agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 06-08-2012, 21:16   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-07-2012
benzer bir arazide ben dikim yapacağım.

Sayın Duyon,

Deneyimlerinizi paylaştığınız için şahsen teşekkür ederim çünkü sizin tecrübeleriniz üzerinden yürüyen tartışma benim için aydınlatıcı oluyor. Bunun nedeni de bende benzer bir rakımda ve İç Anadolu iklimi içinde bir araziye dikimleri gerçekleştireceğim. Benimde arazim 1300 den 1320ye doğru güneydoğu yönüne doğru yükselen bir eğime sahip. Cins olarak Fernor'u tercih ettim. Eğer bir aksilik olmaz ise Ekim ayı başında dikimleri gerçekleştirme niyetindeyim. Paylaşımlarınızı ve diğer üyelerin sizin tecrübeleriniz üzerinden yaptıkları katkıları merakla takip etmekteyim. teşekkürler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi duyon Mesajı Göster
Öncelikle herkese selam. Ben siteye yeni kayıt oldum yaklaşık 1 haftadır forumdaki özellikle ceviz ile ilgili konuları okuyorum bugün de üye olup daha fazla aktif olarak aranızda bulunmak istedim.
ncp1963 bahçeniz gayet güzel olmuş umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız ve diğer tüm ağaç dostları da...
bozy'nin alıntısına dönmeden önce ben de kısaca toprak deneyimimi paylaşmak isterim.
Her nekadar büyük şehirlerde büyümüş olsam da köyle bağlantımız olduğu için bayramlarda, tatillerde büyükleri ziyarete götürürlerdi bizi. Hikaye uzun sıkmadan özetlersem babam emekli olduktan sonra köyüne bahçe yapmaya karar verdi 50 dönüm kadar bir yer, öncesin de bir kısmında deneme yapıp hobi amaçlı olacaktı sonra tüm arazi fidan doldu
Toprak analizi, su tahlili derken pozitif bilimlerin ışığında kurma çabamız muhataplarımızla karşılaştıkça körelmeye başladı! Hikaye 10 yıl öncesine dayanıyor. Bizler üniversitede okuduğumuz için işin çok da içinde değiliz o kadar da meraklısı da değildim açıkçası son dönemde ilğilenmeye, okumaya, araştırmaya başladım yaşlanıyorum sanırım
Düşündük, araştırdık, tahlil sonuçları ziraat müh. önerisi ile ceviz bahçesi kuracağız 1300 rakımlı bir bölgede içanadolunun bozkırını meyve ağaçları ile süsleyecek, yerli halka örnek olacak, çocuklarımıza ve doğaya bizden kalan bir anı bırakacağız bu amaçla kolları sıvadık. Su problemi yoktu öncesince bugday, patates gibi ekimler yapılıyordu ama çevrede de bir bahçe, meyve kültürü yok depolama, bakım, pazarlama herkonuda akıl alacağımız fikir alışverişinde bulunacak kişi sayısı maalesef malum.
10x10 m aralıklarla ceviz dikimi planlandığı gibi yapıldı. Yavuz1, bilecik ve şebin önerdiler biz de diktik aralara da şeftali elma gibi fidanlarla dolgu yaptık. 10 yıl sonunda size şuanda herşey yolunda şukadar gelir elde ediyoruz demek isterdim ama sonuç hüsran oldu.
Arazinin büyük bölümü düzlük yaklaşık 8 da gibi 15-20 derece lik bir açılanma ile güney yamacına bakıyor. Düzlükteki fidanlar 3-4 yıl üstüste soğuk aldı çeşit yenilemesi, aşılama çözüm olmadı yaka kısmındaki fidanlar ise kendini kurtardı bir miktar. Biz de baktık elma verimi iyi oluyor düzlük araiye file sistemi ve damlama yaparak elma üretimine geçtik o da ayrı bir hikaye ...
Sonuçta 70-80 kadar mini ceviz kapama sahamıza dokunmadık orada bu sene ben de yeni türlerden gözleme amaçlı fidanlar diktim popüler olan ithal çeşitler pedro, midland, fernor, franquette, fernette, kaman1, ve gültekin1 gibi yerli çeşitlerle birlikte bakalım deneme sürecimiz devam etmekte...
bozy nickli üyenin mesajı da çok hoşuma gitti. Biz California çeşitleri ile başlamadık ama başladığımız çeşitlerin bile adına düzgün olduğunu bile bilemedik öyle ki grany smith diye ziraatten verilen fidanlarda amasya dan goldena bir sürü çeşitle karşılaştık. Artık devletten alış veriş yapmıyoruz
Ncp1963' ün verdiği karşılaştırmalı tabloyu incelersek fernor'un chandlerın sıkletinde olmadığını kaba tarifle bir ağır sıklet boksörü olduğunu gösteriyor. Ama sanırım bir fransız sitesi sonuç olarak. Bizim bilimsel literatürümüz diğer birçok bilimdalı gibi ABD kökenli olduğu için akademik kariyerli hocalarımız da o bilgileri bize aktarma görevi görüyor. Yanki kendi cevizini Fransız kendi cevizini övüyor, yerli literatürde kendi selekte ettiğimiz türlerimizin uzun dönem verileri ile şahsen ayrıntılı bir şekilde karşılaşamadım. Yabancı literatürü orjinalinden okuyabilmek bir avantaj ama kendi üreticimizin çoğunun buna şansı yok maalesef.
Bilgi kirliliğini forum üzerinden paylaşarak azaltmak bence de güzel bir seçim deneyimler paylaşıldıkça artar.
Aşılı mı, çöğür mü, ithal mi yerli mi , rakıma göre içini doldurur mu, yan dal verimi, mesafe, çoğu bilgi yaşadıkça deneyimlendikçe artacak ama kendi bölgemizde, kendi koşullarımızda en iyisini bulmaya çalışacağız. Ben de bu yolda birkaç adımla başladım...
Uzun bir yazı oldu umarım sıkmadan özetleyebilmişimdir. Herkese iyi günler, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileğimle. Saygılar.

ulukislali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025