agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 24-09-2013, 06:40   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Sayın juglandales,
Ben de denemediğim için size cevap veremiyorum. Benim de ceviz konusunda anlam veremediğim çok konu var.
1-1,5 ay öncesinde niksara ceviz çeşitlerini incelemek üzere davet edildim. Benim oraya asıl gidiş amacım oğuzlar 77 cevizini incelemekti. Fakat o gün içerisinde benim ilğimi çeken başka bir şey oldu. 8 yaşında ki bir ceviz ağacına çeşit değiştirme aşısı yapılmış (chandler) ve bu cevize en yakın yabani ceviz 2 km. uzaklıkta. Çeşit değiştirilen chandler cevizinin hiç sulanmamış ve hiç budanmamış olmasına rağmen üzerinde yaprak sayısı kadar ceviz vardı. ( Dallarına alttan dayanak verilmiş) Anlamadığım nokta ise bu çeşit değiştirme aşısı yapılmış,sulanmamış,budanmamış çeşidin tozlayıcısının olmadığı halde bu kadar verimli olmasını neye bağlayabiliriz?

Bu ceviz kendi kendini tozluyorsa tozlayıcıya gereksinim nedir? Eğer tozlamıyorsa bu gördüğüm cevizde ki verim nedir? Ceviz duayenleri bu konuda (chandler) bir çok bilgi veriyorlar fakat sizlerle paylaştığım bu durumu kimsenin açıklayabileceğini düşünmüyorum.
tozlamada eğer tozlaşma günlerinde yağış olmazsa erkek polenler havada daha uzun kalabiliyor diye düşünüyorum yüzlerce metre taşınıp tozlaşma yapabilen polen havada birkaç gün canlı kalabiliyor sanırım.

bu durumda şunu gösteriyor dişi çiçekle aynı zamanda veya dişiden birkaç gün önce erkek çiçek açan ağaç erkek polenlerin aktif kaldığı süre ve sonrasındaki birkaç gün aktif olarak tozlaşma yapabiliyor. ama bu zaman periodunda yağış veya sert rüzgar olursa yandı gülüm keten helva.

tozlaşma işini garantiye alabilmek için dişi çiçeklerden hemen önce açacak dişi çiçeklerden birkaç gün sonra dökülecek erkek çiçek taşıyan fidan veya fidanlarla tozlaşma işini halletmek.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025