agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-11-2013, 13:21   #1081
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-06-2013
bu işte para yok deyip vazgeçtirmek degil niyetim, bilhasa daha çok ekelim diyorum. az yeri olan için en uygun yatırım bence. 5-10 bin dekarım olsa en hızlı geri dönüşümu olan tek yıllık mekanize tarım yaparım bugday arpa mısır, az tarla olunca mecbur yüksek degeri olan riskli işlere atlıyoruz

formullaone ve ermana beğendi.
karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 13:24   #1082
Ağaçsever

adalet's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
ceviz eylem planında orman bölge müdürlükleri köylülere ceviz dağıtacakmış diye duydum, bu da cevizin artık eski rağbetini düşürecek gibi görünüyor. Badem dikilse acaba nasıl olur. sonuçta su istemiyor ve verimi yüksek.

adalet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 13:56   #1083
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
bu işte para yok deyip vazgeçtirmek degil niyetim, bilhasa daha çok ekelim diyorum. az yeri olan için en uygun yatırım bence. 5-10 bin dekarım olsa en hızlı geri dönüşümu olan tek yıllık mekanize tarım yaparım bugday arpa mısır, az tarla olunca mecbur yüksek degeri olan riskli işlere atlıyoruz
Bu konuda haklısınız.Burada 500-1000 dekar civarı çeltik üretimi yapan çiftçiler var,bu kişiler ceviz'e yatırım yapıp 5-6 yıl beklemez.Her yıl çeltiği ekip 50-100 bin tl parasını kazanır.

Çeltiği örnek olarak verdim,başka üründe de durum aynı,500 dekar buğday-ayçiçeği arazisi olan senede 20-40 bin kazanıp bana yeter diyor.Riske girmekten çekiniyor.Ya da,ben o kadar masraf yapıp bir de üstüne 5-6 yıl bekleyemem diyor.

Bu arazisine ceviz dikse,içine başka ürün dikemez,dikse bile işçiliği çok zor olur.5-6 yıl bu araziden para kazanamaz,üstüne de ceviz alana kadar dekar başı 1.500 tl masraf yapar.Bu masrafa da kaç kişi dayanabilir? Çok az kişi.

ncp1963, karabuz ve ermana beğendi.
formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 14:06   #1084
Ağaçsever

adalet's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2013
sayın formullaone,

Cevizle beraber su istemeyen ne ekilebilir **** dikilebilir. Hem cevize zarar vermeyecek, hemde sonradan dikilen **** ekilen ürüne zarar vermeyecek ?

adalet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 14:29   #1085
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Sayın formullaone bir de düşününkü ektiğiniz fidanlar bölgeye uygun değil veya alınan fidanlar aşısız, ismine doğru değil.Bu durumda olanlarda vardır.Allah korusun onca emek para boşa gider.Bence burda Bakanlığın devreye girmesi gerekir.Eğer böyle fidan satan varsa sicil oluşturulmalı fidanı alacak kişi fidanı almadan tarım bakanlığından firma kişi sicilini sorgulaya bilmeli.

formullaone beğendi.

Düzenleyen 06doğaci : 05-11-2013 saat 15:06
06doğaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 14:46   #1086
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet Mesajı Göster
sayın formullaone,

Cevizle beraber su istemeyen ne ekilebilir **** dikilebilir. Hem cevize zarar vermeyecek, hemde sonradan dikilen **** ekilen ürüne zarar vermeyecek ?
Ara tarım olarak bazı bakliyatlar ya da hayvansal tüketim için ot çeşitleri ekilebilir ancak bunları cevize yaklaştırmamak ve mesafeli ekmek şart. Bir de,bu ürünler için yapılan ilaçlamalar ve hasat işlemlerinin de cevize zarar vermemesi gerekiyor. Ayrıca,bu ürünler arada olduğu sürece,traktörle toprak işleme ya da başka işlemler yapmak imkansız. Bu konulara dikkat edilirse,susuz tarım olarak cevizin arasına ekim yapılabilir.( Tabi ki,bir kaç yıllığına.Cevizler büyüyünce mümkün değil)

Eski 05-11-2013, 15:10   #1087
Ağaç Dostu

Sayın adalet ben cevizle birlikte ikinci bir ürün ekimine karşıyım.Ben elma ekmiştim şimdi söküyorum.

formullaone ve karabuz beğendi.
Eski 06-11-2013, 13:39   #1088
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-11-2013
Ankarada ceviz yetiştirmek için en iyi(ceviz için) tarla nereden alınır?
Bahçe ile yaşadığınız yer arası uzak olan arkadaşlar bahçelere hırsız giriyor mu?
Ankarada ceviz bahçesi olanlar hangi cinsleri yetiştiriyor?

Cevap yazacak herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

dizayn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 16:04   #1089
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2012
ankara ili sinirlarinda ceviz icin en uygun yer nallihan olur bence iklim guzel...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:42   #1090
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dizayn Mesajı Göster
Bahçe ile yaşadığınız yer arası uzak olan arkadaşlar bahçelere hırsız giriyor mu?

ben ankara cubuk 30 donum 950-1000 mt rakım da 650 adet chandler dıktım.hayırlısı bakalım.

orion1988 beğendi.
sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 13:16   #1091
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Degerli ceviz dostları 22.kaman ceviz festivali 10 kasım 2013 tarihinde saat 21.30 bereket tv kanalında ceviz ve ceviz fidanı yetiştiriciliği hakkında bilgi verilecektir.

fındıkçı74 ve arkeo beğendi.
arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 14:35   #1092
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ahmet,Yaşar hoca'nın tespiti oldukça gerçekçi görünüyor.

Bizim,100 dekar 8*4 bahçe için 5.yılın sonundaki harcamamız yaklaşık olarak 200 bin olacak gibi görünüyor. Bu harcamaya,arazi bedeli dahil değil. Eğer,arazi satın alınmak istenirse,verimli toprak yapısına ve uygun iklim şartlarına sahip,ayrıca su kaynağı yeterli olan bir yerin dekar başı fiyatı 4.000'den az olmaz.

Bu durumda,dikim ve bakım harcamaları 200 bin + arazi bedeli de 400 bin desek,toplamda 600 bin eder. 5 yıllık sabır dolu ve azimle yapılan çalışmaların ardından,ilk ürünlerinizi satıp,harcadığınız 600 bin'i ufak ufak geri almanın mutluluğunu yaşarsınız
arkadaşlar herkese selam uzun zamandır bu siteyi takip etmeme rağmen bu ilk msj ım. bende ortalama 100dönüm üzerinden kendimce maliyet hesabı yaptım arazi bedeli 300-350bin t.l, arazinin hazırlanması 100bin t.l fidan bedeli ve dikim işleri 50bin t.l 5yıllık bakım 50bin t.l(yıllık ortalama 10bin tl) toplamda 500bin tl 8x5 düşünüyorum yer tekirdağ veya kırklareli çeşit olarak chandler..buraya kadar aşağı yukarı biçok kişi benle hem fikirdir...kafama takılan soru verim malum biçok fidancı 5 yaşında 25-30kg,10yaşında 45-50kg vaat ediyor tabi bunların birçoğu banada safsata geliyor..ben bu yatırım maliyetini çıkarırken,gelir hesabımıda yaptım.5 yaşında ağaç başı 3-5kg, 10yaşında 13-15kg idi ancak 2gün önce yaşar akça hocanın bir videosunu izledim.4yaşındaki chendler ağacının dalları meyveden yıkılıyodu sadece bir dalda 80-90 meyve saydılar,spiker hocam bu ağaçda kaç kg meyve var diye sordu,hoca cevap vermek istemedi..tahminim 10-15kg meyve vardı.şimdi sorum1- dönümden 200-300kg verim alınır diyen akça hoca kendiyle çelişmiyomu üstelik bu bahçe 8x4 dikim uygulanıyodu... 2-benim yaptığım gelir gider hesabı ne kadar gerçekçi..birde son günlerde mavi sertifikalı chandler fidanı duydum bu fidan türkiyede bi kaç fidancıda varmış fiyatı normal fidanın iki katı..bu konuda net de pek bilgi bulamadımbilgisi olan varmı şimdiden herkese teşekkür ederim

ahmet 05 beğendi.
ersin1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 16:38   #1093
Ağaç Dostu

Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların en önemli sorunu su ve arazi.Bunlar olmadan bu işe girmek yüksek sermaye istiyor.Herşeyi iyi düşünüp yatırıma öyle karar verilmeli.Ayrıca 7-8 yıldan öncede iyi bir getiri sağlamıyor.Eğer internette dolaşan bilgilere göre bu işe giriyorsanız vay halinize.Toprağı iyi olan yerlerde 8 yaşında 40 kg alına bilir ama aynı çeşidi verimsiz kıraç bir topraktan beklemek yanlış olur.

Eski 09-11-2013, 07:22   #1094
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ersin1981 Mesajı Göster
arkadaşlar herkese selam uzun zamandır bu siteyi takip etmeme rağmen bu ilk msj ım. bende ortalama 100dönüm üzerinden kendimce maliyet hesabı yaptım arazi bedeli 300-350bin t.l, arazinin hazırlanması 100bin t.l fidan bedeli ve dikim işleri 50bin t.l 5yıllık bakım 50bin t.l(yıllık ortalama 10bin tl) toplamda 500bin tl 8x5 düşünüyorum yer tekirdağ veya kırklareli çeşit olarak chandler..buraya kadar aşağı yukarı biçok kişi benle hem fikirdir...kafama takılan soru verim malum biçok fidancı 5 yaşında 25-30kg,10yaşında 45-50kg vaat ediyor tabi bunların birçoğu banada safsata geliyor..ben bu yatırım maliyetini çıkarırken,gelir hesabımıda yaptım.5 yaşında ağaç başı 3-5kg, 10yaşında 13-15kg idi ancak 2gün önce yaşar akça hocanın bir videosunu izledim.4yaşındaki chendler ağacının dalları meyveden yıkılıyodu sadece bir dalda 80-90 meyve saydılar,spiker hocam bu ağaçda kaç kg meyve var diye sordu,hoca cevap vermek istemedi..tahminim 10-15kg meyve vardı.şimdi sorum1- dönümden 200-300kg verim alınır diyen akça hoca kendiyle çelişmiyomu üstelik bu bahçe 8x4 dikim uygulanıyodu... 2-benim yaptığım gelir gider hesabı ne kadar gerçekçi..birde son günlerde mavi sertifikalı chandler fidanı duydum bu fidan türkiyede bi kaç fidancıda varmış fiyatı normal fidanın iki katı..bu konuda net de pek bilgi bulamadımbilgisi olan varmı şimdiden herkese teşekkür ederim
benim tahminlerimde kendi arazimde 5. yılda 1 kilo 6. yılda 3 kilo 7. yılda 7-8 kilo 8. yılda 15-18 kilo 10. yılda 20-25 kilo civarı.
bahsettiğiniz yaşar hocanın videosunda bir dalda gördüğünüz 80 meyvadan 10-15 dal daha aynı verimde olan dallar bulunmalı ki 10-15 kilo meyva olsun. 4 yaşında ki bir ağaçlar gerçekten böyle verim alınabilinmişse ağzım açık kalır. bu videonun linkini bizler ile paylaşırsanız bizlerde hayranlıkla izleriz.
selami bayrak ta bir ağaç yakalamış 8. yaşında 40 kilo verim diye anlatmadığı yer kalmadı ancak diğer ağaçlardan ya da dönüme olan verimden bahsetmiyor bile. önemli olan bir ağaç değil dönüme olan verim.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 12:22   #1095
Yeni Üye

Linki gönderemedim ama youtube (ceviz bahçe kurulumu2)
Yazarsanız çikar 5.36sn lik video.yani benim anladiğım uygun şartlar oluşturulup iyi bir bakımla bu verimlere yaklaşır belki dediğiniz gibi bu uç bi örnek ama 4yaşında bunun yarısı kadar bile olsa bence çok çok iyi!!

Eski 09-11-2013, 13:01   #1096
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
benim tahminlerimde kendi arazimde 5. yılda 1 kilo 6. yılda 3 kilo 7. yılda 7-8 kilo 8. yılda 15-18 kilo 10. yılda 20-25 kilo civarı.
Yedinci yıldaki tahmininiz hiç tozlayıcı olmayan bir bahçenin ortalaması ,
Benim bahçem 7 yaşında hiç dozlayıcı olmamasına rahmen 15-20 kg aldığım ağaçlar oldu, uygun miktarda tozlayıcı olduğu taktirde 35-40 kg meyva alınabileceğinden hiç şüphem yok.

sedatkso ve Cotanak55 beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 13:30   #1097
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Yedinci yıldaki tahmininiz hiç tozlayıcı olmayan bir bahçenin ortalaması ,
Benim bahçem 7 yaşında hiç dozlayıcı olmamasına rahmen 15-20 kg aldığım ağaçlar oldu, uygun miktarda tozlayıcı olduğu taktirde 35-40 kg meyva alınabileceğinden hiç şüphem yok.
7. yılda 35-40 kg arası diyorsanız gerçekten çok güzel olur. ancak selami bayrak dahi fidanını sattığı ve 8. yaşındaki bir ağaçtan yıllar önce 40 kg lık verimi tutturduğu için bunu yıllardır reklam malzemesi olarak kullanmakta. bence dediğiniz verimi almak çok zor.
dönüme 15 ağaç dikilmiş olsa 7. senesinde 40 kg dan 600 kg dönüm verimi oluyor. bildiğim kadarı ile bu amerikada dahi çok uç bir rakkam olur.

arif göçmen beğendi.
Eski 09-11-2013, 15:09   #1098
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Sayın ermana, güzel bir konuya değinmişsiniz, forumda yazmamın nedenleri arasında gösterebileceğim konu, doğru söylem doğru bilgi,

Biri çıkıyor şu yaşta şu kadar ceviz aldım diyor örnekte selami hocanın söylemi 8 yaşında 40 kg.
Bu doğru olabilir ki, olabileceğini bende söylüyorum, ama bunu bahçenin tümü için her toprak için genelleyemezsiniz, anlatımlarda bu söylenilmeli ki, bunu okuyan izleyen algılayabilsin anlayabilsin.
Bahçenin içinde bir kaç ağaç bu verimi vermiş diye işte bak 40 kg meyva derseniz okuyan ya da ülkenin erhangi bir yerinde bu işe kalkışan da hesabını buna göre yapıp sonrasında da yanılıyor.

Ben uygun koşullarda 8 yaşında chandlerden 40 kg mın üzerindede meyva alınabileneceğine inanıyorum, amma her bölgede her toprakta her bahçede değil.

Örneğin benim bahçe toprağım tam cevize elverişli olmamasına rahmen tozlayıcısız 15-20 kg ürün alabildiysem düzgün bir dozlamayla 30-35 kg ürün alınabileceğini görebiliyorum ki, örneği de var, uygun toprak koşullarında kurulmuş yani çocukluğumuzda gönen ovası ceviz ovasıydı daha sonra kesilip çeltik ekimi yapılmaya başlandı.
Böyle bir toprakta kurulmuş arkadaşımın bir bahçesi var aynı keza ondada hiç dozlayıcı olmamasına rahmen 8 yaşında ve bu yıl 30 kg ürün aldıkları oldu, bunları görüyor ve söylüyoruz ve tüm gözlemlemeler gördüklerimden de dozlanamayıp dökülenlerin yarısı kalsa 40 kg üzerine çıkması hiçten bile değil.

Lütfen cümlelerimi yanlış anlamayın üstte yazdığım gibi her bölgede her toprakta her bahçede değil. uygun toprak, bakım, doğru budama,doğru gübreleme, sulama, alacağınız ürüne bir etkendir.
Hatta küçük bir nühans dediğimiz sulama suyunuzdaki tuzluluk veya dengesizlik dahi verime büyük etkendir.

Alıntı:
7. senesinde 40 kg dan 600 kg dönüm verimi oluyor. bildiğim kadarı ile bu amerikada dahi çok uç bir rakkam olur.
Bu konuda çok bir bilgim olmadığı için hiç bir şey söyleyemem, ama düşünce ve fikirlerimi söyleyebilirim yanılıyor da olabilirim dikkate almayın.

Amerikadaki bilgi birikimi deneyim şartlar belki bizden iyi olabilir, ama toprağımızın iklimimizin daha iyi olması durumunda (bilmiyorum) onları geçemeyiz diye de bir şart kahide doğada yok,

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2013, 01:34   #1099
Ağaçsever

Kursatates's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2013
Arkadaşlar ektiğiniz fidan tohum vb.. ürün hasadını hesaplarken bunun belli bir kriteri yok.
ektiğiniz fidanın iklim,toprak,rakım,fidan çeşidi,sulama,gubreleme,budama vs.. vs.. hep bunlar hasada doğrudan etki edecek faktörlerdir. benim 3 yaşında pedro veya oğlu olan chandlerden 10 kğ ceviz elde ettiğim fidanlarımda var. ama 3 yaşında aynı çeşitleri halen meyvaya yatırmadığım (kök gelişimi iyi olmayan, halk dilinde yerini sevmeyen ) dolayısıyla 1 kğ ürün alamadığım fidanlarımda var. nacizane bir kaç öneride bulunmak isterim
çoğu çiftçilerimiz toprak analizi yapmadan fidan dikerken hemen hayvan gübresi ile toprağı harmanlayıp fidan dikiyor. gübrenin fermante edilip edilmediğinden haberi yok veya kullandığı gübrenin toprağı ile arz talep döngüsünü tamamlayıp tamamlamadıgını bilmıyor. babadan kalma tarımcılık..
bazı arkadaşlar kendi denemediği şeyleri denemiş gibi (babadan,dededen duygudu kanundur düşüncesi ile )milleti yanıltıyor.
mesela 8*4 ceviz dikilmez diyen arkadaşlara sormak lazım kaç bahçe kurdunuz da dikilmeyeceğine kanaat getirdiniz ?..
benim 46 dekar 6 yasında chandler bahcem var ve 8*4 dikili
doğru budama yapılırsa ve gerekli taçlar oluşturulursa hiç bir sıkıntı olmaz. aşısız ve yan dal verimi düşük çesitler sadece uç dallardan verim veren çeşitler sık dikime uygun olmadığı bir gerçek. nedeni ise sert budama yapılmayışı ve zaten uç dallarda meyva verdiği için ağacı şekil budaması yaparak dikine taçlar oluşturulamaması..
pedro , chandler vb.. yan dal verimi yüksek, sert budamalara musait çeşitlerde çit (kapama bahçe) şeklinde dikimler uygundur. örnekleri abd,şili,çin gibi ülkelerde mevcuttur.
size tavsiye edeceğim bir diğer dikim şeklide sırt dikimidir. don çukurlarının önune geçip köklerin daha fazla oksijen almasını sağlamış olursunuz.

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2013, 11:29   #1100
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates Mesajı Göster
Arkadaşlar ektiğiniz fidan tohum vb.. ürün hasadını hesaplarken bunun belli bir kriteri yok.
ektiğiniz fidanın iklim,toprak,rakım,fidan çeşidi,sulama,gubreleme,budama vs.. vs.. hep bunlar hasada doğrudan etki edecek faktörlerdir. benim 3 yaşında pedro veya oğlu olan chandlerden 10 kğ ceviz elde ettiğim fidanlarımda var. ama 3 yaşında aynı çeşitleri halen meyvaya yatırmadığım (kök gelişimi iyi olmayan, halk dilinde yerini sevmeyen ) dolayısıyla 1 kğ ürün alamadığım fidanlarımda var. nacizane bir kaç öneride bulunmak isterim
çoğu çiftçilerimiz toprak analizi yapmadan fidan dikerken hemen hayvan gübresi ile toprağı harmanlayıp fidan dikiyor. gübrenin fermante edilip edilmediğinden haberi yok veya kullandığı gübrenin toprağı ile arz talep döngüsünü tamamlayıp tamamlamadıgını bilmıyor. babadan kalma tarımcılık..
bazı arkadaşlar kendi denemediği şeyleri denemiş gibi (babadan,dededen duygudu kanundur düşüncesi ile )milleti yanıltıyor.
mesela 8*4 ceviz dikilmez diyen arkadaşlara sormak lazım kaç bahçe kurdunuz da dikilmeyeceğine kanaat getirdiniz ?..
benim 46 dekar 6 yasında chandler bahcem var ve 8*4 dikili
doğru budama yapılırsa ve gerekli taçlar oluşturulursa hiç bir sıkıntı olmaz. aşısız ve yan dal verimi düşük çesitler sadece uç dallardan verim veren çeşitler sık dikime uygun olmadığı bir gerçek. nedeni ise sert budama yapılmayışı ve zaten uç dallarda meyva verdiği için ağacı şekil budaması yaparak dikine taçlar oluşturulamaması..
pedro , chandler vb.. yan dal verimi yüksek, sert budamalara musait çeşitlerde çit (kapama bahçe) şeklinde dikimler uygundur. örnekleri abd,şili,çin gibi ülkelerde mevcuttur.
size tavsiye edeceğim bir diğer dikim şeklide sırt dikimidir. don çukurlarının önune geçip köklerin daha fazla oksijen almasını sağlamış olursunuz.
Bahçenizin yazdan kalan fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? 4 metre ve 8 metre aralıkları görmek isteriz. 6. yaşında olduğuna göre,artık ağaçlar birbirine değmiş olmalı. Budamalarını normal makaslarla yapmak zor olmuyor mu? Özellikle 4 metrelik kısımlarda nasıl bir budama yapıyorsunuz?

ermana beğendi.
Eski 10-11-2013, 13:14   #1101
Yeni Üye

arkadaşlar 2gün önce mavi sertifikalı chandler hakkında soru sormuştum cevap gelmedi

sitede daha önce mavi sertifika ile ilgili sorulan soruları taradım 3-5 soru buldum onlarada cevap gelmemiş
türkiyede bi kaç fidancı varmış bu fidanı satan onlarında internet sayfası yokmuş heralde

bu konu hakkında bilgisi olan varmı acaba...

duyduklarıma göre mavi sertifikalı fidan verimi diğer fidanlara göre daha fazlaymış
fidanın fiyatıda diğerlerine göre daha pahalıymış (18-22tl)
bende yaklaşık 100 dönümlük bi yatırım düşünüyorum

6 aydır araştırma yapıyorum..bi çok konu hakkında kafamdaki sorular cevap buldu..

büyük bi ihtimalle yer tekirdağ olucak çeşit chandler
yalnız bu mavi sertifka olayı kafamı kurcalıyo

bu işe başlamadan yanlış veya eksik bişey yapıp daha sonra tüh vah demek istemiyorum

Düzenleyen ersin1981 : 10-11-2013 saat 13:16 Neden: yanlış yazı
Eski 10-11-2013, 13:32   #1102
Yeni Üye

bide yaşar akça hocanın 100dönüm ve üzeri yatırım yapacaklara

yer seçimi fidan seçimi konusunda yardımcı olucağını hem bi çok sitede gördüm hemde kendi kitabında okudum
bu yardım sözünden tahminimce kuruluş aşamasında ücretsiz destek oluyo

danışmanlığını yaptığı bahçeler olduğunu duydum.acaba bu bahçelerle hangi aşamalarda
hizmet veriyo

yani ilaçlama gübreleme ve budama vs. işleriyle bizzat bahçede ilgileniyomu

ilgileniyorsa yıllık dekar veya hektar başına ne kadar ücret alıyo bilen varmı

bide daha önce yaşarakça hocayla iletişim kuran varmı

bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyom....

Eski 10-11-2013, 14:30   #1103
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ersin1981 Mesajı Göster
arkadaşlar 2gün önce mavi sertifikalı chandler hakkında soru sormuştum cevap gelmedi

yalnız bu mavi sertifka olayı kafamı kurcalıyo

bu işe başlamadan yanlış veya eksik bişey yapıp daha sonra tüh vah demek istemiyorum
Mavi sertifika benim bildiğim kadarı ile, fidanın ismine doğru fidan olduğunun garantisi olan ve ileride doğabilecek olumsuzluklara karşı garanti belgeli fidanlardır.

Bu sertifikayı almak için fidancıdan aranan bir takım kriterler var. Aşı kalemi alacağı damızlık ağaı olması,anaç, aşı kalemi, fidan yetiştirme şartları vs gibi.

kolay gelsin

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 00:33   #1104
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Mavi sertifika benim bildiğim kadarı ile, fidanın ismine doğru fidan olduğunun garantisi olan ve ileride doğabilecek olumsuzluklara karşı garanti belgeli fidanlardır.

Bu sertifikayı almak için fidancıdan aranan bir takım kriterler var. Aşı kalemi alacağı damızlık ağaı olması,anaç, aşı kalemi, fidan yetiştirme şartları vs gibi.

kolay gelsin
cevabınız için teşekkür ederim

yani benim anladığım bi fidancı elimde mavi sertikalı fidan (chandler ) var diyorsa ve bunu belgeleyip fatura düzenliyorsa,devlet desteklemesi için (10 dekar ve üzeri) evrakları hazırlayabiliyorsa

bu fidan yüzde yüz orjinal ismine doğru chandler fidanı diyebiliriz...

Eski 11-11-2013, 07:31   #1105
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

mavi sertifika olayında çok fazla bilgim yok ancak. mavi sertifikalı fidan daha fazla meyva verir diye bir şey yok. ya da sarı sertifikalı fidan tam ismine doğru değildir de mavi sertifikalı fidan tam ismine doğrudur diye bir şey yok.
dün kendi bahçemin çukur kazılacak yerlerini ip çekerek ölçtüm ve kireçledim. bahçe etrafı direkleri içinde burgu ile çukurlarını açtım. bu esnada köyün içerisinde bulunan bir kaç bahçe gezdim. 20 dönüm alana 2003 yılında ağaç başına 150 kg mevya alırsınız diye fidan satılarak diktirilmiş. 2010 yılında fidanların aslında ne olduklarının belli olmadığını ziraatçılar söyleyince chandlera aşı yapılmışlar. şuanda 3. aşı yılındalar komşu bahçe sahiplerinin anlattıklarına göre bu sene bir parça meyva alınmış. ağaçlarda budama var ancak modifiye liderli mi goble şekli mi ne oldukları neye göre budama yapıldığı hiç belli değil. o kadar çok bilmiş çiftçimiz var ki aslında bir bakıyorsunuz hiç bir şey bilmiyorlar. dededen kalma bilgiler ile hala ceviz su istemez diyen dolu. bu arada o kadar çok bahçe ekilmiş ki 15 km karelik benim bahçemin etrafında tam 8 ceviz bahçesi var ve bu bahçelerin toplam alanları 500 dönüm. bağını söken elmasını,ayvasını,armudunu söken ceviz ekmiş. bir tek bilinçli olarak bu işi yapan kişi 300 dönümlük arazide ağaçları 4 yaşında.

Eski 11-11-2013, 07:46   #1106
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dizayn Mesajı Göster

sayın dizayn
ankaranın her bölgesi ceviz için uygundur.şu an dikili olan 4 yaşında chandler ceviz bahçeleri tarafımdan izlenmektedir ve hiç bir sıkıntı yoktur.Buyıl kalecik,sincan,kazan,elmadağ da ceviz dikilecek bahçeler hazırlanmış durumdadır çeşit ise tartışmasız chandlerdir.Saygılarımla.

orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 09:10   #1107
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-12-2008
Arkadaşlar son yıllarda ülkemizde çok fazla ceviz dikimi yapılmakta. Herkez bu işe kolay ve karlı görerek giriyor. Orman Bakanlığıda ceviz eylem planı kapsamında 5 milyon ceviz fidanı dikiyor.
10-15 yıl sonra Cevizciliğin sonunu nasıl görüyorsunuz?

truva17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 09:44   #1108
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

bol bol ceviz yiyeceğiz olarak görüyorum. biz bu hükumet politikaları ile hiç bir zaman ithalatını yapamayız. beyinlerimiz full gelişecek ceviz yemekten

Eski 11-11-2013, 10:13   #1109
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi truva17 Mesajı Göster
Arkadaşlar son yıllarda ülkemizde çok fazla ceviz dikimi yapılmakta. Herkez bu işe kolay ve karlı görerek giriyor. Orman Bakanlığıda ceviz eylem planı kapsamında 5 milyon ceviz fidanı dikiyor.
10-15 yıl sonra Cevizciliğin sonunu nasıl görüyorsunuz?
çok güzel ve yerinde bir soru ...

devletimiz herzaman olduğu gibi hesapsız programsız bir eylem içinde.. amaçları cevizde fiyatı dip yapabilmek. yani arpada buğdayda olduğu gibi çiftçinin sırtından ülkeyi besleyebilmek. tüm riski çiftçi alır, eker allaha dua ederek bekler yağmurlar zamanında yağsa diye . sonra ürünü devlet politikaları gereği üçotuz kuruşa elinden alınır çiftçi masrafını çıkarabildiyse allaha şükreder. şimdi yurt dışından 5 usd civarı ihal edilen cevizi yakın gelecekte 3ila 4 usd civarı satabilen dua edecek. bundan emin olunuz.

tarım bakanlığı önce desteklemelerini gözden geçirip en azından mazot desteğini gerçek tüketimine göre vermeli.

bu gün ekilen/dikilen ürüne göre dekarda ne kadar mazota ihtiyaç olduğunu hesaplayamıyorlarsa amerikadan mühendis getirsinler o hesaplar.

çiftçinin ana giderleri mazot ve gübredir kendi emeğini yok sayalım..bakanlık bu ana gider kalemlerine mutlaka çözüm üretmeli yoksa yakında arpa buğday ekecek çiftçi kalmayacak.

çiftçi kayıt sistemine göre çiftçinin ne kadar tarlası olduğu sende kayıtlımı? evet bir dekarda bu çiftçinin ihtiyacı olan mazot ve gübre bellimi ?
toprak analizi ve amerikalı mühendisin yapacağı hesaba göre evet belli

o zaman bu adama bu miktarları karşılayacak yer gösterirsen veya bir limiti belli kart verirsen o kartla çiftçi mazotunu ve gübresini alabilirse çiftçiyi birazcık rahatlatırsın..

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 11:02   #1110
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

amaç çiftçiyi rahatlatmak olsa çözümü çok ancak amaç bizim ülkemizde malesef biraz daha farklı. çiftçi yakında maliyetleri kısmak için su ile çalışan traktör icat edicek kendi dışkısından gübre imal edicek masraf olmasında kar edebilelim diye ancak birileri hooopp bakalım al sana yaktığın suyun vergisi, suyu hidrojen ve oksijene dönüştürdün vergisi, dışkıladın vergisi kar etme hatasını yaptın vergileri ile birlikte yine avuç yalama şansını bizlere tanıyacak. amerikalı mühendis abinin de bizim devlet büyüklerimizden çok öğreneceği olur daha adamı memleketine ağzı açık yollarız sinek kaçar mazallah.

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025