![]() |
|
![]() |
#1561 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
abi o dipteki otlar gördüğüm ve sandığım ot ise onlar kavurma yapıp yenilebiliyor gayetde lezzetlidir. Galiba adı sirken otuydu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1562 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2014
|
Baraj çevresi bahçe kurmak
Merhabalar, ben salihli-kula arasındaki demirköprü barajına 500-1000 metre yakındaki bi araziyi almak üzereyim. Rakım 250-350 arası. Ceviz bahçesi kursam bir problem yaşarmıyım, aşırı nemin ağaçlara bir zararı olur mu? Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar katkıda bulunursa sevinirim... Düzenleyen malina : 18-06-2014 saat 13:01 Neden: Font küçültme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1563 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-11-2013
|
yer Altı suyunun Yüksek olduğu yerlerde ceviz bahçesi kurulması risklidir, önce kepçe ile çeşitli yerlere hem analiz hem arastirma amaçlı çukurlar açılması gerekir, önce arastirma yapıp sonra bahçe kurmanız yerinde olur, eğer yer Altı suyu sıkıntı değilse , analizlerde yerinde olursa, hem baraja yakınlık , hem rakım ceviz için birebir tam cevizlik bi yer, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1564 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2014
|
Treeking kardeşim tonlarca ot var hangi birini kavurup yiyelim ![]() mayıs ayı boyunca her gün yağmur yağdı. birazda gübrelemeyi fazla kaçırdık galiba otlar şahlandı rotavatörü 15 cm derinliğe ayarlayıp sıra aralarını hem enine hemde boyuna çapalıyoruz yaklaşık yarım metrekarelik bir kısım kalıyor. ağaçların tam altı, onlarıda işçilere el ile çapalatıyoruz normalde yılda 3 dafa çapa geçiyoruz ancak bu sene sanırım 4 defa çapalanacak Ağaç büyütme işi hem çok zahmetli hemde masraflı umarım ağaçlar zamanı gelince aldıklarını geri verirler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1565 |
Ağaç Dostu
|
sirken otu mu acaba hiç baktınızmı netten, baya varsa pazarda kilo kilo satılır gerçekten faydalı abi, bir özelliklerine baksanız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1566 |
Ağaçsever
|
İşin doğrusu sirken otumu başka bişeymi bilmiyorum araştırmadımda ancak zaten çapaladık nasılsa 15-20 gün sonra hortlarlar tekrardan, o zaman bakayım bilenlere sorayım sirkense sana toptan satarım ![]() ![]() şaka bi yana aslında ekonomik değeri varsa göz ardı etmemek lazım önerini dikkate alacağım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1567 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1568 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-09-2013
|
aksine faydası olur cunku buharlasma haavyı yumusatır kısın soğuk etkisinden zararından korur.cesit secimide ona gore yapılmalı.chandler uygun gibi ama genel olarak bakmak lazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1569 |
Ağaçsever
|
İki günlük Zorlu bir çalışmayla otlardan şimdilik kurtulduk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1570 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-06-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1571 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2012
|
ceviz hastalığı
Merhaba Arkadaşlar; 1,5 yaşındaki chandler bahçemde çoğu ağaçta aşağıdaki resimde göreceğiniz hastalık belirtisi mevcut? Acaba bu hastalık antrakoz mudur? Bu yıl iş işten geçtiğinden ve ilaç taraftarı olmadığımdan ilaçlama yapmamayı düşünüyorum, ağaçlara nasıl bir etkisi olur? Maalesef bahçe kurulduğundan beri hiç bordo bulamacı yapamadım. Forumda önerildiği şekilde sonbaharda %2 ve ilk baharda 1% lik uygulamayı düşünüyorum, Gelecek sene aynı hastalıkla karşılaşmamak için yeterli olacakmıdır? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1572 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2014
|
Merhaba arkadaşlar ceviz yetistiricisi adayi olarak ben de araniza katildim. İlk sorum; ceviz agacini kaç yasina kadar sulayip gubreleyip budayip bebek gibi bakacagiz? Bu oğlanlar kendi ayaklarinin üzerinde kaç yasinda duracaklar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1573 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1574 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-04-2011
|
arkadaslar yeni yapmayı düşündügümüz 37 dekar ceviz bahcesi için tarlayı satınalmadan önce toprak numunesi almıştık, kazıda toprak gecirgen kırmızı toprak görünüyordu, sonuçlar nasıl sizce? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1575 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-09-2013
|
Mrh Ceviz yetiştiren arkadaşların önerisine ihtiyacım var. Bu sene mart ayında bahçeme hobi amaçlı ceviz dikimi yaptım. Sıcakların gelmesiyle pazar günleri sulama yapmaktayım. Ankara iklimi için uygunmudur her hafta sulamak! Sulamaya başlamadan önce Dibini kontrol ettiğimde hafif ıslaklık oluyor, bazen camura benzer yaşlıklar oluyor dalların dibinde. Ne kadar süreli sulamam gerekli 50 ile 100 cm çapında bir alanı hortum ile suluyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1576 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1577 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Alıntı:
Ceviz için bişey diyemem ama, her bitki az çok ne istediğini belli eder. Su mu istiyor, azot mu istiyor veya potasyum fazla mı gelmiş, dilinden anlamak lazım. Ben fazla anlamam gerçi. Araştırmak lazım. Sulama için kesin bir zaman aralığı söylemek bence yanlış olur. Sadece bölgeye , ile, rakıma veya bitkiye göre bir sulama şekli belirleyemeyiz. Bazen iki komşu arazi arasında bile sulama ihtiyacı farklı oalbilir. Toprak yapısı en önemli etken bence. Toprak, suyu geçiren bir yapıdaysa farklı, suyu tutan bir yapıdaysa farklı sulama periyodu gerekebilir. En kolayı; sulanacak bölgede 30 cm ye kadar (bitkiye göre bu 30 cm ölçüsü de değişken olmalı sanırım) kazıp nem durumunu kontrol etmek. Dediğiniz gibi, alt kısım nemli ise, hatta çamura benzeyecek derecede yaş ise bence sulama gerekli değildir. Ben, en kesin tespit için nem ölçüm cihazı almayı düşünüyorum mesela. Tabi birde şöyle bir durum var. Pazar günü suladınız, bir hafta sonra yani diğer Pazar, sulamadan evvel dibini kontrol ettiğinizde "hafif ıslaklık oluyor, bazen camura benzer yaşlıklar oluyor" durumu varsa bence biraz düşünmek gerek. Ya yağmur yağmış, ya güneş görmüyor, ya sizden habersiz birileri 2-3 gün evvel sulama yapmış, ya da toprak yapınız suyu iyi tutuyor. Bir hafta önce yaptığınız sulamanın nemi hâlâ ağaç dibinde bu şekilde ise, toprak killi olmalı. "Ben olsam", henüz 1 yaş dememiş cevizlerimi, bu toprak yapısı üzerinde, kuraklığa da bağlı olarak, yılda 3 veya 4 kere sulardım. Geçen yıl, tınlı toprak yapısı olan arazimdeki 10 yaşındaki elmaları 2 kere, şeftaliyi 1 kere sulamıştım. Fazla sulamayla fazla gelişmesini sağlayamayız. Aslında ağaçlar çocuklar gibidir. Her istediğini yaparsak, yediği önünde yemediği arkasında yetiştirirsek, elini sıcak sudan soğuk suya sokmazsak ağaçlarımız nazlı yetişir ve ilerde çok bocalarız. Biraz kendi ayakları üzerinde durmasını öğretmeliyiz. Birtakım işlerini kendisi görmeli. Bırakalım, derinlere kök salsın, suyunu kendisi bulsun.Kök dağılımı yapsın organik maddesini kendisi arasın, toprakta bulsun. Her istediğini önüne koyarsak obez olur, hantal olur, direnci düşer, verimi düşer. Dışardan çok neşeli, çok sevimli görünür ama, içi narin ve boş olur. En ufak bir darbede pes eder. Üzerindeki meyvenin de ağırlığıyla sert rüzgarda devrilen 8 - 10 yaşında çok ağacım oldu ve bunlar su kanalının hemen kenarındaki ağaçlarımdı. Bunların kökleri toprağın çok derinlerinde değildi. Hatta su kanalının üst kısmında kaldığı için, nispeten az sulanan ağaçları sökerken kepçenin daha da zorlandığını gördüm. Henüz ceviz yetiştirmedim gerçi, ama olsun yinede fikrimi belirtmek istedim. Düzenleyen cnrtkt : 24-06-2014 saat 16:25 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1578 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Budama 2 yaşından başlayıp 5-6 yaşına kadar sürer 2 yılın sonunda tepe vurması daha sonraki 3 yıl şekil budaması ve son yıl verim budaması yapılır. ilerleyen yıllarda kuruyan dallar ve obur dallar ayıklanır. velhsaıl bahçede iş bitmez. ve sanıldığı kadar kolay işler değil. şimdiki aklım olsa kesinlikle bu işe girişmezdim ama yaptık bir kere geride dönülmüyor. Tüm bu zahmetine karşılık akşam serinliğinde şöyle yemyeşil ağaçların altında ceviz kokuları arasında dolaşmayada doyum olmuyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1579 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yıllardır, bahçeden eve her döndüğümde, evdekiler; -"ne yaptın, bitt mi oğlum bahçedeki işler?" derler, cevap 10 yıldır hiç değişmez. -"yoo bitmedi, Allaha şükür daha çok iş var." ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1580 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2014
|
Rıfat bey cevapladiginiz için tesekkur ederim. Bugün pazara gittim eve yemelik ceviz alacaktim alamadan döndüm. 20tl den ucuza ceviz yok biz okadar emek harcayip urun yetistirelim toptanciya 10liradan verebilirmiyiz acaba diye telaş edelim kaymagini aracilar yesin.. Bu durum canimi çok sıkıyor. İşe başlamadan vazgecesim geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1581 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-09-2013
|
Alıntı:
eylul ekime kadar suyu esirgemeden yeni fidanlara versem zararını görürmüyüm. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1582 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26831.htm http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm Ben de ceviz konusunsa çok acemiyim. Benim bu forumdan öğrendiğim kadarıyla ceviz ağaçlarında aşırı sulamanın zararı olur. Fidanın dibini suyla doldurduğunuzda gövde su ile temas etmesin, bir iki ay önce diktiğim tüplü fidana bir kova su verdiğim zaman. Şuan fidan dibindeki yükseltinin çapı daha da geniş durumda. ![]() Gövde uzun süre su içinde kalırsa kök boğazı çürüklüğüne yakalanabilir. Bu linkteki örnek gibi. CEVİZDEKİ HASTALIKLAR: KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ | Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey Özellikle bu sayfadaki örnekleri iyi değerlendirin derim. http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8...tm#post1292210 Bu fidanlara, can suyundan bir hafta sonra 1 kova su verdim. Ondan bir hafta sonra da yarım kova su verdim o kadar. Sonra yağışlar başladı hiç su vermedim. 6 gündür yağış yok ben henüz su vermedim. Toprak yüzeyi kuru olabilir önemli olan, fidanın saçak köklerinin bulunduğu, bizim fidanlarımıza göre 10 -30 cm derinliğindeki bölgenin nem durumu olmalı. Dediğiniz gibi çapalama esnasında çamurlaşmaya yakın belirtiler varsa sulamaya gerek yok bence. Yanlışım varsa tecrübeli abilerim düzeltsin lütfen. Buraya da bir göz atalım. Sulamanın 10 altın kuralı - Yaz, Sulama, Mevsimsel İşler, Bahçecilik Tüyoları Benim bahçedeki sondaj fazla derin değil ve her yağmurdan sonra su bulanık akar. Bulanık suyu tahliye ederken ağaçlardan uzak tutun kesinlikle. Ağaçlarda su kesmesine sebep olabilirsiniz ve hepsini kaybedebilirsiniz. Ve forumdan öğrendiğim bişey daha. Birinci yaşını doldurmamış fidanlarda Eylül ayı ortalarına kadar (havalar kurak gitmişse tabi) az da olsa sulama yapılabilir ama daha sonrasını özellikle Ekim ayı sulamasını, (dediklerinize göre sizin toprak yapınız da buna en büyük etken) tavsiye etmem. Fidanların, kışı zarar görmeden geçirebilmesi için taze sürgünlerini odunlaştırmaya ihtiyacı vardır. Sulamaya devam edersek sürgünler tazeliğini muhafaza eder ve Ankara gibi bir iklimde göreceği ilk erken donlarda bu sürgünlerin içindeki ağaç özsuyu donar. Birdaha da donan kısım düzelmez. İlk baharda budanarak kesip atılması gerekir. Ben olsam bir acemi olarak. Çapalama esnasında fidan altında bu şekilde ıslaklık görüyorsam o ağaca su vermem. Taa ki ıslaklık gidene ve ıslaklığın gitmesinden sonra 5 - 6 gün geçene kadar sulamam. Ağaç suyu gerçekten istemeli, suya kanmalı. Sebze sularmış gibi 4 parmak altı kurumuş sulayalım bunları diye düşünmem. Netice de bu bir ağaç kökü derinlere gidecek. Toprağın yüzünün kuruluğuna çok aldanmamalıyız. Tabi tüm bunları derken kontrolüde elden bırakmamamız gerektiğinide unutmayalım. Mesela , Temmuz ayında toprağı 3 metre kazın aşağısı nemli çıkabilir. Denk gelirseniz inşaat temellerine bakın, nemlidir. Bizim için erken ama 8- 10 yaşındaki ceviz ağaçları o nemden su ihtiyacının bir kısmını karşılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1583 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Sayin cnrtkt, acemiyim demişsiniz ama çok yerinde tespitler yapmışsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1584 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2012
|
sn cnrtkt, siz acemi ruhunuzu kaybetmeyin çok iyi gözlem yapmışsınız.Adeta ağaçların hislerine tercüman olmuşsunuz.Şu var ki her ağaç bize hal diliyle bir şeyler anlatır.susuzum hastayım köklerim oksijensiz **** aşırı sulandım boğuluyorum....gibi bunu anlamak ağacı hissetnekle olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1585 |
Ağaç Dostu
|
Sayın tiryaki ve sayın ahmettugrul55 teşekkür ederim. Acemilik gibisi yok.Acemi şoför gibi, arabayı daha dikkatli kullanıp, gözlerimi dört, kulaklarımı sekiz açarak yoluma devam etmeye çalışıyorum. Bu sabah bahçedeydim mesela salatalıkların alt yaprakları aşağıya doğru salmış kendilerini. Bi su olsada içsek diyolar. Sebzeler gibi hemen tepki vermese de ağaçlar içinde böyledir. Çoğu defa sebzelere su verdiğimde, aşağıya sarkan yaprakların gözle görünür şekilde yukarıya doğru dikleşmelerini ve adeta dua eden eller gibi çanak şekline geldikleri izlerim. Bana teşekkür ettiklerini, abi allah razı olsun, su gibi aziz olasın demek istediklerini düşünürüm. Sevmek, ilgilenmek, gönül vermek gerek. İçinizde gün aydınlanırken büyümekte olan lahana içinden gelen kıtırtıları duyanalar beni anlıyolardır. Lahananın yanındaki arkadaşlara söylemesem duymazlardı, ben on metreden duyuyordum sesi. Abi sen delisin diyolardı bana. Biz deli değiliz, diğer insanlar aşırı normal ![]() Yoncaların da rengi hafiten koyulaşmaya hatta maviye dönmeye başladı. Demekki benim arazi için sulama zamanı geliyor. İlk biçimi yapalım 1 hafta sonra sulayalım. Çoğu zaman ağaç sulama zamanına, özellikle derine kök salan yabancı otların durumuna bakarak, karar verirdim. Bahçede uğraşırken gözlem yapmayı severim. İlginç noktaları not alırım, fotoğraf alırım, bazı uygulamalardan sonra oluşan değişimleri gözlemlerim, tecrübe ederim. Laboratuvar gibi bişey benim bahçe ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1586 |
Ağaçsever
|
arkdaslar daha önce yazmıstım ancak cevap alamadım, sizce bu bahcede ticari amaçlı ceviz yetişririlir mi? toprak analiz raporu ve bir kac resim ektedir. Arazi güney cephe ve rüzgar alan bir yerde, 1350 rakımda, kireç yok, ph 8 civari. kil oranı %51 ve fakir bir toprak, araziyi tam olarak almadık ancak 10.000 lira kapora verdik eger almazsak bu para da bosa gidebilir. yorumlarınız benim için cok önemli şimdiden cok teşekkürler, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1587 |
Ağaçsever
|
analiz sonucu alttadır. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1588 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2013
|
Bünye mükemmel, tınlı toprak ile killi-tınlı toprak sınıfı arasında.(Suyla doymuşluk oranı %30-50 arası tınlı toprak, %51-70 arası killi tınlı topraktır.) Ceviz için en ideal toprak budur. Yalnız organik madde oranı çok düşük, bol miktarda yanmış hayvan gübresi kullanmalı, hafif yüksek olan pH değerinizi kükürtle düşürmelisiniz. Not: Toprak sınıfları için "Ankara Polatlı'da bir Ceviz Bahçesi" sayfasında 34 no'lu mesajın dipnotuna bakılabilir. Düzenleyen jinekolog1959 : 02-07-2014 saat 14:51 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1589 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
[QUOTE=deli_dervish;1301014]arkdaslar daha önce yazmıstım ancak cevap alamadım, sizce bu bahcede ticari amaçlı ceviz yetişririlir mi? toprak analiz raporu ve bir kac resim ektedir. Arazi güney cephe ve rüzgar alan bir yerde, 1350 rakımda, kireç yok, ph 8 civari. kil oranı %51 ve fakir bir toprak, araziyi tam olarak almadık ancak 10.000 lira kapora verdik eger almazsak bu para da bosa gidebilir. yorumlarınız benim için cok önemli şimdiden cok teşekkürler, Özel mesajınıza yazdığım cevaptaki sakıncalar, kırmızı çizgili bölgelerde olabilir. Drenaj veya sırta dikim yaparak olumsuzluklar giderilebilir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1590 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Don cepi oluşmuyorsa fiyatı uygunsa alabilirsin.Toprağın görünümü iyi.Diğer teferruatlar kolay.Benim bahçem beton gibiydi.Çukurları açtırdım hayvan gübresi,kükürt,Humik asit ve Agri sc diye bi ilaç tavsiye ettiler.Hepsini attım toprak neredeyse kendiliğinden patladı.Şimdilik sorun yok.Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|