agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-05-2013, 13:24   #1
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel Mesajı Göster
Sayın Arif Göçmen cevabınız için çok teşekkür ederim. Toprağın pH'ı maalesef bizim bölgede genel olarak yüksek. pH'ı ıslah ederim diye bilerek diktim cevizleri. Islah için elementel kükürdün yanı sıra fertigasyon yoluyla fosforik asit ve/veya hümik asit vermeyi de düşünüyorum. Bunlarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Bundan daha önemli sorunum ise, yaptığım derin dikim hatasını (çökmeden dolayı) nasıl telafi ederim?

Saygılar..
Degerli dostum derin dikim yukarıda bahsettiğiniz 20 cm gibi derinlikte ise yanı cukurlarınız dan 20 cm mi derinlikte yoksa cıkur dahil mi 20 cm de boyle ise fazla sorun olmaz anlatamadımsa 05426255027 nolu tlf arayabilirsiniz.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 14:30   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli dostum derin dikim yukarıda bahsettiğiniz 20 cm gibi derinlikte ise yanı cukurlarınız dan 20 cm mi derinlikte yoksa cıkur dahil mi 20 cm de boyle ise fazla sorun olmaz anlatamadımsa 05426255027 nolu tlf arayabilirsiniz.
İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Fidanları 6 ay önce, geçtiğimiz aralık ortasında açık köklü fidanlar olarak diktim. Diktiğimde fidanların aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininin 5-10 cm üstünde idi ve toprak altında kalan kısımları da 20-30 cm idi. Zaman içinde dikim çukurları, dikili fidanla birlikte yavaş yavaş çöktü. Şu anda aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininden yaklaşık 20 cm aşağıdalar. Daha da çökmeye devam etmesinden endişe ediyorum.
Tek umudum yaz boyunca fidanların boy atması sayesinde aşı yerinin yine -çukur dışı-tarla zemininin 5-10 cm üstünde kalmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse fidanları yükseltmeye gerek kalmadan kışın çukurların üst boşluklarını aşı yerlerini örtmeden doldurabileceğim. Aksi halde aşı yerleri toprak altında kalacak. Bu sakıncadan dolayı da bir şekilde fidanları yukarı çekmek zorunda kalacağım ve bunun risklerini kestiremiyorum.

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 08:07   #3
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Fidanları 6 ay önce, geçtiğimiz aralık ortasında açık köklü fidanlar olarak diktim. Diktiğimde fidanların aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininin 5-10 cm üstünde idi ve toprak altında kalan kısımları da 20-30 cm idi. Zaman içinde dikim çukurları, dikili fidanla birlikte yavaş yavaş çöktü. Şu anda aşı yerleri -çukur dışı- tarla zemininden yaklaşık 20 cm aşağıdalar. Daha da çökmeye devam etmesinden endişe ediyorum.
Tek umudum yaz boyunca fidanların boy atması sayesinde aşı yerinin yine -çukur dışı-tarla zemininin 5-10 cm üstünde kalmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse fidanları yükseltmeye gerek kalmadan kışın çukurların üst boşluklarını aşı yerlerini örtmeden doldurabileceğim. Aksi halde aşı yerleri toprak altında kalacak. Bu sakıncadan dolayı da bir şekilde fidanları yukarı çekmek zorunda kalacağım ve bunun risklerini kestiremiyorum.
Degerli dostum artık fazla çokme olmaz derin dikim demek fidanın toraktan sokuldugu yer den daha 30-40 cm toprak altına kadar dikim demek sız topraktan sokuldugu yere kadar derinliğe dikmiş iseniz sorun olmaz.

Eski 30-05-2013, 08:18   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Alıntı:
Degerli dostum artık fazla çokme olmaz derin dikim demek fidanın toraktan sokuldugu yer den daha 30-40 cm toprak altına kadar dikim demek sız topraktan sokuldugu yere kadar derinliğe dikmiş iseniz sorun olmaz.
Sayın Arif bey, tohumdan yetiştirilip yerinde aşılanmış 5 yaşındaki ceviz ağaçlarımın etrafına (Aşırı yağışların verdiği zararı önlemek için sıra aralarından set yapma makinesi geçirip 30 cm seviye düşürmek istiyorum) , gövdesine kadar 30 cm kalınlığında toprak serersem (ortadan çıkan toprağı) ağaçlara bir zararı olurmu. ?

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 10:50   #5
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Sayın Arif bey, tohumdan yetiştirilip yerinde aşılanmış 5 yaşındaki ceviz ağaçlarımın etrafına (Aşırı yağışların verdiği zararı önlemek için sıra aralarından set yapma makinesi geçirip 30 cm seviye düşürmek istiyorum) , gövdesine kadar 30 cm kalınlığında toprak serersem (ortadan çıkan toprağı) ağaçlara bir zararı olurmu. ?
Degerli dostum cevizleriniz çukurda mı kalıyor,yagmur sel sularımı birikiyor.araziniz dıranaj yapmaya musaitse dranaj kanalı açsanız?kanala filtre borular var ondan döşeyebilirmisin

Eski 30-05-2013, 11:25   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Degerli dostum cevizleriniz çukurda mı kalıyor,yagmur sel sularımı birikiyor.araziniz dıranaj yapmaya musaitse dranaj kanalı açsanız?kanala filtre borular var ondan döşeyebilirmisin
Aslında yerim tepelik bir yerde kalıyor, su vurdurmaya kalksam 70m derinlikte. Fakat topraktaki kil oranı yüksek ve eğimin az olması nedeniyle kış aylarında yağmur sularını tutuyor. Bu yüzden bu sene 5 yaşında 20 ağacımı kaybettim. Borulu drenaj da alternatiflerim arasında fakat eğim az olduğu için ve maliyeti çok yüksek olduğu için önce araziyi tesviye etmeyi düşündüm. Benim ilk mesajımda yapmayı düşündüğüm sistem yanlış mı olur.?

Eski 30-05-2013, 11:44   #7
Ağaçsever

Alıntı:
Sayın arif göçmen, verdiğiniz bilgiler içimi bir nebze olsun rahatlattı. Fakat çöken kısmı tarla zeminine kadar -kepçenin çukur dibinden çıkardığı ve altı aydır dışarıda güneşlenen- toprakla doldurup zemini düzlemek istiyorum. Fakat böyle yaptığımda aşı yerleri toprakla örtülmüş olacak.

Bunun sakıncalı olduğu bilgisini alıyorum bütün kaynaklardan fakat nedenini anlayamıyorum. Çukuru toprakla doldurup sadece aşı yerini açıkta bırakacak bir muhafaza mı uygulamalıyım? Mesela fidanın dibine uygun bir boru geçirmek gibi, ne dersiniz?

Eski 30-05-2013, 13:39   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın arif göçmen, verdiğiniz bilgiler içimi bir nebze olsun rahatlattı. Fakat çöken kısmı tarla zeminine kadar -kepçenin çukur dibinden çıkardığı ve altı aydır dışarıda güneşlenen- toprakla doldurup zemini düzlemek istiyorum. Fakat böyle yaptığımda aşı yerleri toprakla örtülmüş olacak.

Bunun sakıncalı olduğu bilgisini alıyorum bütün kaynaklardan fakat nedenini anlayamıyorum. Çukuru toprakla doldurup sadece aşı yerini açıkta bırakacak bir muhafaza mı uygulamalıyım? Mesela fidanın dibine uygun bir boru geçirmek gibi, ne dersiniz?
Aşı yeri tamamen kapandıktan sonra toprak altnda kalsa ne mahsuru olabilir ki.?

Eski 30-05-2013, 15:09   #9
Ağaç Dostu

yolgezer2001's Avatar

Giriş Tarihi: 12-10-2012
Alıntı:
Aşı yeri tamamen kapandıktan sonra toprak altnda kalsa ne mahsuru olabilir ki.?
ağacın en hassas noktası o bölgedir, toprakla temas etmesi veya su içinde kalması durumunda yaralı bi parmak gibi mikrop kapar, apse yapar, (küf mantar gibi hastalık alır) o nedenle o bölge hijyenik olmalı, toprakta olmamalı, güneye bakıp güneşte iyice pişmeli ki mikro organizmalar bu açık kapıyı kullanamasın.

Aşı yeri tamamen kapandıktan sonra hiçbir sıkıntısı olmaz...

Düzenleyen yolgezer2001 : 30-05-2013 saat 15:09 Neden: eksik bilgi.
yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2013, 19:44   #10
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolgezer2001 Mesajı Göster
ağacın en hassas noktası o bölgedir, toprakla temas etmesi veya su içinde kalması durumunda yaralı bi parmak gibi mikrop kapar, apse yapar, (küf mantar gibi hastalık alır) o nedenle o bölge hijyenik olmalı, toprakta olmamalı, güneye bakıp güneşte iyice pişmeli ki mikro organizmalar bu açık kapıyı kullanamasın.

Ben fidanları dikeli yaklaşık altı ay oldu. Altı ay daha açık bekletsem aşı yerinin kapanması için yeterli bir süre midir?

Teşekkürler..

Eski 04-06-2013, 09:33   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolgezer2001 Mesajı Göster

aşı yeri toprak içinde kalırsa aşı yerinden çürür ve kırılır

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 08:28   #12
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:

Degerli dostum cevizde ve diğer fidanlarda aşı yeri toprak içinde kalırsa o bolgede etkikenme olup aşı uyuşmazlığına,gövde zararı olabilir bendeki anaç bahçemde dolgu yaptım 20 agacım 1,5 metre si dolgu içinde kaldı dolgu sırasında aşılı agaçların 5 yaşında idi şimdilik 6 yıl deçti bir sorun olmadı ama bende olmadı sızde olmaz anlamında düşünmeyın ben sadece yaşadıgım olayı anlattım.

Eski 31-05-2013, 09:45   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
anaç bahçemde dolgu yaptım 20 agacım 1,5 metre si dolgu içinde kaldı.
Sayın Arif Göçmen, Bu 20 ağacınızı dal seviyesine kadar toprakla örtmek zorunda kalmışsınız. Doğrumu anladım acaba.?

Eski 31-05-2013, 10:24   #14
Ağaç Dostu

yolgezer2001's Avatar

Giriş Tarihi: 12-10-2012
Alıntı:
Sayın Arif Göçmen, Bu 20 ağacınızı dal seviyesine kadar toprakla örtmek zorunda kalmışsınız. Doğrumu anladım acaba.?
evet aynen öyle benim evimin önünde 1 metre dolgu vardır dolgudan önce 4 - 6 yaşlarında cevizlerim bardı dolgudan sonra nerdeyse cevizin uç dalları dışarda kalmıştı ama 15 sene geçti şuan cevizler sanki 1 metre yukarı dikilmiş gibi sıkıntısız sorunsuz yetişmeye devam ediyo...

yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 12:55   #15
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Dogru anlamışın hatta dolgu içerisinde kalan önceki gözlerden kokler oluştu.

Eski 31-05-2013, 10:31   #16
Ağaçsever

Alıntı:
Degerli dostum cevizde ve diğer fidanlarda aşı yeri toprak içinde kalırsa o bolgede etkikenme olup aşı uyuşmazlığına,gövde zararı olabilir bendeki anaç bahçemde dolgu yaptım 20 agacım 1,5 metre si dolgu içinde kaldı dolgu sırasında aşılı agaçların 5 yaşında idi şimdilik 6 yıl deçti bir sorun olmadı ama bende olmadı sızde olmaz anlamında düşünmeyın ben sadece yaşadıgım olayı anlattım.
İlginiz ve değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkürler sevgili dostum arif göçmen.

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025