View Single Post
Eski 05-08-2012, 15:07   #138
duyon
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Su anda Ceviz yetistiriciligi hakkinda 3 adet yerli kaynak var.. Bir tane de kitap halinde oldukca kapsamli bir yabanci kaynak var. Yerli kaynaklari okudugumda ne gordum biliyormusunuz...Hic...ya doktor recetesi gibi teknik terimler bilimsel bir dil katma havasi adina hava civa ... ya kismen ya tamamen yabanci kaynaktan alintilar **** direk ceviri ve de hatali ceviri... problemse ne bilyormusunuz bize californiya daki cevizi anlatiyorlar hepsi de...
Ben anadoluda hala bahcemi nasil sulamam gerektigini,nasil gubreleme yapmam gerektigini,hangi asiyi ne zaman yapmam gerektigini ,hangi cesit cevizi dikmem gerektigini bilmiyorum **** kendim deneye yanila ogreniyorum.
Ankara Beypazarinda bahce kuracagim zaman ilce tarimdakilere sormustum hangi ceviz cesidi diye, cevap" bodur ceviz" olunca eyvallah diyip ciktim bi daha da gitmedim....
Öncelikle herkese selam. Ben siteye yeni kayıt oldum yaklaşık 1 haftadır forumdaki özellikle ceviz ile ilgili konuları okuyorum bugün de üye olup daha fazla aktif olarak aranızda bulunmak istedim.
ncp1963 bahçeniz gayet güzel olmuş umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız ve diğer tüm ağaç dostları da...
bozy'nin alıntısına dönmeden önce ben de kısaca toprak deneyimimi paylaşmak isterim.
Her nekadar büyük şehirlerde büyümüş olsam da köyle bağlantımız olduğu için bayramlarda, tatillerde büyükleri ziyarete götürürlerdi bizi. Hikaye uzun sıkmadan özetlersem babam emekli olduktan sonra köyüne bahçe yapmaya karar verdi 50 dönüm kadar bir yer, öncesin de bir kısmında deneme yapıp hobi amaçlı olacaktı sonra tüm arazi fidan doldu
Toprak analizi, su tahlili derken pozitif bilimlerin ışığında kurma çabamız muhataplarımızla karşılaştıkça körelmeye başladı! Hikaye 10 yıl öncesine dayanıyor. Bizler üniversitede okuduğumuz için işin çok da içinde değiliz o kadar da meraklısı da değildim açıkçası son dönemde ilğilenmeye, okumaya, araştırmaya başladım yaşlanıyorum sanırım
Düşündük, araştırdık, tahlil sonuçları ziraat müh. önerisi ile ceviz bahçesi kuracağız 1300 rakımlı bir bölgede içanadolunun bozkırını meyve ağaçları ile süsleyecek, yerli halka örnek olacak, çocuklarımıza ve doğaya bizden kalan bir anı bırakacağız bu amaçla kolları sıvadık. Su problemi yoktu öncesince bugday, patates gibi ekimler yapılıyordu ama çevrede de bir bahçe, meyve kültürü yok depolama, bakım, pazarlama herkonuda akıl alacağımız fikir alışverişinde bulunacak kişi sayısı maalesef malum.
10x10 m aralıklarla ceviz dikimi planlandığı gibi yapıldı. Yavuz1, bilecik ve şebin önerdiler biz de diktik aralara da şeftali elma gibi fidanlarla dolgu yaptık. 10 yıl sonunda size şuanda herşey yolunda şukadar gelir elde ediyoruz demek isterdim ama sonuç hüsran oldu.
Arazinin büyük bölümü düzlük yaklaşık 8 da gibi 15-20 derece lik bir açılanma ile güney yamacına bakıyor. Düzlükteki fidanlar 3-4 yıl üstüste soğuk aldı çeşit yenilemesi, aşılama çözüm olmadı yaka kısmındaki fidanlar ise kendini kurtardı bir miktar. Biz de baktık elma verimi iyi oluyor düzlük araiye file sistemi ve damlama yaparak elma üretimine geçtik o da ayrı bir hikaye ...
Sonuçta 70-80 kadar mini ceviz kapama sahamıza dokunmadık orada bu sene ben de yeni türlerden gözleme amaçlı fidanlar diktim popüler olan ithal çeşitler pedro, midland, fernor, franquette, fernette, kaman1, ve gültekin1 gibi yerli çeşitlerle birlikte bakalım deneme sürecimiz devam etmekte...
bozy nickli üyenin mesajı da çok hoşuma gitti. Biz California çeşitleri ile başlamadık ama başladığımız çeşitlerin bile adına düzgün olduğunu bile bilemedik öyle ki grany smith diye ziraatten verilen fidanlarda amasya dan goldena bir sürü çeşitle karşılaştık. Artık devletten alış veriş yapmıyoruz
Ncp1963' ün verdiği karşılaştırmalı tabloyu incelersek fernor'un chandlerın sıkletinde olmadığını kaba tarifle bir ağır sıklet boksörü olduğunu gösteriyor. Ama sanırım bir fransız sitesi sonuç olarak. Bizim bilimsel literatürümüz diğer birçok bilimdalı gibi ABD kökenli olduğu için akademik kariyerli hocalarımız da o bilgileri bize aktarma görevi görüyor. Yanki kendi cevizini Fransız kendi cevizini övüyor, yerli literatürde kendi selekte ettiğimiz türlerimizin uzun dönem verileri ile şahsen ayrıntılı bir şekilde karşılaşamadım. Yabancı literatürü orjinalinden okuyabilmek bir avantaj ama kendi üreticimizin çoğunun buna şansı yok maalesef.
Bilgi kirliliğini forum üzerinden paylaşarak azaltmak bence de güzel bir seçim deneyimler paylaşıldıkça artar.
Aşılı mı, çöğür mü, ithal mi yerli mi , rakıma göre içini doldurur mu, yan dal verimi, mesafe, çoğu bilgi yaşadıkça deneyimlendikçe artacak ama kendi bölgemizde, kendi koşullarımızda en iyisini bulmaya çalışacağız. Ben de bu yolda birkaç adımla başladım...
Uzun bir yazı oldu umarım sıkmadan özetleyebilmişimdir. Herkese iyi günler, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileğimle. Saygılar.

duyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön