![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Aşılama konusunda aşı yapma yeri ve kesik atma yeri (Sadece kesildiğinde ağacın acı suyunu tahliye için gereklidir ağaç ağlamazsa gerek yoktur) ideal yükseklik kişiden kişiye ve ağaçtan ağaca değişir. Teknik bir gözle bakmak gereklidir ki ideal taçlandırma, ertesi yıl tutmayan aşıyı tekrarlama, hayvanların verebileceği zararlar gibi, ağacın var olan taç yüksekliği, bahçe sahibinin istediği taçlandırma mesafesi, aşıya vereceğiniz taçlandırma yüksekliği gibi faktörlerle değişebilir. Bu durumda ben şunu yaptım oldu demek sadece belli metotlara bağlı kılar ki bu da bir kişinin bildiği metodu tüm memlekete yanlış uygulamak demektir. Burada teknik bakışı bizim yaklaşımımızı belirleyecektir ve yerel ezber bilen klasik aşıcıların durumuna düşülür. Aşının onlarca metodu var ve tek metoda mahkum insanlar hep akıl karışıklığı yaratıyorlar oysa aşıcı aşıyı tüm faktörlere en iyi tutacak, aşı sahibini memnun edecek, ağaca en ideal durumu ortaya koyacak, verimi en iyi planlayacak, tutma oranını yüksek düzeyde tutacak şekilde işi teknik zekasıyla yorumlayabilecek donanıma sahip olmalıdır. Ayrıca Gökhan hocamında farkettiği gibi ilerleyen yıllarda howardın yanlış aşı olduğunu yerine chandler aşılanması gerektiğini anlayabileceği şekilde bahçe sahibinin menfaatine aşıladığı ağacın yanlış olduğunu anlayacak, iklimsel, yetiştiricilik açısından ve çeşidin oraya uyumu gibi konularda yorumlama yapacak teknik yetiştiricilik bilgisine de sahip olmalıdır. Zaman oluyorki ezbere aşı yapan insnaların yüzünden aşılama zamanını beklediğim yerlerde acele ettirmelerinden ve ağacını aşılatacak insanların paniklemelerine sebep oluyorlar. Ne çekiyorsak işi bilmeyen ezbercilerden çekiyoruz, bazende buralardaki mesajlardan yararlanıp aşı yaptığını sanan (bilenleri arkadaşları tenzih ediyorum) insanların kestiği ağaçlarla sahada karşılaşıyorum onların yarattığı yıkım daha acı oluyor. Düşününki bahçesinde yapılan yanlış fidan dikimi ve yanlış yapılan aşılar yüzünden dördüncü defa ceviz aşısı yaptığım kişilere rastladım. Belki on yıldır profesyonel aşı yapıyorsam da hala öğrendiğim yeni yeni püf noktaları oluyor. Aşıyı yeni öğrenen arkadaşlardan ricam bu işi uzmanların diline bırakmaları, zira buradaki mesajlarınızı yaptığınız yanlış olan şeyleri de sorgulamanız nedeniyle insanların okumasına ve belleğine yerleşmesine neden olunduğunu düşünüyorum. Gerekirse bir aşı atölyesi kurup bu işi eğitimli ve sistemli hale getirelim. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|