında sistemde kısa devre (toprakla temas) olmaması lazım.)

Şimdilik araziye köpek bağlayarak, nöbet tutarak, pilli radyo çalıştırarak korkutma yöntemi izliyoruz.

Domuz başlığında en etkili yöntem bahçenin belli köşelerine aslan dışkısı koymak olarak belirtilmiş. Duruma göre bir aslan çiftliği kurarız artık

Öte yandan köydeki yaşlılar domuz çok aç olmadığı, hayati tehlike içinde olmadığı ve/veya yavrusunun peşinden gitmediği sürece sıradan dikenli tellerin bile belli bir seviye koruma sağlayacağını söylüyorlar. Muhtemelen seneye düşünebilirim.

Eski 15-10-2012, 18:52   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-10-2012
merhaba arkadaşlar hafta sonu kardeşimle ceviz bahçemizdeydik.baya bi ot kaplamıştı bahçeyi akşama kadar çapalama yaptık resimlerdende anlaşılacağı üzere cevizlerin durumu pek iyi değil.nedeni şu.geçen sene aralık ayında diktikten sonra yaz döneminde fazla ilgilenip sulama ve diğer işlemlerini yapamadığımızdan gelişimleri iyi değil.
eklediğim resimlere bakarak aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız sevinirim...
1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım..
2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..
3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz....
4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım...
5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım...

hepinize şimdiden teşekkürler..iyi çalışmalar..

Eklenen Resimler

inegöllü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 23:47   #13
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inegöllü Mesajı Göster
1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım..

Yapabilirseniz tabi ki, çiftlik gübresi kullanabilirsiniz, ama gübremelerden ziyade önce diğer bakımlarını da aksatmamanız gerekir bakım sadece gübreleme değildir.

2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim..

Şayet fidanların özüne gövde kurdu girmişse bu kurtları yok etmeniz gerekir, kuruyan kısımları kesiniz, (kesilecek yerleri işaretledim altta resimlerde.) Kurt kesilecek yerinde altına gitmişse bir tel yardımıyla kurdu öldürmeye çalışın, ya da insektisit enjekte ederek öldürmeye çalışın.

3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz....

Budanacak kıvama gelmemiş demeniz söylenecekleri de dinlemeyeceksiniz diye algıladım.
Budamasız bir fidan dahi düşünemiyorum, budama daha çüğürden başlar ve fidanın gelişimine göre budamalar değişir.

4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım...

Bordo bulamacını sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan yapmalısınız.

5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım...
.
Baharda yaz sıcakları başladığı dönemde yapabilirsiniz.

Bu bölgelerden kesiniz ve aşı macunuyla kapayınız.

Name:  PA140003.jpg
Views: 1314
Size:  62.8 KB

Name:  PA140004.jpg
Views: 1454
Size:  63.1 KB

Name:  PA140005.jpg
Views: 1341
Size:  62.7 KB

Name:  PA140007.jpg
Views: 1457
Size:  63.6 KB

Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.

Eski 16-10-2012, 19:02   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-10-2012
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.[/QUOTE]

sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?

inegöllü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 19:22   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.

sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır
yoksa fidanın ana gövdesinemi?[/QUOTE]

Sorunuz bana değil ama cevaplayabilirim,tepe vurması yapılması için öncelikle patlamış ya da patlıyacak olan filizlerden birinin lider olarak bir yıl büyütülmesi gerekir,2. yazında liderin büyümesi için ona rakip olan diğer dallar temizlenir ve mart gibi 1.30cm-1.50cm civarı tepesi vurulur. 3. yaz dönemi yan dal yapmaya teşvik edilir.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 00:14   #16
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Kuruduysa kesin şimdiden ama o dalları yakarsanız iyi olur. Larvaları bahçede tutmaya gerek yok. Şu mesajı da okumanızı tavsiye ederim.

Eski 07-10-2012, 21:14   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-10-2012
Kıyı karadeniz

Merhaba değerli arkadaşlar.Aşılı ceviz ağacına ilgim 2 sene kadar önce başladı halbuki karadenizliler fındık bahçelerinde ceviz yetiştiriler; ancak bu ceviz çetin ceviz dediğimiz kabuğundan ayrılmayan, kalın kabuklu, genelde verimi düşük,Randımansız ,tohumdan yetişen ceviz ağaçlarıdır ve genelde budanmaz.

1 yıllık internetten yaptığım araştırmalar neticesinde Ordu/Ünye de denize 20 m yükseklikte yine fındık bahçesinin içine 10 adet kaman1 ve 5 adet chandler cevizi diktim.Ancak anladım ki bahçenin içinde ne kadar yaparsam yapayım verim elde edemeyeceğim.

Sırf ceviz yetiştirmek için Ordu/ünye ya da Samsun/terme de yine deniz seviyesinde 5-10 dönüm civarı bir tarla bakıyorum.Ancak yaptığım araştırmalarda vardığım genel kanı daha çok yerli çeşitlerin bu belgede yetiştirebileceği.Açıkçası Kaman1-Chandler-Pedro çeşitlerinden ceviz yetiştirmek niyetindeyim.Zira kıyı kesiminde yetiştirilen yerli cinslerin verimi ve meyve kalitesi beni tatmin etmedi.

Bu saydığım cinslerin deniz seviyesinde(20m-50m yükseklite olabilir)yetiştirilip yetiştirilemeyeceği hakkında yardımınıza ihtiyacım var.
Selamlar....

Shehzade52 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2012, 00:02   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Özelden de belirttiğinize göre bölgenizin kışlarıda yazlarıda ılımansa öncelikle pedro daha sonra chandler öneririm.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025