View Single Post
Eski 29-11-2013, 22:59   #35
Aksu_Tarım
Yeni Üye

Aksu_Tarım's Avatar

Giriş Tarihi: 13-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan Mesajı Göster
Çeşitlerden en eski olanlar mart 2009 dikimi maraş 18 ler. Bu yıl dahil her sene diktiklerim var. 1 tanede 10 yıllık aşısız fidan vardı geçen sene dört dalına durgun göz aşısı yapmıştım bu sene dört dalıda çok keyifli sürdü. Rüzgardan kırılmasın diye uçlarından bir kısmını kesmek zorunda kaldım.
Kuvvetli ve hızlı gelişme bakımından şu ana kadar gördüğüm kadarıyla sütyemez 1 çok iyi uyum sağladı ve çok hızlı gelişiyor resimdeki sürgünden de anlaşılıyordur. ikinci senesi üzerinde 3 meyve var çok gösterişli görünüyor. Maraş 18 lerde şekil budaması nedeniyle diye düşünüyorum bu sene bazılarında 10-15 adet bazılarında 3-5, bazılarındada hiç yok. Önümüzdeki seneden itibaren bir miktar vermeye başlayacaklarını düşünüyorum
chandler in eski olanını geçen sene dikmiştim bu sene üstünde 5 adet meyve vardı kopardım. aktif tozlayıcı ceviz şu anda yok. franquetteyi bu sene diktim ama tozlanıyor bir yerden demekki. Gelişimi iyi Keyifli görünüyor. (rakım 1050) Bu nedenle aşısız olan 15 yerine ektiğim aşısız yeni fidanlarıda chandlere aşılamayı düşünüyorum. Kesin karar vermedim.
Kaman 1 i büyük ve tüplü fidan olarak 1 adet chandler e yardımcı tozlayıcı olarak dikmiştim. Bu sene kökünü tutuyor önümüzdeki senelerde görürüz durumunu.
Altay 1'i de 3 adet satanların anlattıkları gibiyse (ya tutarsa hesabı) ve deneme amaçlı diktim. (4. yılında eğer olumlu gelişmeler görmezsem aşılayarak değiştiririm düşüncesi ile)
Özellikle maraş 18 in belirtildiği gibi % 70-80 yan dal verimli olup olmadığını merak ediyorum. Şu ana kadar bunu anlayamadım. Sürgünlerin sadece ucunda var bunun nasıl anlaşılacağı konusunda bilgisi olanladan yardım bekliyorum. Yani ağaca bakınca nasıl anlarız yandal veriminin yüksek olup olmadığını.
Gelişmeleri ve aradaki farkları görebildiğim kadarı ve elimden geldiğince anlatmaya çalışırım. Selamlar

Sayın Doğan Bey; Maraş 18 çeşidi ile ilgili %70-80 yan dal verimli olduğunu nerden duydunuz.. zira yerli çeşitlerin hemen hepsi dal ucu verimlidir. yan dal diktiğiniz çeşitlerde chandlerde görebilirsiniz.. ayrıca değinmeden geçemeyeceğim altay cevizinide bu sene vakit kaybetmeden chandlere çevirmenizi öneririm

Aksu_Tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön