30-11-2013, 03:09
|
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2012
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan
Sayın Aksu TARIM, Maraş 18'in % 70- 80 yan dal verimli olduğu KSÜ'nin internet sayfasında yazıyor (Alıntı: Bu tipin ağaçları her yıl düzenli çok verimli, yan dal verimi % 70-80 olup......) Ayrıca Sayın Mehmet SÜTYEMEZ hocayı bizzat telefonla arayarak ta görüştüm doğruladı. Aynı sayfada 5 yaşındaki Maraş 18 lerin 7-13 kg ürün verdiği belirtiliyor. Yani ortalamada 5 yaşında 10 kg. Maraş 18 in 5 yaşında bu ürünü veremeyeceğini ben 5 yaşındaki kendi ağaçlarımdan yani 5 yıl sonra öğrendim.
Keşke en başında, sizin geçenlerde Tv kanalında belirttiğiniz gibi 5 yaşında ortalama 2-3 kg ürün vereceği belirtilmiş olsaydı. Ben belki yinede aynı fidanları dikecektim ama bilerek Chandler le aynı verimi veriyor yanılgısına düşmeden lezzetli, kaliteli ve gösterişli olması nedeniyle bilerek dikecektim. (7-13 kg çhandler içinde aynı veriler var.)
Sonuç olarak o internet sitesindeki o verilerin insanları yanıltmaması için bir an önce düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Maraş 18 in 5 yaşında ortalama 10 kg ürün vermesi mümkün değil çünkü. Ben biraz da hobi amaçlı ceviz bahçesi ile uğraşıyorum ancak sadece ceviz bahçelerine ümit bağlayan insanlar var...
Ayrıca 5 yıldan beri fidanlarımın hepsini Üçel Fidan dan alıyorum. Sanıyorum ortak kuruluşunuz tam emin değilim. Sağolsunlar 5 yıldır her konuda yardımcı oldular, merak ettiğim tüm soruları gerek telefonla gerek bizzat cevapladılar. Maraş 18 in yan dal verimi konusunu ve verim durumu konusunu sizin belirttiğiniz doğrultuda yani gerçekçi olarak verdiler. 8-10 yıldan önce ciddi bir verim beklenmemeli dediler. Ancak ben ilk fidanları ilk paragrafta belirttiğim bilgilere dayanarak almıştım.
Selamlar.
|
Doğan bey , evet Maraş-18 5 yaşında 1,5-4,5kg arasında meyve verir. Cahndler karşılaştırmanız ilk 10 sene için doğru yaklaşık 10 yaşına kadar Chandler daha fazla meyve verir bunun sebebi ise Cahndler çeşidinin yan dal verimli olmasıdır.bu 10 sene boyunca sürgünler gelişmeye devam edeceği için fazla yandal verimi olur fakat 10 yaşından sonra senelik sürgün boyları kısalacağından meyve verimi pek artamayacağı için 10 yaşından sonra Maraş-18 Chandlerden fazla meyve vermeye başlar..
Ayrıca o site de üniversitenin olduğu için pek karışma şansımız olmuyor biz kendi sayfalarımızda mümkün olduğu kadar net değerler veriyoruz.
|
|
|