agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-11-2013, 08:01   #1
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
tarla sürmek ya da sürmemek, işte bütün mesele bu Biliyorsunuz bu konuda çokca tartışma var. Ben tarlamı iki kez sürdürüp yonca ektim, fidanları ektikten sonra etrafını malçlamayı dünüşüyorum. Yonca şu anda seyrek, yayılmazsa oturup tekrar düşüneceğim tabi

Tarlamda dikenli yabani armut ağacı vardı 30 kadar, tarla sürüldükten bir sür sonra baktım yüzlerce yabani armut fışkırmış her yerden.

Acemi çiftçi olarak gözlemim şudur: tarlayı sürmek = yabani otların tohumlarını ekmek

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 08:41   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
tarla

Tarlamda dikenli yabani armut ağacı vardı 30 kadar, tarla sürüldükten bir sür sonra baktım yüzlerce yabani armut fışkırmış her yerden.

Acemi çiftçi olarak gözlemim şudur: tarlayı sürmek = yabani otların tohumlarını ekmek
gözlemlerinize ilave: Yabani otlar kurumuş ve tohumları olgunlaşmış ise, tarla sürüldüğünde tohumların %99 u ekilmiş olur.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 11:16   #3
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
gözlemlerinize ilave: Yabani otlar kurumuş ve tohumları olgunlaşmış ise, tarla sürüldüğünde tohumların %99 u ekilmiş olur.
Tarla sürüldüğünde yüzeyde bol miktarda bulunan ot tohumları, toprağın ters yüz edilmesiyle, kolay kolay çimlenip çıkamıyacakları derinliğe iner, yani iyi bir sürümle tohumların çoğunluğu 20-30 santim derinliğe, pulluk altına inmiş olur..
Ama fidanlıklarda bu kadar derin sürüm fidan kökleri için zararlı da olabilir..

Pulluk iyi ayarlanmaz ve pullukla sürüm çok sığ yapılırsa sizin dediğiniz doğrudur..

Bence bu tür yerlerde yabani otlar çimlenip biraz büyüdükten sonra, toprak yüzeyi 10 santim kadar kazayağı veya tiller ile yırtılıp yabani ot kökleri tahrip edildikten bir hafta kadar sonra diskaro ile enine boyuna yabani ot ve kökleri kıyılmalıdır..

Veya..illaki toprak pullukla sürülmek isteniyorsa, yine yabani ot tohumlarının çimlenmesi ve biraz boylanması beklenmeli ve baharda sürüm yapılarak, üstte filizlenmiş yabancı otlar pulluk altına alınarak aynı zamanda yeşil gübreleme yapılması sağlanmalıdır.Bir süre sonra, toprak havalandıktan sonra diskaro yapılmalıdır.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 11:53   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2013
sürme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Tarla sürüldüğünde yüzeyde bol miktarda bulunan ot tohumları, toprağın ters yüz edilmesiyle, kolay kolay çimlenip çıkamıyacakları derinliğe iner, yani iyi bir sürümle tohumların çoğunluğu 20-30 santim derinliğe, pulluk altına inmiş olur..
Ama fidanlıklarda bu kadar derin sürüm fidan kökleri için zararlı da olabilir..

Pulluk iyi ayarlanmaz ve pullukla sürüm çok sığ yapılırsa sizin dediğiniz doğrudur..

Bence bu tür yerlerde yabani otlar çimlenip biraz büyüdükten sonra, toprak yüzeyi 10 santim kadar kazayağı veya tiller ile yırtılıp yabani ot kökleri tahrip edildikten bir hafta kadar sonra diskaro ile enine boyuna yabani ot ve kökleri kıyılmalıdır..

Veya..illaki toprak pullukla sürülmek isteniyorsa, yine yabani ot tohumlarının çimlenmesi ve biraz boylanması beklenmeli ve baharda sürüm yapılarak, üstte filizlenmiş yabancı otlar pulluk altına alınarak aynı zamanda yeşil gübreleme yapılması sağlanmalıdır.Bir süre sonra, toprak havalandıktan sonra diskaro yapılmalıdır.
Sayın pria,
Tarlayı sürerken fidanlara en fazla 70-80 cm yaklaşacak şekilde süreceğim. Fidanlarım henüz 1 yaşındalar, 30-40 cm derinlikte sürersem bu halde fidanların kök saçaklarına temas riski var mıdır sizce?

Dediğiniz gibi diskaro-tırmık işini otların çıkmasından sonra yaparak ot köklerini kesmeyi amaçlıyorum. O zamana kadar da toprak havalansın, kış yağmurlarını bünyesine alsın, ahır gübresiyle iyice karışsın düşüncesiyle şimdiden pullukla derin sürüm yapayım diyordum.

Fakat tiryaki, ykaya194 arkadaşların ve sizin, sürüm yapmak suretiyle yüzeydeki ot tohumlarını ekmiş olmakla, gelecekte ot popülasyonunun artmasına neden olmak konusundaki söylemleriniz beni tereddüte düşürdü.

Zor bir karar durumu... Tam olarak ne yapmalı?
Tarla zaten son 10 yıldır hiç sürülmedi, bundan sonra da sürmesek ne olur?

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 12:07   #5
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel Mesajı Göster
Sayın pria,
Tarlayı sürerken fidanlara en fazla 70-80 cm yaklaşacak şekilde süreceğim. Fidanlarım henüz 1 yaşındalar, 30-40 cm derinlikte sürersem bu halde fidanların kök saçaklarına temas riski var mıdır sizce?
Faruk Bey,

Fidanlık tesis edilmeden, yani fidan dikimi yapılmadan tarlayı toprak kuru iken 80-90 santim derinlikte tekli patlatma ile enine boyuna karıştırıp havalandırdıysanız, 30-40 santim derinlikte sürmenize gerek yoktur..Zaten 3'lü pullukla 40 santim sürdüremezsiniz..
Ayrıca böylesine derin sürümler, araziniz eğimli ise erozyon açısından sakıncalı olabilir..

Yine de, 40 santim derinlikte sürdürmek istiyorsanız fidanlara 1 metre kadar yaklaşmamak şartıyla köklere zarar vermeyecektir..Traktörcü usta olmalı..Pulluk arka iki teker arasında değil, sağ tekerleğin izinden gidecek şekilde, onun çiğnediği yerden geçecek şekilde sürüm yapmalıdır..

Fidanlıklarda pulluk mahzurlu bence..Pulluk tabanı oluşturur..Ayrıca son sıralarda pulluk derin kanallar oluşturur..
Pulluk yerine 5'li, 7'li patlatma ile enine boyuna karıştırmak daha iyi olur..Patlatma, pulluk gibi taban yapmaz aksine tabanı yırtarak suyun işlemesini sağlar..

Eski 28-11-2013, 13:31   #6
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Baharda patlatma yaptırdıktan sonra, otların kökleri oynadığı için 5-10 gün içinde yaprakları da solmağa başlıyacaktır..Yağmurun yağmadığı günler sonrasında bir güzel de diskaro yaptırırsınız, fidanlığınız tertemiz olur..
Gerçi tarlanın otu bitmez ama fidanları boğacak kadar ot kalmaz bu işlemler sonucunda..
5'li 7'li patlatma yapmak zordur..Hiç olmazsa 90 beygirlik bir traktöre yaptırun bunu..Ufak traktörler bu patlatmaları derine batırıp çekemez..
Yaptırırken de mutlaka traktörün yanında olun..güvenmeyin..

Eski 28-11-2013, 15:00   #7
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Okuduğum bir kitapta 80-90 santim derinlikte tekli patlamayı her sene aynı yerden yapmanın toprağın organik madde miktarını geliştirdiğini iddia ediliyordu.

Eski 28-11-2013, 16:00   #8
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Okuduğum bir kitapta 80-90 santim derinlikte tekli patlamayı her sene aynı yerden yapmanın toprağın organik madde miktarını geliştirdiğini iddia ediliyordu.
Bu doğrudur..Sebebi de şudur:

Toprağın altını ve üstünü 80-90 santim patlatan tekli patlatma asla toprak ıslakken değil, yazın kuru iken yapılır..ve bu esnada toprak tezek tezek yerinden oynar; en üstteki organik maddelerce zengin olan toprak ve ot yaprak çürüntüleri, tekli patlatmanın açtığı yarıktan aşağılara doğru akarak toprağın organik maddece en zayıf olan dip kısımlarını zenginleştirir..ayrıca dip toprağı oksijen yönünden de zenginleşir..üst katmanlardaki faydalı organizmalar da aşağılara ulaşır..

Tekli patlatma işini beygir gücü düşük traktörler yapamaz..

Ayrıca, eğer kendi malınız ve traktörünüzle yapamıyorsanız, bir başka çiftçiye yaptıracaksınız, tekli patlatmanın ucunda bir zincire bağlı demir topuz olup olmadığına mutlaka bakın..Demir topuzdur dipteki toprağı patlatan..

Yine tekrar edeyim; tekli patlatmayı başkasına parayla yaptırırken mutlaka hep yanında bulunun..Çünkü, tekli patlatma traktörü çok zorlar ve çok mazot harcatır..''Tamam abi, merak etme sen, halederiz'' diyene pek kanmayın..Siz arkanızı döndüğünüzde bile iş bir an bitsin diye hidrolikle azıcık kaldırıverir patlatmayı..Gözünüzle yapılan işi görün..içiniz rahat etsin ve ödediğiniz para hakedilsin..

Düzenleyen pria : 11-05-2014 saat 12:04
Eski 29-11-2013, 08:40   #9
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

"beni telden ararsanız size yardımcı olurum" demeyi unutmuşsunuz

Eski 03-12-2013, 10:15   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-12-2013
Merhaba..benimde yozgat'ta 30 donum arazim var.rakim 1100 civari.topragin durumu ceviz yetistirmek icin uygunsa,burada hangi cevizi yetistirsem daha verimli olur? cevap vereceginizi umuyor,simdiden tesekkur ediyorum

umur777 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 14:10   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umur777 Mesajı Göster
Merhaba..benimde yozgat'ta 30 donum arazim var.rakim 1100 civari.topragin durumu ceviz yetistirmek icin uygunsa,burada hangi cevizi yetistirsem daha verimli olur? cevap vereceginizi umuyor,simdiden tesekkur ediyorum
önce toprak tahlilini yaptırırsanız size yardımcı olmak isterim

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 12:22   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umur777 Mesajı Göster
toprağın tahlilini yaparsanız size analize göre yardımcı olmak isterim

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 11:16   #13
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

bu konu yardımcı olabilir size
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/23110.htm

Eski 03-12-2013, 14:33   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Fernor çeşidi hakkında.

Walnut Fruit Trees | Fernor | The Walnut Tree Co.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 23:21   #15
Ağaçsever

Bu güzide topluluğun sayın üyeleri;
Kış geldi kapıya dayandı..! Gencecik fidanlarımızın dondan korunması meselesi son derece güncel, son derece önemli ve son derece ivedi bir konudur, malum...

Benim chandler fidanlarım 1 yılı doldurmak üzereler.. Diktiğimde plastik boya ile dondan koruma yönteminden habersizdim, yoksa ki hemen diktiğimde boyardım. Aylar sonra Prof. Yaşar AKÇA hocanın sitesinde bu bilgiyi öğrendiğimde zaten bahar gelmişti.

Önümüzdeki hafta ben de su bazlı plastik boyayı 1:1 oranında sulandırarak fidancıklarımı boyamaya niyetliyim. Uygulama konusunda bazı detay sorular aklıma takıldı;

- Bazı yazılarda "silikonlu" plastik boya denmektedir. Silikonlu olması şart mıdır? Neden?
- Sadece ana gövde mi boyanacaktır, yoksa yeni sürgün dalcıklar da boyanır mı?
- Aşı yerleri de boyama alanına dahil midir?
- Önümüzdeki baharda çıkacak olan tomurcuk ve yapraklar açısından, boyama sırasında dikkat edilecek hususlar var mıdır?
- Henüz dökülmemiş yapraklar boyama sırasında koparılmalı mıdır?

Bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi vermelerini istirham ediyorum.

Tüm ağaç dostlarına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Eski 04-12-2013, 13:39   #16
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk demirel Mesajı Göster
Bu güzide topluluğun sayın üyeleri;
Kış geldi kapıya dayandı..! Gencecik fidanlarımızın dondan korunması meselesi son derece güncel, son derece önemli ve son derece ivedi bir konudur, malum...

Benim chandler fidanlarım 1 yılı doldurmak üzereler.. Diktiğimde plastik boya ile dondan koruma yönteminden habersizdim, yoksa ki hemen diktiğimde boyardım. Aylar sonra Prof. Yaşar AKÇA hocanın sitesinde bu bilgiyi öğrendiğimde zaten bahar gelmişti.

Önümüzdeki hafta ben de su bazlı plastik boyayı 1:1 oranında sulandırarak fidancıklarımı boyamaya niyetliyim. Uygulama konusunda bazı detay sorular aklıma takıldı;

- Bazı yazılarda "silikonlu" plastik boya denmektedir. Silikonlu olması şart mıdır? Neden?
- Sadece ana gövde mi boyanacaktır, yoksa yeni sürgün dalcıklar da boyanır mı?
- Aşı yerleri de boyama alanına dahil midir?
- Önümüzdeki baharda çıkacak olan tomurcuk ve yapraklar açısından, boyama sırasında dikkat edilecek hususlar var mıdır?
- Henüz dökülmemiş yapraklar boyama sırasında koparılmalı mıdır?

Bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi vermelerini istirham ediyorum.

Tüm ağaç dostlarına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Merhaba. Kullanacağınız boya ''silikonsuz mat beyaz kaliteli plastik boya'' olmalı. ( marshall,filli boya vb..)

''silikonlu'' olursa,fidanlar gövdeden hava alamaz. Hava ve nem aktarımı çok önemlidir.

Biz de 2 yıldır bu şekilde boyuyoruz. Bir sorun yaşamadık.

Sadece gövdeleri boyadık,dalları boyamadık. Bu konuda bilgim yok.

Aşı yerlerini de bolca boya sürerek boyadık ki,çatlaklarını ve boşluklarını kapatmış olduk. Bunun da bir zararı olmadı.

Boyarken, 40% su ,, 60% boya kullandık. Daha kalıcı oluyor ve su gibi akıp gitmiyor.

Yapraklar döküldükten sonra boyamıştık. Ama boyarken gözleri koparmamaya dikkat edin.

Eski 04-12-2013, 18:43   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Merhaba. Kullanacağınız boya ''silikonsuz mat beyaz kaliteli plastik boya'' olmalı. ( marshall,filli boya vb..)

''silikonlu'' olursa,fidanlar gövdeden hava alamaz. Hava ve nem aktarımı çok önemlidir.

Aşı yerlerini de bolca boya sürerek boyadık ki,çatlaklarını ve boşluklarını kapatmış olduk. Bunun da bir zararı olmadı.

Boyarken, 40% su ,, 60% boya kullandık. Daha kalıcı oluyor ve su gibi akıp gitmiyor.

Yapraklar döküldükten sonra boyamıştık. Ama boyarken gözleri koparmamaya dikkat edin.

Sn formullaone,
Temiz bir anlatımla yaptığınız, aydınlatıcı paylaşımlarınızdan çokça istifade ediyoruz, teşekkürler.
Ben de 1 yıllık Fernor fidanlarım için aldığım hazır bordo bulamacını, sade olarak pompa ile uygulamak yerine, plastik boyaya ilave edip fırça ile uygulasam daha mı doğru olur acaba?

AVCI016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 20:16   #18
Ağaç Dostu

ahmettugrul55's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016 Mesajı Göster
Sn formullaone,
Temiz bir anlatımla yaptığınız, aydınlatıcı paylaşımlarınızdan çokça istifade ediyoruz, teşekkürler.
Ben de 1 yıllık Fernor fidanlarım için aldığım hazır bordo bulamacını, sade olarak pompa ile uygulamak yerine, plastik boyaya ilave edip fırça ile uygulasam daha mı doğru olur acaba?
ben de aynı soruyu düşünüyordum?a
Ayrıca boyarsak bordo bulamacı nı subarta da atmamız gerekiyor.Ama ağaçlar boyalı ne fayası olacak?

ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 22:09   #19
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sn formullaone,
Ben kendi bahçemde fidanların sadece gövdelerini boyadığım için,bu konuda tecrübem yok. Dallarını hiç boyamadım. Kış ayları çok sert geçmediği için gerek duymadım.

Yine de,bordo bulamacını saf olarak uygulamak daha uygun olur sanırım. Belki de boyanın içinde bulunan bir madde bordo bulamacının yapısını bozacaktır. Bunu bir bilene sormak gerek.

Eski 06-12-2013, 08:43   #20
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Ben kendi bahçemde fidanların sadece gövdelerini boyadığım için,bu konuda tecrübem yok. Dallarını hiç boyamadım. Kış ayları çok sert geçmediği için gerek duymadım.

Yine de,bordo bulamacını saf olarak uygulamak daha uygun olur sanırım. Belki de boyanın içinde bulunan bir madde bordo bulamacının yapısını bozacaktır. Bunu bir bilene sormak gerek.
Degerli ceviz dostları fidanlarımızın boyama sebebi kışları sert geçen yerlerde taze fidan ve sürgünler boyanır bitkiye kışın üzerine bir palto gorevi gorur ben bunu ilk denediğimde bana olmaz diyorlardı çok şükür şimdi herkes bunu oğrendi ve fidanların kışın kurumaları buyuk olçüde engelledik bunu ilk yaşar hocamla paylaştıgımda pek olumlu bakmamıştı ama şimdi kendi oneriyor.Degerli dostum plastik boyanın içerisine bir şey katmayın,sadece yeteri kadar sulandirin aşagıdan yukarı dogru fırça ile sürün aşagı dogru surmeyin gozlere zarar verirsiniz.B u yıl kaolın deniyorum sonuç başarılı olursa buradan gene buradan paylaşırız.Saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 22:30   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sn formullaone,
Sayın AVCI016,bahçeniz Bursa'da mı ? Bursa'nın iklimi Chandler için uygun diye biliyorum. Bahçeniz kaç rakımda ve neden Fernor tercih ettiniz diye sorsam ?

Eski 05-12-2013, 11:20   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-12-2012
Alıntı:
Sayın AVCI016,bahçeniz Bursa'da mı ? Bursa'nın iklimi Chandler için uygun diye biliyorum. Bahçeniz kaç rakımda ve neden Fernor tercih ettiniz diye sorsam ?
Sn formullaone,
Fidan seçiminde ben de, Chandler ve Fernor arasında çok kararsız kalmıştım. Bahçem; Bursa'da, Uludağ eteklerinde, 750m rakımda, orman ikliminde, güney cepheli ve eğimli bir arazidedir.

Bursa'daki tecrübeli fidancım, bu nemli ve soğuk orman ikliminin chandler için her zaman risk olacağını ve Fernorun daha uygun olduğunu söyledi.

Chandler'in daha verimli olmasına rağmen daha garanti gibi duran Fernor'u tercih ettim. Deneme amaçlı 1 adet Chandler'da diktim ve bir eski ağacımın yarısını Chandler yarısını Fernor aşıladım.

Ve aynen dediğiniz gibi Fernor'lar 60%, Chandler 10% yaprağını döktü. Bu hafta sonu da Bursa'da kar bekleniyor.

Bakalım zaman ne gösterecek. Saygılar.

AVCI016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 00:39   #23
Ağaçsever

Alıntı:

Sayın formullaone;
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Birde Tubex diye bir ürün var aşağıda fotoğraflarda görülüyor. Birçok fiziksel etken ve zararlıdan fidanı korurken, fidan boyunca oluşturduğu mikro sera etkisiyle dona karşı korumayı da vaadediyor. Muhtelif uzunlukta 40-60-75-90 cm olanları var.

Plastik boyaya nazaran pahalı bir çözüm olmakla birlikte, bu ürünü kullanarak dona karşı tedbir almanın yanısıra; aşı yerlerini bununla koruma altına alarak, dikim çukuru çökmelerini toprakla doldurmak suretiyle dikim hatamı telafi edebilirim diye bir şimşek ışıdı kafamda...!

Önce birkaç fidanda uygulayacağım, görüntüleri paylaşırım.

Eklenen Resimler

Eski 04-12-2013, 16:02   #24
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Forumda gördüğüm bir video kafamı karıştırdı, sorum şu ceviz fidanları dikilirken aşı yerleri hangi yöne bakmalıdır?

a) kuzeye
b) güneye
c) hakim rüzgara karşı
d) kıbleye

Eski 04-12-2013, 16:07   #25
Ağaç Dostu

hdoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Alıntı:
Forumda gördüğüm bir video kafamı karıştırdı, sorum şu ceviz fidanları dikilirken aşı yerleri hangi yöne bakmalıdır?

a) kuzeye
b) güneye
c) hakim rüzgara karşı
d) kıbleye
Aşı yara yeri güneye (güneş görmesi açısından), aşı filizi kuzeye bakacak şekilde.

hdoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 12:21   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-12-2013
Değerli ustalar,

Benim Aksarayda 14 dekarlık bir tarlam var. Uzun bir süredir ceviz yetiştiriciliğini araştırıyorum. Zaten tarlayı alma sebebim de bu ceviz sevdası oldu. Fakat öğretmen olduğum için maddi açıdan işler biraz ağır ilerliyor. Forumun ceviz ile alakalı bir çok başlığını baştan sona okudum ama hala kafama takılan sorular var. Öncelikle iklim olarak ve rakım olarak (800-900 arası) Kaman-1, Kaman-5 ve Chandler çeşitlerini düşünüyorum. 11 dekara yaklaşık 8x8 den 155-160 arası ceviz dikmeyi düşünüyorum. Aşağıda kendimce bir tablo oluşturdum. Kafama takılan ise tüplü dikim mi yoksa tohumdan dikim mi daha iyi olur? Ben önce tohumdan ekip sonra aşı yaptırmayı düşünüyorum aslında. Kökü sağlam olsun istiyorum. Burda da şu sıkıntı başlıyor, aşı işini ben yapamam açıkçası ve aşılanan kalemlerin verimi iyi olan ağaçlardan alınması gerekiyor. Burada bu konuda güvenebileceğim birini bulmam çok zor. Aksaraya yakın illerde aşı işiyle ilgilenen ve bana kalem sağlayabilecek bir usta biliyorsanız tavsiyelerinizi bekliyorum.

antitem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2013, 19:12   #27
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antitem Mesajı Göster
Değerli ustalar,

Benim Aksarayda 14 dekarlık bir tarlam var. Uzun bir süredir ceviz yetiştiriciliğini araştırıyorum. Zaten tarlayı alma sebebim de bu ceviz sevdası oldu. Fakat öğretmen olduğum için maddi açıdan işler biraz ağır ilerliyor. Forumun ceviz ile alakalı bir çok başlığını baştan sona okudum ama hala kafama takılan sorular var. Öncelikle iklim olarak ve rakım olarak (800-900 arası) Kaman-1, Kaman-5 ve Chandler çeşitlerini düşünüyorum. 11 dekara yaklaşık 8x8 den 155-160 arası ceviz dikmeyi düşünüyorum. Aşağıda kendimce bir tablo oluşturdum. Kafama takılan ise tüplü dikim mi yoksa tohumdan dikim mi daha iyi olur? Ben önce tohumdan ekip sonra aşı yaptırmayı düşünüyorum aslında. Kökü sağlam olsun istiyorum. Burda da şu sıkıntı başlıyor, aşı işini ben yapamam açıkçası ve aşılanan kalemlerin verimi iyi olan ağaçlardan alınması gerekiyor. Burada bu konuda güvenebileceğim birini bulmam çok zor. Aksaraya yakın illerde aşı işiyle ilgilenen ve bana kalem sağlayabilecek bir usta biliyorsanız tavsiyelerinizi bekliyorum.
Degerli hocam toprak tahlili yaptımadınsa öncelikli toprak tahlili yaptır.belirlediğin çeşitler ise bizim kaman çeşitleri iklim olarakta aksarayla aynı çeşitlerin doğru seçim kolay gelsin

Eski 05-12-2013, 19:14   #28
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antitem Mesajı Göster
Değerli ustalar,

Degerli hocam ben kamanlıyım kalem aşı kalemi konusunda yardımcı olurum.

Eski 05-12-2013, 13:24   #29
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

sayın antitem,
bunlar çok tartışıldı. forumda hepsini cevabı var. Tavsiyem kış aylarında açık köklü dikmeniz. Tabi öncesinde dikim hazırlığı yapmanız gerekiyor.

Eski 05-12-2013, 21:02   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-12-2013
Alıntı:
sayın antitem,
bunlar çok tartışıldı. forumda hepsini cevabı var. Tavsiyem kış aylarında açık köklü dikmeniz. Tabi öncesinde dikim hazırlığı yapmanız gerekiyor.
Haklısınız birçok şeyin cevabını burada buldum zaten. Ama hak verirseniz hiç bir şeyi yanlış yapma lüksüm yok. Malum imkanlarım sınırlı herşeyi sil baştan yapıp sonradan burada şunu yapsaydım keşke demek istemiyorum. O yüzden ince eleyip sık dokumam lazım. Dikim hazırlığı ve toprak tahlili olmazsa olmaz ******. Ben sadece Arif Beyinde dediği gibi iklim koşullarının benzer olmasından dolayı bu türleri seçtim. Allah bi yürü ya kulum derse ilk işim Kamana uğrayıp oradaki ustaları ziyaret etmek olacak inşallah. Saygılar

antitem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026