agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-07-2012, 08:26   #91
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
bu da kızım
allah sağlık, sıhhat, uzun ömürler versin

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 08:39   #92
Ağaç Dostu

hafta sonu altı saatlik yolculuktan sonra bahçemdeydim fidanlar dikilmiş dikileli sekiz gün olmuştu 1300 fidandan iki tanesi biraz mutsuz görünüyordu ikinci sulamaya 20 kg şeker gübre +14,5 kg mono amaonyum phospate %61 lik+14,5 kg potasyum sülfat % 51 lik+ 2 kg mikro elemet ( bakır,bor,demir,çinko,mangan) içeren gübreleri karıştırıp fian başı 40 gr gelecek şekilde damlama ile verdim. bakalım haftaya sonuçlar ne olacak.

Eklenen Resimler

Düzenleyen ncp1963 : 09-07-2012 saat 18:10
Eski 09-07-2012, 08:42   #93
Ağaç Dostu

Alıntı:
çapa yaptığım arazi bir dönüm deneme amaçlı paulovnia ağaçlarım var toprak biraz çorak iyi gelişmediler ceviz ağaçlarım var chandler, yalova3,şebin, bilecik,franguetta bu sene fernor aşıladım şu an gelişimi gayet iyi ayrıca bu sene 3 tane pedro diktim. Dikim yapacağım arazi beş dönüm zannediyorum tohum ekip aşılatacağım bu konuda sayın safranlının yardımını rica edeceğim ...
paulovnia lardan ilerleyen zamanlarda sizden rica edebilirim .. deneme amaçlı bende dikmek istiyorum

Eski 09-07-2012, 08:48   #94
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Su anda Ceviz yetistiriciligi hakkinda 3 adet yerli kaynak var.. Bir tane de kitap halinde oldukca kapsamli bir yabanci kaynak var. Yerli kaynaklari okudugumda ne gordum biliyormusunuz...Hic...ya doktor recetesi gibi teknik terimler bilimsel bir dil katma havasi adina hava civa ... ya kismen ya tamamen yabanci kaynaktan alintilar **** direk ceviri ve de hatali ceviri... problemse ne bilyormusunuz bize californiya daki cevizi anlatiyorlar hepsi de...
Ben anadoluda hala bahcemi nasil sulamam gerektigini,nasil gubreleme yapmam gerektigini,hangi asiyi ne zaman yapmam gerektigini ,hangi cesit cevizi dikmem gerektigini bilmiyorum **** kendim deneye yanila ogreniyorum.
Ankara Beypazarinda bahce kuracagim zaman ilce tarimdakilere sormustum hangi ceviz cesidi diye, cevap" bodur ceviz" olunca eyvallah diyip ciktim bi daha da gitmedim....
sayın bozy
dah aöncede dediğim gibi bizde devletin tüm kurumları maaş zamanını bekleyen kişilerce işgal edildiği için hiç bir şekilde ortaya halkın kullanacağı halkın yararına olan herhangi bir şey çıkmaz. çıkmayacaktırda çünki işgalci işgal ettiği mevkii hakkında herhangi bir bilgi birikimine sahip değil. bilgi birikimine sahip bir ikitane istisna kişinin de üzerindeki ilk sınıfa girdiği için altındakinin üretmesini engeller kısır döngüdür gidiyor bakalım nereye kadar gidecek bu.

piriene beğendi.
Eski 09-07-2012, 17:06   #95
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Keyif bahçesi kabilinden ekonomık beklentiye girmiyor iseniz kendinizi çokta strese sokmayın...
Aşı yapıcam diye mecburiyet hissetmeden keyfınize göre zevkine aşı yaparsınız
sizin yeriniz için bir kaç degişik çeşit olabilir
yalova serisi
abd serisi ve anadolu serisinden ikişer üçer adet ekilebilir....
Ceviz çok değerli meyvedir ancak albenisi ve kokusu olmaz
bahçedeki kayısı ,şeftali,kiraz vede elma armut da her bahçede olmalı....
Bu sonbaharda iyi bir fidancıdan tok gözlü oldukça kısa boylu ve tok köklü fidanlardan şimdiden araştırma yapabilirsiniz..

ncp1963 ve cetiner beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 18:29   #96
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
allah sağlık, sıhhat, uzun ömürler versin
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim ,ayrıca hayırlı olsun çok da güzel görünüyorlar inşaallah zaiyatsız büyütürsünüz kolaylıklar dilerim

ncp1963 beğendi.
cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 18:39   #97
Ağaç Dostu

teşekkür ederim sn. safranlı amatör olarak aşı yapmaktan zevk alıyorum hele tuttuğunu görmek ayrı bi mutluluk benim için bu sene birkaç meyve fidanı diktim bahçeme ayrıca kendimize yetecek kadar sebze de yetiştiriyoruz doğal , zehirsiz, ema katkılı...

Safranlı beğendi.
Eski 09-07-2012, 21:23   #98
Ağaç Dostu

Alıntı:
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim ,ayrıca hayırlı olsun çok da güzel görünüyorlar inşaallah zaiyatsız büyütürsünüz kolaylıklar dilerim
inşaallah tutarlar. iyi dilekleriniz için içten teşekkürler.

Eski 10-07-2012, 18:54   #99
Ağaç Dostu

sn. ncp1963 chandler ile fernor u verim olarak kıyaslarsanız hangisi daha verimlidir fernor da yan dal verimiyle ilgili bilgi var mı

Eski 10-07-2012, 21:21   #100
Ağaç Dostu

fernor

Menşei Fransa INRA.Bordeaux
ağaç
Mukavemet Orta.
Şekli. Yarı dik.
Dölleme türü. Yandal.
meyvelerin oluşumu. Hızlı.
Verimlilik. yüksek
Tomurcuk sonu. Geç
Erkek çiçeklenme zamanı. oldukça geç
Püskül görünmesi. oldukça yavaş
Erkek çiçek miktarı. orta
Dişi çiçeklenme zamanı. Geç
kendini dölleme. iyi
olgunluk. geç
Bacteriosis Duyarlılık. hafif etkilenme
Anthracnosis Duyarlılık. çok az etkilenme
meyve
Formu. Eliptik Oval
Ortalama ağırlık. 10 ila 12g
Kabuk kalınlığı. orta
Kabuk ayrılması. iyi
iç ceviz
Renk. çok açık
Ağırlığı 4,5 - 5,4 g
kabuk. ince
Kalite. çok iyi
iç oranı. 42-47%

fransız kaynaklarına göre ikisininde verimi aynı sadece fernor için daha erken verime yatar deniyor (iki yıl) fernor 5 yaşında tam verine geliyor chandler 7 yılda
bakteriyel hastalıklara dayanıklılık fernorda 10 üzerinden 10 diyorlar antraknoz içinde 10 üzerinden 10 uyanma nisanın son haftası deniyor ama bu yöreye göre değişkenlik gösterir

chandler için bakteriyel hastalıklara dayanıklılık 10 üzerinden 4 antraknoza dayanıklılık 10 üzerinden 6 görünüyor. uyanma nisanın ikinci haftası görünüyor buda bölgeye göre değişim gösterir

ama eminim bu uyanma tarihlerini yazarken eşit şartlarda aynı yerde denenmişlerdir bu da demek oluyorki chandler eşit şartlarda fernordan yaklaşık iki hafta önce uyanacak.

form da ikisinede sahip arkadaşlarımız mutlaka vardır. eminim bizi aydınlatmak için iki satır yazarlar

eğer sadece hastalıklara dayanıklılığı doğru ise bile sırf bu yüzden bile tercih edilebilinir. iki yılda verimde çok bir şey değişmez diye düşünüyorum biri yüzde yüz verirken diğeri en az yüzde 70 verecektir.

Düzenleyen ncp1963 : 02-11-2014 saat 08:25
Eski 11-07-2012, 20:08   #101
Ağaç Dostu

bilgi için teşekkür ederim yarı dik büyümesi dönüme daha fazla fidan dikilmesi demektir ideal dikim mesafesi hakkında bilgi var mı acaba , bizim yörede chandler mayıs başı uyanıyor demekki fernor iki hafta daha geç uyanır saygılar...

Eski 13-07-2012, 09:48   #102
Ağaç Dostu

Alıntı:
bilgi için teşekkür ederim yarı dik büyümesi dönüme daha fazla fidan dikilmesi demektir ideal dikim mesafesi hakkında bilgi var mı acaba , bizim yörede chandler mayıs başı uyanıyor demekki fernor iki hafta daha geç uyanır saygılar...
sayın çetiner

8X4 bence en ideali, neden derseniz ilerleyen yıllarda ağaçlar tam büyüklüğe ulaşırken aralardaki ağaçlardan vaz geçince 8X8 olacak şekilde uygulama yapılıp normal bahçe düzenine geçmek mümkün.

tam büyüklüğe on yılda ulaşacağını varsayarsak aradaki beş yılda sökeceğimiz ağaçlardan verim elde etmiş oluruz. söküncede kereste veya odun olarak değerlendirme şansımız olur, veya eğer uygulanabilir ise 10 yaşındaki ağacı sert bir budama ile başka bir yere transfer edebiliriz. bunlar tamamen kişinin maddi imkanı ve zamanı ile sınırlı şeyler bildiğim kadarı ile bu sıklıkta dikilip verime yatmış bahçe henüz yok sadece yeni denemelerde bulunan bahçe sahipleri olduğunu bende formda okuyorum verim zamanı geldiğinde bu kişilerin yorumları bizim gibi bu yola çıkmış veya çıkacak kişiler için çok değerli..

kişisel egoları bir kenara bırakıp denenen herşeyi formda paylaşmak gerekli başarısız olunsa bile ben şunu şu şekilde denedim olmadı demekte çok yarar görüyorum bir başkasınında deneyip para ve zaman kaybetmesinin önüne geçmiş oluruz.

iyi yaptığımız sonuç aldığımız şeylerlede kişilere doğru olanı göstermiş oluruz.

ben şunu yaptım başarılı oldum demek yetmiyor detaylı olarak paylaşmak gerekiyor.

cetiner beğendi.

Düzenleyen ncp1963 : 14-07-2012 saat 20:53
Eski 17-07-2012, 21:40   #103
Ağaç Dostu

arkadaşlar sekiz **** on yıllık kaplan cinsi ceviz ağacını yerden bir metre yükseklikte kestim nisan ayında pedro aşıladım yaklaşık birbuçuk metre filiz yaptı sorum şu: belirli bir yükseklikten tepesini kesip yan dal oluşumunu sağlamalımıyım yoksa bu sene geç kaldım seneye mi bırakmalıyım teşekkür ederim...

Eski 18-07-2012, 07:52   #104
Ağaç Dostu

Alıntı:
arkadaşlar sekiz **** on yıllık kaplan cinsi ceviz ağacını yerden bir metre yükseklikte kestim nisan ayında pedro aşıladım yaklaşık birbuçuk metre filiz yaptı sorum şu: belirli bir yükseklikten tepesini kesip yan dal oluşumunu sağlamalımıyım yoksa bu sene geç kaldım seneye mi bırakmalıyım teşekkür ederim...
bence bu yıl dokunmayın bırakın aşı yeri iyice pişkinleşsin. filizin olgunlaşması için filiz üzerindeki yan sürgünlerin uçlarını alın filiz gövdeye ve boya çalışsın tepe vurmayı seneye baharda yaparsınız.

Eski 18-07-2012, 08:06   #105
Ağaç Dostu

Alıntı:
arkadaşlar sekiz **** on yıllık kaplan cinsi ceviz ağacını yerden bir metre yükseklikte kestim nisan ayında pedro aşıladım yaklaşık birbuçuk metre filiz yaptı sorum şu: Belirli bir yükseklikten tepesini kesip yan dal oluşumunu sağlamalımıyım yoksa bu sene geç kaldım seneye mi bırakmalıyım teşekkür ederim...
1.5 mt çok buyuk...
özellikle rüzgarda kırılma çok oluyor
vakıyle kocaöan aşılarımı rüzgardan kaybedınce akıllandım
bu filizler çok narındır
bence 60-70 cm den kibarca kesilmelidir

ncp1963 beğendi.
Eski 18-07-2012, 08:25   #106
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
1.5 mt çok buyuk...
özellikle rüzgarda kırılma çok oluyor
vakıyle kocaöan aşılarımı rüzgardan kaybedınce akıllandım
bu filizler çok narındır
bence 60-70 cm den kibarca kesilmelidir
Sayın safranlının tecrübesi benden elbette fazla

ama ana gövdeye sağlamca bağlanacak bir sırığa sürgünün sabitlenmesi sağlana bilinir. karar sizin uç alma herzaman yapılabilinir ama kestiğiniz noktaya mutlaka aşı macunu uygulayın sıcaklarda su kaybı çok olmasın.

Eski 18-07-2012, 08:40   #107
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
sayın safranlının tecrübesi benden elbette fazla

ama ana gövdeye sağlamca bağlanacak bir sırığa sürgünün sabitlenmesi sağlana bilinir. Karar sizin uç alma herzaman yapılabilinir ama kestiğiniz noktaya mutlaka aşı macunu uygulayın sıcaklarda su kaybı çok olmasın.
sırıga baglama imkanı var ise güzel olur
fakat damdan düşen biri olarak sırıktanda çok sırık yedim...
Aynı şekılde sırıgı aşıyı tutsun dıye bagladık...
Dal devamlı buyuyor....
Arada bahçe sulanıyor...
Derken akşam üzeri iyi bir ruzgar başladımı...
Sırık degil fayda vermek kendı ağırlıgınıda ekleyerek tamamen filizin kırılmasını sağlıyor....
Sırıklar genelde tam derine saplanamadıgından çok rısk tasıyor...
Ben ne yapıyorum....
Gövdem sağlam ise sırıgı topraga batırıp gövdenın hemen yanına dikiyorum
sırıgı aşı yerınden alta gövdeye sıkıca baglıyorum...
Sırık hiç kıpırdayamayacak sekilde bir kaç yerden bahlıyorum....
Sırık uzun oldugundan aşı filizini de kibarca bağlıyorum....
Filiz büyüdükten sonra sürekli bağlamaya devam ediyorum.....
çok aşırı büyür ise ve bu şekilde sırık bağlamaz ise
iki karış üstten filizi egimli şekide kesiyorum...
çok kısa sürede yeni sürgünler geliyor....
Ayrıcada aşı yerlerınde yaralar çabuk kapanıyor.....

ncp1963 beğendi.

Düzenleyen Safranlı : 18-07-2012 saat 08:41 Neden: imla
Eski 18-07-2012, 13:36   #108
Ağaç Dostu

bu şekilde bağlanabilinirmi???

Eklenen Resimler

Eski 18-07-2012, 14:52   #109
Ağaç Dostu

Sırık daha uzun olmalı

Eski 18-07-2012, 20:33   #110
Ağaç Dostu

kestiğm ağaç çatal şeklinde ve ben çatalın birini kestim 1,5 metre filiz, kesilmeyen dalların arasında dolayısıyla kırılma riski yok fakat sopa gibi tek dal benim amacım yan dal oluşturmak

Eski 19-07-2012, 11:38   #111
Ağaçsever

mitat10's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2011
Aşı bağlama

[attach]Name:  Fotoğraf086 AŞI.jpg
Views: 2042
Size:  59.3 KB[/attach]

Eklenen Resimler

ncp1963 beğendi.
mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 11:43   #112
Ağaçsever

mitat10's Avatar

Merhaba arkadaşlar ben cıtayı ağaca iki civiyle sabitledikten sonra bağlıyorum.çok sağlam oluyor.Filizleri cıtaya bağlarken ipi (8) şeklinde bağlamakta fayda var.

ncp1963 beğendi.
Eski 19-07-2012, 21:12   #113
Ağaç Dostu

sn. ncp1963 ve sn. safranlı bir fidancı eylül başında tüplü fidan dikmemi tavsiye etti dikerken bir defa can suyu vermemi ve bir daha sulama ihtiyacı olmayacağını söyledi bu sene için chandler ve fernor karışık dikmemi tavsiye etti aralık mesafe 7*5 siz ne dersiniz...

Eski 19-07-2012, 21:27   #114
Ağaç Dostu

Alıntı:
sn. ncp1963 ve sn. safranlı bir fidancı eylül başında tüplü fidan dikmemi tavsiye etti dikerken bir defa can suyu vermemi ve bir daha sulama ihtiyacı olmayacağını söyledi bu sene için chandler ve fernor karışık dikmemi tavsiye etti aralık mesafe 7*5 siz ne dersiniz...
sayın çetiner

sizin oralar için çeşitlerde sorun olacağını sanmıyorum ama eylül ayında dikilecek fidanın daha yerine adapte olmadan kışa gireceğini göz önüne alırsak bence yanlış bir seçim olur.

eylülde tüplü dikip daha çok para vereceğnize birazdaha bekleyip açık kök dikim yapın daha az para ödemiş olursunuz.

anlaşılan o fidancının elinde tüplü ceviz kalmış satamamış. eğer tüplü fidan dikmekte kararlı iseniz nisan sonu mayıs başı dikin derim.. şimdiden anlaşmanızı yapın bahrda dikim yapın

Eski 20-07-2012, 08:39   #115
Ağaç Dostu

insan üzülüyor....
bence işin özü....
her zaman uzun yolu tercih etmelidir....
bu yıl kivi bahçesi kurdum..
türkiyede kivinin merkezi yalovadır
bolca fıdan bulunur..
ancak ben yalovadan almadım.
taaa ordudan bir firmayla anlaştım
uzun yolu seçtim...
zor yolu seçim...
vede hiç sıkıntım yok
tüplü fidanlarda oran şöyle oluyor
en fazla 4 açuç toprak poşede doldurulmuş ve en az bir mt fidanı beşliyor....
hiç akıl alıyormu....
tüplü fidan asla alınmamalıdır...
bence idealinin ne oldugunu biliyorsunuz....
illla da ekecekseniz kasımın sonunda küçük doldun gövdeli gözleri şişkin iyi köklü fazla boylanmamış en fazla 60-70 cm boylu fidanlar alınız.
eylülde olmaz....
ideali kasımdan sonradır...
yaprağını döktükten sonra olmalıdır...
dostlarım her alanda bir aldanış söz konusu....
anadoluda dogal gübre çöpe gidiyor...
milyarlarda kimyasal gübrecilerin cebine gidiyor...
cevizdede olay bu .....
vatandaşta haklı her kafadan bir ses....
o zaman tek yol var...
her alanda kullanabileceginiz çok mükemmel bir formul....
nasrettin hocamız ne kadar mükemmel söylemiş...
'damdan düşeni bul'

ncp1963, cetiner ve ibas06 beğendi.

Düzenleyen Safranlı : 20-07-2012 saat 08:42 Neden: imla
Eski 20-07-2012, 20:19   #116
Ağaç Dostu

diyelim ki tüplü fidan aldım boyu da 1 metre seneye baharda tepe vurumu yapılıp yan dal oluştururuz doğrumudur , diyelim ki kasım sonu açık köklü diktik bahar da sn. lilium un dediği gibi iyi gelişen bir sürgünü tek dal olarak büyütüp yan dal oluşumunu bir daha ki seneye bırakırız bu da bize bir sene kaybettirir yanlışsam düzeltin lütfen...

Eski 20-07-2012, 20:21   #117
Ağaç Dostu

sn. mitat10bu cevizin cinsi nedir ayrıca bahçeniz nerdedir acaba saygılar...

Eski 21-07-2012, 12:00   #118
Ağaçsever

mitat10's Avatar

sn.cetiner 9 yaşındaki kaplan cinsi cevizlere nisan ayında chandler cinsi kalem aşı yaptık.
Yerimiz Balıkesir susurluk'ta.Şebin,bilecik,yalova çeşitlerinden oluşan 246 adet ceviz ağacımız mevcut.20 adet'te kaplan cinsi cevizleri kesip hem denemek,hemde çeşit değiştirmek için chandler aşıladık.

Eski 21-07-2012, 14:29   #119
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-06-2009
Tüplü fidan

Alıntı:

Sayın Arkadaşım...
Çok sıkışmadan tüplü fidan kullanmamak lazım diye düşünüyorum.Sebebine gelince benim normal fidanlar açık köklü olarak tozlayıcılar ise tüplü dikilmişti. Ancak bu yaz normal uzunlukta fiş sürmeye başladılar. Şu an için aralarında ciddi gelişim farkı var. Ama sonra ne olur bilemem.
Ayrıca bizim bölgede açık köklü fidanı sonbaharda dikmeninin çok avantajı var. Fidan ilk yazına daha güçlü giriyor.

Çınarmunarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2012, 15:02   #120
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çınarmunarı Mesajı Göster
sayın arkadaşım...
çok sıkışmadan tüplü fidan kullanmamak lazım diye düşünüyorum.sebebine gelince benim normal fidanlar açık köklü olarak tozlayıcılar ise tüplü dikilmişti. Ancak bu yaz normal uzunlukta fiş sürmeye başladılar. şu an için aralarında ciddi gelişim farkı var. Ama sonra ne olur bilemem.
Ayrıca bizim bölgede açık köklü fidanı sonbaharda dikmeninin çok avantajı var. Fidan ilk yazına daha güçlü giriyor.
doğrular er geç ortay çıkarlar
birde tohumdan fidanınız olsaydı o farkıda görebilseydiniz teşke...
Tüplü fidanı düşmanınıza dahi tavsıye etmeyin...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025