View Single Post
Eski 29-05-2013, 08:45   #530
arif göçmen
Ağaç Dostu
 
arif göçmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: kirsehir_kaman
Mesajlar: 248
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel Mesajı Göster
Merhabalar değerli ağaç dostları,
Foruma yeni üye oldum. Tanıtım yazısından sonra bir alt konuya yazdığım ilk mesajımdır budur. Öncelikle belirtmeliyim ki, böylesine güzide bir topluluğa dahil olmaktan dolayı çok mutluyum. Üye olmadan önce okuduğum birkaç sayfada bile tartışmalardaki edep düzeyinin yüksek oluşundan ve bilgi paylaşımcılığından çok etkilendim doğrusu.

Benim de -okuduğum diğer üyelere göre- mütevazi bir ceviz bahçem var. Henüz yeni, Aralık-2012 de diktik. Arazinin kıraç oluşu ve su konusundaki belirsizlikler nedeniyle, 50 adet kadar ceviz diktim. Fakat önümüzdeki yıllarda 20 dönüme kadar bahçeyi büyütmek niyetindeyim.

Bahçemiz Karabük'ün Eskipazar ilçesinde 630 m rakımda hafif eğimli düz, havadar bir tepe üstündedir. Kıraç tarlada önceden buğday ekimi yapılıyordu fakat yaklaşık 9-10 yıldır hiçbir şey ekilmedi. Fidanları dikmeden önce uzun uzun araştırdım, özellikle de Prof. Yaşar AKÇA hocanın kitabından çok istifade ettim.

- Dikimden önce toprağı hiç işlemedim.
- Dikim çukurlarını 7m x 7m eşkenar üçgen düzeninde olacak şekilde işaretledim ve 100cm x 100cm ölçülerinde kepçe ile kazdırdım.
- Çukurların derinlik kesitinde sert ve geçirimsiz tabakaya rastlamadım fakat şist tabir edilen ve ufalanan açık renkli bir toprak yapısı gözlemledim.
- Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre toprağın drenajı gayet iyi, yoğun yağışlarda bile yüzeyde su birikmiyor.
- Toprak analizlerini 0-30cm ve 80-120cm örneklerinden yaptırdım.
- Çukurları 2/3 oranında yüzey toprağı ile doldurdum ve takriben her çukura 30-40 kg yanmış sığır gübresi karıştırarak koydum.
- Aralık-2012 de ana çeşit olarak aşılı ve açık köklü Chandler ile tozlayıcı olarak da %10 Franquette diktim.
- Tarlaya bir iklim kayıt cihazı yerleştirdim. Aralık ayından beri sıcaklık ve %bağıl nem değerleri 1 saat sıklıkta kaydedilmektedir. Böylece ne zaman ne kadar süreyle dona maruz kaldığını izleyebiliyorum. Örneğin bu ilk kışta fidanlar en fazla -9,4 C ye maruz kaldılar fakat kısa bir süre için. (-5 C) nin altında sadece 3 gece (ocak ve mart aylarında) kaldılar.
- Tarla kıraç olduğundan, yaz sulamaları için Mayıs ayı başında 5 tonluk bir su deposu ve damlama sulama tesis ettim. Fidan başına 3 l/h debi ile 15 günde bir defa 6-8 saat sulama programı düşünüyorum.
- Nisan başında tomurcuklar görünmeye başladı. Nisan son haftasında da yaprakları gördük çok şükür ve çok mutlu olduk..!
- Tarlanın pH değeri yüksek (8,2) olduğundan, sonbaharda tarlayı sürerek elementel kükürt atmayı düşünüyorum.

Bu bilgilerden sonra aşağıda verdiğim birkaç fotoğrafta da görüleceği üzere, derin dikim hatası yapmış bulunuyoruz. Maalesef bu acemiliğimize geldi. Zaman içinde çukurlardaki toprakla birlikte fidanlar yüzeyden 20cm kadar aşağıya çöktüler.

Çukurlardan çıkan dip topraklarından artanlar halen kepçenin bıraktığı gibi duruyorlar. Bununla doldursam aşı yerleri toprak altında kalacak. Bunun istenmeyen bir durum olduğunu biliyorum

- Bu durumda derin dikim hatasını nasıl düzeltebilirim?
- Bir de hazır damlama sulama kurmuşken, toprağın pH'ını düşürmek için kükürdü beklemek yerine hemen şimdi sulama suyu ile beraber fosforik asit vermek geliyor aklıma. Ne dersiniz? Böyle yaparsam köklere zarar vermemek için sulama suyunun (çözeltinin) pH'ı kaç olmalıdır sizce?

Yardım ve önerilerini rica ediyorum, saygılar..
Degerli dostum ph çok yuksek ph oyle kukurtle zor düşürürsün toprak analizini ceviz dikiminden sonramı yaptırdınız. PH normalde 7/2 veya 7,5 olması tavsıye edilir.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön