![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
16.11.2015 Bölgedeki cevizlerin durumu2 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
270. Bu gün 19 Kasım 2015 Perşembe. Sabah biraz geç yola çıktım çünkü yol üzerindeki bir keresteciden dikeceğim ağaçlar için kazık ısmarladım boyları 2 m. bunun 50 cm toprağa girse geriye 1,5 m kalacak, bu yükseklikte 2 nci sene ağacın uzayacağı dal uzunluğunu bağlamaya yeterli olacaktır. Ek siparişleri de verdim bu nedenle 8 çukur daha kazdım. Yan komşunun havuzuna çeşmenin suyunu aktardık. Kamera sistemi ile uğraştım. Eve böcek ilacı yapacaktım pompanın contası esnekliğini kaybetmiş yapamadım. Artık hava erken kararıyor saat 17,00 de kararmış oluyor. 271. Bu gün 23 Kasım 2015 Pazartesi. sabah bahçeye giderken yol üzerinden 94 adet 2 m.lik herek aldım. Gün boyunca açılan çukurlara koyun gübresi döktüm ve açtığım çukurları saydım 8 adet fazla açmışım şimdi siparişi artırmam lazım. Cevizler komple yapraklarını döktü. 272. Bu gün 29 Kasım 2015 Pazar. Sabahtan bahçeye vardım çünkü dün Fidancı ile görüştüm ve bana Salı günü fidanların elime geçeceğini söyledi. Dikim için bazı hazırlıkları yapmam lazım vakit kaybetmek istemiyorum. Fidanların kökleri fazla dışarıda kalmamalı diye düşünüyorum. Bu nedenle daha önceden aldığım 2 m lik herekleri açtığım çukurlara dağıttım, bu arada gerçekten 8 adet fazla çukur açmışım hayırlısı. Öğleden sonra can suyu için hortumları ayarladım, ek malzemelerde eksikliler vardı onları almam lazım, bahçenin boyu 200 m olduğundan dolayı hortumu taşımak zor oluyordu o nedenle aşağıdan ve yukarıdan sulayacak şekilde hortumu 2 parça yaptım. Fidanları bağlamak için özellikle eski bez parçalarından kestim bunlar fidanda iz yapmıyor. 2 adet kürek ayarladım ve bir adam tuttum. Kökleri budamak için budama makası ve hijyen için fıs fıslı 1/5 çamaşır suyu katılmış su hazırladım. Ağaçları beyaz silikonlu boya ile boyamak bana pek mantıklı gelmedi. Sonuç olarak hiç zaman kaybetmeden ağaçları dikmemiz lazım. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
273. Bu gün 30 Kasım 2015 Pazartesi. sabah 08,30’da babam geldi ve onunla beraber Kargoya gittik saat 08,45’te fidanları aldık. 2 paket yapmışlar, altlarını siyah naylonla bantlamışlar. Fidanlar küçük gelir diye korkmuştum ancak Fernorlar ile Franqutte en az 1,5m -2 m boyunda diğerleri daha kısaydı. Ronde’lere göz aşısı yapmışlar diğerlerinde kalem aşısı İngiliz dilcikli aşı vardı . Hiç vakit kaybetmeden bahçeye vardık. Köyden bir de adam tutmuştum, saat 10,30 ile 13,30 arasında 76 adet fidanı diktik. Tabi ben daha önceden çukurları ve sulama sistemini ve kazıkları hazırlamıştım biz şöyle yaptık; bir kişi tuttu 2 kişi toprakla doldurduk dikmeden önce köklerinde budama yaptım ve bir de budama makasını fıs fısla çamaşır suyu karıştırılmış su ile her seferinde dezenfekte ettim. Tepelerini vurmadık, 2 m kazık (herek) diktik, toplam 3 saatte dikmeyi bitirdik, dikerken aşı yerini kapatacak şekilde kümbet yaptık, daha sonra su verdik ve arkasından tekrar 5-6 kürek toprak attık. Amacımız köklerin soğuktan donmasını engellemekti. Bu şekilde kümbet yapmamın tek sakıncası aşı yerinin toprak altında kalması ve aşı yerinde mantar oluşmasıydı ancak çoğu yere sordum ve forumda inceledim baharda aşı yerlerini açarsam herhangi bir sorun olmazmış, ben de iyi ki kümbet yapmışım çünkü fidanları diktikten 2 gün sonra hava sıcaklığı -9’a düştü. Fidanlar 65 adet Fernor, 5 adet Ronde, 2 adet Fernette, 2 adet Meylanise, 2 adet Franquette. Fazladan açtığım 8 adet çukur boş kaldı onları da baharda dikerim. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Son Söz Sayın Ağaçlar.net ceviz yetiştiriciliğiyle uğraşan arkadaşlar; ceviz bahçesi kurmayı düşündüğüm ve uygulamaya geçtiğim üç yıl içerisinde yaptıklarımı, düşündüklerimi ve araştırmalarımı sizlere aktarmak istedim. Bunları niye yaptım? Diyorum ki hem bu bilgiler kalıcı olacak hem de yeni ceviz bahçesi kuracak olanlara belki bir ışık tutacak. Eğer sabredip de tüm yazdıklarımı okuduysanız, detayların içinde çok önemli bilgilere ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Ben bu işe başlamadan önce böyle bilgilere ulaşamadığımdan dolayı yanlış çeşit seçtim ve 3 yılım boşa gitti. Notlarım burada bitiyor. Saygılar. Düzenleyen patara67 : 21-01-2016 saat 00:04 Neden: imla hatası |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2015
|
Sn. Patara67, Yazdıklarınızın tamamını okudum ve gerçekten ceviz bahçesi kurmak isteyenlere yol gösterecek nitelikte. Çok emek vermişsiniz, Allah emeklerinizi boşa çıkartmasın inşallah. Bol ürünler alırsınız. Ankara'da ikamet ediyorum yolum Ayaş tarafına düşerse bahçenizi görmek isterim. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-07-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-11-2014
|
Sayın Patara Başınıza gelenlerin çoğu başına gelmiş bir kişi olarak size yaşadığınız bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.Satır aralarında o kadar değerli bilgiler var ki ceviz bahçesi kuracakların mutlak en baştan okuması gereken yaşanmış bir kaynak vazifesi görüyor.Konu hakkında biliyorum edasında yanlış bilgi veren o kadar çok kişi var ki yaşadığında seni ne kadar yanlış yönlendirdiklerini sonradan anlamak insanı ister istemez çok üzüyor. Çok değerli paylaşımlarınıza bile konu ile uğraşıp yazılarınızı okuyup bir teşekkürü fazla görenlerin bu kadar az olması ikinci bir üzüntü noktası.Saygı ve selamlarımla |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2008
|
Alıntı:
|