View Single Post
Eski 23-04-2012, 15:08   #28
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
sizin dediğiniz gibi o şekilde çok yorucu olur sulama yapacak insanımız var köyde açacak vanayı o kadar benim anlamadığım ''lateraller daha dar olabilir''den kastınız nedir ?
Lateral derken bahçenizi enlemesine geçecek boru ya da boruları kastediyorum.

Siz damlama borularını eğim yönünde mi yoksa eğime dik mi yerleştirmeyi düşünüyorsunuz?

Eğer eğim yönünde yerleştirecekseniz, 300m'lik mesafelik damlama boruları çok etkin olmayabilir. Onun yerine tarlayı 2 ya da 3 parçaya bölüp, yukarıdan aşağıya inen ana borudan (ki 10cm'lik tavsiye ediyorum), 2 ya da 3 tane yan lateral boru yerleştirip, damlamaları bunlardan aşağıya doğru sarkıtabilirsiniz. Ayrıca bu yan boruları bir vana ile bağlarsanız, gerektiğinde parçalı sulama için, gerektiğinde de basıncı ayarlamak için kullanabilirsiniz.


Bahsettiğim "lateraller daha dar olabilir" dediğim borular bunlar. Ancak çok da manası yok, bence standardizasyon için hepsini 10'luk seçseniz daha iyi.

Ben damlamaları eğim yönünde yerleştirmeyi tercih ediyorum. Zira eğime dik yaparsanız tarlanızı ilaçlayacağınız zaman, ya da süreceğiniz zaman size çok zaman ve/veya para kaybettirecek.

Bizim bir damlama sulama ustamız var, Alara vs. büyük firmalarda binlerce dönümlük bahçelere senelerce damla sulama döşemiş. Sözüne çok güveniyorum. O bana damlama borularını 80-100 metreden uzun bırakmamamı tavsiye etmişti. Hem basınç, hem de buharlaşma yüzünden.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön