![]() |
|
|
|
#11 |
|
Aðaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2013
Þehir: ankara
|
altay ceviz verimi hakkýnda
deðerli arkadaþlar altay ceviz hakkýnda þimdiye kadar olumlu olumsuz bir çok eleþtiri yapýldý.olumlu eleþtiri yapanlar altay ceviz fotolarý ve onlarýn yapmýþ olduðu açýklamalar, vermiþ olduðu bilgiler doðrultusunda kanaatlerini belirtmiþlerdir.olumsuz açýklama yapanlar ise þu ana kadar yetiþtirilip gözlemlenen ceviz çeþitlerinin verimliliðini esas aldýklarýndan,yetkili uzman kiþilerin yapmýþ olduðu araþtýrma ve deðerlendirmeleri göz önünde bulundurduklarýndan böyle bir kanaate varmýþlardýr. her iki görüþünde haklýlýk payý mutlaka vardýr.ama birde gerçekler vardýr.daha önceki mesajlarýmda belirttiðim gibi ben gidip gördüm.önce bahçe sahipleri bu iþe yeni baþladýklar için cevizle ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi olduklarýný düþünmüyorum.bunun sonucu olarak esas ceviz tohumlarýnýn geldiði bölgedeki yetiþtiricilerin abartýlý rakamlarýný baz alarak açýklama yaptýklarýný düþünüyorum(4 yaþýnda 25kg,8 yaþýnda 150kg gibi)çünki kendilerinin 4 veya 8 yaþýný geçipte hasat olmuþ hiç bir aðacý yok.býrakýnýz 25 kiloyu yarýsýný dahi verecek bir çeþit yoktur.ama þu varki bildiðimiz gibi bu cevizin yetiþtiði rusya yakýn bir tarihe kadar dünyaya kapalý olan bir bölge idi.bu bölgede araþtýrma yapýlýp ortaya çýkarýlmamýþ bir ceviz çeþiti olamazmý diye düþünüyorum.eðer böyle verimli bir çeþitin varlýðý kanýtlanýrsa olumsuz olarak yapmýþ olduðumuz eleþtirileri haksýz yere yapmýþ olmazmýyýz ?hemde tohumdan ekilen cevizin verimsiz olacaðý konusundaki araþtýrmanýn ne derece saðlýklý olacaðý bizi düþündürmeyecekmi?býrakalým 4 yaþýnda 25kg ,5kg dahi verse ülkemiz için bir kazançtýr.çünki henüz bu verimi 4 yaþýnda verecek ceviz çeþiti yoktur veya çok azdýr.üstelik siteden edindiðimiz bilgiler doðru ise bodur olmasý nedeniyle birim alana dikilecek aðaç sayýsý çok olacagýndan verimde bir okadar artacaktýr.zaten benim oraya gidiþ sebebim videoda yayýnlanan çiçeklenmiþ görüntüleri görmekti. benim gittiðimde ise cevizler iri bir fýndýk büyüklüðünü aþmýþtý.benim gördüklerim sadece 6,7 aðaç gibi sayýdaydý.diðerlerini aðacýn geliþimi için kýrdýklarýný söylemiþlerdi.video görüntülerine baktýðýmýzda bu çiçeklenmeyi oluþturabilecek hiç bir çeþit yoktur,var isede ben bilmiyorum.bu çiçeklerin meyveye dönüþümüde gayet iyi idi ama þu andaki durumu bilmiyorum en kýsa zamanda gidip görüntüleyip mesajlarýma yansýtacaðým. deðerli arkadaþlar eleþtirilerimizi yapalým ama aþýrýya kaçmayalým.ülkemiz böyle bir verimliolduðu söylenen bir çeþitle buluþacaksa bunu engelemeyelim.zaten sonuç kýsa bir süre sonra hasat mevsiminde belli olacaktýr.hepinize iþlerinizde hayýrlar ve kolaylýklar diliyorum.saygýlarýmla. |
|
|
|
|
|