agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-05-2014, 18:17   #1
Ağaç Dostu

TreeKing's Avatar

Giriş Tarihi: 19-08-2013
tam olarak ne aşısı çıkaramadım?

TreeKing Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 18:16   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-04-2014
Sn necip1963 lilium ve çamtepe teşekkürler

esen-akasya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 12:50   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-02-2014
Galeri: 3

arkadaşlar burda yaklaşın 10-12 adet dişi çiçek var ağacın diğer dallarında kesinlikle böyle bir çiçeklenme yok diğerleri 2-3 adet ve bunlar meyveye dönmeye başladı bunun sebebi ne olabilir

gölbekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 22:19   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gölbekli Mesajı Göster

arkadaşlar burda yaklaşın 10-12 adet dişi çiçek var ağacın diğer dallarında kesinlikle böyle bir çiçeklenme yok diğerleri 2-3 adet ve bunlar meyveye dönmeye başladı bunun sebebi ne olabilir
Sn. gölbekli cevizin cinsi nedir , benzer bir durum bende de var. Pedro cinsi ceviz ağacımda birkaç tane çok çiçekli dalcıklar var sanki salkım gibi.

cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 12:52   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-02-2014
Galeri: 3
resmin boyutlarını ayarlayamadım kusura bakmayın ya

gölbekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 21:42   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Arkadaşlar bir haber gözüme çarptı. 20 dekar ve üzerinde bahçesi olup çks belgesi olanlara % 50 hibeli en az 18 beygir gücünde bahçe traktörü alınabiliyormuş. Hani 50 bin liralık traktörü 25 bin liraya almak var.Ceviz dostları arkadaşlara duyurulur.İnternetten araştıralım bayilere soralım.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2014, 17:09   #7
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Arkadaşlar bir haber gözüme çarptı. 20 dekar ve üzerinde bahçesi olup çks belgesi olanlara % 50 hibeli en az 18 beygir gücünde bahçe traktörü alınabiliyormuş. Hani 50 bin liralık traktörü 25 bin liraya almak var.Ceviz dostları arkadaşlara duyurulur.İnternetten araştıralım bayilere soralım.
Teşekkürler, şöyle birşey buldum. Acele etmeli

» Tarımda 41 makine ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği Tarım Dünyasından: Ali Ekber Yıldırım
"Başvurular 1 ayda yapılmalı
Hibe desteğinden yararlanmak isteyenler bu tebliğin yayımı tarihinden yani 10 Mayıs 2014′te başlamak üzere elektronik ortamda veya şahsen 30 gün içerisinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü veya yetkilendirilen ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor."

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2014, 19:11   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Arkadaşlar 9 haziran son gün yarın akşama kadar bitiyor.En az 20 da kendi bağ bahçesi ve 5 da sebze serası olanlar kuyruk mili gücü 4-47 kw 4x4 veya 4x2 olan tarla tipi olmayan bahçede çalışabilecek şekilde normal traktörden daha az güce sahip % 50 hibe destekli müracatı sona eriyor.Ceviz dostlarına duyrulur.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 00:30   #9
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Name:  gümenek bambu 002.jpg
Views: 1974
Size:  42.9 KB

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 13:49   #10
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Güzel, yandal verimli bir cinse benziyor, gözlenmeye değer, 30-40 yaşındaysa iyi bir bakımla iki yıllık gözlem yeterli bence.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 15:55   #11
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Güzel, yandal verimli bir cinse benziyor, gözlenmeye değer, 30-40 yaşındaysa iyi bir bakımla iki yıllık gözlem yeterli bence.
Nail abi aşısız olarak gördüğüm ve yan dal verimi olan bir ceviz, cevizinin tadına da baktım çok güzel.
Bu sene her yerde olduğu gibi aşısız cevizlerin hepsi yandı ( bazı aşılı çeşitlerde dahil ) ve hiç ceviz yok, bu ağacı görünce bende çok şaşırdım ve İç rengi de açık.

Eski 25-05-2014, 22:03   #12
Ağaç Dostu

hdoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
[QUOTE=gökhan07;1287883]Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Sayın gökhan07, hasat tarihindeki ortalama tane ağırlığı konusunda bilgi varmı? Benzer bir ağacıda ben eklemiştim, ancak daha sonra sahibi ile görüştüm, hasat zamanı meyvelerinin küçük olduğunu söyledi, salkım cevizlerin hemen hepsinde olduğu gibi.

hdoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 22:14   #13
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

[QUOTE=hdoğan;1288082]
Alıntı:

Sayın gökhan07, hasat tarihindeki ortalama tane ağırlığı konusunda bilgi varmı? Benzer bir ağacıda ben eklemiştim, ancak daha sonra sahibi ile görüştüm, hasat zamanı meyvelerinin küçük olduğunu söyledi, salkım cevizlerin hemen hepsinde olduğu gibi.
Sayın hdoğan, cevizleri çok büyük değil gibi ama verimli bir çeşit. Tane ağırlığına bu sene bakacağım. Geçen sene ki cevizleri yanıltabilir. Ağacın sahibi cevizlerinin hepsinin küçük olmadığını söyledi.
Erkek çiçekte sürekli açıyor sanırım, hem verimli bir çeşit, yan dal verimli, hemde diğer çeşitlere tozlayıcı olursa çok güzel olur.

Eski 26-05-2014, 01:17   #14
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Ağacın sahibi cevizlerinin hepsinin küçük olmadığını söyledi.
Ceviz cinslerinde standart meyvası olmayan türler pek tutulmaz, ama bir dalda 16 -17 dişi çiçek görülebiliyorsa bu cins gözlem altına alınıp iyi bir bakımla takip etmeye değer diye düşünüyorum.

Hayırlısı olsun

Hiç bir şey olmasa bile bu dönemde erkek çiçek oluşumu gözlenmişse iyi bir dozlayıcı olur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 20:59   #15
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Dün paylaştığım yandal verimli cevizin başka fotoğraflarını paylaşmak istedim.
Dün çektiğim resimde ki cevizler tozlanmış ve yaklaşık erik büyüklüğünde.

Bugün tekrar fotoğraf çekmeye gittiğimde hala dişi çiçek açtığını gördüm ve dişi çiçeklerin üzerinde erkek çiçeklerde mevcut, sanırım kendi kendini tozlayan bir çeşit ve bu tarihte erkek çiçek oluşumu gösteriyorsa chandler, fernor, fernette, franguet, vb. bir çok çeşidi tozlar.

Gördüğüm kadarıyla çok ta verimli bir ceviz.

Eğer ceviz standartlarına uygun ise, bu cevizi 2-3 yıl kadar takip edip seleksiyon çalışması yapmayı, patent alıp ve tescil ettirmeyi düşünüyorum.

Amacım, eğer her şey yolunda giderse Ülkemize yeni bir tür kazandırmak.

Name:  ceviz yandal 001.jpg
Views: 1798
Size:  52.5 KB
Gövdenin alt kısmı daha da kalın.

Name:  ceviz yandal 002.jpg
Views: 2224
Size:  47.6 KB

15 cm aralıklı salkım şeklinde ki oluşumlar, ayrıca dişi çiçeklerin üzerinde ki erkek çiçek oluşumları.

Name:  ceviz yandal 003.jpg
Views: 2279
Size:  41.3 KB

Üzerinde 16-17 adet dişi çiçek saydım.

Name:  ceviz yandal 007.jpg
Views: 5676
Size:  36.8 KB

Name:  ceviz yandal 008.jpg
Views: 3446
Size:  38.8 KB

Eski 25-05-2014, 21:08   #16
Ağaç Dostu

karaçepiş's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2012
maşallah maşallah

karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2014, 23:48   #17
Ağaç Dostu

Görüntüler gerçekten çok güzel,ağaç hangi ilde acaba?

Eski 25-05-2014, 23:58   #18
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
Görüntüler gerçekten çok güzel,ağaç hangi ilde acaba?
Sayın cetiner ağaç tokat'ta. Rakım 600.
3-4 yaşında iken 1200-1300 rakımlı bir köyden getirilip dikilmiş.

Eski 26-05-2014, 00:16   #19
Ağaç Dostu

Sn. gökhan07; belki de yeni bir çeşide vesile oluyorsunuz. Umarım ilerleyen zamanlarda ağaçla ilgili bilgiler paylaşırsınız. Sağlıcakla kalın...

Eski 26-05-2014, 00:44   #20
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
Sn. gökhan07; belki de yeni bir çeşide vesile oluyorsunuz. Umarım ilerleyen zamanlarda ağaçla ilgili bilgiler paylaşırsınız. Sağlıcakla kalın...
Sayın cetiner, ağaçla ilgili tüm detayları buradan paylaşacağım.
Yaprak dökme zamanı, hastalıkları, dişi-erkek çiçek zamanları, kabuklu, kabuksuz ve iç meyve ağırlıkları gibi bilgileri paylaşacağım. Bende sabırsızlıkla bu cevizle ilgili, ilk adım olan hasat zamanını bekliyorum.

Eski 26-05-2014, 01:28   #21
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Nail abi, standart meyve yapısı olmasa da, salkım ve yan dal verimli ve söylediğin gibi bu dönemde erkek çiçek oluşumunu gösterip ve her yıl bu oluşum gözlenirse ve bir çok çeşidi tozlarsa, tozlayıcı olarak uç dalda meyve veren, verimsiz çeşitler yerine böyle bir tozlayıcı dikmek bana daha mantıklı geliyor. ( Kendine de verimli )

İyi bir tozlayıcı bile olsa verdiği ceviz miktarı yabana atılacak gibi durmuyor.

Cevizlerini iç piyasada ya da kendi ihtiyacımız olarak değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. ( Cevizleri çok lezzetli )
İnşallah beklediğimiz gibi sonuçlar alırız.

Eski 26-05-2014, 04:00   #22
Ağaç Dostu

TreeKing's Avatar

bizde de biz ceviz var soğuktan hiç etkilenmedi, farkedemedim ya geç uyandı ağaç ya da soğuklara karşı aşırı dayanıklı. Geçen sene baya ceviz verdi bana göre ama standartı kaçtır bilmiyorum, bu sene dinlenmede bana göre çünkü ceviz yok denecek kadar az. Ceviz Kırşehir' de bizim bahçemizde, bu işlere yeni merak saldığımdan bende bir rapor hazırlarım ilerleyen dönemde

Eski 26-05-2014, 22:43   #23
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-10-2012
Forumu ısıtalım biraz,

Bunlarda bizim köyden,
Fotoğraflar geçen yıl çekildi.

Soldaki iri ceviz Köyün en verimli ağacına ait. Bu yıl 30 mart tarihinde gerçekleşen dondan etkilenmeyen ender yerli çeşitlerden. Meyveleri çok iri, boyu : 46 mm, eni 40 mm, kabuklu ortalama ağırlığı 21 gram.
Bu çeşiti inşaallah chandler ile çaprazlamayı düşünüyorum. Amaç yerli çeşidin meyve ağırlığı, verimi ve lezzetini, chandler in da iç kalitesi ve yandal verimini elde etmek.

Peki kontrollü-çarprazlama ile yeni türlerin üretim nasıl yapılıyor:

Internetten öğrendiğime göre, dişi çiçekler (yerli türde) açmadan önce toplam 50 adet (ne kadar fazla olursa şans o kadar artıyor) dalında iken birer birer kağıt torbaya alınıyor ve ağzı paket lastiği ile sarılıyor. Dışardan toz almasın diye.
Sonra erkek polenler (Chandler türüne ait) bir şırıngaya çekilip poşetin içine püskürtülüyor. Erkek çiçekler genetik olarak daha baskınlar. Yani bir ağaçtan alıp diktiğiniz cevizler büyük ihtimalle toz veren ve belirsiz olan babasına çekecektir. Bu yüzden tohumdan ürettiğimiz cevizler, tam olarak meyva alınan ağaca benzemiyor.
Annesi yerli tür ve babası chandler olan bu Meyvelerin oluşumu tamamlandığında poşetler açılıp bu cevizler sonbaharda ekiliyor.
Ertesi yıl çıkan bu 50 çöğürün; en hızlı büyüyenleri, iç kalitesi yüksek olanları, geç çiçeklenenleri, hastalıklara dayanıklı olanları yeni bir tür olarak tescil ediliyor.
Uzun süreli bir çalışma olacak ama inşaallah bu zahmete değecek gibi.

seayden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 00:05   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seayden Mesajı Göster
...
Ertesi yıl çıkan bu 50 çöğürün; en hızlı büyüyenleri, iç kalitesi yüksek olanları, geç çiçeklenenleri, hastalıklara dayanıklı olanları yeni bir tür olarak tescil ediliyor.
Uzun süreli bir çalışma olacak ama inşaallah bu zahmete değecek gibi.
çogürden büyüyen fidanin illk meyvasını en iyi drumda 10 yıl sonra görürüz -normalde, bu sürecı kısaltmanın yolu nedir acaba..kesin var amerikan"ın bir yöntemi

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 21:20   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
çogürden büyüyen fidanin illk meyvasını en iyi drumda 10 yıl sonra görürüz -normalde, bu sürecı kısaltmanın yolu nedir acaba..kesin var amerikan"ın bir yöntemi
Görüşünüz için teşekkürler.
4'üncü yılda ürün veremeyenler direk çöpe gidecekler.
Süreyi kısaltmak için bir yıl sonra çögürlerden aşı kalemi alıp olgun ağaçlara aşılanırsa, üç yıl sonra tam verimdeki hali ortaya çıkabilir belki.
Selamlar.

seayden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 22:45   #26
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Yan dal verimli olan ceviz sahibiyle bugün uzun uzun konuştuk.
Her yıl böyle salkım vermediğini söyledi ve salkım şeklinde olmaması daha iyi, en azından meyveleri çok küçük olmaz.

Aslında tahmin ettiğim gibi verimli ceviz ağaçları strese girdiği zaman böyle oluşumlar gösteriyor ve böyle oluşumları bu sene pedrolarda da gördüm. Böyle salkım oluşumunu soğuk geçen 2012 ve 2003-2004 yıllarında tekrar göstermiş.

Geçen yıl ağacın yaklaşık 100-150 kilo cevizini satmış, benim geçen seneden kalan gördüğüm cevizleri küçüktü, alıcının cevizlerini seçip, büyüklerini aldığını söyledi ve tahminimce iç ağırlığı 6-7 gram.

Bugün tarttığım ( elde kalan küçük cevizlerden ) iç ceviz ağırlığı 5 gram geldi ve cevizleri güneşin altında kurutmuşlar.
Saklama ve kurutma şartlarını düşünürsek, iyi saklanmamış ve iyi kurutulmamış.
Tahminimce chandler zamanlarına yakın bir tarihte açmış. ( önce ya da sonra )

Meyveleri kelebek ve horoz olarak çıkıyor. ( saklama şartları ve kurutma şartları etken olabilir )
İç beyazlığı çok güzel görünüyor, sağ ve sol da bulunan ceviz bahsettiğim yan dal verimi olan ceviz, en az chandler kadar beyaz. ( Hasadı her yıl sırıkla yapılıyor, yani bir sonra ki senenin meyve gözleri
zarar görüyor )

Name:  iç beyazlık 004.jpg
Views: 1231
Size:  23.9 KB

Name:  iç beyazlık 006.jpg
Views: 1229
Size:  24.7 KB

Name:  iç beyazlık 008.jpg
Views: 1235
Size:  30.3 KB

Düzenleyen gökhan07 : 28-05-2014 saat 01:22
Eski 28-05-2014, 09:29   #27
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-03-2013
selam

[QUOTE=gökhan07;1288937]Yan dal verimli olan ceviz sahibiyle bugün uzun uzun konuştuk.
Her yıl böyle salkım vermediğini söyledi ve salkım şeklinde olmaması daha iyi, en azından meyveleri çok küçük olmaz.

Aslında tahmin ettiğim gibi verimli ceviz ağaçları strese girdiği zaman böyle oluşumlar gösteriyor ve böyle oluşumları bu sene pedrolarda da gördüm. Böyle salkım oluşumunu soğuk geçen 2012 ve 2003-2004 yıllarında tekrar göstermiş.

Geçen yıl ağacın yaklaşık 100-150 kilo cevizini satmış, benim geçen seneden kalan gördüğüm cevizleri küçüktü, alıcının cevizlerini seçip, büyüklerini aldığını söyledi ve tahminimce iç ağırlığı 6-7 gram.

Bugün tarttığım ( elde kalan küçük cevizlerden ) iç ceviz ağırlığı 5 gram geldi ve cevizleri güneşin altında kurutmuşlar.
Saklama ve kurutma şartlarını düşünürsek, iyi saklanmamış ve iyi kurutulmamış.
Tahminimce chandler zamanlarına yakın bir tarihte açmış. ( önce ya da sonra )

Meyveleri kelebek ve horoz olarak çıkıyor. ( saklama şartları ve kurutma şartları etken olabilir )
İç beyazlığı çok güzel görünüyor, sağ ve sol da bulunan ceviz bahsettiğim yan dal verimi olan ceviz, en az chandler kadar beyaz. ( Hasadı her yıl sırıkla yapılıyor, yani bir sonra ki senenin meyve gözleri
zarar görüyor )
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++++++++++++

bu sene ki hasattan kuru ceviz alabilirmiyiz acaba bir kaç kilo olsa yeter. iyice kurumasına gerek yok gelince uygun şartta kuruturuz.

özellikle tozlama olarak çok işe yarayacak gibi duruyor bahçede bir kaç ağaç iyi olur diye düşünüyorum.

aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 12:23   #28
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Sayın aksazli, her sene böyle oluşum göstermiyor, tozlayıcı olur mu şuan için bir şey söylemek erken.
Ayrıca tohumdan dikilen ve çıkacak olan çöğürler anacın aynısı olmaz. Aşı ile üretmek lazım.
Bu ceviz ile ilgili en az 2-3 yıl gözlem gerekiyor.
Saygılarımla.

Eski 30-05-2014, 11:40   #29
Ağaçsever

obahar's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2011
ceviz

mart ayında yaptığım aşıların bağını çözdüm

Eklenen Resimler

obahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 19:16   #30
Ağaç Dostu

TreeKing's Avatar

kabuk aşısı mı yoksa ortadan yarma aşımı?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025