agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni227Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 31-03-2012, 20:45   #2
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba,

Bildiğim kadarı ile sadece sulama mevsimi trafoyu devreye alıp (Mayıs-Ekim arası) diğer aylarda hattını kestirip bu baz ücretten kurtulabiliyorsunuz. Karar sizin.

Eğer sabit elektrik hattı kullanmak istemiyorsanız önünüzde şu seçenekler var:
1. Bir dizel jeneratör alarak (1500 TL civarına bulabilirsiniz) elektrik üretmek ve dalgıç pompanızı jeneratöre bağlamak. Kuyunuz çok derin olmadığından çok büyük bir güce ihtiyacınız olmayacaktır. Bir mühendis gözüyle baktığımda ise bu yöntem pek de verimli bir yöntem değil: fosil kaynaklı yakıt kullanarak önce kinetik enerji, oradan elektrik enerjisi jeneratör aracılığı ile üretiliyor, sonra kabloyla iletilen (yine kayıplar) elektrik enerjisi kinetik enerjiye çevriliyor.. Verimliliği tartışılır, ancak sonuçta 18 dönümü sulamak için işinizi haydi haydi görür. Jeneratörü dizel almayı unutmayın, zira çok yakıt harcarsınız aksi takdirde..

2. Güneş enerjili pompalar: Verimliliği yine tartışılsa da daha yüksek bir yatırım maliyetine karşılık operasyonel maliyeti size çok düşük olacaktır. Kuracağınız bir güneş enerjisi paneli, akümülatör ve dalgıç pompa 3'lü seti ile sulama ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Ancak güneş enerjili bu sistemde güneşe bağımlılığınız yüksek olacak. Su debisinin güneşin durumuna göre değiştiğini de ben başkalarından duydum.

Bu arada güneş enerjili bu sistemi kurarsanız sanırım tüm tarım kredilerinde iskonto alma hakkını da kazanıyorsunuz.

Sonuçta güneş enerjisi sistemini ufak bir (DC ya da uygun güçte DC çıkışı olan AC) jeneratör ile her zaman destekleyebilirsiniz. Yani hava bulutluysa, yağmurluysa aküleriniz de boşsa jeneratörünüzü çalıştırır işinizi yine halledersiniz.

Ya da daha ideali, arazinizin yüksek bir yeri varsa oraya, yoksa da bir kaide üzerine bir su deposu koyarsınız (plastik ya da beton) bir şamandıra sistemi ile depo boş olduğu ve güneş olduğu sürece siz bahçede olmasanız dahi dalgıç pompanın bu depoyu doldurmasını sağlarsanız, bahçenize geldiğinizde sulamanıza yetecek kadar su depoda olmuş olur. (450 ağacınız var sanırım, her sulamada 35 lt verseniz sulama başı 15 ton civarında bir su harcamanız olur, bu durumda 20 tonluk plastik bir depo size haydi haydi yeter..)

Sanırım sulama sistemini otomatize etmeyi de düşünüyordunuz. Güneş enerjili bir sistem yaparsanız bahçenizde elektrik de olacaktır. Hem de otomatizasyon için en uygun akım DC olacak elinizde. Sonuçta deponuza bir şamandıra, bir röle bir de zamanlayıcı koyarsanız:

Depoyu dolana kadar motoru çalıştır, depo dolduğunda zamanlayıcının süresi gelene kadar sulamayı beklet, sonra sulama vanasını aç şeklinde bir mantık oluşturduğunuzda çok rahat otomatize etmiş olursunuz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025